salo5 05.10.2011 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 Witam! To mój pierwszy post na forum, więc chciałbym wszystkich przywitać! Zdecydowałem się zainwestować pieniądze jakie mam w budowę domu. Działkę dostałem, przyłączyłem już energię elektryczną, mam wszystkie pozwolenia. Tylko zaczynać No i dlatego mam pierwszy grad pytań. Ze względu na grunt zadaptowano mi dom na płycie fundamentowej. Pod ścianami nośnymi zaprojektowano ściany fundamentowe o wysokości około 80cm. Płyta: 10cm podsypki i 35cm betonu. Chciałbym zapytać: 1) Czym zaizolować ściany fundamentowe? Czy wystarczy styropian wraz z siatką pomalowany izolacją (tak jest w projekcie)? 2) Czy konieczne jest dawanie pod płytę styropianu? Nie będę dawać podgrzewanej płyty, bo podobają mi się bardziej kaloryfery. 3) Jak wykonać przyłącze wodne? Musi być poniżej strefy przemarzania (80cm)? Na razie wykonałem podejście rurą PCV w której puszczę rurę z wodą i pionowo wyszedłem nad płytę? Czy tak może być? 4) Jak wykonać odejście kanalizacji? Czy rury zatapia się w płycie, czy daje się pod płytą w ziemi? 5) Jakie jeszcze instalacje należy zatapiać w płycie, żeby później nie było niespodzianek? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 05.10.2011 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 Witam! ... Ze względu na grunt zadaptowano mi dom na płycie fundamentowej. Pod ścianami nośnymi zaprojektowano ściany fundamentowe o wysokości około 80cm. Płyta: 10cm podsypki i 35cm betonu. ... Helou. Możesz to narysować? Jakoś moja wyobraźnia szwankuje w tym przypadku. Ściany fundamentowe są na płycie czy pod? Jeżeli na, to czemu mówisz że są fundamentowe? Posadzka będzie wyżej? A co pomiędzy płytą a posadzką? Jeżeli poniżej to czemu mają służyć? Chciałbym jeszcze zapytac czy projektant nie przewidział izolacji pod płytą? To dosyć istotne dla całej konstrukcji. Powinienieś mieć to w projekcie. Te 35 cm betonu to tez jakies monstrum. Musi tak być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salo5 05.10.2011 17:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 Witam! Ściany są rzecz jasna pod płytą Mają wg adaptującego nie tworzyć przenikania wody pod dom i odizolowywaniu od strefy przemarzania. Ponadto ściany fundamentowe mają lepiej przenosić obciążenia domu na grunt. http://images41.fotosik.pl/1102/5d6a54c2ee74fd45.jpg Najbardziej interesuje mnie to jak poprowadzić przyłącza wodne i kanalizacyjne? I czy oprócz wody i kanalizacji coś trzeba w płycie z instalacji zrobić? Często widuję takie pomarańczowe rury? Czy to są ciągi kominowe? Jak głęboko je się zakopuje, jeżeli to jest to? Z góry dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 05.10.2011 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 A na czym jest ta ściana z bloczków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 05.10.2011 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 Witam! Ściany są rzecz jasna pod płytą Mają wg adaptującego nie tworzyć przenikania wody pod dom i odizolowywaniu od strefy przemarzania. Ponadto ściany fundamentowe mają lepiej przenosić obciążenia domu na grunt. http://images41.fotosik.pl/1102/5d6a54c2ee74fd45.jpg Najbardziej interesuje mnie to jak poprowadzić przyłącza wodne i kanalizacyjne? I czy oprócz wody i kanalizacji coś trzeba w płycie z instalacji zrobić? Często widuję takie pomarańczowe rury? Czy to są ciągi kominowe? Jak głęboko je się zakopuje, jeżeli to jest to? Z góry dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam! Dla mnie to jakies dziwo konstrukcyjne. Ta ściana fundamentowa oparta, jak to wynika z rysunku na ziemi? nie przeniesie żadnych obciążeń a jeżeli ona ma przenosić takowe to po co do tego zbrojona płyta 35cm? Wody tez nie zatrzyma bo ta bez problemu podejdzie od spodu. Nie można u ciebie zastosować odwodnienia? 35 cm zbrojona płyta pod domkiem jednorodzinnym to monstrum. Budujesz się nad jakąś dziurą w ziemi? Być może projektant zasadnie zaplanował takie a nie inne rozwiązania ale to nie jest fundament do zastosowania w zwykłych warunkach gruntowych. Nie bardzo mogę sobie wyobrazić po co takie w sumie bardzo drogie kombinacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rania 07.10.2011 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 1) Czym zaizolować ściany fundamentowe? Czy wystarczy styropian wraz z siatką pomalowany izolacją (tak jest w projekcie)? Skoro tak jest w projekcie to po co drążyć temat? 2) Czy konieczne jest dawanie pod płytę styropianu? Nie będę dawać podgrzewanej płyty, bo podobają mi się bardziej kaloryfery. Przy takiej konstrukcji jaką Ty masz (dziwaczna jest moim zdaniem - po co te ściany fundamentowe??) chyba nie ma sensu dawac styropianu pod płytę. Ja dałabym nad + wylewka. Co jest w projekcie? Masz zaprojektowany styropian na płycie plus wylewka? Jakiś styropian na pewno musisz miec w podłodze! Zamiast podgrzewanej płyty możesz mieć podgrzewana wylewke - u mnie tak jest. Serio kaloryfery Ci się podobają? Nie wierze 3) Jak wykonać przyłącze wodne? Musi być poniżej strefy przemarzania (80cm)? Na razie wykonałem podejście rurą PCV w której puszczę rurę z wodą i pionowo wyszedłem nad płytę? Czy tak może być? U mnie rura z wodą idzie głęboko, a pod kotłownią wychodzi pionowo w górę. Rura była od razu wstawiona docelowa, nie ma żadnej dodatkowej rury w której ona przebiega. Myślę, ze Twoje rozwiązanie jest OK 4) Jak wykonać odejście kanalizacji? Czy rury zatapia się w płycie, czy daje się pod płytą w ziemi? Ja mam rozprowadzenie kanalizacji pod płytą w piachu, a wyjścia rur wystają z płyty. 5) Jakie jeszcze instalacje należy zatapiać w płycie, żeby później nie było niespodzianek? Nie zapomnij o rurkach na kable elektryczne - przyłącze prądu plus rurki na kable do furtki, do oświetlenia ogrodu itp. U mnie dodatkowo jest wyjście do gruntowego wymiennika ciepła - jeśli go planujesz nie zapomnij o tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 08.10.2011 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2011 To co pokazujesz to bzdura roku. Nie martw sie o rury tylko zacznij martwic się o konstrukcjie na rury będzie czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.10.2011 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2011 są w końcu "odwrócone" dachy, a to jest "odwrócony fundament" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salo5 08.10.2011 17:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2011 Witam! Z tego co dowiedziałem się jest to tak zwana ostroga.Stosuje się ją na kilku rodzajach podłoża w celu nie dopuszczenia i nie przepuszczania wilgoci pod płytę, co mogłoby skutkować przemieszczeniami w terminach zbliżonych do zimy. PS.Jestem elektrykiem i kable nie daję w ziemi.Wszystko pójdzie w ścianie. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 08.10.2011 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2011 Ostroga to zwykle z betonu lana była i do tego zbrojona i ona funkcji izolacji termicznej nie posiada wbudowanej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts