Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki strop? Teriva czy monolityczny żelbetowy? Co wybrać?

Recommended Posts

w swoim domu myślałem o terivie ale tacy fachowcy co u mnie w pracy robią ściany i ogólnie zajmują się budowami to radzili strop lany że taniej wyjdzie. no to w google pisze strop żelbetowy i wynik pierwszy taki:

http://www.stropy.oleksiak.com.pl/porownanie.php?s%3D10

więc jak byk widać że lany dwa razy droższy jest o terivy. ogólnie to też tak myślałem że tak jest ale nie szukałem takich porównań więc trudno było coś mówić że się wie i spytać o komentarz. teraz to już będzie inne gadanie. wiec ja uważam że do domu z poddaszem teriva jest najlepsza jeżeli chodzi o cenę i jakość. łatwo się też montuję i szybko. w swoim domu planuję robić z pomocą rodziny więc strop wole nie mieć zbyt skomplikowany.

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

http://www.stropex.com.pl/cennik_strop_teriva.php ...

bież terive .. żlebet is żelbet tyle a nie jakieś pustaczki

no .. jak się się stali naładuje 2,5 tony gdzie siatka 10x10 w obu kierunkach ! i jest netto 1,3 t plus jeszcze belki ..

ale jak ktoś sprzedaje stropy ter to musi jakoś uzasadnić koszty ...

Mógł dodać jeszcze wino dla ekipy. Sorry ale deski nie kupuje się specjalnie na okazję...

To jest właśnie budowanie ... szalowałem ławy ... deski już jakieś takie brzydkie, trzeba nowe na fundamenty ..

Plus liczenie wszędzie 15cm płyty .. kolejne wątpliwe koszty.

http://www.wirtualnemedia.pl/centrum-prasowe/grupy-dyskusyjne/pl.misc.budowanie/5642/kalku..

też kiedyś siedzieliśmy i nastąpiła analiza kosztów stropu

monolit wychodził najtaniej.

A jak robisz jeszcze sam beton .. 1m^3 160 zł cement plus 0,7 kubika mieszanki piach krusiwo 70zł jakieś 230 .. za około C25/30 ...

dodaj jeszcze to że też na takim stropie t nie położysz paneli na nadbetonie

Edytowane przez מרכבה

Ale przy terivie tez zawyzyli. Tak na dobra sprawe to by trzebabylo dobrze policzyc. Jak ktos robi piwnice to deski dwa razy uzyje te same ale i tak betonu trzeba dac duzo wiecej, stali tez wiecej. Moze mniej sie da jak mnijsze rozpietosci sa ale i tak sporo wejdzie, wiecej tez jest z tym zabawy ale pewne jest to ze zalezy jaki kto ma strop bo dla jednego lany bedzie lepszy a dla drugiego inny a tak na prawde wszystko jest dobre.

• 4 months później...
Z moich obliczeń wynikało, że strop gęstożebrowy raz będzie droższy raz tańszy niż lany:) Wszystko zależy od jego stopnia skomplikowania, a nie tylko od metrażu. Cena zależy od ilości żeber rozdzielczych, długości belek, rodzaju pustaków, grubości nadbetonu... Strop panelowy będzie IMHO zawsze tańszy, ale niekoniecznie lepszy. Akustyka takiego rozwiązania na pewno będzie gorsza niż przy gęstożebrówce z pustakami ceramicznymi. Dodatkowo nośność stropów smart też nie jest wybitna - mi powiedziano, że przy moim projekcie na stropie panelowym musiałbym stawiać ściany działowe z płyt GK... Moim zdaniem technologia fajna, ale tylko do określonych projektów (parterówki z nieużytkowym poddaszem). Ja zdecydowałem się na gęstożebrówkę porothermu, bo potrzebowałem po prostu lepszych parametrów...

• 10 months później...

Warto dla porównania wycenić strop w technologii betonu sprężonego np. RECTOR, TECHNOBETON itp.

- rozpiętości do 10,0 m,

- nie ma klawiszowania, spękań,

- nie trzeba robić żeber rozdzielczych,

- bardzo wytrzymały strop, podciągi ukrywa się w grubości stropu,

MODEROANO

Edytowane przez finlandia
Link reklamowy niezgodny z regulaminem forum