Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dlaczego w domu jest zimno ?

Panczo255

Recommended Posts

OP? Dlaczego nie. W małym domku, w którym jeden, dwóch lokatorów przebywa niemal non-stop i nie ma małych dzieci...

A w chłodniejsze dni po prostu zakładają swetry lub dres..

Nocu. Ty masz tak jak chciałeś.

Inni mają inaczej. Może dużo, dużo lepiej. W czym problem...

===

No to jeszcze raz:

Rola każdego grzejnika centralnego ogrzewania sprowadza się do precyzyjnego uzupełniania bieżących strat ciepła.

Niewielkie potrzeby cieplne nowych domów sprawiają, że coraz mniejsze grzejniki, grzejąc przez ułamek doby, spokojnie ogrzeją cały dom.

Instalacja c.o. pracuje dłużej jedynie podczas mrozów i nocami, w okresach przejściowych dogrzewanie trwa krótko, zaś okresy całkowitego postoju instalacji są coraz dłuższe.

Zatem grzejąca permanentnie od jesieni do wiosny „podłogówka” w naprawdę ciepłym domu staje się przeżytkiem.

Komfort cieplny, w wymiarze całorocznym mogą zapewnić jedynie grzejniki o minimalnej bezwładności cieplnej, wymagające do rozruchu niewielkich ilości energii, grzejniki, których grzanie można łatwo, w dowolnym momencie wyłączyć i zaprzestać proces grzania do zera.

===

• Odpowiedzi 403
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bogusław piszesz, że lekarzem sie jest przez całe życie. Zgadza się, tylko dobry lekarz kształci się, szkoli przez całe swoje zawodowe życie.

Ty sobie odpuściłeś, wypadłeś z obiegu... Wiedze masz uboższą niż praktykujący lekarz, technika idzie do przodu a za nią śwaidomość, doświadczenie lekarzy.

Żaden szanujący się lekarz nie próbowałby sugerować, że temperatura posadzki rzędu 25 oC, o wiele niższa niż temp. ciała może być odpowiedzialna za spuchnięte nogi. Żaden szanujący lekarz nie wciska ciemnoty, że OP powoduje unoszenie się kurzu. Jeśli nie wierzysz, lub udajesz to przeprowadź sobie mały eksperyment, sprawdź czy umieszczony na dłoni kurz odfrunie? Konwekcja kalafiorów jest podstawowym i największym minusem tego rozwiązania. Żaden miedziano aluminiowy kaloryfer tego stanu rzeczy nie zmieni....

Prehistoryczne diagramy.

Nikt poważny ich nie przywołuje.

We wspólczesnych domach takie różnice temperatur nie występują.

U mnie różnica temperatury w pomieszczeniach mierzona jest w niewielu dziesiątych częściach stopnia Celsjusza.

Jakaś minimalna dT jest niezbędna dla wentylacji pomieszczeń.

==

Jasne.

50cm nad grzejnikiem masz taka sama temperaturę, jak 8m dalej, na przeciwległej ścianie ?

Komu chcesz takie bajki opowiadać ?

No to jeszcze raz:

Rola każdego grzejnika centralnego ogrzewania sprowadza się do precyzyjnego uzupełniania bieżących strat ciepła.

Niewielkie potrzeby cieplne nowych domów sprawiają, że coraz mniejsze grzejniki, grzejąc przez ułamek doby, spokojnie ogrzeją cały dom.

===

Ty wiesz, co to oznacza ? Taktowanie kotła, czy pompy ciepła, bo grzejnik włącza się kilka(naście) razy na dobę, aby pogrzać przez kilka minut, by "uzupełnić bieżące straty ciepła"

Nieefektywna praca, wieksze zużycie energii, szybsze zużycie źrodła ciepła.

Takie są zalety kaloryferów ....

OP? Dlaczego nie. W małym domku, w którym jeden, dwóch lokatorów przebywa niemal non-stop i nie ma małych dzieci...

A w chłodniejsze dni po prostu zakładają swetry lub dres..

Nocu. Ty masz tak jak chciałeś.

Inni mają inaczej. Może dużo, dużo lepiej. W czym problem...

===

No to jeszcze raz:

Instalacja c.o. pracuje dłużej jedynie podczas mrozów i nocami, w okresach przejściowych dogrzewanie trwa krótko, zaś okresy całkowitego postoju instalacji są coraz dłuższe.

Zatem grzejąca permanentnie od jesieni do wiosny „podłogówka” w naprawdę ciepłym domu staje się przeżytkiem.

