andrzej_rr 14.12.2011 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 Witam wszystkich serdecznie,wreszcie znalazłem temat o projekcie domu, który niesłychanie mnie interesuje.Mam małe pytania do osób, które już zaczęły proces przygotowawczy do budowy bądź już budują:1. Czy zmiany zatwierdzaliście ze swoimi architektami czy już przez pracownię (dompasja) ? 2. Czy ktoś z Was zastanawiał się nad płytą fundamentową grzewczą zamiast tradycyjnego fundamentu?3. Czy kubatura Was nie przeraża? Natrafiałem na dużo większe projekty z mniejszą kubatura. Ciekawe czy np inne pracownie nie wliczają garażu i pom. gosp, a np dompasja to robi i dlatego na oko wypada to wręcz dziwnie. Jestem zachwycony rozkładem pomieszczeń na parterze.Stosunkowo mały metraż, który tak naprawdę przekłada się na wielkie pomieszczenia. In plus - mało korytarzy !! pozdrawiam i gratuluję decyzji budowy oregonu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcccin79 17.12.2011 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 Witam Panowie Podajcie jakie ilości materiałów zużyliście do stanu 0 tz. Beton, piasek itd - jak pamiętacie to prosiłbym również o koszta faktyczne U mnie tak to się przedstawia: -ława fundamentowa - 29m3 B25 + pompa 8500pln, -zbrojenie ławy - 40 prętów fi12 + drut 6 ok 1800pln -ściana fundamentowa - 2200 bloczków 38x24x12 6300pln, -cement 1 - 2,5t 1200pln, -piasek do murowania - 500pln, -folia na ławę - 300pln, -izoplast R i B - 1000pln do izolacji pinowej ściany, -piach pospółka do zasypywania 150t reszta to piasek z wykopu, -wynajem koparki, oraz inne drobiazgi, czyli razem blisko 20000pln. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcccin79 17.12.2011 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 Zapomniałem dodać, że do stanu zero muszę jeszcze rozprowadzić kanalizacje, wylać chudziak, ocieplić ścianę fundamentową i obsypać z zewnątrz.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamwrocław 19.12.2011 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 U mnie tak to się przedstawia: -ława fundamentowa - 29m3 B25 + pompa 8500pln, -zbrojenie ławy - 40 prętów fi12 + drut 6 ok 1800pln -ściana fundamentowa - 2200 bloczków 38x24x12 6300pln, -cement 1 - 2,5t 1200pln, -piasek do murowania - 500pln, -folia na ławę - 300pln, -izoplast R i B - 1000pln do izolacji pinowej ściany, -piach pospółka do zasypywania 150t reszta to piasek z wykopu, -wynajem koparki, oraz inne drobiazgi, czyli razem blisko 20000pln. Pozdrawiam. Dzięki wielkie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawidblna 30.01.2012 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 W marcu juz mi zaczynaja stany budowac, h+h albo solbet, no musze troche ziemi nawozic, ale to dopiero na koncu, schodow nie bedziemy murowac, wstawimy drewniane, a tak to tez to samo co ty mam wliczone, moze w okolicach radomia taniej jest bo bezrobocie wieksze?? Ekipa od fundamentow wziela 11tys, za sciany 14tys pod wiezbe ze wszystkim wsrodku(dzialowe, kominy, itp) a za dach umowilem sie z ekipa ze zaplace 10tys tak wiec w sumie bedzie to ok35tys.Wiekszosc firm wyceniala mi robocizne tak jak tobie na ok 45-50tys, ale trzeba szukac, ja mam sprawdzonych ludzi a do tego nie drogo:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamwrocław 09.02.2012 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 W marcu juz mi zaczynaja stany budowac, h+h albo solbet, no musze troche ziemi nawozic, ale to dopiero na koncu, schodow nie bedziemy murowac, wstawimy drewniane, a tak to tez to samo co ty mam wliczone, moze w okolicach radomia taniej jest bo bezrobocie wieksze?? Ekipa od fundamentow wziela 11tys, za sciany 14tys pod wiezbe ze wszystkim wsrodku(dzialowe, kominy, itp) a za dach umowilem sie z ekipa ze zaplace 10tys tak wiec w sumie bedzie to ok35tys. Wiekszosc firm wyceniala mi robocizne tak jak tobie na ok 45-50tys, ale trzeba szukac, ja mam sprawdzonych ludzi a do tego nie drogo:) Witam Różnica jest w tym, że moi wykonawcy wycenili mi dach na 20 tyś a tak poza tym to reszta podobnie.