boguslaw 24.01.2016 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 Poproszę o pokazanie, jak wygląda grzejnik o 3 mkw:)(...) Grzejnik REGULUS-system typoszereg R6/60 tj. 60 cm wysoki i 60 cm długi ma powierzchnię wymiany (powierzchnie kontaktu wymiennika Alu z powietrzem) = 3,89 m2. (grubość czy też głębokość 9 cm) === Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 24.01.2016 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 (...) Ostatnia f-ra przyszła z pismem wiodącym z PGNiG podpisanym przez prezesa Bukowskiego, dotyczącym obniżki dostaw gazu. Sprawdziłem - faktycznie. Czekam na przeprosiny... Pozdrawiam Bogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 24.01.2016 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 (edytowane) (...) To tzw. zwykle mieszane z dodatkową podłogówką "gdzieniegdzie" to nie jest zwykle mieszane, gdyż obydwa układy tj .grzejniki i podłogowe: 1/. występują w tym samym pomieszczeniu 2/. zasilane są tą samą temperaturą zasilania 3/. wyprowadzone są ze wspólnego rozdzielacza 4/. sterowane są jednym sterownikiem i jednym siłownikiem W razie potrzeby szybkiego, dynamicznego nagrzania pomieszczenia, pętle podłogówki mogę zamknąć na rozdzielaczu i grzać wyłącznie grzejnikami z wysoką Tz. === piszę tak: cyt" Przy szybkiej reakcji na impuls cieplny grzejników mojego typu i niewielkich potrzebach grzewczych a także w przypadku posiadania źródła ciepła w postaci już zmagazynowanej czyli bufora ciepła, lub łatwo dostępnego w dużej ilości, tak jak w przypadku posiadania prądu czy też gazu, sterowanie pogodowe jest całkowicie zbędne." koniec cyt. Nie manipuluj. Uwaga dotycząca bufora określa jedynie różne sytuacje łatwej, natychmiastowej dostępności do ciepła. Jest tak wyłącznie gdy: 1/. Posiadamy ciepła już zmagazynowane w odpowiedniej ilości w jego zbiorniku, potocznie zwanym buforem ciepła; 2/. Posiadamy kocioł gazowy 3/. Posiadamy kocioł elektryczny Tylko takie trzy opcje umożliwiają uruchomienie ogrzewania jednym sms-em lub jednym ruchem małego paluszka na sterowniku. === Pozdrawiam Bogusław Edytowane 24 Stycznia 2016 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 24.01.2016 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 I oczywiście sterowniki i siłowniki do każdego pomieszczenie. I nadal bedzie to tańsze od podlogowki, bo wg bogusława podłogówkę wykonuje sie "tygodniami", a grzejnik zakłada w 20minut Sprawa kosztów wykonania rozstrzygnie się już niebawem. Jak dobrze pamiętamy "bogusław" twierdzi, że hybrydowe ogrzewanie jest tańsze. Zobaczymy. Mam świadomość, że taka jest na rękę "bogusławowi. Wg. zasady Dody, nieważne czy mówią źle czy dobrze, ważne że mówią. Oczywiście nieświadomym inwestorom, trzeba uświadomić prawdę. Niedawno "bogusław" zaczął pisać o bezsensownej jak dla mnie hybrydzie, a twierdzi że już ludzie zaczęli montować takie instalacje. Szkoda że nie udzielają się na forum, nie mogę w to uwierzyć. Już lepiej jak "bogusław' sam odpowiada na swoje posty, jest spokojniej. Jednak to wszystko ma niewiele wspólnego z tytułem wątku. Ten jest o zimnie wewnątrz. A tu rodzaj instalacji jest mało istotny, dom traci zbyt dużo energii, trzeba dostarczyć jej więcej lub zaizolować dom. Innej możliwości nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 25.01.2016 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 To tzw. zwykle mieszane z dodatkową podłogówką "gdzieniegdzie" to nie jest zwykle mieszane, gdyż obydwa układy tj .grzejniki i podłogowe: 1/. występują w tym samym pomieszczeniu 2/. zasilane są tą samą temperaturą zasilania 3/. wyprowadzone są ze wspólnego rozdzielacza 4/. sterowane są jednym sterownikiem i jednym siłownikiem W razie potrzeby szybkiego, dynamicznego nagrzania pomieszczenia, pętle podłogówki mogę zamknąć na rozdzielaczu i grzać wyłącznie grzejnikami z wysoką Tz. Czyli co? Jak wracam do domu i chcę by zrobiło się mi cieplej i milej niż moje ustawione 22C, to muszę podejść do rozdzielacza i zakręcić pętle podłogówki? Chyba, że zrobi to jakiś "fikuśny" super inteligentny sterownik: ja podkręcę temp. w pomieszczeniu a on w zamian zamknie pętle podłogówki. Jako, że mamy w domu ogrzewanie centralne to cieplejsza woda popłynie we wszystkich grzejnikach a nie tylko w moim pokoju (w pokoju członków rodziny obdarzanych większym szacunkiem również ), więc pętle ogrzewania musiałyby być zamknięte we wszystkich pomieszczeniach!!! Tu właśnie jest brak logiki w krętactwach Bogusława. Coś wydaje mi się, że prawidłowe sterowanie takim ogrzewaniem w domu kosztowałoby więcej niż wykonanie podłogówki na całości. Od siebie mam prośbę, aby asolt do założeń przyjął argument Bogusława o zamykaniu podłogówki jak chcemy, mocniej szybciej podgrzać dane pomieszczenie kalafiorem, który jest zasilany z tego samego rozdzielacza co podłogówka. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 25.01.2016 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 Ostatnia f-ra przyszła z pismem wiodącym z PGNiG podpisanym przez prezesa Bukowskiego, dotyczącym obniżki dostaw gazu. Sprawdziłem - faktycznie. Czekam na przeprosiny.. Kiedy zaczniesz czytać cyfry z faktury??? - to właśnie one nie kłamią - oczywiście potwierdzam wzrost ceny gazu wg moich faktur za 14 i 15 rok. Powtórnie proszę o sprawdzenie swoich i wg nich potwierdzić tą "obniżkę" - najlepiej porównując roczne okresy rozliczeniowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 25.01.2016 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 Czyli co? Jak wracam do domu i chcę by zrobiło się mi cieplej i milej niż moje ustawione 22C, to muszę podejść do rozdzielacza i zakręcić pętle podłogówki? (...) Źle kombinujesz. Napisałem tak: cyt:"W razie potrzeby szybkiego, dynamicznego nagrzania pomieszczenia, pętle podłogówki mogę zamknąć na rozdzielaczu i grzać wyłącznie grzejnikami z wysoką Tz." koniec cyt. Mam na myśli wyłącznie sytuację, gdy po kilkudniowej nieobecności, podczas której mam całkowicie wyłączone c.o., i temperatura w domu spadnie znacznie poniżej Twojej magicznej temperatury 22 oC, chcę ją na powrót uzyskać. Gdybym chciał to zrobić w Tz podłogówki, i głównie poprzez podłogówkę, trwałoby to mnóstwo czasu.... Mam szerokie pole manewru na każdą okoliczność - zarówno w kwestii niemal całkowitego przerwania grzania jak i w kwestii jego ponownego dowolnie intensywnego uruchomienia. === Pozdrawiam Bogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 25.01.2016 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 Jeśli znacznie szybciej nagrzeję np. nie ogrzewane pomieszczenie, oznacza to, że tyle właśnie czasu później mogę rozpocząć grzanie. Czuję się pod względem ogrzewania bezpiecznie. Dysponując szybko reagującymi grzejnikami oraz źródłem ciepła o dużej rezerwie mocy, jakim jest np. kocioł gazowy, mogę jechać w razie potrzeby na maksa.Po samochodziarsku. Mogę jechać np. 200 km/ hMOGĘ !!!Nie muszę. MOGĘ!!! Kiedy tylko zechcę. Grzać samymi grzejnikami na maksa. Oczywiście nigdy tak się nie dzieje. ALE MOGĘ !!!=== Na codzień wystarczy mi jechać zgodnie z przepisami - 50 km/h czyli grzać lajtowo w Tz podłogówki...Grzejnikami i "odchudzoną" podłogówką. PozdrawiamBogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 25.01.2016 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 Czyli co? Jak wracam do domu i chcę by zrobiło się mi cieplej i milej niż moje ustawione 22C, to muszę podejść do rozdzielacza i zakręcić pętle podłogówki? co jest szczególnie wygodne w przypadku dużego domu (o którym nie raz pisał bogusław) w którym pewnie tych rozdzielaczy jest kilka:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 25.01.2016 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 co jest szczególnie wygodne w przypadku dużego domu (o którym nie raz pisał bogusław) w którym pewnie tych rozdzielaczy jest kilka:cool: Pisał też wcześniej, że jak wraca z zimowej zabawy na śniegu i jest zmarźnięty to włącza mocniej ogrzewanie. Jak to robi? Grzeje kalafiorami i podłogówką jednocześnie, czy skręca na rozdzielaczu podłogówkę? Pozostali domownicy siedzieli w domu i dobrze balowali i siedzą z gośćmi przy 19C bo i tak sobą dość grzeją pokój zabaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 25.01.2016 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 I gdy się często wyjezdża oraz ma się kasę na komplikowanie drogiej w wykonaniu instalacji wg jego pomysłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 25.01.2016 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 I gdy się często wyjezdża oraz ma się kasę na komplikowanie drogiej w wykonaniu instalacji wg jego pomysłu. Właśnie. Często i na długo. I jeśli szanuje się środowisko i własną kasę, eliminując zbędne grzanie i ceni się unikalny komfort cieplny w wymiarze całorocznym. === Podłogowe i izotermia? Oczywiście, że tak. Dla emerytów w kapcioszkach, którzy już swoje wyjeździli. Wyłącznie w małych domkach, około 100 m2 i braku raczkujących dzieci. Ja użytkuję na codzień jedynie 140 m2 (ogółem 280 m2) i byłbym skończonym kretynem, gdybym stale grzał cały dom i gdybym się, na własne życzenie i za własne pieniądze, pozbawił wpływu na komfort cieplny w wymiarze całorocznym. To nie ja mam się dostosować do domu, tylko dom do mnie. === Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 25.01.2016 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 Pisał też wcześniej, że jak wraca z zimowej zabawy na śniegu i jest zmarźnięty to włącza mocniej ogrzewanie. Jak to robi? Grzeje kalafiorami i podłogówką jednocześnie, czy skręca na rozdzielaczu podłogówkę? Pozostali domownicy siedzieli w domu i dobrze balowali i siedzą z gośćmi przy 19C bo i tak sobą dość grzeją pokój zabaw. Mam 22 oC. Jedno dotknięcie małym paluszkiem, ustawiam sterownik na 23 oC i instalacja szybko podniesie temp. powietrza do tych 23... Kolejne dotknięcie małym paluszkiem, powrót na 22 oC i temperatura powietrza po jakimś czasie wraca na 22... Takie skomplikowane? === Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 25.01.2016 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 Podłogowe i izotermia? Oczywiście, że tak. Dla emerytów w kapcioszkach, którzy już swoje wyjeździli. === Ooo, to teraz to izotermia jest dla "emerytów w kapciuszkach", a nie dla "mieszkańców przegrzanych blokowisk i niedogrzanych chat" ? Teoria równie głupia, jak poprzednia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 25.01.2016 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 Gdybym chciał przejściowo podnieść temperaturę powietrza, nawet o jeden stopień Celsjusza, dysponując tylko podłogówkę, nie mógłbym tego wykonać, gdyż musiałbym podgrzać posadzkę do temperatury wyższej niż 23 oC, która, z tej właśnie przyczyny, pomimo osiągnięcia temperatury powietrza 23 oC grzałaby niepotrzebnie nadalCałe tony niepotrzebnie grzejącej podłogi....=== Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 25.01.2016 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 Wcześniej pisałeś Bogusławie, że można szybko podnieść temp. i szybko obniżyć dzięki Twoim kalafiorom. Teraz okazuje się, że temp. z 23C na 22C spadnie po jakimś czasie.P.S.Podniesienie szybkie z 22C na 23C nie daje praktycznie żadnych efektów pozytywnych dla kogoś kto wraca zmarźnięty z zabaw na śniegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 25.01.2016 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 Wcześniej pisałeś Bogusławie, że można szybko podnieść temp. i szybko obniżyć dzięki Twoim kalafiorom. Teraz okazuje się, że temp. z 23C na 22C spadnie po jakimś czasie. P.S. Podniesienie szybkie z 22C na 23C nie daje praktycznie żadnych efektów pozytywnych dla kogoś kto wraca zmarźnięty z zabaw na śniegu. To był taki sobie exemplum... Dobra. To podniosę do 25 oC. Pasi? A gdy wyłączę przejściowe grzanie powietrza, to ciepło "utonie" we wszystkich przegrodach... I temperatura powróci do tej wyjściowej, bazowej. No dobra. Pół ciuta wyższej.. I o to chodzi!! === Pozdrawiam Bogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 25.01.2016 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 To ja zainwestuje w farelke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 25.01.2016 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 Właśnie. Często i na długo. I ===[/quote I się wyjaśniło. I drogo i dla bogatych bo kto im zabroni komplikować, wydawać i się cieszyć z czegoś czego inni nie mają bo tego nie potrzebują. Wąska grupa odbiorców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 25.01.2016 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 Ale cały czas na nich czekamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts