12iwa34 03.10.2011 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 Witam serdecznie. Czy ktoś buduje lub zamierza budować dom Czaruś z pracowni Mg Projekt http://www.mgprojekt.com.pl/domki/czarus/index.php#widokInteresowałyby mnie wszystkie opinie na temat tego projektu. Z góry dziękuje i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.10.2011 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 co prawda nie buduję, go ale dla mnie ogromny minus za toaletę w salonie. Czy można swobodnie skorzystać, jeśli pogłos będzie roznosił się po jadalni i w salonie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12iwa34 04.10.2011 12:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 Zgadzam się z tym. Dlatego ja planuje zamiast tej toalety zrobić sobie małą spiżarnie. To nie jest duży dom aby były dwie toalety. Wystarczy jedna w łazience. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.10.2011 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 IMHO dla rodziny 2+2 dwie toalety to minimum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crazy 05.10.2011 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 Ja też usunąłbym toaletę i zrobił w niej spiżarnię. Zrezygnowałbym jeszcze z przejścia z domu do garażu na rzecz tej sypialni 9,30mkw, szkoda by mi było miejsca w tak małym domku na dodatkowy korytarz. Poza tym domek bardzo fajny. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12iwa34 05.10.2011 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 Witam.Jesteśmy nowicjuszami na tym forum i chcielibyśmy się dowiedzieć od Was kilku mądrych rzeczy:DNa wiosnę mamy zamiar zacząć budowę naszego domu. Wybraliśmy projekt Czaruś http://www.mgprojekt.com.pl/domki/czarus/index.php#widok.Mamy do dyspozycji 260 tys. Działkę już posiadamy.Czy mamy możliwość wybudowania tego domu za tę kwotę?Pozdrawiamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 05.10.2011 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 To może warto rozpocząć od poczytania wątków już istniejących na taki temat. U góry strony istnieje okienko a obok ikonka lupy - znaczy szukaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcel232 05.10.2011 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 Witam. Jesteśmy nowicjuszami na tym forum i chcielibyśmy się dowiedzieć od Was kilku mądrych rzeczy:D Na wiosnę mamy zamiar zacząć budowę naszego domu. Wybraliśmy projekt Czaruś http://www.mgprojekt.com.pl/domki/czarus/index.php#widok. Mamy do dyspozycji 260 tys. Działkę już posiadamy. Czy mamy możliwość wybudowania tego domu za tę kwotę? Pozdrawiamy. Spokojnie mury i dach za to wybudujesz wykonczenie: zaleznie od standardu dodaj 1 lub 2 krotnosc postawienia stanu surowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 05.10.2011 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 Czytaj :http://forum.muratordom.pl/showthread.php?171092-Dom-do-ok.200-ty%C5%9B.-jest-sens-marzy%C4%87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 06.10.2011 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 Wszystko zależy od Was!!!Jest to jak najbardziej możliwe.Warto poczytać dzienniki budowy forumowiczów, podobnych domków jest sporo. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klemensik77 06.10.2011 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 Myślę , że da radę. My mamy powierzchni użytkowej 133 m, też parterówka, narazie zalany strop, czekamy na cieśli. SSO wyniesie nas około 120 tyś., a projekt to Z10. Czytam dużo o Z10 i np. rozbieżność na dachu jest od 38 tyś do 76 tyś. wszystko zależy z czego, jak i za ile. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 06.10.2011 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 Jesteśmy nowicjuszami W życiu nie wystarczy !!! nie ten projekt! sama papierologia+ kierbud+inne duperele nie wbijając łopaty w ziemie to lekko liczc 10-20tys, a gdzie reszta? ile pojdzie na taaaki dach?? dodaj 100tys i buduj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 06.10.2011 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 Arturo a wybudowałeś sie??? Kazdy papierek, kazda pieczatka, kazdy swistek czy to w urzędzie czy geodezji kosztują.... kierbud 2koła+mapka do celów projektówych ok 500zł+ mapka do oddania domu następne 500zł+ prąd ok 4koła+ gaz (najtaniej 2,5koła) woda pewnie ze 2tys, kanaliza ew szambo... jakies mapki dodatkowe z geodezji jakieś papierki z gminy... Mówie ci ze same zezwolnia + papierki pociągnie lekko 10-20tys.masz jakiś wstępny kosztorys swojego domu chętnie bym się z nim zapoznał.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 06.10.2011 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 Buduje się,papierologie mam za sobą,prąd 2tys.zł,gaz biorą nie myślący Wstępny kosztorys jest dla naiwnych,kalkulator i net Powodzenia życze papierologie masz za sobą?? to TY tak myslisz spytaj się tych co się wybudowali i juz oddali domy do użytku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 06.10.2011 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 Arturo a wybudowałeś sie??? Kazdy papierek, kazda pieczatka, kazdy swistek czy to w urzędzie czy geodezji kosztują.... kierbud 2koła+mapka do celów projektówych ok 500zł+ mapka do oddania domu następne 500zł+ prąd ok 4koła+ gaz (najtaniej 2,5koła) woda pewnie ze 2tys, kanaliza ew szambo... jakies mapki dodatkowe z geodezji jakieś papierki z gminy... Mówie ci ze same zezwolnia + papierki pociągnie lekko 10-20tys.masz jakiś wstępny kosztorys swojego domu chętnie bym się z nim zapoznał.... rzuć okiem do mojego dziennika, to co tam zobaczysz kosztowało razem z wyposażeniem ok. 260 tys. obecnie zrobiłbym to jeszcze taniej:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 06.10.2011 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 jasiek71 bryła domu to koszmarek, cos z horrorów,ale srodeczek to miodzio.No i ten wpis większość prac budowlanych i instalacji wykonałem sam z pomocą ojca, wykończyłem wnętrza samodzielnie według własnych pomysłów a srodeczek domu jest PIĘKNY!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 06.10.2011 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 jasiek71 bryła domu to koszmarek nie bardzo coś ciekawszego postawisz jak masz 10m szerokości działki i musisz zostawić przejazd;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 06.10.2011 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 Widziałem,po fotkch że masz mało miejsca, sam komponowałeś ten środek bez architekta?? robocizna teraz jest bardzo droga ( a mówią że jest bezrobocie ) mi robocizna zjadła jakąs 1/4 wartosci domu wiec zobacz sam ile oszędziłes budując domek samodzielnie,ja sam to sobie drzewka posadziłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 06.10.2011 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 Widziałem,po fotkch że masz mało miejsca, sam komponowałeś ten środek bez architekta?? robocizna teraz jest bardzo droga ( a mówią że jest bezrobocie ) mi robocizna zjadła jakąs 1/4 wartosci domu wiec zobacz sam ile oszędziłes budując domek samodzielnie,ja sam to sobie drzewka posadziłem jak mówisz że tam jest mało miejsca?, każdy kto pierwszy raz ma kontakt z tym domem ma nie co inne zdanie;) wszystko w środku wymyśliłem i zrobiłem sam:) ( żeby było śmieszniej robiłem to pierwszy raz ucząc się na własnych błędach) odnośnie robocizny to zależy co chcesz w tym domu mieć, ja jako że robiłem wszystko sam mogłem sobie pozwolić dodatkowo na to czy tamto, inaczej byłby standard z robocizną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12iwa34 07.10.2011 16:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Jeśli chodzi o, jak to nazwał Piotrek42, papierologię, to na to mamy osobne oszczędności. Kwota 260 tys. jaką będziemy dysponować jest kwotą przeznaczoną na budowę i wykończenie. W naszym przypadku musimy niestety polegać na firmie budowlanej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts