Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co zamiast lasku sosnowego

Recommended Posts

kiedy nie mają liści. Brzozy trudno sie przesadza

Witam

Nie obraź się -masz wielka wiedzę ,ale pozwolisz że się z tobą całkowicie nie zgodzę . Brzoza to chyba najłatwiejsze do przesadzenia drzewo. Przesadzam brzozy od 7 lat - ja i mój wujek sadzimy na swoich działkach brzozy. Jeździmy na pola gdzie rosną samosiejki . Wykopujemy szpadlami takie 2 metrowe kilkuletnie sztuki . Robiłem to wczesną wiosną , późną jesienią , a 25 sztuk 7 lat temu przesadziłem na początku maja jak miały juz liscie .Nigdy nawet jedna sztuka nie padła . Wszystkie się przyjęły i zaczynały rosnąć bez żadnych objawów chorowania. Dwa lata temu jak przesadzałem późną jesienią trochę za duzo sztuk wykopałem . Dwie mi zostały więc rzuciłem je na kompostownik przysypując niewielką iloscią ziemi (dosłownie 20cm). Na wiosne wypusciły piękne pączki wiec i te posadzilem bo szkoda mi sie zrobiło -rosną pieknie. Nie mam pojęcia skąd wytrzasnęłaś taki pogląd o trudnościach z przesadzaniem brzozy. Chciałbym jeszcze dodać że wszystkie brzozy ktore sadziłem nie miały bryły korzeniowej otoczonej ziemią -po prostu nie dbałem o to podczas wykopywania . Sadziłem równiez brzozy u tesciowej na wsi - kopalismy w maju na polu . Wszystkie sie przyjęły bez wyjątku.

Klon czerwony zasadniczo potrzebuje ciężkiej, wilgotnej gleby.

Mirela - posadziłaś u siebie wejmutki - najbardziej wrażliwy na choroby gatunek sosny 5-igielnej.

To nie ja posadziłam, kupiłam działkę z zawartością.

Już mi się pomieszało - najpierw mi doradzacie jeden rodzaj drzewa i jako dodatek i urozmaicenie drugi ewentualnie trzeci rodzaj. A Ty Elfir piszesz znowu o mieszanym lasku :(.

Jeszcze raz zapytam - czy monokultury czy różnorakie nasadzenia preferować ? Jako że bardzo boję się powtórki z rozrywki chciałabym uniknać wykopywania 5 metrowych i wyższych drzew :(. Nie chodzi nawet o robotę tylko o czas jaki minie zanim lasek urośnie.

Ziemia raczej gliniasta, cięzka.

A już byłam zdecydowana na klona :(.

Darek - temat i tak nieaktualny bo u męza wyszło w testach że uczulony na brzozę.

Edytowane przez mirela99

Brzoza to chyba najłatwiejsze do przesadzenia drzewo. Przesadzam brzozy od 7 lat - ja i mój wujek sadzimy na swoich działkach brzozy. Jeździmy na pola gdzie rosną samosiejki . Wykopujemy szpadlami takie 2 metrowe kilkuletnie sztuki .

Przesadzałeś brzozę większą niż 2 m kiedyś?

Gdy zaczyna wybarwiać się pień na biało system korzeniowy jest już tak rozległy, że przy przesadzaniu zostaje bardzo uszkodzony (dla roślin nie szkółkowanych). Szanse na przyjęcie maleją na tyle, że chyba żadna firma ogrodnicza nie da gwarancji na przesadzone drzewo. Właśnie dziś na ten temat rozmawiałam z firmą przesadzającą drzewa - chodziło o 8 letnie drzewko.

Już mi się pomieszało - najpierw mi doradzacie jeden rodzaj drzewa i jako dodatek i urozmaicenie drugi ewentualnie trzeci rodzaj. A Ty Elfir piszesz znowu o mieszanym lasku :(.

A ja nie widziałam postu w którym doradzano ci jeden gatunek. Raczej pisano o kilku gatunkach z których robisz kępy jednogatunkowe po kilka-kilkanaście sztuk

Klona czerwonego na ciężkiej gliniastej ziemi możesz mieć. Magnolii chodziło o to, byś nie robiła lasku z bardzo dekoracyjnych drzew (typu platan, tulipanowiec), tylko je wyeksponowała jako soliter na tle bardziej pospolitych roślin, by podkreślić ich urodę.