Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie,

wreszcie znalazłem temat o projekcie domu, który niesłychanie mnie interesuje.

Mam małe pytania do osób, które już zaczęły proces przygotowawczy do budowy bądź już budują:

1. Czy zmiany zatwierdzaliście ze swoimi architektami czy już przez pracownię (dompasja) ?

2. Czy ktoś z Was zastanawiał się nad płytą fundamentową grzewczą zamiast tradycyjnego fundamentu?

3. Czy kubatura Was nie przeraża? Natrafiałem na dużo większe projekty z mniejszą kubatura.

Ciekawe czy np inne pracownie nie wliczają garażu i pom. gosp, a np dompasja to robi i dlatego na oko wypada to wręcz dziwnie.

Jestem zachwycony rozkładem pomieszczeń na parterze.Stosunkowo mały metraż, który tak naprawdę przekłada się na wielkie pomieszczenia. In plus - mało korytarzy !!

pozdrawiam i gratuluję decyzji budowy oregonu!

Witam

Panowie

Podajcie jakie ilości materiałów zużyliście do stanu 0 tz.

Beton, piasek itd - jak pamiętacie to prosiłbym również o koszta faktyczne

U mnie tak to się przedstawia:

-ława fundamentowa - 29m3 B25 + pompa 8500pln,

-zbrojenie ławy - 40 prętów fi12 + drut 6 ok 1800pln

-ściana fundamentowa - 2200 bloczków 38x24x12 6300pln,

-cement 1 - 2,5t 1200pln,

-piasek do murowania - 500pln,

-folia na ławę - 300pln,

-izoplast R i B - 1000pln do izolacji pinowej ściany,

-piach pospółka do zasypywania 150t reszta to piasek z wykopu,

-wynajem koparki,

oraz inne drobiazgi, czyli razem blisko 20000pln.

Pozdrawiam.

U mnie tak to się przedstawia:

-ława fundamentowa - 29m3 B25 + pompa 8500pln,

-zbrojenie ławy - 40 prętów fi12 + drut 6 ok 1800pln

-ściana fundamentowa - 2200 bloczków 38x24x12 6300pln,

-cement 1 - 2,5t 1200pln,

-piasek do murowania - 500pln,

-folia na ławę - 300pln,

-izoplast R i B - 1000pln do izolacji pinowej ściany,

-piach pospółka do zasypywania 150t reszta to piasek z wykopu,

-wynajem koparki,

oraz inne drobiazgi, czyli razem blisko 20000pln.

Pozdrawiam.

Dzięki wielkie.

Pozdrawiam

• 1 month później...

W marcu juz mi zaczynaja stany budowac, h+h albo solbet, no musze troche ziemi nawozic, ale to dopiero na koncu, schodow nie bedziemy murowac, wstawimy drewniane, a tak to tez to samo co ty mam wliczone, moze w okolicach radomia taniej jest bo bezrobocie wieksze?? Ekipa od fundamentow wziela 11tys, za sciany 14tys pod wiezbe ze wszystkim wsrodku(dzialowe, kominy, itp) a za dach umowilem sie z ekipa ze zaplace 10tys tak wiec w sumie bedzie to ok35tys.

Wiekszosc firm wyceniala mi robocizne tak jak tobie na ok 45-50tys, ale trzeba szukac, ja mam sprawdzonych ludzi a do tego nie drogo:)

• 2 weeks później...
W marcu juz mi zaczynaja stany budowac, h+h albo solbet, no musze troche ziemi nawozic, ale to dopiero na koncu, schodow nie bedziemy murowac, wstawimy drewniane, a tak to tez to samo co ty mam wliczone, moze w okolicach radomia taniej jest bo bezrobocie wieksze?? Ekipa od fundamentow wziela 11tys, za sciany 14tys pod wiezbe ze wszystkim wsrodku(dzialowe, kominy, itp) a za dach umowilem sie z ekipa ze zaplace 10tys tak wiec w sumie bedzie to ok35tys.

Wiekszosc firm wyceniala mi robocizne tak jak tobie na ok 45-50tys, ale trzeba szukac, ja mam sprawdzonych ludzi a do tego nie drogo:)

Witam

Różnica jest w tym, że moi wykonawcy wycenili mi dach na 20 tyś a tak poza tym to reszta podobnie.- ( Masz bardzo dobrą cenę na dach - Konsultowałem konstrukcję/wykonanie dachu z kilkoma naprawdę dobrymi wykonawcami - wszyscy określili mi się że wieźba jest dość trudną do wykonania i poradzono mi żeby zlecić jej wykonanie naprawdę sprawdzonej firmie - uważaj na to.

Zlecasz wykonanie dachu firmie, która stawia Ci całość, czy która specjalizuje się tylko w dachach.

Pozdarawiam

Witam !

Coraz bliżej do rozpoczęcia prac budowlanych a ja wciąż staram się rozplanować układ parteru. Uważam że aż trzy sypialnie na dole są niepotrzebne i dlatego z jednej rezygnuje, (chyba tej sąsiadującej z kuchnią). Pytanie jak zagospodarować nową powierzchnię, pod co ją przeznaczyć?

Przedstawiam moje ostatnie pomysły, no i chciałbym poznać wasze zdanie na ten temat. Może ktoś też dokonuje zmian parteru i ma lepsze rozwiązanie, to proszę o jakieś podpowiedzi.

02.jpg01.jpg

Łazienka na dole jedna i z oknem którego zapomniałem zaznaczyć.

Pozdrawiam.

• 3 weeks później...

Czesc wszystkich!

Juz wiosna za pasem, czas sie brac za robote i wracac na budowe:)

Mam nadzieje ze murarze zaczna juz niebawem:) z czego budujecie swoje oregony?? My wybralismy beton komorkowy hh.

Co do dachu to moye wprowadyilem w blad, 10tys to wyszlo za deskowanie,papowanie i wiezbe bez blacharki.

poydrawiam

Witam,

My w tym roku dopiero chcemy wylać fundamenty, a na przyszły ruszamy z budową.

Mamy już pustaki YTONG 36,5.

Nad salonem (pokojem dziennym) chcemy zrobić antresole by powiększyć optycznie przestrzeń, jak myślicie dobry pomysł?

Pozdrawiam i czekam na relacje waszych postępów w budowie i ja będę się dzielił swoimi.

• 4 weeks później...

Witam

U mnie w środę budowlańcy zaczynają wykop pod fundamenty, humus jest ściągnięty, budynek wytyczony przez geodetę.

Nie miałem podciągniętego prądu na budowę więc musiałem załatwiać w Tauronie dostarczenie energii na plac budowy, jest to dobre rozwiązanie bo nie trzeba prosić się sąsiadów ale kosztuje łącznie z rozdzielnicą i skrzynką energetyczną 2 tyś.zł.

Mam pytanie, czy ktoś z was może podnisił o 1-2 bloczki dom, zastanawiam się nad takim rozwiązaniem ale obawiam się że mogę bardzo oszpecić jego wygląd ?

Pozdrawiam

:yes:

• 1 month później...
  • 5 months później...

Witam

Jesteśmy z żoną bliscy zakupu projektu Oregon. Chciałbym prosić szczęśliwych posiadaczy tego projektu o podzielenie się wrażeniami z budowy i udzielenie bezcennych sugestii, które warto wziąć pod uwagę przed rozpoczęciem budowy. Jeśli jest taka możliwość to proszę również o załączenie zdjęć z budowy. Chciałem również zapytać jak w Waszych przypadkach odnosi się kosztorys do rzyczywistego kosztu budowy.

Pozdrawiam,

Przemek z Torunia