Komfort cieplny, w wymiarze całorocznym mogą zapewnić jedynie grzejniki o minimalnej bezwładności cieplnej, wymagające do rozruchu niewielkich ilości energii, grzejniki, których grzanie można łatwo, w dowolnym momencie wyłączyć i zaprzestać proces grzania do zera.

===

Dom rzeczywiście malutki, no może nie aż tak całkiem 147m2 p.u. (a właściwie to 172m2 ze względu na antresolę) http://archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-melisie-m41f4da6c0544a, w tym projekcie miejsca za bardzo na grzejniki nie ma . Dzieci małych brak. A swetrów ani dresów nie zakładamy w chłodniejsze dni. Mamy wewnątrz ok.23oC, bez względu na chłód na dworze. Temp rośnie tylko po kilku dniach 30-40oC upałów, ale tu pomoże tylko klima a nie grzejniki. A czy inni mają lepiej? Nie wiem. Mają tak jak zbudowali, tak jak ich wiedza, czy raczej niewiedza pokierowała. Fakt jest taki, że odwiedzający nas znajomi, po krótkim pobycie u nas, najchętniej wyrzuciliby grzejniki i zamontowali OP.

O co Ci chodzi z tą permanentnie grzejącą podłogówką? Jeśli masz na myśli sezon grzewczy, to kaloryfery także grzeją permanentnie. A dosłownie biorąc, to OP grzeje permanentnie tylko w czasie ostrych mrozów. Przy obecnej pogodzie, temp 0-10oC, ogrzewanie włącza się u mnie raczej wcześnie rano i późnym popołudniem na czas 1-2h. Zrobi się jeszcze cieplej, to OP będzie grzać np. 2x po 0,5h na dobę. W czym problem, nie rozumiem o jakiej pracy ciągłej piszesz. Chyba, że jak wnioskuję z Twojej wypowiedzi, nie wiesz że OP może grzać tyle czasu na dobę ile potrzeba. I nie dbam o jakieś ustawianie, kręcenie zaworami itp, o klimat dba pogodówka. Zadaną temp mam ciągle od października do maja, w długotrwałe letnie upały zdarza się nieco więcej, potrzebna klima.

Poza tym lubię chodzić po domu boso. Nie wyobrażam sobie tego na parterze ogrzewanym grzejnikami. W poprzednim domu z grzejnikami, mimo podobnej temp wewnątrz, nie dawałem rady boso. Następna sprawa, to ułatwione sprzątanie. Kurz ściele się głównie po podłodze, bardzo mało osadza się go na meblach i innych bibelotach. Sprzątanie to głównie odkurzacz na podłodze, ścierka jest rzadko potrzebna Przy grzejnikach kurz miałem wszędzie.

Jak ktoś lubi co chwilę grzanie włączać i wyłączać, grzejniki zakręcać i odkręcać, to może to robić. A jeśli się ma ciekawsze zajęcia, to utrzymanie temp w domu zostawia np pogodówce, a w tym czasie można np popisać na FM. Automatyka sama zdecyduje kiedy grzać a kiedy nie i pilnuje zadanej ok 23oC wewnątrz.

Kotły na ekogroszek i grzejniki w nowych domach to nieporozumienie.

Ty wiesz, co to oznacza ? Taktowanie kotła, czy pompy ciepła, bo grzejnik włącza się kilka(naście) razy na dobę, aby pogrzać przez kilka minut, by "uzupełnić bieżące straty ciepła"

AMEN. Następna rzecz do powieszenia na ścianie u instalatorów, szczególnie tych z ekogroszkowymi pomysłami.

Dom rzeczywiście malutki, no może nie aż tak całkiem 147m2 p.u. (a właściwie to 172m2 ze względu na antresolę) http://archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-melisie-m41f4da6c0544a, w tym projekcie miejsca za bardzo na grzejniki nie ma . Dzieci małych brak. (...)

Nie ma nic gorszego jak stadnie realizowane chamstwo i agresja. Zwykłe kibolstwo.

Niektórym puszczają wszelkie hamulce i mizerna otoczka pozornej ogłady.

Wyłazi z nich naga prawda o nich samych.

Prymitywna personalna argumentacja, wskutek braku rzeczowych argumentów...

==

Z Tobą nocu przynajmniej różnimy się pięknie. Piszesz obszernie, jasno i na temat. Dziękuję Ci.

Twój post, wbrew pozorom, potwierdza większość formułowanych przeze mnie tez i argumentów

Ty masz tak jak lubisz. Ktoś może lubić i potrzebować mieć inaczej.

Są wszak inne domy, inne rodziny, inne upodobania, inne uwarunkowania.

Też lubię czasem chodzić po neutralnych płytkach. lecz przeważnie wolę chodzić po chłodniejszych czy wręcz chłodnych ( tak samo jak latem rano po rosie).

Nie wyobrażam sobie chodzenia boso wyłącznie po ciepłych kafelkach. Koszmar.

===

Ogrzewanie grzejnikami współczesnego domu ma się nijak do ogrzewania domu grzejnikami w jeszcze niedalekiej przyszłości.

Gdy ktoś posiada ogrzewania hybrydowe, może grzać jeszcze inaczej.

Zasadnicza różnica polega właśnie na minimalnych potrzebach grzewczych czy wręcz częstemu brakowi potrzeb grzewczych współcześnie budowanych domów.

Optymalizacja procesu dystrybucji ciepła, w wymiarze całorocznym, nie jest w ogóle możliwa przy posiadaniu wyłącznie grzejnika o masie 150-300 kg/m2.

I żadne zaklinanie rzeczywistości tego faktu nie zmieni.

===

Pozdrawiam

Bogusław

Edytowane przez boguslaw

A biorąc pod uwagę przyszłościowe (i kto myśli - już aktualne) źródła ciepła (pompy ciepła - źródło niskotemperaturowe), bo wypadałoby już handelek grzejnikami powoli wygaszać...

W Krakowie już zakazano ekosy... - przepraszam - ekogroszku i innych "paliw" oraz drewna, a inne miasta pójdą w ślady Krakowa - kwestia czasu.

A biorąc pod uwagę przyszłościowe (i kto myśli - już aktualne) źródła ciepła (pompy ciepła - źródło niskotemperaturowe), bo wypadałoby już handelek grzejnikami powoli wygaszać...

W Krakowie już zakazano ekosy... - przepraszam - ekogroszku i innych "paliw" oraz drewna, a inne miasta pójdą w ślady Krakowa - kwestia czasu.

Nie zamierzam żyć aż tak bardzo, bardzo długo...

... a regulusami można spokojnie grzać niskotemperaturowo (co się dzieje już teraz), szczególnie typoszeregami, które niedługo wprowadzę na rynek.

Jest mnóstwo inwestorów, którzy do posiadanego ogrzewania PC/OP, dokładają już po jednym sezonie właśnie Regulusy, by móc skorygować niedobory lub nieadekwatność czasową procesu grzania... Różnie bywa...

Jeśli ktoś wypuścił sobie dodatkowe gałązki z rozdzielacza, pod taką ewentualność, jest uratowany, lecz jeśli nie był dość zapobiegliwy....

...dlatego pisałem o niemodyfikowalności podłogówki - masz do dyspozycji wyłącznie ciężarówkę, to się nią teraz zawsze i wszędzie bujaj...

Pozdrawiam

Bogusław

Edytowane przez boguslaw

TO też jest agresja i kibolstwo ? :)

Jak pada rzeczowy argument, to znów wzrok zawodzi ?

Jest mnóstwo inwestorów, którzy do posiadanego ogrzewania PC/OP, dokładają już po jednym sezonie właśnie Regulusy, by móc skorygować niedobory lub nieadekwatność czasową procesu grzania... Różnie bywa...

To dziwne, bo jakoś tu, na Forum czytałem wprawdzie kilka wypowiedzi tych , co podejście pod kaloryfery sobie zostawili. ale NIKOGO, kto by je kupił i zamontował.

Za to, takich, co by je zdjęli i zamienili na podłogówkę przewinęło się tu mnóstwo.

Ale niestety - nie zrobili wszędzie podłogówki, więc mają niemodyfikalny system grzewczy.

Mogli mieć komfortową limuzynę, a muszą bujać się Polonezem.

Jeśli ktoś wypuścił sobie dodatkowe gałązki z rozdzielacza, pod taką ewentualność, jest uratowany, lecz jeśli nie był dość zapobiegliwy....

...dlatego pisałem o niemodyfikowalności podłogówki - masz do dyspozycji wyłącznie ciężarówkę, to się nią teraz zawsze i wszędzie bujaj...

Rozumiem, że żyjesz z grzejników, więc musisz gadać, że białe jest czarne.

Ale powyższe Twoje stwierdzenia mogą wprowadzać w błąd potencjalnych inwestorów. Mam podłogówkę i wahania temperatury dzienne w sezonie grzewczym to maks. 0,5*K, niezależnie od tego czy zima czy okres przejściowy. Latem dobiło do (chyba) 25,5*C.

Świetnie, że podłogówka jest niemodyfikowalna, bo na szczęście nie potrzebuje tego.

Regulusami można spokojnie grzać niskotemperaturowo (co się dzieje już teraz), szczególnie typoszeregami, które niedługo wprowadzę na rynek.

...dlatego pisałem o niemodyfikowalności podłogówki .

===

Gość Konto usunięte_1*
wqurwia mnie u was jedno że z góry zawsze ale to zawsze zakładacie że wszystkie dosłownie wszystkie domy zawsze są nowe , ile jest nowych 100-200 tys a reszta pewnie ze 20 milionów starych i też dobrych ale nikt z was nawet tak jak by o tym nie chciała wiedzieć , rżniecie głupa czy specjalne działanie nastawione na sprzedaż PC . nie powiem pewnie też sobie sprawie PC niedługo ale są ludzie co nie mają nawet docieplenia i im szybciej dom stygnie i logiczne że szybciej dogrzeje kalafiorem niż podłogówką tak na szybcika , ja mam podłogówkę w całym domu i wiem cosik o tym

W dużych miastach zakaz palenia paliwami stałymi zapewne wejdzie szybciej w życie niż nam się wydaje, prawda jest jednak taka, że w pozostałej części Polski śmieciuchy mają się dobrze (nawet w nowych domach!) a jak ktoś wstawi kocioł z podajnikiem to już panuje ogólny zachwyt wśród sąsiadów. Prawda jest też taka, że tak naprawdę to niewielki promil inwestorów zagląda na takie fora jak to i o możliwościach ogrzewania domu innych niż węgiel nie słyszeli albo słyszeli tyle co i ja, że to drogo jak c..j !, że nie da rady w wielkie mrozy i tym podobne. Przykład ostatnio mojego znajomego, który wykańcza już domek około 100m2 mieszkalnych w pełni podpiwniczony, dobrze ocieplony, dół 100% podłogówka. Spotkaliśmy się ostatnio i oczywiście temat nr 1 to budowa. Pochwalił mi się, że "wdupił" w kotłownie i piec 30K, spytałem się co to za kocioł a on mi na to że taki 25 KW!!!!, taki właśnie doradził mu instalator. Zapytałem się czy nie brał pod uwagę do tak małego domku pompy ciepła, on tylko popukał się w czoło burknął coś o zimnej chałupie i rozmowa się skończyła.

Edytowane przez lesiu681

wqurwia mnie u was jedno że z góry zawsze ale to zawsze zakładacie że wszystkie dosłownie wszystkie domy zawsze są nowe , ile jest nowych 100-200 tys a reszta pewnie ze 20 milionów starych i też dobrych ale nikt z was nawet tak jak by o tym nie chciała wiedzieć , rżniecie głupa czy specjalne działanie nastawione na sprzedaż PC . nie powiem pewnie też sobie sprawie PC niedługo ale są ludzie co nie mają nawet docieplenia i im szybciej dom stygnie i logiczne że szybciej dogrzeje kalafiorem niż podłogówką tak na szybcika , ja mam podłogówkę w całym domu i wiem cosik o tym

No bo tutaj jest mowa o nowych domach gdzie inwestor stoi przed wyborem jaki system grzewczy. Przecież to logiczne, że w starym domu jest jakis system (najczęściej grzejnikowy) i o podłogówce można pomarzyć, i tam pewnie regulusy mają możliwość zaistnienia bo modyfikacja polega na wymianie jednego kalafiora na drugi. Ile jest takich starych domów w których można zrobić totalną demolkę i wrzucić podłogówkę?

My głownie rozmawiamy o nowych domach i inwestorach zastanawiających sie nad systemem grzewczym.

Przecież nie rozmawiamy tu o ludziach, chcących wymienić zeliwniaki, czy płytowe na coś bardziej nowoczesnego.

Przychodzi też moment generalnego remontu starego domu, łącznie z ociepleniem. Znam dom gdzie wszystkie łazienki i kuchnia zostały pozbawione grzejników. Te zostały tylko w salonie i na piętrze ze wzgledu na parkiety. I na dzisiaj jedynie drewnianą podłoga może być argumentem za utrzymaniem systemu mieszanego.