Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dlaczego w domu jest zimno ?

Panczo255

Recommended Posts

Cierpliwie czekamy na zadowolonych użytkowników grzejników i podłogówki :)

To może ja jako zadowolony użytkownik :)

Mam podłogówki w łazienkach, garderobie, i kuchni czyli tam gdzie płytki a w pozostałych pomieszczeniach czyli tam gdzie gruby dębowy parkiet mam jakieś grzejniki. ( sam sobie tak wymyśliłem i tak mam a nie czytałem wówczas wywodów forumowych handlarzy i innych nawiedzonych userów, którzy niejednokrotnie potrzebują już tylko pomocy specjalisty)

W domu temperatura w części salonowej 23,2 do 23,75 a na piętrze w sypialniach mniejsza a w łazienkach jeszcze większa. Podłogówkami praktycznie nic nie reguluję bo grzeją grawitacyjnie a tylko są przykręcone na zaworach kulowych a temperatura na podłogówki leci przez ręczny zawór termostatyczny.

Aha źródło zasilania dosyć dynamiczne bo to kocioł na ekogroszek tak, że grzeje zawsze tyle ile trzeba niezależnie od taryf, stref i faz księżyca i drogo to nie wychodzi.

Tak więc w moim wypadku z takiego połączenia grzania podłogówką i grzejnikami jestem zadowolony bo mam zawsze ciepło i komfortowo ale to moje subiektywne odczucie. Jedyny minus to kocioł na ekogroszek bo zawsze co 7 lub 15 dni trzeba go doładować i przeczyścić a wiadomo, że się przy tym trochę kurzy - co prawda kotłownia jest w przyziemiu i to nikomu nie przeszkadza ale zawsze jest to kłopotliwe. Myślę, że jak opatrzność pozwoli to w następny moim domu zastosuję inne źródło zasilania ale jakie to jeszcze nie wiem ( no ECAT by się nadał) bo jakoś nie jestem przekonany do samych podłogówek.

Pozdrawiam :)

No i nikogo do niczego nie namawiam bo każdy powinien sobie zastosować w swoim domu takie rozwiązanie jakie jemu osobiście odpowiada :

• Odpowiedzi 403
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przez około 5 lat na noc obniżałem temperaturę w całym domu a na dzień podnosiłem a aktualnie doszedłem do wniosku, że trzymam stałą temperaturę a jedynie np. dwie sypialnie (grzejniki) zakręcam już po południu aby do spania nie było za gorąco a odkręcam rano na pół dnia. ( tu chyba przydałyby mi się termostaty dwustrefowe).

Dynamicznie to podnoszę jedynie jak czasami żona stwierdzi coś się chyba ochłodziło" to klikam w internecie na sterownik o 0,2 st. C. wyżej grzejniki grzeją mocniej i żona zadowolona. Praktycznie to w zasadzie pompki CO pracują u mnie cyklicznie a tak to grzejniki też mi trochę przebijają grawitacyjnie tak, że jak się je dotknie to są ciepłe ( jeżeli już komuś rozchodzi się o wrażenie ciepła). Całością temperatury steruje i pilnuje regulator pokojowy sterownika bruliego a czujnik jest w pobliżu salonu i kropka.

Przez około 5 lat na noc obniżałem temperaturę w całym domu a na dzień podnosiłem a aktualnie doszedłem do wniosku, że trzymam stałą temperaturę a jedynie np. dwie sypialnie (grzejniki) zakręcam już po południu aby do spania nie było za gorąco a odkręcam rano na pół dnia. ( tu chyba przydałyby mi się termostaty dwustrefowe).

Dynamicznie to podnoszę jedynie jak czasami żona stwierdzi coś się chyba ochłodziło" to klikam w internecie na sterownik o 0,2 st. C. wyżej grzejniki grzeją mocniej i żona zadowolona. Praktycznie to w zasadzie pompki CO pracują u mnie cyklicznie a tak to grzejniki też mi trochę przebijają grawitacyjnie tak, że jak się je dotknie to są ciepłe ( jeżeli już komuś rozchodzi się o wrażenie ciepła). Całością temperatury steruje i pilnuje regulator pokojowy sterownika bruliego a czujnik jest w pobliżu salonu i kropka.

"Dynamicznie to podnoszę jedynie jak czasami żona stwierdzi coś się chyba ochłodziło" to klikam w internecie na sterownik o 0,2 st. C. wyżej grzejniki grzeją mocniej i żona zadowolona." !!!

Bezpieczeństwo cieplne i zadowolenie rodziny. I o to właśnie chodzi...

czp01. Gratuluję!!

Pozdrawiam

Bogusław

- bo jest tańsze

- jest jeszcze tańsze jeśli weźmie się pod uwagę zajmowaną przez kaloryfery powierzchnię domu i ograniczenie możliwości aranżacji wnętrza

- jest bardziej komfortowe

- nie unosi tyle kurzu, więc lepsze dla alergików

- niższa temperatura zasilania, więc można wykorzystać niskotemperaturowe źródła energii (tak wiem, kaloryferki które usilnie próbujesz tutaj sprzedać też mogą być zasilane niską temperaturą - tylko wtedy stają się jeszcze droższe i zajmują jeszcze więcej miejsca, a i tak tak niską temperaturą jak podłogi ich nie zasilimy)

- ogranicza koszty eksploatacji (można utrzymywać niższą temperaturę powietrza przy tym samym komforcie), szczególnie z niskotemperaturowymi źródłami ciepła

- im cieplejszy dom, tym łatwiej steruje się podłogówką i tym niższe temperatury podłogi są wymagane do utrzymania komfortowej temperatury

- nie ma problemów przy malowaniu ścian (a i samo zapewne malowanie rzadziej wymagane)

- w dobrze izolowanym domu pompa obiegowa pracuje często godzinę lub dwie co drugi dzień w okresach przejściowych, zimą kilka godzin na dobę, co oznacza że pakujemy "całą moc grzewczą" w postaci kilku kWh, więc trochę wyolbrzymiasz

(...)

Kupa bzdur, półprawd i anachronicznych, dalekich od możliwości współczesnej techniki grzewczej poglądów.

Świat znacznie przyspiesza, zatem wczorajsze tendencyjnie sformułowane prawdy, dzisiaj stają się mitami.

Każdy kto potrafi myśleć logicznie i ma trochę wyobraźni, potrafi ocenić możliwości i zalety łatwo sterowalnych systemów grzejnikowych w domach o znikomych potrzebach grzewczych.

W inteligentnych domach przyszłości podłogówka się nie załapuje...

===

Mam podłogówki w łazienkach, garderobie, i kuchni czyli tam gdzie płytki a w pozostałych pomieszczeniach czyli tam gdzie gruby dębowy parkiet mam jakieś grzejniki. ( sam sobie tak wymyśliłem i tak mam a nie czytałem wówczas wywodów forumowych handlarzy i innych nawiedzonych userów, którzy niejednokrotnie potrzebują już tylko pomocy specjalisty)

W domu temperatura w części salonowej 23,2 do 23,75 a na piętrze w sypialniach mniejsza a w łazienkach jeszcze większa. Podłogówkami praktycznie nic nie reguluję bo grzeją grawitacyjnie a tylko są przykręcone na zaworach kulowych a temperatura na podłogówki leci przez ręczny zawór termostatyczny.

Aha źródło zasilania dosyć dynamiczne bo to kocioł na ekogroszek tak, że grzeje zawsze tyle ile trzeba niezależnie od taryf, stref i faz księżyca i drogo to nie wychodzi.

Tak więc w moim wypadku z takiego połączenia grzania podłogówką i grzejnikami jestem zadowolony bo mam zawsze ciepło i komfortowo ale to moje subiektywne odczucie. Jedyny minus to kocioł na ekogroszek bo zawsze co 7 lub 15 dni trzeba go doładować i przeczyścić a wiadomo, że się przy tym trochę kurzy - co prawda kotłownia jest w przyziemiu i to nikomu nie przeszkadza ale zawsze jest to kłopotliwe. Myślę, że jak opatrzność pozwoli to w następny moim domu zastosuję inne źródło zasilania ale jakie to jeszcze nie wiem ( no ECAT by się nadał) bo jakoś nie jestem przekonany do samych podłogówek.

No i nikogo do niczego nie namawiam bo każdy powinien sobie zastosować w swoim domu takie rozwiązanie jakie jemu osobiście odpowiada :

Trochę poplątane to zadowolenie.

Kocioł na ekogroszek jest dynamiczny, bo grzeje zawsze tyle ile trzeba ? Każde inne źródło ciepła tak może grzać, a ekogroch nie jest niedrogi. Raczej dość drogi. I zanieczyszczający.

Ciepło i komfortowo masz w domu, bo grzejesz, a nie dlatego że masz system mieszany grzejniki+podłogówka.

Co 1 lub 2 tygodnie masz kłopotliwe czyszczenie pieca i kotłowni, chyba Ci przeszkadza. Codziennie w sezonie zatruwasz jednak okolicę i sprawiasz kłopoty sąsiadom. Pomyśl o tym. Nawet jak się nie skarżą.

Z tym ECAT-em to Cię trochę fantazja ponosi, na razie nic nie wiadomo w temacie, tylko jakaś teoria. A jak do samych podłogówek nie jesteś przekonany, to z tej (jak pisze "bogusław") archaicznej, stosowanej od kilkunastu lat podłogówki możesz zrezygnować.

Możesz stosować ultranowoczesne (jak pisze "bogusław"), stosowane dopiero od około 100 lat grzejniki, napędzane wunglem. Masz wybór, przynajmniej na razie.

Bo niedługo może być zakaz stosowania węgla.

Oczywiście każdy grzeje tak, jak mu odpowiada.

Po pięciu latach doszedłeś do wniosku, że nie ma sensu obniżać temperatury? Po co dalej więc kręcisz zaworami w sypialniach a nie jak w całym domu? Chyba że w ciągu dnia, sypialnia służy do czegoś innego i wtedy musi tam być gorąco. Bo inaczej można raz ustawić tam temp i nic nie kręcić.

Dynamicznie podnosisz temp o 0,2oC i wystarczy? Szczerze mówiąc ja odczuwam zmianę od ok 1-1,5 st. C. I to piszesz o temp na grzejnikach, nie w pomieszczeniu. O ile więc i w jakim czasie temp odczuwalnie podniesie się wewnątrz? Siedzisz przy grzejnikach dotykając je? Przecież w domu masz ok 23,5oC (też tak mam), po więc zmieniasz Tz o 0,2oC, to nic nie daje. Nie da się tego odczuć. Nazywasz to dynamicznym podnoszeniem temp? Żadna zmiana.

Zaiste dziwny to sposób grzania.

Choć każdy oczywiście może grzać jak mu się podoba. Choćby niezrozumiale dla innych.

czp01, o ile kojarzę, to nie masz jakiegoś super ocieplonego domu, wiec Tz podłogówki mogłaby być wysoka. A masz parkiet, wiec OP tam, to byłby kiepski wybór...

Tylko my czekamy na zadowolonych użytkowników ogrzewania hybrydowego.

Bo w to, ze wsród tysięcy użytkowników systemu mieszanego są zadowoleni wierzę, choc większość tych, co sie tu wypowiadają chętnie wyrzuciłaby grzejniki na złom.

Oby tylko sąsiedzi przeszli ze śmieciuchów na ekogroszek to będę razem z nimi szczęśliwy. Spalam na moją powierzchnię 3 tony ekogroszku z KWK Chwałowice to stać mnie na te niecałe 2k na sezon zimowy. Podłogówki najbardziej pasują mi w łazienkach( no plus drabinki) i tak mi się podoba i tyle. Co do reszty i teorii grzejników i podłogówek i ich wzajemnych zależności to się nie wypowiadam bo mam to gdzieś - przedstawiłem jedynie swój sposób grzania i tyle. Koniec dyskusji z mojej strony w tym temacie i kropka.

Kupa bzdur, półprawd i anachronicznych, dalekich od możliwości współczesnej techniki grzewczej poglądów.

Świat znacznie przyspiesza, zatem wczorajsze tendencyjnie sformułowane prawdy, dzisiaj stają się mitami.

Każdy kto potrafi myśleć logicznie i ma trochę wyobraźni, potrafi ocenić możliwości i zalety łatwo sterowalnych systemów grzejnikowych w domach o znikomych potrzebach grzewczych.

W inteligentnych domach przyszłości podłogówka się nie załapuje...

===

Na co Ci łatwo sterowalny, system grzejnikowy w domu o znikomych potrzebach grzewczych? Potrzebne jak umarłemu kadzidło. Już współczesny dom traci w sezonie grzewczym ok 1oC na dobę. Przyszłe będą tracić mniej. Do czego będą potrzebne gorące grzejniki, w domu o stabilnej temp? Stabilnej nawet bez dogrzewania długimi godzinami.

To już wolę niskotemperaturową podłogówkę, nie czuję że coś grzeje, a w domu ciepło.

Jak izolacje domów będą postępować dalej w tym tempie, to podłogówka także odejdzie do lamusa. Tak jak odchodzą teraz staroświeckie grzejniki, szpecące swoim wyglądem wnętrza.

A w nie inteligentnych domach współczesnych o małym zapotrzebowaniu na energię, grzejniki również straciły rację bytu. Są jak dynamiczna kawaleria w starciu z bezwolnymi, ciężkimi czołgami w 2 wojnie światowej. Ich czas minął kilka-kilkanaście lat temu.

Nowoczesne domy przyszłości ogrzeje się byle czym-klimatyzatorem, PC p-p, kablami w podłodze itd. Na pewno nie będą to grzejniki!

Uparcie w wielu postach powtarzasz, że wśród zwolenników OP przewija się ta sama grupa kilku osób. Ja nie tracąc czasu na liczenie mogę stwierdzić, że jest ich co najmniej kilkunastu.

Jednak zwolenników grzejników jest bardzo dużo, chyba jeden. Producent i sprzedawca w jednym. Bo jakoś nie przypominam sobie szerszej grupy zwolenników. Jeśli się mylę to niewiele.

Dziwię się, że forumowicze dają się wciągać w tą bezsensowną dyskusję. Oczywiste jest, że grzejniki miały sens jedynie w dawnych, nie izolowanych domach ogrzewanych węglem. Wychłodzony w czasie kilku-kilkunastogodzinnej nieobecności domowników budynek, należało szybko nagrzać parzącymi grzejnikami. Tam miały sens. Współczesne domy nie potrzebują szybkiego nagrzewania, bo po prostu tracą niewiele ciepła. Najlepiej sprawdza się w nich OP o temp podobnej do otoczenia.

Na co Ci łatwo sterowalny, system grzejnikowy w domu o znikomych potrzebach grzewczych?.....

Nie zapominaj że Bogusław często wyjeżdża i lubi dynamicznie sterować temperaturą. Jest chyba jedynym który dla tej idei jest wstanie ponieść większe wydatki instalacji i który w ogóle to robi. To jak w hotelu bez gości. Personel pilnuje by pustostany nie generowały kosztów. Tak się też robi w blokach gdzie strach przed kilkutysięcznymi dopłatami generuje takie zachowania. W większości przypadków jest jeden sterownik na cały dom plus regulatory na rozdzielaczu. W ciągu kilku lat zaglądałem tam trzy razy w tym raz gdy przenosiłem drabinkę w łazience. Czp01 napisał że podkręca temp. gdy robi się chłodniej w domu. Powinien tego pilnować sterownik. Tam podział jest zazwyczaj co czwartą część stopnia, więc rodzi się pytanie co jest powodem technicznym tego ochłodzenia?

Nasz grzejnikowy producent poleca swoje wyroby, bo uważa że szybkie obniżenie temp. to bezpieczeństwo - tak bardzo, podobno, dom potrafi się przegrzać od podłogówki podczas słonecznych dni :). Przeholować poważnie z temp. to można z kominkiem, a i to sporadycznie. Wtedy mamy jeszcze uchył w oknie.

Dyskusja podobna do tych sprzed kilku lat na temat wentylacji mechanicznej. Czegóż tam nie wymyślano by udowodnić, że gwiżdżące zimą kanały wentylacyjne to samo dobro ;). Dzisiaj grawitacja to przeszłość i tak się dzieje też z grzejnikami.

Oby tylko sąsiedzi przeszli ze śmieciuchów na ekogroszek to będę razem z nimi szczęśliwy. Spalam na moją powierzchnię 3 tony ekogroszku z KWK Chwałowice to stać mnie na te niecałe 2k na sezon zimowy. Podłogówki najbardziej pasują mi w łazienkach( no plus drabinki) i tak mi się podoba i tyle. Co do reszty i teorii grzejników i podłogówek i ich wzajemnych zależności to się nie wypowiadam bo mam to gdzieś - przedstawiłem jedynie swój sposób grzania i tyle. Koniec dyskusji z mojej strony w tym temacie i kropka.

Jak pisałem uprzednio.

Ta sama mała grupka na niedzielnym "dyżurze". Pokrętne, puste, wydumane argumenty... Ewidentni lobbyści, gdyż żaden inteligentny człowiek nie zawracałby sobie głowy, z maniackim uporem przekonując świadomego swojego wyboru dorosłego człowieka, który dokonał swojego wyboru, i jest z niego zadowolony, że ma źle.

Co do Twojego ostatniego zdania: cyt." Co do reszty i teorii grzejników i podłogówek i ich wzajemnych zależności to się nie wypowiadam bo mam to gdzieś - przedstawiłem jedynie swój sposób grzania i tyle. Koniec dyskusji z mojej strony w tym temacie i kropka." koniec cyt.

Dokładnie o to im chodziło.

Żeby Cię spławić.

Żeby Cię zniechęcić.

Stara metoda.

===

To, jakie operacje, jaki e polecenia wpisujesz na sterowniku to jedno , natomiast dynamika odpowiedzi układu grzewczego na impuls sterownika to drugie.

Wystarczy przemyśleć reakcję na linii sterownik - system grzejnikowy.

Uwagi pod Twoim adresem są głupie, nieprzemyślane.

Jeszcze raz pozdrawiam i gratuluję.

Bogusław

Ps. Każdy kto potrafi myśleć logicznie i ma trochę wyobraźni, potrafi ocenić możliwości i zalety łatwo sterowalnych systemów grzejnikowych w domach o znikomych potrzebach grzewczych. W naszej strefie klimatycznej dominuje okres przejściowy, mamy chłodne i wilgotne okresy poza sezonem grzewczym.

Stąd komponent grzewczy o małej bezwładności cieplnej jest absolutnie niezbędny dla utrzymania komfortu cieplnego w wymiarze całorocznym.

W inteligentnych domach przyszłości podłogówka w ogóle się nie załapuje...

hehe

znalazłeś sprzymierzeńca z kaloryferem grzejącego temperaturą zasilania 53*C (przy zewnętrznej temperaturze +5*C, czyli jesień za oknem) i kotłem węglowym i nadal wypisujesz te swoje bzdury o domach przyszłości? :)

trzeba przyznać, że masz charakter sprzedawcy

Gość Arturo72

Tak więc w moim wypadku z takiego połączenia grzania podłogówką i grzejnikami jestem zadowolony bo mam zawsze ciepło i komfortowo ale to moje subiektywne odczucie.

Bo masz stary dom durszlak w którym ciepło wypierdziela każdą szczeliną i MUSISZ "dynamicznie " grzać bo Twój dom nie jest w stanie utrzymać temperatury bez dużych wahań temperatury.

To tylko pokazuje,że klientami bogusława mogą być jedynie inwestorzy ze starych domów,gdzie wymagane jest "dynamiczne" grzanie.

W nowych domach z niskimi stratami ciepła nie ma takich sytuacji czyli bogusław wprowadza inwestorów w bład.

Ps. Każdy kto potrafi myśleć logicznie i ma trochę wyobraźni, potrafi ocenić możliwości i zalety łatwo sterowalnych systemów grzejnikowych w domach o znikomych potrzebach grzewczych.

No niestety Ty masz problem z logicznym myśleniem o jakim piszesz...sorki,Ty jesteś sprzedawcą i łowisz takich,którzy właśnie nie myślą logicznie :)

Wyżej masz przykład użytkownika czp01,że Twoje logiczne myślenie dotyczy nie nowych domów ze znikomymi potrzebami grzewczymi a starych durszlaków.

Edytowane przez Arturo72

(...)

A teraz o tobie Arturku.. Z FM.

Jest tego dużo więcej...

cyt:" Do Arturo72

Takie samo pierdzielenie i mydlenie oczów jest zawarte w Twoim dzienniku gdzie czarujesz ludzi że wybudowałeś za 250 tysi, później jednak się okazuje że kopalnia 50 dołożyła, to tatuś zasponsorował 200 czy 250ton podsypki pod płytę, ciekawe ile jeszcze było w tym sponsoringu o którym zapomniałeś.

Widać w którym momencie pojawia się w Twoim dzienniku kolega Miki, jak słałeś ludziom privy i tłukłeś na nich kaskę vice-prezesując w firmie sprzedającej pompki krętaczu.

Dopiero po jakimś czasie wyszło szydło z worka jakim jesteś doradcą.

Teraz takiego patałacha nawet na kopalnię nie chcą to trzeba gdzieś dorabiać po nocach

Z tym drugim patałachem od sandałów rozwalacie całe forum a jeszcze kilka lat temu było tu tak fajnie i spokojnie o co ktoś zapytał, dostał odpowiedź a teraz gdzie się nie wejdzie to wszędzie Arturek i Liwko i ich pompki, wyśmiewanie i wyszydzanie ludzi to szukają innych forów.

Zobaczcie jak przybywa userów na Info-ogrzewanie, ilu uciekło na eSterownik choć to forum producenta, ilu uciekło do Boleckiego.

Dlaczego ? " koniec cyt.

===

Bez komentarza...

===

Zobaczcie jak przybywa userów na Info-ogrzewanie, ilu uciekło na eSterownik choć to forum producenta, ilu uciekło do Boleckiego.

hehe

pouciekali na fora o węglu. ty też tam zrobiłbyś większą karierę i więcej zarobił podobnie jak sprzedawcy kotłów węglowych, sterowników do dmuchaw, e-sterowników, podajników i czarnego złota :)

w każdym razie jak kończą się argumenty, to zaczyna się obrażanie?

Gość Arturo72
A teraz o tobie Arturku.. Z FM.

Bez komentarza...

===

Z komentarzem jednak.

Bo widzę,że zworki puściły ;)

Niestety,będę pisał zawsze prawdę :)

Jak to w Twoim dobrym zwyczaju jest możesz mnie jak to kiedyś ORMO robiło a teraz Ty,donieść do Władz :)

hehe

pouciekali na fora o węglu. ty też tam zrobiłbyś większą karierę i więcej zarobił podobnie jak sprzedawcy kotłów węglowych, sterowników do dmuchaw, e-sterowników, podajników i czarnego złota :)

w każdym razie jak kończą się argumenty, to zaczyna się obrażanie?

Otóż to. Jak widać po ostatnich postach, nie potraficie inaczej... Schodzicie poniżej poziomu, którego na FM nie można zaakceptować.

Argumenty spod budki z piwem.

Jeśli sytuacja się będzie powtarzać, z pewnością nie omieszkam coś wkleić.

===

Ale ad rem...

Każdy kto potrafi myśleć logicznie i ma trochę wyobraźni, potrafi ocenić możliwości i zalety łatwo sterowalnych systemów grzejnikowych w domach o znikomych potrzebach grzewczych. W naszej strefie klimatycznej dominuje okres przejściowy, który trwa bez mała pół roku, mamy często chłodne i wilgotne okresy także poza sezonem grzewczym, nawet w lecie.

Stąd komponent grzewczy o małej bezwładności cieplnej jest absolutnie niezbędny dla utrzymania komfortu cieplnego w wymiarze całorocznym.

Po ciepło jest wówczas łatwo sięgnąć i łatwo je otrzymać niewielkim nakładem energii.

===

Edytowane przez boguslaw

Jak widać nie potraficie inaczej...

z twojej strony brak argumentów na komentarz arturo, tylko jakiś cytat od handlarza kotłami na ekogroszek. to ma być argument na słuszne uwagi?

arturo72, r&k, budowlany_laik, jasiek71, Barth3z, nydar, asolt i jeszcze kilku innych to użytkownicy, z których doświadczenia warto skorzystać przy budowie domu.

boguslaw jest byłym lekarzem, pozbawionym uprawnień bardzo dawno temu, teraz żyje z handlu kaloryferami. uczciwie z jego strony, że ma płatny profil i wiadomo z góry po co jest na forum :)

cyt:" Aha źródło zasilania dosyć dynamiczne bo to kocioł na ekogroszek tak, że grzeje zawsze tyle ile trzeba niezależnie od taryf, stref i faz księżyca i drogo to nie wychodzi. " koniec cyt.

i dalej cyt:"Jedyny minus to kocioł na ekogroszek bo zawsze co 7 lub 15 dni trzeba go doładować i przeczyścić" koniec cyt.

Bardzo prosty i jasny przekaz.

Pozdrawiam

Bogusław