firewall 22.10.2011 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 Mieszkamy w domu i mamy ok. 22,5 stopnia - jednak nie mamy odczucia takiej temperatury. W bloku przy takiej samej temperaturze wydaje się już być ciepło - czy ktoś wie czym może być to spowodowane ? Brak źródła o wyższej temperaturze, a przez to brak promieniowania podczerwonego które tak kocha nasza skóra. Na pewno zauważacie różnice w odczuciu ciepła przy tej samej temperaturze powietrza przy gorącym grzejniku a przy zimnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 22.10.2011 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 (edytowane) Czy należy to rozumieć; przy wysokiej wilgotności powietrza należy dokonać korekty temperatury aby poprawić odczucie komfortu? Bogusławie co to za herezje? Sprecyzuję. Wzrost wilgotności powietrza w temperaturze ponadkomfortowej, tj. ponad 23 oC, jest odczuwany jak wzrost temperatury (pogarsza się parowanie z powierzchni skóry), a zatem temperaturę powietrza należałoby obniżyć... Z kolei wzrost wilgotności powietrza w temperaturze poniżej komfortowej, tj. mniej niż 18 oC, może powodować odczucie chłodu, zatem temperaturę powietrza należałoby podwyższyć.. Bogusław Edytowane 22 Października 2011 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chrisowaty 22.10.2011 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 Od kiedy do regulacji wilgotności służy ogrzewanie? Wilgoć z mieszkania należy wydalać poprzez sprawnie działającą wentylację. To co opisujesz nie jest do końca prawdą. Bo każdy organizm komfort odczuwa przy innej temperaturze. Oczywiście te zjawiska mają miejsce, ale każdy będzie odczuwał je inaczej. Ja np mało komfortowo czuję się w temp. po 28st C i wilgotności pow 70% (łazienka po kąpieli mojej żony), ja np czuję się dobrze w temp. 19-20st C i wilgotności 45-50%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 23.10.2011 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 (edytowane) Od kiedy do regulacji wilgotności służy ogrzewanie? Wilgoć z mieszkania należy wydalać poprzez sprawnie działającą wentylację. To co opisujesz nie jest do końca prawdą. Bo każdy organizm komfort odczuwa przy innej temperaturze. Oczywiście te zjawiska mają miejsce, ale każdy będzie odczuwał je inaczej. Ja np mało komfortowo czuję się w temp. po 28st C i wilgotności pow 70% (łazienka po kąpieli mojej żony), ja np czuję się dobrze w temp. 19-20st C i wilgotności 45-50%. Opowiadasz.... Sprawnie działający nawiew może wprowadzać wilgoć do mieszkania z zewnątrz, co stale zmienia poczucie komfortu cieplnego przy stałej temperaturze powietrza.. "każdy organizm komfort odczuwa przy innej temperaturze" Dokładnie tak, dlatego też tylko ogrzewanie łatwo sterowalne i dynamiczne pozwala dostsować warunki komfortu cieplnego do indywidualnych potrzeb, pomijajaąc zmienny stan fizyczny organizmu, co raczyłeś, być może pod wpływem moich wypowiedzi zauważyć... Do problemu ogrzewania a szczególnie do problemu super komfortu cieplnego radzę podejść z odwrotnej strony: Pozdrawiam Bogusław Edytowane 17 Grudnia 2015 przez panfotograf spam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B-tomek 23.10.2011 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Witam! Na podstawie informacji ze strony Regulusa wynika że podłogówka nie pozwoli prawidłowo się schłodzić aby było nam ciepło ?????????Chyba się czymś od wnętrza rozgrzeję.... Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chrisowaty 23.10.2011 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Po prostu Bogusław ma przesłanie; Zmień ogrzewanie na regulusy to poczujesz ciepło Wszyscy inni producenci to oszuści, a Ci co promują podłogówkę w szczególności. Często bywam w Castoramie, gdzie regulusy zajmują sporą część regału. Wiszą w różnych kolorach. Zapytałem więc opiekuna działu co klienci biorą? Jak ciepłe bułki schodzą grzejniki panelowe, oraz członowe te tańsze aluminiowe (chińszczyzna), później członowe aluminiowe te droższe. Węże PEX do podłogówki idą na kilometry. A regulusy? Ułamek procenta sprzedaży. Jak widać wszędzie ludzi okłamują i sprzedają grzejniki przy których jest zimno i nie ma komfortu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 23.10.2011 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 (edytowane) Po prostu Bogusław ma przesłanie; Zmień ogrzewanie na regulusy to poczujesz ciepło Wszyscy inni producenci to oszuści, a Ci co promują podłogówkę w szczególności. Często bywam w Castoramie, gdzie regulusy zajmują sporą część regału. Wiszą w różnych kolorach. Zapytałem więc opiekuna działu co klienci biorą? Jak ciepłe bułki schodzą grzejniki panelowe, oraz członowe te tańsze aluminiowe (chińszczyzna), później członowe aluminiowe te droższe. Węże PEX do podłogówki idą na kilometry. A regulusy? Ułamek procenta sprzedaży. Jak widać wszędzie ludzi okłamują i sprzedają grzejniki przy których jest zimno i nie ma komfortu. Głupoty piszesz chrisowaty. Żal ci? To ciekawe, dlaczego Casto je trzyma na regałach ?? Wystarczyłoby, bym w Casto obniżył ich cenę... Lokalnie jest tak jak piszesz, lokalnie, gdzie ludziska mają więcej kasy jest całkiem inaczej.. Cała sieć Casto sprzedała w tym roku regulusy za blisko dwa miliony a sezon jeszcze się nie skończył... I to jest niewielki procent ogółu sprzedaży firmy.... Mam swoją strategię w tym zakresie i swoje powody dlaczego jest tak a nie inaczej... W Casto regulusy są po prostu dużo droższe od chińszczyzny m.in. w celu ochrony mojej otwartej sieci sprzedażowej... Do Leroy Merlin nie wszedłem z tego samego powodu, choć bardzo chcieli.. Poza tym prezentowane są tam w bardzo ograniczonym asortymencie.. Z mojego własnego wyboru panie kolego.. B. Edytowane 23 Października 2011 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 23.10.2011 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Witam! Na podstawie informacji ze strony Regulusa wynika że podłogówka nie pozwoli prawidłowo się schłodzić aby było nam ciepło ????????? Chyba się czymś od wnętrza rozgrzeję.... Pozdrawiam! Zacytuj... B-tomku.. Na marginesie... Wątek jest oczymś zupełnie innym.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chrisowaty 24.10.2011 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Głupoty piszesz chrisowaty. Żal ci? Akurat należę do tej grupy ludzi, którzy nikomu nie zazdroszą, ani nie żałują. Wątek jest o ogrzewaniu i o odczuciu zimna. Autor wątku nic nie wspomniał, że ma Twoje grzejniki, ale oczywiście Ty w tym wątku musiałeś o nich wspomnieć? Nawet jeśli autor wątku weźmie sobie do serca Twoje rady i wymieni swoje grzejniki czy podłogówkę na regulusy to nic mu nie przybędzie, ani nie ubędzie (no oprócz kasy). Więc po co bić pianę i popsuć kolejny wątek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 24.10.2011 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 I dokładnie tego tematu się trzymam...To, że wychodzi na moje, to tylko cieszy... W którym to momencie wspomniałem o regulusach?Przywołaj to kolego chrisowaty.. Ps. Nie szanujesz polskich producentów.. Vide wstawka o Casto - ni przypiął ni wypiął... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 24.10.2011 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Akurat należę do tej grupy ludzi, którzy nikomu nie zazdroszą, ani nie żałują. Wątek jest o ogrzewaniu i o odczuciu zimna. Autor wątku nic nie wspomniał, że ma Twoje grzejniki, ale oczywiście Ty w tym wątku musiałeś o nich wspomnieć? Nawet jeśli autor wątku weźmie sobie do serca Twoje rady i wymieni swoje grzejniki czy podłogówkę na regulusy to nic mu nie przybędzie, ani nie ubędzie (no oprócz kasy). Więc po co bić pianę i popsuć kolejny wątek? Sam zacząłeś.. Całkiem niepotrzebnie.. Nieprawda!! Jeśli tak zrobi, przybędzie mu łatwo sterowalnego komfortu cieplnego dla każdego domownika, ciepła łatwo dostępnego przez cały rok i być może jeszcze trochę kasy z tytułu oszczędności energii cieplnej, choćby z tytułu dobrego wykorzystania wszelkich uzysków ciepła. Mało? Nie wierzysz? Sam spróbuj... B. Ps. I kto tu bije pianę chrisowaty? Poczytaj swoje ostatnie wpisy w tym wątku.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chrisowaty 24.10.2011 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Sam odpowiadając na mój post, odwołałeś się do strony która związana jest z Twoim produktem. Jest to ukryta reklama: Do problemu ogrzewania a szczególnie do problemu super komfortu cieplnego radzę podejść z odwrotnej strony: http://www.regulus.com.pl/komfortowe-grzanie-komfortowe-schladzanie-organizmu Kolejna reklama: Nieprawda!! Jeśli tak zrobi, przybędzie mu łatwo sterowalnego komfortu cieplnego dla każdego domownika, ciepła łatwo dostępnego przez cały rok i być może jeszcze trochę kasy z tytułu oszczędności energii cieplnej, choćby z tytułu dobrego wykorzystania wszelkich uzysków ciepła. Ps. I kto tu bije pianę chrisowaty? Poczytaj swoje ostatnie wpisy w tym wątku.. No właśnie KTO? Mało? Nie wierzysz? Sam spróbuj... Już Ci raz napisałem, napiszę jeszcze raz. W mojej instalacji NIE WOLNO stosować grzejników z miedzi. I żadne Twoje certyfikaty tego nie zmienią! Można zastosować żeliwne, stalowe, aluminiowe. Zastosowałem te ostatnie. W takim okresie jak teraz (nazywasz go przejściowym) sprawują się wyśmienicie. Regulatory nastawione na stałą wartość. W dzień grzejniki nie grzeją, wieczorem po wietrzeniu czasem załączą się na 10min. To wystarczy aby "złamać" powietrze, odczuć przyjemne ciepło. Pomieszczenia są wietrzone