Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stemple budowlane- co i jak ?

adrian23

Recommended Posts

Witam. Jestem na etapie planowania kosztów budowy i okazuje się, że stemple budowlane jakby na to nie patrzeć to naprawdę spory wydatek. Dlatego warto mu się przyjżeć bliżej.

Z jakich stempli wy zdecydowalibyście się skorzystać ? Z drewnianych czy metalowych i dlaczego ? Poza tym jakie są orientacyjne koszty jednych i drugich ?

Zapraszam do dyskusji i z góry dziękuję za odpowiedź

Tak, stemple są bardzo dużym wydatkiem, jeśli te sumy Cię przerażają zakończ na tym etapie budowę.

Na dom 205 m2, parter 125 m2 użyłem 200 szt stempli sosnowych długość 3m.

170 szt używane - cena 3 zł

30 szt nowe - cena 5 zł

RAZEM 660 zł - 0,43% kosztów SSO

Co to są te koszty SSO ?

Poza tym cena chyba zależy od długości stempli

Co do stempli drewnianych - głównie sosnowe, czy mogą też być brzozowe, albo inne ? Ma to jakies znaczenie ?

I czy podane przez Ciebie ceny zawierają koszty transportu ?

Dotychczas zdawało mi się że właśnie po to jest forum, by ludzie wymieniali się informacjami tyczącymi się danej tematyki.

A tu od razu wyjedzie ktoś z nietematyczną odpowiedzią i zarzutem zamykania tematu za domniemane lenistwo.

Swoją drogą do tego się moge tutaj przyznać ;)

Ale proszę o odpowiedz na pozostałe pytania . Nadal uważam że forum jest najlepsze ku temu by uzyskac na nie odpowiedzi

Ja widziałem gdzieś cene 0,50zł za szt. Tylko że tych stempli nie dajesz tak dużo jak sosnowych. Ale Elfir pewnie poda ile ona płaci i ile potrzebuje stempli :)

koszt wypozyczenia samych stempli 0,35 zł/szt, koszt m2 przy wypożyczeniu całego systemu (czyli ze sklejką, nie trzeba desek, albo można uzyć deski jak się już ma zamiast sklejki) to koszt w przedziale ok. 1,3-1,6/ m2 stropu, wynajem min 21 dni, ceny netto

koszt wypozyczenia samych stempli 0,35 zł/szt, koszt m2 przy wypożyczeniu całego systemu (czyli ze sklejką, nie trzeba desek, albo można uzyć deski jak się już ma zamiast sklejki) to koszt w przedziale ok. 1,3-1,6/ m2 stropu, wynajem min 21 dni, ceny netto

Czyli jeśli mam 90m2 stropu monolicznego to musiałbym zapłacić: 1,3zł/m2 x90 =117zł dziennie x 21dni = 2457zł za 1 strop, jeśli mam dwa stropy to kwota prawie 5000zł jest bardzo ciekawa...:( To już wiem dlaczego ludzie budują za takie duże kwoty małe domki, jeśli na stemple wydają 5000zł. Za stemple płaciłem 1,40zł za 1m bieżący plus transport chyba 50zł. W leśnictwie za takie same stemple chcieli 2,50zł za mb +transport.

Pozdrawiam. :)