Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dlaczego w domu jest zimno ?

Panczo255

Recommended Posts

• Odpowiedzi 403
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Połączenie podłogówki z grzejnikiem REGULUS działa jak grzejnik żeliwny - też dobrze bo grzeje

Źle kombinujesz. W ogrzewaniu hybrydowym od decyzji użytkownika zależy, czy grzeje tylko grzejnikami czy też włącza w proces ogrzewania pomieszczeń swoje "odchudzone" podłogowe.

Z uwagi na dominację okresu przejściowego w naszej strefie klimatycznej, po grzanie grzejnikami "sięga się" znacznie częściej i bez obawy, gdyż ich mała masa całkowita nie rodzi dużych kosztów uruchomienia instalacji.

U mnie np. hybrydowe jest wyłącznie na znacznej części użytkowanego codziennie poziomu, poza (co oczywiste) gabinetem i sypialnią.

Musiałbym być skończonym kretynem, gdybym grzał do tej samej temperatury cały dom, w tym jego sporadycznie użytkowane części.

W nich zamontowane są wyłącznie grzejniki.

Mogę w dowolnym momencie wyłączyć całkowicie ogrzewanie, a mając grzejniki, które w kilkanaście minut grzeją pełną mocą (dla określonej Tz), mogę te przerwy w grzaniu wydłużać bez żadnej obawy o komfort cieplny, który łatwo i szybko uzyskam z powrotem.

Nawet po kilkudniowej przerwie w grzaniu.

===

Pozdrawiam

Bogusław

Mogę w dowolnym momencie wyłączyć całkowicie ogrzewanie, a mając grzejniki, które w kilkanaście minut grzeją pełną mocą (dla określonej Tz), mogę te przerwy w grzaniu wydłużać bez żadnej obawy o komfort cieplny, który łatwo i szybko uzyskam z powrotem.

jak to się ma do tego?

. Hybrydowe ogrzewanie oznacza, że w tym samym pomieszczeniu, z tego samego rozdzielacza, tą samą temperaturą czynnika grzejnego, zasilane jest (wykonane jedynie na komunikacyjnej części podłogi) ogrzewanie podłogowe oraz szybko reagujący grzejnik – ścienny lub kanałowy.

rozumiem, że ten szybko reagujący grzejnik, który jest zasilany z tego samego rozdzielacza co podłogówka, tą samą temperaturą - ma temperaturę czynnika grzewczego 35C - przy aktualnej temperaturze na zewnątrz nawet mniej

Dotknąłem takiego grzejnika u siebie, bo jak pisałem wcześniej mam łazienkę hybrydową :lol2: i szczerze mówiąc, ten grzejnik był mało dynamiczny...

Wystarczająco dynamiczny przy małych potrzebach grzewczych współcześnie budowanych domów.

Temperatura grzejnika 35 oC daje moc grzewczą około 350 W, na każdy 1 m2 powierzchni tego grzejnika - przy Tw 20 oC.

Ponadto przeciętne potrzeby grzewcze w sezonie to jedynie 50% obliczeniowych potrzeb maksymalnych a przy ostatnio łagodnych zimach nawet sporo mniej.

To jedno. Tak na codzień.... Przy "spacerowym" codziennym grzaniu.

Drugie to to, że ja zawsze mogę, w razie potrzeby, grzać na maksa. Tylko grzejnikami. PEŁNA RURA !!

Ograniczenie dla każdego innego? Źródło ciepła i jego możliwości. Ja akurat mam gaz ( w tym roku gaz potaniał o 6,5% i nadal będzie taniał).

===

Nigdy bym świadomie nie pozbawił się możliwości wielokierunkowego manewru procesem tak niezmiernie istotnym w życiu każdego domu, jakim jest proces ogrzewania.

I to jest istota mojego credo....

Pełna manewrowość i realizacja rozmaitych strategii grzania.

Kapcioszki i miałka izotermia to dobre dla emerytów, których dzieci dawno wyfrunęły z gniazdka.

===

Pozdrawiam

Bogusław

Wystarczająco dynamiczny przy małych potrzebach grzewczych współcześnie budowanych domów.

Temperatura grzejnika 35 oC daje moc grzewczą około 350 W, na każdy 1 m2 powierzchni tego grzejnika - przy Tw 20 oC.

1 m2 powierzchni o temperaturze wyższej od temperatury otoczenia o 15*C daje 350 W? a nie 150?

1 m2 powierzchni o temperaturze wyższej od temperatury otoczenia o 15*C daje 350 W? a nie 150?

Sorry. Oczywiście, że 150 W. Zasugerowałem się cyfrą 35...

Czyli taką moc jaką daje 15 m2 ogrzewania podłogowego o dT 1 oC...

I tak dalej: 2 m2 grzejnika o temperaturze 35 oC =300 W , 3 m2 - 450W ....

===

Sorry. Oczywiście, że 150 W. Zasugerowałem się cyfrą 35...

Czyli taką moc jaką daje 15 m2 ogrzewania podłogowego o dT 1 oC...

I tak dalej: 2 m2 grzejnika o temperaturze 35 oC =300 W , 3 m2 - 450W ....

===

Poproszę o pokazanie, jak wygląda grzejnik o 3 mkw:)

Mój domek ogrzewam grzejnikami, aby go ogrzać od 6*C do 15*C potrzebuję 17-20 m3 gazu na dobę.

Edytowane przez GraMar

, mając grzejniki, które w kilkanaście minut grzeją pełną mocą (dla określonej Tz), mogę te przerwy w grzaniu wydłużać bez żadnej obawy o komfort cieplny, który łatwo i szybko uzyskam z powrotem.

Nawet po kilkudniowej przerwie w grzaniu.

===

Pozdrawiam

Bogusław

A jaka jest ta pełna moc, że po kilku dniach niegrzania

'" szybko i łatwo"

zagrzeje budynek..

Skoro do bierżacego grzania potrzeba np 10 kW to szybkiego i łatwego zagrzania potrzeba pewno 50 kW w kotle i grzejnikach.

Drugie to to, że ja zawsze mogę, w razie potrzeby, grzać na maksa. Tylko grzejnikami. PEŁNA RURA !!

Ograniczenie dla każdego innego? Źródło ciepła i jego możliwości. Ja akurat mam gaz ( w tym roku gaz potaniał o 6,5% i nadal będzie taniał).

widzę tutaj sprzeczność

to albo zasilamy temperaturą która idzie na podłogówkę , albo pełna rura

Hybrydowe ogrzewanie oznacza, że w tym samym pomieszczeniu, z tego samego rozdzielacza, tą samą temperaturą czynnika grzejnego, zasilane jest (wykonane jedynie na komunikacyjnej części podłogi) ogrzewanie podłogowe oraz szybko reagujący grzejnik – ścienny lub kanałowy.

widzę że pod szumną nazwą ogrzewanie hybrydowe, kryje się zwykłe mieszane z dodatkową podłogówką "gdzieniegdzie"

i jeszcze do tego propozycje, żeby bufor dołożyć

Przy szybkiej reakcji na impuls cieplny grzejników mojego typu i niewielkich potrzebach grzewczych a także w przypadku posiadania źródła ciepła w postaci już zmagazynowanej czyli bufora ciepła, lub łatwo dostępnego w dużej ilości, tak jak w przypadku posiadania prądu czy też gazu, sterowanie pogodowe jest całkowicie zbędne.

To całe "hybrydowe" ogrzewanie, to ustępstwo na rzecz podłogówki, nawet bogusław widzi, źe tego trendu nie da się zignorować.

Wiec oddał podlogówce 30% mocy, ale .... w zamian moze sprzedać przewymiarowane, większe, a wiec droższe kaloryfery.

I w ostatecznym rachunku, jako producent i sprzedawca jest do przodu.

(Kaloryfer o powierzchni 5m2 wyglądałby w moim salonie cudnie ;) )

Trzeba było dorobić jeszcze do tego mątra teorię, dodać trochę marketingowej papki i co jaki czas podnosić wątki o ogrzewaniu.

A jak w którymś pojawi sie zbyt wielu zwolenników podłogowego, to poprosić o wykasowanie go.

Zwolenników i uzyttkowników hybrydowego.... Brak.

O czymś to swiadczy...

Edytowane przez fotohobby

A ile czasu to trawa?

Czy to szybkie i łatwe?

Budynek jest dogrzewany rzadko, gdy na wszystkich termometrach porozkładanych na betonie temeratura spada do 6*C.

Przy ostatnich dużych mrozach budynek poprzednio ogrzany do 15*C po 7-8 dobach osiągał temp wewnątrz 6*C.

Dogrzewanie trwa minimum półtorej doby, zależy od temp zewn i ustawionych parametrach- czyli szybkości rozgrzewania.

Pomimo wyziębienia budynku bardzo dużo czasu palnik nie pali się ale pompa prawie z niego wyskoczy :(

Potem znowu trochę podgrzewa i znowu pompuje-więc tak naprawdę to nie wiem ile to trwałoby gdyby tę kapryśną chole.ę udałoby się poprawnie ustawić i nie taktowałaby!! Ponadto nie umiem ustawić podgrzewania wody, czyli żeby wcale lub minimalnie ją podgrzewać!!

Na temp p.zamrożeniowej nie da się nawet o 2*C podnieść temp budynku mimo poboru 5 m3 gazu/doba :(

Ja akurat mam gaz ( w tym roku gaz potaniał o 6,5% i nadal będzie taniał).

Jesteś tego pewny, bo wg moich faktur podrożał:wg tar W-2.1 w 2014 było 1662,92zł/710m3 tj 2,3421zł/m3 i 0,2109zł/kWh, a w 2015 zapłaciłem 1539.16/624m3 tj 2,4666zł/m3 i 0,2221zł/kWh - sprawdź swoje faktury bo wg moich kłamiesz.

Edytowane przez kbab

Ale zawsze możesz kupić takie zajebista, designerskie, tylko "trochę"droższe od tych zwykłych białych, uniwersalnej pasujących do każdego wnętrza i firanki ☺

I oczywiście sterowniki i siłowniki do każdego pomieszczenie.

I nadal bedzie to tańsze od podlogowki, bo wg bogusława podłogówkę wykonuje sie "tygodniami", a grzejnik zakłada w 20minut