Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dlaczego w domu jest zimno ?

Panczo255

Recommended Posts

• Odpowiedzi 403
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jestem polskim producentem a to oznacza, że jestem w pracy 24 godziny na dobę przez okrągły rok.

Tak wybrałem i bardzo mi to odpowiada.

Odpowiada mi kreowanie rzeczywistości a także jestem odpowiedzialny za ludzi, którzy ze mną pracują - dostawcy - pracownicy- odbiorcy - wykonawcy.

Ogromny łańcuch ludzki (wraz z rodzinami - duża grupa to jedyni żywiciele rodzin).

Małe, zawistne kogutki-liliputki tego nie zrozumieją.

===

Firma produkuje świetne produkty, rozpoznawalne i nabywane w wielu krajach europejskich.

===

No i super tylko po co pan nagina prawdę . Nie mam nic do Regulusów , uwążam że pana nachalna i kłamliwa reklama szkodzi a nie pomaga w ich sprzedaży. Przyszłość należy do podłogówki czy to się panu podoba czy nie ( chociaż grzejniki i tak będą miały swoją niszę ) .

PS, bardzo dobrze że jest polski producent który może zaoferowac produkt na wysokim pozimie, gdybym mial zamaiar używać grzejników byc może byłyby to właśnie Regulusy. Nie trawię jedanak pana naciąganej i podpartej psudonaukowymi wywodami reklamy.

Edytowane przez surgi22

Nie jesteś żadnym autorytetem, aby ocenić moje argumenty, nie dysponujesz także odpowiednią, rzetelną wiedzą, co nieraz wykazały Twoje posty

.

Każdy ma swoje "proroctwa" i indywidualne analizy trendów.

Moje sprawdzają się nawet po wielu, wielu latach. I te polityczne i te gospodarcze.

Niezwykle rzadko chybiam z precyzyjną diagnozą...

===

Odtrąbianie końca grzejników ściennych świadczy o krótkowzroczności i braku wyobraźni.

Układ dystrybucji ciepła o dużej bezwładności grzewczej nie będzie wiodącym w precyzyjnie funkcjonujących domach przyszłości, domach inteligentnych.

To nie muszą być stricte regulusy , natomiast z pewnością to nie będzie podłogówka.

W najlepszym wypadku będzie to dystrybucja hybrydowa (zachowany na wybranych częściach posadzki efekt letniej posadzki).

I dlatego system dystrybucji ciepła powinien być modyfikowalny.

Podłogówka modyfikowalna nie jest.

===

"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona" - to Einstein

===

Nie jesteś żadnym autorytetem, aby ocenić moje argumenty, nie dysponujesz także odpowiednią, rzetelną wiedzą, co nieraz wykazały Twoje posty

.

Każdy ma swoje "proroctwa" i indywidualne analizy trendów.

Moje sprawdzają się nawet po wielu, wielu latach. I te polityczne i te gospodarcze.

Niezwykle rzadko chybiam z precyzyjną diagnozą...

===

Odtrąbianie końca grzejników ściennych świadczy o krótkowzroczności i braku wyobraźni.

Układ dystrybucji ciepła o dużej bezwładności grzewczej nie będzie wiodącym w precyzyjnie funkcjonujących domach przyszłości, domach inteligentnych.

To nie muszą być stricte regulusy , natomiast z pewnością to nie będzie podłogówka.

W najlepszym wypadku będzie to dystrybucja hybrydowa (zachowany na wybranych częściach posadzki efekt letniej posadzki).

===

"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona" - to Einstein

===

No co jest kogutki... emotikony świadczą wymownie o stopniu dojrzałości.

Argumenty się skończyły zanim się zaczęły?

===

Edytowane przez boguslaw

.

jak sie pozbedziesz pojemnosci cieplnej scian, które są obłożone 20cm styropianu, izolacje od wewnątrz według pomysłu TB? budowac drewniane domy?

W swoich dyskusjach pan Bogusław przypomina pana TB - słowa przez nich głoszone są prawdami objawionymi ( niepodparte żadnymi obiektywnymi badaniami i publikacjami ) i jako prawy ,,objawione'' nie podlegają dyskusji i krytyce. Oni wiedzą co jest dla każdego z użytkowników forum ( a szerzej dla każdego budującego lub remontującego dom czy mieszkanie ) najlepsze. Bez uwzględniania specyfiki każdego domu ( parterowy, piętrowy, murowany, szkieletowy w Białymstoku czy w Szczecinie, ogrzewny kotłem na węgiel czy PC , szczelny pasywniak czy słabo ocieplony durszlak ) - ONI WIEDZĄ LEPIEJ. Ps. tylko przypadkiem jest to że nachalnie propagują i reklamuija rozwiązania które sprzedają ( ja rozumiem że kazdy z czegoś musi żyć ale obaj mówiąc kolokwialnie ,,przeginają'' ).

Dlatego dla każdego rozumnego czytelnika forum powinno byc jasne - to nie są wypowiedzi uzytkowników forum zadowolonych lub nie, z zastosowanych u siebie rozwiazań które mają pomóc ( nie narzucić ) w wyborze konkretnego rozwiązania innym użytkownikom forum, wypowiedzi pana Bogusława i TB to jawna i kryptoreklama służaca korzyści materialnej - OT CO :yes:

Edytowane przez surgi22

Kreowanie, tworzenie nowych rozwiązań, przebudowywanie, formowanie przestrzeni itd. itd...

===

"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona" - Einstein

===

Podłogówka modyfikowalna nie jest. To przejściowa moda.

===

Dom o dużej bezwładności, wraz z posadzką (taką normalną bez rurek z wodą), oraz składniki wyposażenia, stabilizują temperaturę powietrza wnętrza...

Ważny jest realny, szybki wpływ na temperaturę i jakość powietrza oraz reakcja "domu", jego infrastruktury na pojawienie się w nim domownika (domowników).

===

Także nie ma potrzeby dalszego grzania, gdy budynek już jest nagrzany...

Chyba, że życzeniem użytkownika jest aktywnie zmienić temperaturę powietrza na wyższą, nagrzać pomieszczenie nieużywane.

Użytkownik może chcieć także obniżyć temperaturę odczuwalną poprzez likwidację wszystkich grzejących elementów.

Jeśli wyłączy się grzanie przez wszystkie grzejniki, to temperatura odczuwalna spadnie pomimo, ze temperatura mierzona z odpowiednim dystansem do grzejnika się nie zmieni. Wskutek strat ciepła, temperatura powietrza w takim pomieszczeniu będzie stopniowo spadać (ważne np. w sypialniach)

===

Ja mam w domu zazwyczaj 20-21 stopni, ogrzewanie gazowe, domek w miarę świeży (4 lata) i zawsze czuliśmy, że jest ciepło. Jak przychodzą teściowie (w domu mają po 18-19 stopni) to twierdzą, że gorąco, jak wpadają "blokersi" to twierdzą, że lodowato. Kwestia przyzwyczajenia i tyle.

(...)

Otóż to. Każdy ma tak jak lubi, chyba, że posiadany system grzewczy stawia go w sytuacji przymusowej.

Dzieje się tak, gdy ogrzewanie pozbawione jest odpowiedniej "manewrowości", możliwych reakcji na zmienne potrzeby w zakresie ogrzewania.

Rozwiąznie "sztywne" tzn. izotermia, w moim rozumieniu nie zbezpiecza bezpieczeństwa cieplnego rodziny w stopniu wystarczającym, według moich wymagań i mojej rodziny.

Przy zmianach choćby w poziomie wilgotności powietrza izotermia bez możliwość korekty temperatury nie oznacza pełnego komfortu cieplnego i pełnej dyspozycyjności posiadanych urządzeń względem domowników.

===

Panie Bogusławie nie ma co się tak napinać. Zadowoleni lub nie użytkownicy podłogówki i/lub grzejników rostrzygają na co dzień co dla nich ( nie dla pana czy pana TB) jest lepsze. Żadne pana zaklinanie rzeczywistości nic nie da.

chyba najlepsze podsumowanie, spokojnie można przyjac ze 9o% mieszanego ukladu wybralo by pelna podlogowke niz same grzejniki

Gość Konto usunięte_1*
Panie Bogusławie nie ma co się tak napinać. Zadowoleni lub nie użytkownicy podłogówki i/lub grzejników rostrzygają na co dzień co dla nich ( nie dla pana czy pana TB) jest lepsze. Żadne pana zaklinanie rzeczywistości nic nie da.

no ja mam podłogówkę i zalety to ma bardzo duże ale fakt faktem trzeba grzać na okrągło bo 1-2 dni pauzy to robi się nie za fajnie a zagrzanie do przyjemnej temp zajmuje 3-4 godz , czasem myślę aby w salonie dowalić przynajmniej 1 kalafior aby szybciej uzyskać ciepło ,potem można wyłaczyć

Co by nie pisać i myśleć, to wątki w których udziela się bogusław, mają swój specyficzny przebieg. I smieszno i straszno.

Pytanie autora wątku i odpowiedź na nie banalna- izolować i/lub grzać.

Bo jeśli o komfort idzie (nie jest to tematem wątku) -OP czy grzejniki to już inna bajka. Ale to już sami użytkownicy tychże wiedzą najlepiej.