Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dlaczego w domu jest zimno ?

Panczo255

Recommended Posts

To ja zainwestuje w farelke

Farelką chcesz podnieść temperaturę w całym domu?

Chyba całym stadkiem farelek...

No tak. Każdy kto ma tylko podłogowe, musi mieć farelki po szafach...

Niezbędnik podłogówkarza.

Komfort po byku..

===

Właśnie. Wyjeżdżać z domu często i na długo. Wówczas nie ma potrzeby grzać jednostajnie.. Chociaż nigdy nie należy grzać jednostajnie.

Szczególnie, gdy szanuje się środowisko i własną kasę, eliminuje się zbędne grzanie.

Posiadanie komponenty dynamicznej jest niezbędne wówczas, gdy ceni się unikalny komfort cieplny w wymiarze całorocznym.

===

Kombinujcie dalej.

Pozdrawiam

Bogusław

Edytowane przez boguslaw

• Odpowiedzi 403
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja użytkuję na codzień jedynie 140 m2 (ogółem 280 m2) i byłbym skończonym kretynem, gdybym stale grzał cały dom i gdybym się, na własne życzenie i za własne pieniądze, pozbawił wpływu na komfort cieplny w wymiarze całorocznym.

widzisz, ja na codzień użytkuję te około 140m2 - zresztą jak chyba większość, bo średnio nowo budowane domy mają w okolicy 150m2.

Byłbym skończonym kretynem, gdybym nie utrzymywał stałej temperatury we wszystkich pomieszczeniach. Tak, ten dom i sposób grzania jest dostosowany do naszego trybu życia i potrzeb, I powiedz, o jakich oszczędnościach chcesz mi mówić - czysto teoretycznie, gdybym któreś pomieszczenie chciał ustawić na niższą temperaturę - skoro przy takich zimach jak ostatnie kilka lat mamy za CO+CWU na cały rok idzie około 1500zł? a w taką prawdziwą zimę nigdy nie przekroczyło 2000zł?

9...)

Byłbym skończonym kretynem, gdybym mając wpływ na to czy i kiedy w ogóle grzać, a także mieć pełny i niezwykle łatwy dostęp do ciepła w wymiarze całorocznym, świadomie rezygnował z takiej prostej i łatwej możliwości...

Pozdrawiam

Bogusław

Komfort po byku..

===

Właśnie. Wyjeżdżać z domu często i na długo. Wówczas nie ma potrzeby grzać jednostajnie.. Chociaż nigdy nie należy grzać jednostajnie.

Szczególnie, gdy szanuje się środowisko i własną kasę, eliminuje się zbędne grzanie.

Posiadanie komponenty dynamicznej jest niezbędne wówczas, gdy ceni się unikalny komfort cieplny w wymiarze całorocznym.

===

Kombinujcie dalej.

Pozdrawiam

Bogusław

jasne, że farelką mogę podnieść temperaturę tam gdzie chcę (i jeszcze schować ją do szafy, żeby nie szpeciła otoczenia jak kaloryfer), ale jeszcze nie korzystałem. nie mam czasu i potrzeby się tym zajmować. co do szanowania środowiska - zużyłem na CO 1700 kWh grzejąc grzałką. wszystko prądem odpadowym w taryfie pozaszczytowej, łączny koszt tej zimy to niecałe 500 zł. nigdy nie obniżałem temperatury na kilkudniowe wyjazdy, moja żona nie musiała biegać przy sterowniku bo nie ma dyskomfortu jak przy grzejniku, a moje dziecko nigdy nie powiedziało, że mu za ciepło albo za zimno. szkoda tylko, że podłoga zimna przez cały czas. podłoga tej zimy nie była nigdy cieplejsza niż 1.5*C od temperatury powietrza. w razie dłuższych wyjazdów i niewiadomej daty powrotu sprawę rozwiąże moduł GSM i przekaźnik za 300 zł. nikt u mnie nie musi tracić czasu w wychłodzonym domu grzebiąc przy zaworze kaloryfera, rozdzielaczu czy zbędnym sterowniku. tak to wygląda w ciepłym domu, gdzie zastosowanie kaloryfera zupełnie mija się z celem.

jasne, że farelką mogę podnieść temperaturę tam gdzie chcę (i jeszcze schować ją do szafy, żeby nie szpeciła otoczenia jak kaloryfer),

Kombinujcie dalej...

Także mogę podnieść temperaturę w domu uruchamiając instalację zdalnie... Każdy tak może. Na krótko przed powrotem a nie na dobę...

Centralnie a nie farelką. (Ta to dopiero żre prądu !! - 2 kW. Bardzo drogie grzanie !!)

Ty imrahil grzejesz pompką w nocnej taryfie, zatem twoje pole manewru jest znikome.

Twoja rodzina musi zaakceptować to co jest, bo i tak nie może być inaczej.

Jest jak jest. Wola boska i skrzypce... I Pana domu.

Pozdrawiam

Bogusław

Edytowane przez boguslaw

Komfort po byku..

===

Pozdrawiam

Bogusław

To jest po prostu głupie i kłamliwe. Po prostu brednie

Ty imrahil grzejesz pompką w nocnej taryfie, zatem twoje pole manewru jest znikome.

grzeję grzałką, nie pompą, pole manewru mam ogromne, bo mam nowy dom, w którym grzanie prądem kosztuje grosze, więc mogę grzać czym chcę i kiedy chcę (pomijam fakt zastosowania bufora, dzięki któremu nie jestem w żaden sposób skazany na taryfy, więc Twoja diagnoza jest kiepska jak na "lekarza" bez uprawnień przystało). rodzina ma się dobrze i cieszy się, że nie ma kaloryferów w domu (ostatni weekend spędziliśmy w domu z kaloryferami - przesuszone powietrze i spore różnice temperatur w obrębie jednego pomieszczenia)

(...)

Ty i Twoja rodzina macie świetnie, ja i moja rodzina także mamy świetnie.

Ty byś się nie zamienił na moje rozwiązanie a ja w życiu nie zamieniłbym się na Twoje rozwiązanie.

Za żadne skarby.

I niech tak zostanie.

Pozdrawiam

Bogusław

Mysle,ze czas przestac karmic trolla i tak nic z tego nie wyjdzie. Jako producent powinienes byc bardziej obiektywny i jezeli juz chcesz kogos zachęcić do swoich brokułów to zmień taktyke,bądź obiektywny i podpieraj sie obliczeniami,badaniami a u ciebie poki co to jedna plyta gra i sie w dodatku zacina. Idz do działu z oczyszczalniami i poczytaj posty p. Stadnika jest zwiazany z producentem jednakowoż prowadzi rzeczową dyskusje. Ciebie mozna przyrównać do TB,czyli grochem o ścianę.

Mysle,ze czas przestac karmic trolla i tak nic z tego nie wyjdzie. Jako producent powinienes byc bardziej obiektywny i jezeli juz chcesz kogos zachęcić do swoich brokułów to zmień taktyke,bądź obiektywny i podpieraj sie obliczeniami,badaniami a u ciebie poki co to jedna plyta gra i sie w dodatku zacina. .

no masz rację

bo póki co, po lekturze jednego z wątków (który potem na jego prośbę został bodajże skasowany) w którym bogusław perorował jaka to podłogówka niezdrowa, jaka zła i w ogóle....potem przemyślał i dzisiaj stał się "hybrydowcem"

dzięki lekturze tego wątku, zdecydowałem się na podłogówkę po całości.

Mam wrażenie, że po lekturze pozostałych [jego] wątków będzie podobnie...

dlatego nie zgadzam się, żeby nic pisać nic z w tych wątkach, czasami trzeba prostować te jego teorie i półprawdy

Czy p. Stadnik ma w opozycji do swoich stwierdzeń grupkę dogmatycznych oponentów, którzy uparcie twierdzą, że sierpem lepiej i szybciej niż kosą?

Ci spece od sierpów, dobrze wiedzą, że mam rację i stąd ich ataki, kompletnie niemerytoryczne.

Pokaż mi stam222 jakiś konkret w Twoich postach?

Pozdrawiam

Bogusław

Posadzkowe?

Tak. Do bardzo dobrze ocieplonego, małego domku, z małymi uzyskami ciepła, w którym użytkownik (nie posiadający małych, raczkujących dzieci) przebywa niemal non stop, korzystając non stop ze wszystkich pomieszczeń.

Szkieleciak?

Tylko hybrydowa dystrybucja ciepła.

Duże domy?

Hybrydowa dystrybucja ciepła w pomieszczeniach użytkowanych często, same grzejniki w pomieszczeniach użytkowanych krótkoczasowo lub rzadko.

Oszczędności w kosztach energii w tym przypadku są niebagatelne.

===

Pozdrawiam

Bogusław

Bogusław

Ale dlaczego w całym domu ? Przecież w domu są inni domownicy, to dlaczecgo podnosić temperaturę w całym domu, tylko dlatego, ze jednaj osobie zrobiło sie chłodno i poczuła potrzebę dogrzania ?

Chcesz ich zestresować ? Sprawić, żeby stracili poczucie bezpieczeństwa ?

Kombinuj dalej, bo tego nie sprzedasz....

P. Stadnik ma cala masę opozcjonistow i krytyków. Jednak nie wychodzi z założenia, ze jego oczyszczalnie sa jedyne słuszne /dobre a poza nimi wszystko jest beee. Potrafi przyjac slowa krytyki i sie do nich odnieść. Potrafi rozmawiać uzywajac argumentów. Są ludzie,ktorzy mają i miec beda grzejniki są tez tacy którzy maja 100%podlogowki i sa z tego bardzo zadowoleni. Ci ktorzy mieli mix a teraz sama podlogowke nie żałują swojej decyzji i właśnie to chcę tobie przekazać. Musisz przyjac do wiadomości, ze podlogowka jest ok i bezobslugowa a chcąc zdobyć klientów na swój towar zaakceptuj informację, ze istnieje podlogowka której nie wytepisz.

dodam użytkownika reprezentującego producenta systemów ogrzewania podłogowego KAN-therm. bardzo elegancka obecność na forum, która sama w sobie jest reklamą. nie namawia w żaden sposób na swoje produkty, tylko doradza i pomaga rozwiązać problemy, reklamując przy okazji swoją firmę tylko przez obecność logo przy wypowiedzi

Ty i Twoja rodzina macie świetnie, ja i moja rodzina także mamy świetnie.

Ty byś się nie zamienił na moje rozwiązanie a ja w życiu nie zamieniłbym się na Twoje rozwiązanie.

Za żadne skarby.

I niech tak zostanie.

Pozdrawiam

Bogusław

W czym problem imrahil i stam222?

Milusiego dnia

Bogusław

Przy 100% podłogowego farelka szybciej nagrzeje i jak już ktoś wspomniał, będzie to znacznie szybciej i zdecydowanie taniej przy takim zapotrzebowaniu na ciepło. Kalafiory i cale to sterowanie do nich nijak sie ma do farelki.

W czym problem stam222?

super humorku!

Bogusław