Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

solary i wspomaganie CO . Czy się opłaca??

SARUL

Recommended Posts

• Odpowiedzi 309
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Sam nie mogłem w to uwierzyć ,dlatego pytałem.Od uruchomienia instalacji dom ogrzewam tylko słoneczkiem:). Dzisiaj było gorzej bo pochmurno i deszczowo,ale z bufora starczyło na 20oC we wnętrzu.Ta dobra wydajność wynika z tego ,że co słońce podgrzeje idzie do płaszcza w buforze apotem pod domek do GMC.Tam jest wychładzane (GMC uruchomiłem razem z kolektorem).

Zaniemówiłem i kopara mi opadła :jawdrop::jawdrop: .To ,że masz takie urządzenie to pikuś,to ,że jest niezabezpieczone przed wzrostem temp.to drugi pikuś ale to ,że przy małym nasłonecznieniu ogrzewałes chałupe dzięki buforowi i ci wystarczyło.Zapytam wprost kuźwa na ile ci wystarczyło???:confused::confused::confused: i drugie bo nie chce mi się szukać.....Kolektor -samoróba dostarcza wyprodukowaną energię do bufora tam ją kumuluje i w razie potrzeby rozprowadza po chałupie.......W jednym zdaniu laikowi napisz. Jak???:rolleyes:

Wyliczenie uzysku od 10.04-17.o4.2011włącznie.3500L x 20oC x 4200J / 3600000J /Kwh =81,6Kwh. W poniedziałek rano musiałem przepalić w kominku(parę szczap),ponieważ tmp.spadła do 18oC.Dzisiaj już było słonecznie:) .

Kolektor najpierw zasila płaszcz w buforze,potem GMC(gruntowy magazyn ciepła) i z powrotem do kolektora.Ciepło z bufora rozprowadzane jest po chałupie przy pomocy ogrzewania podłogowego.(zasilanie 24oC,powrót 20-22oC).Temp.minimalna w środku 20oC.

W poniedziałek rano musiałem przepalić w kominku

to mi wystarczy więcej pytań nie mam............nakręcasz opinię publiczną swoim niby "perpetuum mobile" a uzyski cieplne i tak masz zawyżone i przewartościowane.Sorki ale nie mnie tymi osiągami nie poruszyłeś......wręcz wprowadziłeś w zakłopotanie.....bo KZPŁW ,SOLARY,PG,podłogówkę mam.Nie mam natomiast GMC boi po huk???

Ja o ile w część tych danych mogę uwierzyć, to jakoś 24*C w podłogówce mnie nie przekonuje. Bo albo klient ma rurki co 5cm, albo w domu 18*C to normalna temperatura.

Nie czepiaj się podłogówki.......sterujemy ją jak chcemy.Mnie zastanawia fakt jak czerpiemy ciepło w jego wypadku.

Rurki pex fi 16 od podłogówki rozmieszczone są co 15cm. Różnica temp.między zasilaniem a powrotem to 2,w porywach 3oC( mowa oczywiście o tym co jest w kwietniu ).GMC jest po to aby gromadzić nadmiar ciepła z solara od maja do końca sierpnia.

Nie mam pojęcia skąd niktspecjalny wziął perpetum mobile.Grzeje słońce mam ogrzewanie domu za darmo.Nie grzeje muszę przepalić w kominku,a jak mi się nie chce to uruchamiają się grzałki .Układ prosty jak drut. Zadziała od kwietnia do początku października.W pozostałe miesiące kiepsko albo wcale.Ale co nieco zostanie w GMC,to się wykorzysta.

Po 15-tu dniach pracy od 10.04.12kolektory wygenerowały ok.160Kwh.Dom cały czas ogrzewany tylko słońcem.Zaczęła podnosić się tmp.w GMC.Tmp. powietrza z GWC przechodzącego częściowo (20mb.)przez GMC wynosi 15-16oC.Max.temperatura jaką udało uzyskać się z kolektora w kwietniu to 39,5oC.

Witam

Pytanko do Witolda.Nastawy Witku jak najbardziej się sprawdzają ale od wczoraj zauważyłem taki myk.Przez te ciepłe dni temp wody w ZCWU wahała się w przedziale między 30 stC noc a 55 stC(oczywiście jest to temp na górze zbiornika) dzień do popołudnia.Solarki pracowały w swoim tempie.Przepływ 4,5,ciśn 2,1 bar,temp glikolu góra prawie 90 stC dół 45 stC.Przy twoich nastawach tak to wygląda.Ale mam właśnie pytanko?Co się stanie dzisiaj bo właśnie tym mykiem jest to ,że wyłączyłem pompkę cyrkulacyjną na ZCWU- budynek.I tak temp wody w zasobniku 60 stC i stoi jak drut a wcześniej jak pompka pracowała non -stop spadała do 30 stC.Temp na wyświetlaczu solara po nocy przy włączonej pompie cyrkulacyjnej spadała nawet do 20 stC a dzisiaj po wyłączonej pompce cyrkulacyjnej stoi na 45 stC jak drut.Jeśli nie będzie zużycia bo się nie będziemy kąpać co wówczas się stanie dzięki takim parametrom???Proszę jeśli jesteś gdzieś przy kompie, odpowiedz.Serdecznie pozdrawiam NS.

Edytowane przez niktspecjalny

niktspecjalny - ty masz kolektory do grzania wody czy też do wspomagania CO.

Zastanawia mnie fakt czemu aż tak mocno ci temperatura na cyrkulacji spada.

Mam wspomaganie co ale zawsze mogę z tej opcji nie korzystać w lecie.........choć nie do końca jeśli to rozumiesz.Obecnie solary pracują w trybie grzania wody ....tylko i po wyłączonej cyrkulacji sytuacja temperaturowa zdaje się być stabilna ,stąd moje wcześniejsze pytanie do Witolda.

Przetestowałem kolektor wzdłuż i wszerz przez te parę dni. Kilka danych .Max.temp.dachu 70oC.Przy tej temp. woda w układzie podgrzała się max do 54oC, przy przepływie 80L/h od tmp.z GMC 20oC. Temp.dachu obok kolektora ok.80oC.Efektywność energetyczna liczona energia słoneczna(32,9 Kwh) /energii odzyskanej (16kWH) 48%. Przy odłączonym GMC tmp. wody na wyjściu z kolektora 60,5oC.

Czy waszym zdaniem to są dobre wyniki?

Tak całkiem przy okazji przy temp.dachu 80oC,temp,dachu od strony domu 25oC.Ot potęga dobrej izolacji.

Do Witolda

Ponieważ sezon grzewczy dobiegł końca, czy mógłbys podzielić się wynikami twoich

pomiarów. W jakim stopniu energią z kolektorów pokryłeś zapotrzebowanie C.O.

Myśle że te dane sporo wniosłyby do wątku i pomogły (nie tylko mi) podjąć decyzje

o wielkosci systemu solarnego.

Przetestowałem kolektor wzdłuż i wszerz przez te parę dni. Kilka danych .Max.temp.dachu 70oC.Przy tej temp. woda w układzie podgrzała się max do 54oC, przy przepływie 80L/h od tmp.z GMC 20oC. Temp.dachu obok kolektora ok.80oC.Efektywność energetyczna liczona energia słoneczna(32,9 Kwh) /energii odzyskanej (16kWH) 48%. Przy odłączonym GMC tmp. wody na wyjściu z kolektora 60,5oC.

Czy waszym zdaniem to są dobre wyniki?

Tak całkiem przy okazji przy temp.dachu 80oC,temp,dachu od strony domu 25oC.Ot potęga dobrej izolacji.

Odświeżę trochę topik bo guru jakby o nas zapomniał i milczy.Może siedzi na dachu i zejść nie może :D Ludzie kupują kolektory różnych marek zakładają na dachu podłączają do ZCWU X-litrowego jak wyjdzie słonko to się cieszą ,że im woda się za darmochę zagrzała i finito.Ciekawi mnie ile jest tu na FM osób, którzy tak skrupulatnie wyliczają to sobie jak ty???Witold podał mi jak na tacy parametry i po ustawieniach jak słonko operuje cały dzień na wyświetlaczy mogę już zauważyć temp.nawet 65 stC

Ja również to potwierdzam. Zanim kupiłem solary to też skrupulatnie liczyłem, podniecałem statystykami, uzyskami innych instalacji. Odkąd zamontowałem swoją to nie powiem zerknę od czasu do czasu, ale to bardziej sprawdzić czy wszystko ok a jak jest słoneczko to się po prostu cieszę z ciepłej wody :)

Ja również to potwierdzam. Zanim kupiłem solary to też skrupulatnie liczyłem, podniecałem statystykami, uzyskami innych instalacji. Odkąd zamontowałem swoją to nie powiem zerknę od czasu do czasu, ale to bardziej sprawdzić czy wszystko ok a jak jest słoneczko to się po prostu cieszę z ciepłej wody :)

brawo........ mądrej wypowiedzi to fajnie posłuchać.

Panowie mają absolutną rację.Ot szaleństwo młodego w temacie.Zrobił sobie solar za kilkaset PLN ,który mu grzeje do 60oC,to się cieszy jak głupi.Z kim ma się podzielić swoim szczęściem jak nie z wami ,znawcami tematu.Tak na marginesie od 10.04 do 10.05 ,9m2 po radiatorze dało przeszło 400Kwh energii.Po roku zwrot z inwestycji.A coby w temacie być,to wg. moich szacunków mój sezon grzewczy dzięki słońcu będzie 4-ro,no może 5-cio miesięczny.