- ( Masz bardzo dobrą cenę na dach - Konsultowałem konstrukcję/wykonanie dachu z kilkoma naprawdę dobrymi wykonawcami - wszyscy określili mi się że wieźba jest dość trudną do wykonania i poradzono mi żeby zlecić jej wykonanie naprawdę sprawdzonej firmie - uważaj na to. Zlecasz wykonanie dachu firmie, która stawia Ci całość, czy która specjalizuje się tylko w dachach. Pozdarawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcccin79 10.02.2012 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Witam ! Coraz bliżej do rozpoczęcia prac budowlanych a ja wciąż staram się rozplanować układ parteru. Uważam że aż trzy sypialnie na dole są niepotrzebne i dlatego z jednej rezygnuje, (chyba tej sąsiadującej z kuchnią). Pytanie jak zagospodarować nową powierzchnię, pod co ją przeznaczyć? Przedstawiam moje ostatnie pomysły, no i chciałbym poznać wasze zdanie na ten temat. Może ktoś też dokonuje zmian parteru i ma lepsze rozwiązanie, to proszę o jakieś podpowiedzi. Łazienka na dole jedna i z oknem którego zapomniałem zaznaczyć. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawidblna 02.03.2012 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Czesc wszystkich!Juz wiosna za pasem, czas sie brac za robote i wracac na budowe:)Mam nadzieje ze murarze zaczna juz niebawem:) z czego budujecie swoje oregony?? My wybralismy beton komorkowy hh.Co do dachu to moye wprowadyilem w blad, 10tys to wyszlo za deskowanie,papowanie i wiezbe bez blacharki.poydrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
evilmarcin 02.03.2012 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Witam,My w tym roku dopiero chcemy wylać fundamenty, a na przyszły ruszamy z budową.Mamy już pustaki YTONG 36,5.Nad salonem (pokojem dziennym) chcemy zrobić antresole by powiększyć optycznie przestrzeń, jak myślicie dobry pomysł? Pozdrawiam i czekam na relacje waszych postępów w budowie i ja będę się dzielił swoimi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamwrocław 31.03.2012 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Witam U mnie w środę budowlańcy zaczynają wykop pod fundamenty, humus jest ściągnięty, budynek wytyczony przez geodetę. Nie miałem podciągniętego prądu na budowę więc musiałem załatwiać w Tauronie dostarczenie energii na plac budowy, jest to dobre rozwiązanie bo nie trzeba prosić się sąsiadów ale kosztuje łącznie z rozdzielnicą i skrzynką energetyczną 2 tyś.zł. Mam pytanie, czy ktoś z was może podnisił o 1-2 bloczki dom, zastanawiam się nad takim rozwiązaniem ale obawiam się że mogę bardzo oszpecić jego wygląd ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamwrocław 20.05.2012 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 WitamWiosna już od dawna a nikt nie chce się podzielić wrażeniami z budowy oregona.Przekazywanie swoich sugestii na forum nie zabiera dużo czasu a często pomaga w uniknięciu błędu. Pozdrawiam i liczę na nowe wpisy:wave: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oregon 25.10.2012 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 Witam Jesteśmy z żoną bliscy zakupu projektu Oregon. Chciałbym prosić szczęśliwych posiadaczy tego projektu o podzielenie się wrażeniami z budowy i udzielenie bezcennych sugestii, które warto wziąć pod uwagę przed rozpoczęciem budowy. Jeśli jest taka możliwość to proszę również o załączenie zdjęć z budowy. Chciałem również zapytać jak w Waszych przypadkach odnosi się kosztorys do rzyczywistego kosztu budowy. Pozdrawiam, Przemek z Torunia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.10.2012 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 może4 napisz na prv do tych co budowali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts