mistalova 04.10.2011 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 Poszperałem na forum, ale nie mogę znaleźć odpowiedzi na proste a jednak skomplikowane pytanie - czy w małym domku pogodówka ma sens. Ale po kolei - wykańczam mały domek (50m dół + 50m użytkowe poddasze), gdzie dół to tylko podłogówka a góra tylko grzejniki, piec kondensat z pogodówką Beretty Conica Green. Domek jest nieźle ocieplony (10cm styro w podłodze, 15cm na ścianach, 25cm wełny w dachu, okna u=1.0) i mój instalator CO twierdzi, że w moim przypadku byłby lepszy termostat programowany, ale z tego co wyczytałem na forum, to podłogówka+termostat może powodować większe wahania temperatury wewnątrz, a pogodówka szybciej "przewiduje" potrzebę włączenia pieca. I teraz mam dylemat - słuchać instalatora, czy nie? Bo powiem szczerze, że już zgłupiałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wito2008 05.10.2011 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 (edytowane) masz piec z możliwością obsługi pogodówki to wykorzystaj tą funkcję, jak ci się nie będzie podobać to zawsze można się przełączyć w tryb pracy termostatowej, koszt niewiele większy bo termistor na ścianie budynku i bardziej rozbudowany sterownik, instalator jak każdy instalatormoże ściemniać bo albo nie ma sterownika, albo chce sprzedać ten który ma, albo nie ma poprowadzonej lini na zewnątrz budynku albo tysiąc innych powodów Edytowane 5 Października 2011 przez Wito2008 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts