Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

słupy zelbetowe...

Recommended Posts

witam

Prosiłbym o opinie w nastepujacej sprawie. W projekcie mojego domu sa naniesione tzw. słupy żelbetowe o wymiarach 24x24cm zbrojone czterema pretami fi 12. Nie byłoby w tym pewnie nic nienormalnego gdyby nie fakt ze nie bardzo rozumiem jak i gdzie sa one posadowione oraz jak to mozliwe ze na zdjeciach z budowy tego projektu u innych uzytkowników absolutnie takich słupów nie widze...Dodam ze to dom parterowy ,dach wiazarowy. Wiem ze mógłbym o to spytac architekta od adaptacjii lub kierbuda jednak dopiero zaczynam budowe i chciałem takze zasiegnąc opinii tu na forum. dzieki i pozdrawiam

Przerysowałem z projektu w paincie zeby zoobrazowac to bardziej.na moja logike to one musza isc jako podciagi od fundamentów przez sciany nośne do wieńca...tyle ze jak ogladam zdjecia z budów takich domków w tym Z7 oraz podobnych małych domków parterowych w konstrukcjii dachu wiązarowej bez scian nosnych w srodku...to takich słupów nie widze ! Wiec juz sam nie wiem co te słupy oznaczają czy to jest słup moze od ławy do poziomu ,,0,, czy własnie do wieńca.

http://img805.imageshack.us/img805/9513/beztytuums.jpg

Nawiasem mówiac ten projekt jest jest wyrysowany ogólnie troszke enigmatycznie tzn. moze architekt z wykształcenia odczyta wszystko bez problemu ale jesli chodzi o budowlańca to niekoniecznie np. własnie jesli chodzi o te słupy sa one pokazane w projekcie wyłacznie na tym rzucie z góru...w innych rzutach juz ich niema np w rzucie bocznym elewacjii -wtedy było by jasne jak słonce...rozumiem ze to projekt wykonywany przez specjalistów bo ale jednak rysunek techniczny to rysunek i dla srednio rozgarnietego człowieka powinien byc w miare czytelny-ale to juz tak na marginesie

Edytowane przez Kasia242

.na moja logike to one musza isc jako podciagi od fundamentów przez sciany nośne do wieńca..

Kipeska to logika a jeszcze gorsze nazewnictwo. Podciąg to poziomy element.

Wstaw rzuty swoje a nie rysuj w paincie.

Ten rzut ktory przerysowałes w projecie nosi nazwe "rzut budynku z gory" ? czy może ma konkretną nazwę ?

Jak Twoj budowlaniec nie umie czytać rysunku to moze to nie jest budowlaniec ? MOże to bezrobotny muzyk lub kelner ? Sprawdzałeś to ?

Przerysowałem z projektu w paincie zeby zoobrazowac to bardziej.na moja logike to one musza isc jako podciagi od fundamentów przez sciany nośne do wieńca...tyle ze jak ogladam zdjecia z budów takich domków w tym Z7 oraz podobnych małych domków parterowych w konstrukcjii dachu wiązarowej bez scian nosnych w srodku...to takich słupów nie widze ! Wiec juz sam nie wiem co te słupy oznaczają czy to jest słup moze od ławy do poziomu ,,0,, czy własnie do wieńca.

http://img805.imageshack.us/img805/9513/beztytuums.jpg

Nawiasem mówiac ten projekt jest jest wyrysowany ogólnie troszke enigmatycznie tzn. moze architekt z wykształcenia odczyta wszystko bez problemu ale jesli chodzi o budowlańca to niekoniecznie np. własnie jesli chodzi o te słupy sa one pokazane w projekcie wyłacznie na tym rzucie z góru...w innych rzutach juz ich niema np w rzucie bocznym elewacjii -wtedy było by jasne jak słonce...rozumiem ze to projekt wykonywany przez specjalistów bo ale jednak rysunek techniczny to rysunek i dla srednio rozgarnietego człowieka powinien byc w miare czytelny-ale to juz tak na marginesie

Jeżeli nie ma ścian w środku to nalezy dawać słupy a właściwie rdzenie żelbetowe w scianach to jest normalne i zgodne ze sztuką budowlana, nie dawanie słupów jest błędem.