często, krótko i intensywnie. Wilgotność nie przekracza 55% A uzysk ciepła z "natury" nie jest właściwością systemu grzewczego, tylko budynku. (rodzaj izolacji, rodzaj i wielkość przeszklenia itp) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 24.10.2011 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 (edytowane) Zastanów się co piszesz i jakie są Twoje bardziej świadome bądź być może nieuświadomione intencje. Jesteś moderatorem forum? Cenzorem? Odwołałem się do tekstu ze strony dotyczącego innego sposobu patrzenia na problem komfortu cieplnego. I będę się do niego odwoływał zawsze, przy okazji dyskusji na podobny temat.Jestem lekarzem medycyny i pewne aspekty tej tematyki widzę szerzej. Mechanizmy termoregulacji organizmu pracują w sposób całkowicie odmienny od tego, do czego jesteśmy przyzwyczajeni sądzić o sterowaniu temperaturą... Mój drugi tekst powstał już po Twojej prowokacji.... Nie zauważyłeś?? Uzysk ciepła nie jest właściwością systemu grzewczego tylko budynku a głównie sposobu eksploatacji tego budynku, ilości urządzeń ,domowników, gości etc. etc...Dynamiczny system grzejnikowy pozwala na te uzyski zareagować, bez wpływu na zmianę komfortu cieplnego (czytaj - bez zmiany temperatury powietrza w pomieszczeniach, w których dochodzi do takiego uzysku ciepła - przykłady: gotowanie obiadu, włączenie komputera, przybycie kilkorga gości etc. etc.)A o tym właśnie jest m. in. ten wątek... B. Edytowane 24 Października 2011 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Panczo255 05.11.2011 13:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2011 Całkiem fajny wątek się zrobił , szkoda ,że momentami nie na temat. Ale nie będę kablował do Admina... Panczo : - jaki dom? -jakie ogrzewanie? -kiedy wybudowałeś? -od kiedy mieszkasz? -od kiedy grzejesz? -podłoga z płytek /drewna? -masz podłogówkę? -coś jeszcze ? Odpowiem analogicznie - mały parterowy ok. 120mkw - podłogowe - 3 lata temu - 2 lata - 2 lata, teraz 3 sezon - podłoga z płytek - ze względu na wielkość płytki 100 x 20 cm - były mocno krzywe, więc pewnie także jest troszkę powietrza pomiędzy posadzką a płytkami (oczywiście w górnej jego części, czyli w wybrzuszeniu) - ogrzewanie wszędzie podłogowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 05.11.2011 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2011 Myślałem ,ze jest jakiś haczyk ,typu świeże tynki , nowa chatka, a tu nic z tego. Pewnie to wina braku REGULUSÓW. Trudno dociec przyczyny , bo może być prozaiczna. Choćby termometr, ten z bloków i ten u Ciebie. Podłogówka ma tez to do siebie ,że nie reaguje zbyt szybko i nasza chwilowa niedyspozycja (potrzeba większej ilości ciepła ), nie jest łatwa do przeskoczenia. Ja mam w domu systemy mieszane i "podkręcając" ogrzewanie , mogę szybko podnieść temperaturę w mieszkaniu o 1 czy 2 stopnie i odwrotnie. Dość istotny argument , to również podniesiony przez kogoś problem słabego źródła promieniowania jakim jest podłogówka. Promieniowanie podczerwone zaczyna być faktycznie odczuwalne dopiero wówczas, gdy jego źródło ma temperaturę powyżej 40 o C (przekroczenie temperatury 70-80 o C staje się znów problemem). Czyli ... dobrze ,że masz kominek ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hipolit.poznan 17.11.2011 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 miałem podobne odczucie do czasu kiedy nie zatkałem wywietrzników w oknach. Wiało z nich, że masakra. W domu niby temperatura wskazywała wysoką temperaturę, ale jakoś przychłodnawo było. Mury, podłogi były cały czas wychładzane. Różnica ogromna. Może gdzieś Wam wieje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radek34 11.12.2015 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2015 Też zastaniwałem się jak to możliwe, że czasami nawet przy bardzo podobnej temperaturze w jednym pomieszczeniu uczucie chłodu jest większe niż w innym. Żeby mieć komfort w zimowe wieczory podjąłem decyzję, że najlepszym rozwiązaniem będzie zakup grzejnika olejewego Elpe w Obi. Świetnie wyrównuje temperaturę i dzięki niemu nie musimy już chodzić w 2 warstwach ubrań albo pod kocem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 11.12.2015 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2015 Przecież po takim poście od razu firma elpa wyglada na głupków -robi klienta w balona poprzez fałszywe komentarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 12.12.2015 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2015 Przepraszam czy to forum czy zlot producentów i nachalnych reklamodawców? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 12.12.2015 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2015 dopiero dzisiaj to zauważyłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts