Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dlaczego w domu jest zimno ?

Panczo255

Recommended Posts

no ja mam podłogówkę i zalety to ma bardzo duże ale fakt faktem trzeba grzać na okrągło bo 1-2 dni pauzy to robi się nie za fajnie a zagrzanie do przyjemnej temp zajmuje 3-4 godz , czasem myślę aby w salonie dowalić przynajmniej 1 kalafior aby szybciej uzyskać ciepło ,potem można wyłaczyć

A u mnie 20 minut...

Zatem decyzję dogrzać nie dogrzać, mogę podjąć w każdym momencie.

I to właśnie staram się ukazać.

Niektórzy, (stale we wszystkich wątkach ci sami) wolą jednak jak w "Konopielce" Redlińskiego pohukiwać "sierpem szybciej, koso wolniej".

Mają tylko "posadzkowe", zatem nie mają innego wyjścia, jak chwalić swój ogonek...

===

Zmiana wilgotności powietrza oznacza także zmianę temperatury odczuwalnej.

C.o. powinno być dla użytkownika dyspozycyjne.

Co to byłby za inteligentny dom przyszłości, gdyby panowała w nim permanentna izotermia?

===

• Odpowiedzi 403
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dobrze że bogusław objawia nam najnowsze technologie;). Okazuje się bowiem, że lepsze i nowocześniejsze są po prostu grzejniki, a nie OP. Podłogówka to przeżytek, w zasadzie to już od dziesięcioleci na świecie nie montuje się tego.

Kilkadziesiąt lat przeżyłem w domu i mieszkaniach z grzejnikami, a teraz głupi :D zamontowałem OP. Co prawda obecnie czuję się lepiej przy OP, ale to pewnie z niewiedzy że grzejniki lepsze. Zaślepiony zostałem tradycją i średniowieczną wiarą w podłogówkę. Jak będę miał trochę czasu to zaślepię te rurki OP i zamontuję grzejniki. A co, będę nowoczesny

Nie wiem tylko jak poradzę sobie z zimnymi ścianami i podłogami. Mój dom bez grzania, traci na dobę 1-1,5oC. Przy podłogówce kocioł grzeje OP dwukrotnie, wcześnie rano i późnym popołudniem. Jeśli założę grzejniki, to one po1-2h grzania szybko wystygną. Ciągłe grzanie na najniższej mocy zmieni dom w saunę. Warto byłoby mieć ciepłe ściany i podłogi, inny komfort. Więc może lepiej ciągle grzać i i by-passem pominąć odzysk z rekuperacji. A jak nie pomoże, to otwierać okna i w ten sposób regulować temperaturę? Wyłączę wentylację i oszczędzę kilka zł miesięcznie na napędzie wentyli. Po co ja robiłem tą WM z odzyskiem? Bez sensu chyba?

Zagmatwałem się zupełnie z tą WM i OP. Najlepszym wyjściem chyba będzie sprzedać ten archaiczny dom zbudowany parę lat temu i zbudować nowoczesny porządny, komfortowy z grzejnikami i WG. Stracę ale będę mieszkał komfortowo i nowocześnie:D.

Temperaturę w domu stabilizują wszystkie przegrody! a nie tylko posadzka z zatopionymi w niej rurkami.

Posadzka bez rurek stabilizuje temperaturę nawet skuteczniej, gdyż nie ma w niej plastikowych wstawek i innych akcesoriów o niskiej pojemności cieplnej.

Jeśli ktoś lubi "efekt ciepłej posadzki", nic nie stoi na przeszkodzie, by w ciągach komunikacyjnych umiejscowić spełniającą tę funkcje podłogówkę.

Jednakże po co ją instalować pod łożkami, pod meblemi pod zabudową i innymi elementami wyposażenia.

Nie powinna również znajdować się w miejscach długiego przesiadywania czy też w miejscach pracy (rejon biurka)...

===

Kto każe grzać tak mocno? Ksiundz?

Jeśli są małe potrzeby grzewcze to o "grzanie za mocne" bardzo łatwo, szczególnie w okresach przejściowych.

Grzejącej posadzki nie da się wyłączyć.

Każdy jeden stopień Celsjusza na 1 m2, wyższej temperatury posadzki od temperatury powietrza, to emisja ciepła w wysokości 10W. Często niepożądana.

Dwa stopnie = 20 W, trzy stopnie = 30 W itd.

Trzy stopnie różnicy temperatury pomiedzy posadzka a powietrzem, przy powierzchni posadzki np. 20 m2 = grzanie z mocą 600W.

Czy trzeba czy nie trzeba...

===

Stąd im cieplejszy dom tym bardziej powinno się myśleć o hybrydowej dystrybucji ciepła, jeśli ktoś lubi "efekt ciepłej podłogi" lub o samych, niskoinercyjnych grzejnikach, jeśli ktoś woli posadzki o temperaturze pokojowej.

===

===

Stąd im cieplejszy dom tym bardziej powinno się myśleć o hybrydowej dystrybucji ciepła, jeśli ktoś lubi "efekt ciepłej podłogi" lub o samych, niskoinercyjnych grzejnikach, jeśli ktoś woli posadzki o temperaturze pokojowej.

===

Lub pomyśleć o projekcie OP, zrobić OZC i nie będzie problemów. Najczęściej problemy z podłogówką wynikają właśnie z błędów wykonawczych a dokładniej ze zrobieniem jej "na oko".

(...)

Jeśli są małe potrzeby grzewcze to o "grzanie za mocne" bardzo łatwo, szczególnie w okresach przejściowych.

Co ma do tego OZC?

===

Świat dookoła jest dynamiczny, szczególnie w okresach przejściowych.

Zmieniają się potrzeby grzewcze człowieka w przeciągu doby, między innymi pod wpływem naturalnej gry hormonalnej oraz stopnia aktywności fizycznej.

Pojawiają się bardziej czy mniej spodziewane uzyski ciepła.

Zmienny też bywa "harmonogram" korzystania z pomieszczeń domowych rozmaitego przeznaczenia.

===

Edytowane przez boguslaw

Grzejącej posadzki nie da się wyłączyć./QUOTE]

mieszkałeś w takim domu? jak to łatwo przegrzać, skoro podłoga jest w okresach przejściowych o cieplejsza o 0,5*C niż zadana temperatura powietrza? jak zaświeci słońce, to przestaje grzać (bo energia cieplna nie popłynie z ośrodka o niższej temperaturze do ośrodka o wyższej temperaturze), a wieczorem dalej stabilizuje temperaturę.

Co ma do tego OZC?

===

Świat dookoła jest dynamiczny, szczególnie w okresach przejściowych.

Zmieniają się potrzeby grzewcze człowieka w przeciągu doby, między innymi pod wpływem naturalnej gry hormonalnej oraz stopnia aktywności fizycznej.

Pojawiają się bardziej czy mniej spodziewane uzyski ciepła.

Zmienny też bywa "harmonogram" korzystania z pomieszczeń domowych rozmaitego przeznaczenia.

===

Widzisz Bogusław wszystko jest ze sobą ściśle połączone. I tak z OZC (dobrze zrobionego) wynika jakie masz zapotrzebowanie na ciepło itd. w związku z tym planujesz taki a nie inny rozstaw rurek po to właśnie, żeby nie przegrzewać. Istnieje też coś takiego jak czujnik pogodowy, który informuje system czy ma zmniejszyć czy zwiększyć temperaturę.... Ale przecież Ty to wszystko wiesz .

Poza tym OP jest systemem grzania niskotemperaturowego a grzejniki nie bardzo więc tak na moje OP nie jest konkurencją dla Twoich grzejników.

Pozdrawiam

U siebie mam hybrydowe...

Podłogówka (rzadko używana dla efektu ciepłej posadzki m.in. w łazienkach i toaletach) + grzejniki, które są ciepłe wówczas gdy tego chcę i zimne wówczas gdy tego chcę.

===

Pół stopnia, a może stopień a może półtora stopnia a może dwa stopnie...

Inercja nagrzanego podkładu wyklucza stosowną reakcję (tj. wyłączenie grzania) na uzyski ciepła.

===

Widzisz Bogusław wszystko jest ze sobą ściśle połączone. I tak z OZC (dobrze zrobionego) wynika jakie masz zapotrzebowanie na ciepło itd. w związku z tym planujesz taki a nie inny rozstaw rurek po to właśnie, żeby nie przegrzewać. Istnieje też coś takiego jak czujnik pogodowy, który informuje system czy ma zmniejszyć czy zwiększyć temperaturę.... Ale przecież Ty to wszystko wiesz .

Poza tym OP jest systemem grzania niskotemperaturowego a grzejniki nie bardzo więc tak na moje OP nie jest konkurencją dla Twoich grzejników.

Pozdrawiam

skoro już masz zrobione c.o. według swojego wyobrażenia o komforcie cieplnym i swoich potrzeb grzewczych to w czym problem?

OZC opisuje parametry statyczne i progowe, natomiast życie, pogoda są dynamiczne...

===

Moja mama mieszka w małym domku z systemem mieszanym. Podłogówka na całej podłodze + grzejniki na wszelki wypadek gdyby ta pierwsza sie nie sprawdziła. Ogrzewanie gazowe. Po trzech latach mieszkania, na wiosnę będzie robiła remont. Powiedziała, że pierwsze co zrobi to usunie te ustroństwa ze ścian bo tylko w oczy kłują i są zupełnie bezużyteczne. Jak ktoś dobrze sobie wszystko poustawia na sterowniku i przepływach to wystarczy raz piec włączyć, a po sezonie wyłączyć. Komfortu podłogówki nie da się zastąpić nawet najlepszym grzejnikiem.

asaselllo - od 10 lat w różnych wątkach mniej więcej to samo piszą bogusławowi...a on dalej, wcześniej pisał jakie to OP niezdrowe jest, teraz zmienił śpiewkę na hybrydową....proponuję z nim nie polemizować, zwyczajnie nie karmić, bo jak ktoś wcześniej zauważył, zbyt przypomina to dyskusję z TB :p

Skoro piszesz o efekcie ciepłej podłogi wnioskuję, iż masz spatoloną podłogówkę i teraz wylewasz swoje frustracje na forum

Nie kombinuj.

Mam "efekt ciepłej podłogi", czyli temperaturę zbliżoną do neutralnej, gdy tak chcę, gdy nie chcę nie mam.

Bywa, ze mam ochotę chodzić po neutralnej posadzce, bywa także, że z wielką przyjemnością chodzę boso na posadzkę niegrzaną.

Mam wybór.

Mam bezpieczne, w pełni dyspozycyjne centralne ogrzewanie, które, dzięki szybko działającym grzejnikom służy mi przez okrągły rok i zaspokaja wszelkie moje możliwe kaprysy w zakresie strategii grzania.

O tym wszystkim posiadacze posadzkowego mogą zapomnieć stosując taktykę włącz jesienią wyłącz wiosną.

Czasem mogą mieć niedogrzane czasem przegrzane ale nic to...

Nie mają wyboru.

Muszą lubić co mają i wierzyć, że mają super.

W końcu sami się, za własne pieniądze, w takiej pozycji usytuowali...

===

Co do wpływów zdrowotnych źle zrobionego posadzkowego JTKirk... Pożiwiom, uwidim.

Wolałbym nie mieć racji, jednakże od źle zrobionego lub źle eksploatowanego posadzkowego nie da się nigdzie uciec.

Nie lewitujemy...

===

Panie Bogusławie gdyby w pana opiniach o szkodliwości OP był cień prawdy to adwokaci zarobili krocie a producenci i monterzy OP dawno by zbankrutowali. Jeden przypadek zatorowatości płucnej wywołany zakrzepowym zapaleniem żył głębokich u osoby z żylakami kończyn dolnych posiadającej OP i ma pan pole do popisu. Jako ekspert bez trudu udowodni pan przed sądem cytując rozległe piśmiennictwo naukowe w renomowanych, indeksowanych czasopismach bezpośredni związek przyczynowo-skutkowy między zgonem posiadacza OP a Ogrzewaniem Podłogowym. Przecież na świecie są miliony osób z żylakami kończyn dolnych mieszkający w domach z OP .To cud że nie umarli. Edytowane przez surgi22

Nie wychylaj się w taki sposób, bo to duża odpowiedzialność lub raczej duża nieodpowiedzialność...

Nie jestem pieniaczem, ponadto kasa za czyjeś nieszczęście mnie nie interesuje...

===

cyt:" Częstość występowania zatorowości płucnej wśród hospitalizowanych pacjentów w Stanach Zjednoczonych, według danych zgromadzonych w latach 1979- 1999, określona została na 0,4%. Mimo, że jedynie u 40-53/100000 pacjentów rocznie była postawiona diagnoza zatorowości płucnej, roczna zapadalność w Stanach Zjednoczonych była oceniona na 600.000 przypadków.

Na podstawie badań autopsyjnych stwierdzono, że zatorowość płucna jest przyczyną około 7% zgonów szpitalnych ( wg niektórych źródeł nawet 12-15% zgonów), a w około 80% tych przypadków zatorowość płucna nie została klinicznie rozpoznana jako przyczyna śmierci.

Niedostępne są natomiast odpowiednie dane na ten temat dotyczące Europy. " koniec cyt.

===

Edytowane przez boguslaw

Raport tyczy zapadalności i rozpoznawalności jednostki chorobowej - zatorowości płucnej.

To nie jest raport o ilości i charakterze postępowań sądowych.

Widzę, że wszystko u ciebie rozpatrywane jest przez pryzmat kasy..

Wystarczy przejrzeć twoje komentarze - kasa- kasa- kasa.

===

Zatorowość płucna jest przyczyną około 7% zgonów szpitalnych ( wg niektórych źródeł nawet 12-15% zgonów).

W około 80% tych przypadków zatorowość płucna nie została klinicznie rozpoznana jako przyczyna śmierci.

Ergo - nie została opisana jako bezpośrednia przyczyna zgonu.

Nie ulega wątpliwości, że europejskie kliniki także prowadzą takie analizy. Musi jednak upłynąć trochę czasu, by uzyskać odpowiednią dla przyjętej metodologii znamienność statystyczną.

===