Gdy mamy ściany w środku całość bryły budynku jest usztywniona w każdym kierunku, gdy nie ma scian w środku właśnie rdzenie usztywniają ścianę, bez usztywnienia ściana jest zbyt "wiotka" w płaszczyźnie ściany po długosci (oczywiście wraz z wieńcem).

Takie rdzenie nalezy ciagnąć od poziomu ławy (analogicznie dla ściany fundamentowej jak dla ściany budynku, te same zasady)

Kipeska to logika a jeszcze gorsze nazewnictwo. Podciąg to poziomy element.

Wstaw rzuty swoje a nie rysuj w paincie.

Ten rzut ktory przerysowałes w projecie nosi nazwe "rzut budynku z gory" ? czy może ma konkretną nazwę ?

Jak Twoj budowlaniec nie umie czytać rysunku to moze to nie jest budowlaniec ? MOże to bezrobotny muzyk lub kelner ? Sprawdzałeś to ?

Nie czepiaj sie nazewnictwa,bo nie o to tu chodzi...tu chodzi o wyjasnienie czym są ,,kwadraty ,, w rysie scian w rzucie WIDOKOWYM od góry. Ja to przedstawiam łopatologicznie bo tez powodu nie ma by sie wysilac na fachowe nazewnictwo...dom to zwykły prostopadłoscian z oknami w scianach i wszystko.

Gdyby w projekcie te słupy były przedstawione powiedzmy chociaz w dwóch wymiarach(juz nie rzadam trzech) to by sprawy nie było w ogóle...

pozdrawiam

Jeżeli nie ma ścian w środku to nalezy dawać słupy a właściwie rdzenie żelbetowe w scianach to jest normalne i zgodne ze sztuką budowlana, nie dawanie słupów jest błędem.

Gdy mamy ściany w środku całość bryły budynku jest usztywniona w każdym kierunku, gdy nie ma scian w środku właśnie rdzenie usztywniają ścianę, bez usztywnienia ściana jest zbyt "wiotka" w płaszczyźnie ściany po długosci (oczywiście wraz z wieńcem).

Takie rdzenie nalezy ciagnąć od poziomu ławy (analogicznie dla ściany fundamentowej jak dla ściany budynku, te same zasady)

oczywiscie w srodku sa sciany ale nie nosne..wiec?

http://img402.imageshack.us/img402/2406/slupb.jpg

to jest dokładne przerysowanie z projektu z dokładnym komentazem,na zielono sa przedtawione nadproza nad otworami okiennymi.Ten widok z góry jest jedynym w całyhm projekcie gdzie umieszczono te tzw. słupy zelbetowe...

Moze jest na forum jakis architekt co wyjasni to łopatologicznie?

Przecież masz już wyjaśnione, a bardziej łopatologicznie to chyba już można tylko opisać proces walcowania stali zbrojeniowej.

Jak nie masz nic konstruktywnego do powiedzenia to moze sie przejdz na spacer z psem...

Nigdzie nie jest to wyjasnione,gdyby było to bym nie pytał...to forum pełne jest ,,fachowców,, i ,,inzynierów budownictwa,, ale jak widac jest problem z banalną sie wydaje kwestia...ok wiec skoro nikt nie ma wiedzy w temacie poczekam na konsultacje ze swoim architektem.

pozdrawiam

Dokładnie. Jak sam pewnie widzisz praktycznie nie masz ścian - tylko same okna. A dach jednak musi na czymś się opierać. Na oknach nie może;-)

Gdyby tak było ,to nie było by tych słupów w scianach szczytowych które...jak widac okien zadnych nie posiadaja..wiec to raczej nie okna sa powodem istnienia tych słupów.Chodzi tu o to jaka one role spełniają skoro tak łatwo je z projektu wyrzucic(mam na to kilka przykładów budów).

pozdrawiam