Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

A może winorośl ?

OldDiver

Recommended Posts

Tak sobie pomyślałe ... a może zasadzić winorośl. Mam na oku taką "sprawdzoną" odmianę. Sprawdzoną bo tu we Wrocławiu została się chyba po Niemcach. Miałem ją dawno temu na działce rodziców a teraz mam znowu możliwość kosztowania tych winogron. Własciciel winorośli mówi że na wiosne da mi "szczepki" i jak zakopię je jakoś w ziemię to wypuści pędy. Czy tak też można? Jak to zrobić?

winorośl się łatwo ukorzenia. Weź wysoki, wąski kartonik po soku lub mleku (albo wysoką, plastikowa butelkę). Zetnij górę, wsyp piaszczystej ziemi, trocin lub perlitu. W lutym utnij sztobry - kilkupąkowe odcinki pędów. Dolne cięcie musi być pod pąkiem a górne ok 2 cm nad pąkiem.

Najpierw namocz je min. 24 h. Potem końcówkę pędu zanurz w ukorzeniaczu i otrzep z nadmiaru proszku. Następnie zrób dołek do samego dna w kartoniku i wciśnij sadzonkę, obsyp ziemią i podlej. Nad ziemię niech wystają 2 oczka.

Najlepiej ukorzeniają się sadzonki, które w ziemi mają ok 20 stopni a w powierzy 10. Można postawić na kaloryferze przy oknie.

Dzięki.

Ale co dalej? Jak długo hodować te sadzonki ? Kiedy mozna je posadzić na świezym powietrzu? Czy to ma być piaszczysta ziemia lub trociny (jakie) lub perlit ? Czy mieszanka tych składników?

Co to jest perlit (jaki?) bo google mi powiedziało ze to jest ... podsypka dla kotów :-)

Może gdzies jest jakś stronka WWW z kompletem informacji dla takiego ignoranta jak Ja.