Jagielon 01.03.2012 10:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 Hej, hej,Oj dawno nas tu nie bylo:) Oznacza to tyle, ze nie zdazylismy zaczac budowy w pazdzierniku ani w listopadzie- a warunki pogodowe do budowy byly bajeczne. Niestety i tragedia w rodzinie ( smierc brata mojego meza), jak i papierologia skutecznie odciagnela nas od budowy. W sumie to pierwsze bardziej- nie mielismy glowy do budowy i przelozylismy ja na wiosne. Mamy wszystko zalatwione, pozwolenie na budowe tez. Da-Lena, rzeczywiscie jestemsy sasiadami:) Co do mediow, dzieki za wskazowke. Wydaje mi sie, ze jest to sprawdzone przez architektke i dopiete, ale spradzic raz jeszcze nie zaszkodzi. Prace ziemne beda u nas duzo kosztowac i juz wiemy, ze bedziemy mieli wymieniany grunt ( ze wzgledu na torf). Do tego biala wanna ( ale to juz dostalismy od firmy w wycenie). Wymiana gruntu bedzie sie pewnie wiazala z odpompowywaniem na biezaco wody- wiosna, wysokie wody gruntowe.Tez widze, ze cos sie porobilo ze zdjeciami:/ Zrobilam porzadek w kompie i pewnie maja inna sciezke dostepu, musze przysiasc i to poprawic. My tez nie budujemy z IBG Haus. Tzn. Vario XL nam sie spodobal, kiedy wzielismy od nich katalog, ale po zebraniu opinii z roznych forow , od doradcy i od osob, ktorzy juz domy pobudowali, podpisalismy umowe z MB Massiv Haus:) Wasza dzialka troche szersza:P Cale trzy metry szersza:) Przypuszczam, ze tez budujecie polowke Doppelhaus, prawda?Jako, ze nic wiecej zrobic teraz nie moge (czekamy na pogode i wiosne), to zalatwiam kafle z Polski... Jakos nie podoba mi sie, co oferuje firma w standardzie, a kafelki, ktore mi sie wzglednie podobaja, kosztuja fortune.... Czekam na wycene z Polski, szczegolnie cene transportu do nas... Kurcze, nie chce lazienki w marmurkach. A koszty do tej pory:1. MG Massiv Haus, pierwsza rata ( architekt) - 6 061, 95 €2. Notariusz ( kupno gruntu) - 1 054,46 €3. Kupno gruntu - 85 020 €4. Geodeta (Vermesser, 1 /3 rata ) - 476 €5. Urzad Skarbowy ( Finanzamt), podatek gruntowy, ja - 1487 €6. Urzad Skarbowy ( Finanzamt), podatek gruntowy, moj maz - 1487 €7. Geodeta ( Vermesser, 2/3 rata) - 476 €8. MB Massiv Haus , 2 rata, gotowy projekt - 10106,26 €9. Ksiega wieczysta, ja - 324,5 €10 Ksiega wieczysta , maz - 324,5 €11. Pozwolenie na budowe - 126 € Czyli do tej pory w sumie 106 940, 66 €, a nie zrobilismy nawet dolka w ziemi :/ I to by bylo na tyle, poki co. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alija 01.10.2012 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Jagielon jak przebiega budowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts