fotohobby 21.12.2015 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2015 Różnica jest zasadnicza, kardynalna... Od źle zrobionego lub źle eksploatowanego posadzkowego nie da się nigdzie uciec. Użytkownik i jego rodzina chodzi po podłodze, która w choćby okresach przejściowych może ulec przegrzaniu. Także w domach gorzej ocieplonych. Póki co nie lewitujemy... === Tylko masz jeden problem.... Pojęcie "żle wykonane", czy "źle eksploatowane" ogrzewanie podłogowe zanika... W domach o obciążeniu cieplnym 30-40 W/m2 nie da się "źle wykonać" ogrzewania podłogowego (pomijam instalacje mieszane) W 100% podłogówki nikt nie pcha juz wody o temperaturze 45C. Wystarcza taka o temp 27-30C. I nie da się odczuć, ze podłoga jest ciepła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 21.12.2015 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2015 Tylko masz jeden problem.... Pojęcie "żle wykonane", czy "źle eksploatowane" ogrzewanie podłogowe zanika... W domach o obciążeniu cieplnym 30-40 W/m2 nie da się "źle wykonać" ogrzewania podłogowego (pomijam instalacje mieszane) W 100% podłogówki nikt nie pcha juz wody o temperaturze 45C. Wystarcza taka o temp 27-30C. I nie da się odczuć, ze podłoga jest ciepła... boguś dobrze o tym wie, tylko ten fakt przeszkadza mu jako handlarzowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 21.12.2015 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2015 Posadzkowe? Tak. Do bardzo dobrze ocieplonego, małego domu, z małymi uzyskami ciepła, w którym użytkownik (nie posiadający małych, raczkujących dzieci) przebywa niemal non stop, korzystając non stop ze wszystkich pomieszczeń. Szkieleciak? Tylko hybrydowa dystrybucja ciepła. Duże domy? Hybrydowa dystrybucja ciepła w pomieszczeniach użytkowanych często, same grzejniki w pomieszczeniach użytkowanych krótkoczasowo lub rzadko.Oszczędności w kosztach energii w tym przypadku są niebagatelne. === Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 21.12.2015 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2015 Skoro jest tak dobrze, tyle osób jest "za" , to dlaczego tak wariujecie i kombinujecie, od tygodni, miesięcy i lat ciągle tym samym małym stadkiem, złożonym z tych samych"miłośników" posadzkowego, którzy siedzą tygodniami, miesiącami i latami przed kompem na różnych forrrumach, żeby podzielić się swoim szczęściem z innymi? Ja przynajmniej mam obok jasno napisany profil - co i gdzie i dla kogo produkuję : http://www.regulus.com.plNie udaję "zwykłego forumowicza". Polemizuję z Wami, bo Was lubię. W tym przedświątecznym okresie szczególnie.=== Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beskidziak 21.12.2015 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2015 www.regulus.com.pl Nie udaję "zwykłego forumowicza". Polemizuję z Wami, bo Was lubię. W tym przedświątecznym okresie szczególnie. === A poza tym jesteście Mi potrzebni, jak piosenkarce plotka przed wydaniem płyty, że jest w ciąży..... Sorry nie wytrzymałem...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 21.12.2015 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2015 Witam krajana! Skąd wiedziałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beskidziak 21.12.2015 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2015 Witam krajana! Skąd wiedziałeś? Nie myślałeś, o opracowaniu jakiegoś systemu ogrzewania podłogowego.....ułatwiłoby Ci to dyskusje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 21.12.2015 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2015 Boguś! Gdyby nie te kilka innych, oponujących twoim hasłom osób - gdy innym się nie chce, to mógłbyś już krzyknąć "teraz ja!". Argumentami, że schrzaniona podłogówka jest niezdrowa klientów raczej sobie tutaj nie nagonisz. Staraj się bardziej i wymyśl jakąś inną bajkę. Np. że są ekologiczne i mają zbawienny wpływ na dziurę ozonową. To będzie bardziej lotne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 22.12.2015 04:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 (edytowane) Nie myślałeś, o opracowaniu jakiegoś systemu ogrzewania podłogowego.....ułatwiłoby Ci to dyskusje... Nie ma nic prostszego jak zestawić swój system ogrzewania podłogowego. Zachęcam. Wszystkie komponenty są powszechnie dostępne. Zresztą wszystkie systemy "posadzkowego" to składaki... Nie pasuje mi to, gdyż uważam posadzkowe za przejściową modę i pójście na łatwiznę ze strony części instalatorów. Jeśli już musi koniecznie być "efekt ciepłej podłogi", to hybrydowa dystrybucja ciepła wszystkie potrzeby miłośników posadzkowego w pełni zabezpiecza.. Jest to ogrzewanie zdecydowanie bardziej sterowalne a przy tym niskotemperaturowe. === Produkuję i propaguję to, co do czego jestem przekonany, że jest najlepsze i perspektywiczne. Produkty Regulusa generują najwyższej próby całoroczny komfort cieplny przy możliwie najmniejszych kosztach. Posiadają po temu wszystkie niezbędne atrybuty: wysokie przewodnictwo cieplne, mała masa całkowita, duża powierzchnia wymiany. Tak, jestem o tym przekonany, pomimo, ze produkcja jest droga (miedź, aluminium, relatywnie większy udział robocizny) a na rynku dominuje chińszczyzna (również na rynku posadzkowego). === Skoro nowoczesny dom ma znikome potrzeby grzewcze, to po kiego grzyba ładować całą moc grzewczą w "niereformowalną" i bardzo słabo sterowalną podłogówkę? Gdzie sens, gdzie logika? === Edytowane 22 Grudnia 2015 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 22.12.2015 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 Skoro nowoczesny dom ma znikome potrzeby grzewcze, to po kiego grzyba ładować całą moc grzewczą w "niereformowalną" i bardzo słabo sterowalną podłogówkę? Gdzie sens, gdzie logika? === Kto i po co ładuje całą moc w podłogówkę. Uparłes sie na te zle zaprojektowane i wykonane podłogówki których jest bardzo mało. Jezeli mamy odpowiedni system sterowania i regulacji zarówno zródłem grzewczym jak i podłogówką to podłogówka nie jest "bardzo słabo sterowalną". I nie chodzi tu o Twoje przekonania tylko o to ze "kazde grabie grabią do siebie" zaden producent nie bedzie chwalił wyrobów konkurencyjnych. Gornolotne slowa o przekonaniach to tylko taka zasłona dymna majaca zakryc prawdziwy sens Twoich działan. Przeciez po to sie prowadzi działalnosc aby z tego miec zyski. Kazdy to rozumie, straszenie chorobami wywołanymi podłogówką, deprecjacja jej mozliwosci z równoczesnym wychwalaniem swoich wyrobów to czesc twojej strategii. Charytatywnie to mozna sie udzielac poza pracą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.12.2015 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 Skoro jest tak dobrze, tyle osób jest "za" , to dlaczego tak wariujecie i kombinujecie, od tygodni, miesięcy i lat ciągle tym samym małym stadkiem, złożonym z tych samych "miłośników" posadzkowego, którzy siedzą tygodniami, miesiącami i latami przed kompem na różnych forrrumach, żeby podzielić się swoim szczęściem z innymi? Ja przynajmniej mam obok jasno napisany profil - co i gdzie i dla kogo produkuję : http://www.regulus.com.pl Nie udaję "zwykłego forumowicza". Polemizuję z Wami, bo Was lubię. W tym przedświątecznym okresie szczególnie. === Bo wciskasz ciemnotę. Zapłaciłeś - możesz. A my możemy prostować Twoje banialuki. Pro publico bono, bo każdy, kto zagłębi się w moją choćby historię aktywności na tym forum raczej zda sobie sprawę, że z producentem jakiegokolwiek systemu grzewczego nie mam nic wspólnego. Poza użytkowaniem, oczywiscie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 22.12.2015 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 Zrzut ze szczytu temperatur1.Temp przy sterowniku pokojowym2.temp wywiewu z domu (przed reku)3.temp zewnętrznahttps://drive.google.com/file/d/0B0s01Y4EvpuINE14cnZUbGR0eWc/view?usp=sharing wg mnie stabilnie jak jasna choleraWszędzie podlogowka , dom pietrowy 168 mkw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 22.12.2015 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 (edytowane) Czy każdy domownik, w każdym wieku i w każdym stanie zdrowia określa taką samą temperaturę jako komfortową dla siebie? Czy taka sama temperatura powinna panować w domu w porze relaksu, zajęć wymagających aktywności fizycznej, aktywności umysłowej czy też podczas snu? Czy taka sama temperatura powinna panować w każdym pomieszczeniu, w całym domu, podczas całego sezonu grzewczego? Jeśli odpowiedź brzmi „nie” na którekolwiek z powyższych pytań, należy wówczas uznać, że ogrzewanie płaszczyznowe - podłogowe i ścienne nie jest szczytem komfortu cieplnego. Powinno pełnić funkcję ogrzewania wspomagającego, zapewniając neutralność temperatury posadzki u tych, dla których ten aspekt jest istotny.=== Posadzkowe?Tak. Do bardzo dobrze ocieplonego, małego domu, z małymi uzyskami ciepła, w którym użytkownik (nie posiadający małych, raczkujących dzieci) przebywa niemal non stop, korzystając non stop ze wszystkich pomieszczeń. I nie przeszkadza mu permanentna izotermia z okresami podwyższonej temperatury przy uzyskach ciepła w tym nasłonecznieniu w okresach przejściowych. === Edytowane 22 Grudnia 2015 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 22.01.2016 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Posadzkowe?Tak. Do bardzo dobrze ocieplonego, małego domu, z małymi uzyskami ciepła, w którym użytkownik (nie posiadający małych, raczkujących dzieci) przebywa niemal non stop, korzystając non stop ze wszystkich pomieszczeń. Szkieleciak?Tylko hybrydowa dystrybucja ciepła. Duże domy? Dobrze ocieplone o dużej akumulacyjności ciepła. W takich domach wszystkie bez wyjątku przegrody oraz składniki wyposażenia stabilizują temperaturę wnętrza, m.in. posadzki.W takich domach opcjonalnie: hybrydowa dystrybucja ciepła (lub same grzejniki) w pomieszczeniach użytkowanych często, same grzejniki w pomieszczeniach użytkowanych krótkoczasowo lub rzadko.Oszczędności w kosztach energii w tym przypadku są niebagatelne. Także dostępność do ciepła a co za tym idzie do pożądanego komfortu cieplnego...=== PozdrawiamBogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 22.01.2016 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Nie kręć Boguś. Podłogówka wszędzie z możliwością regulacji i żadnych zbędnych klamotów na ścianach i pod oknami. Jedynie przy dużych przesówkach ewentualnie grzejnik kanałowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 22.01.2016 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Tak jest podłogówka to jest to. Dla mnie to drugi sezon grzewczy i za nic w świecie nie zamieniłbym jej na inne ogrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 22.01.2016 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 To zależy co kto rozumiem przez duże domy....w takich wielorodzinnych kolosach 500+m2 zamieszkałych przez niewielką ilość osób, gdzie sporo pomieszczeń jest używanych sporadycznie może to mieć sens... no ale takie domy, to promil.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 22.01.2016 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Bodzio tylko zwraca na siebie uwagę bo od Grudnia temat stoi i tak sam sobie odpowiedział .... nakręca reklamę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 22.01.2016 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Ci co trzeba to czytają i wyciągają wnioski.. Komentarze "opozycji" nic nie wnoszą do tematu, gdyż są głównie niekonkretne, niemerytoryczne i napastliwe. Jeśli ktoś wybrał posadzkowe, to chyba byłby niespełna rozumu, gdyby sam swoje wybory krytykował, pomimo okresowych ewidentnych "niedogodności". Mnie "klamoty" na ścianach kompletnie nie przeszkadzają, szczególnie gdy są dizajnerskie lub dopasowane kolorystycznie do wystroju wnętrza...Spełniają swoją istotna funkcję, którą żadne posadzkowe spełnić nie może i o to chodzi...Kremy, seledyny, odcienie brązu, w przyziemiu młotkowy miedziany... Kolory nie gryzą się z niczym. Wręcz zdobią. Super.=== PozdrawiamBogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.01.2016 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Ja na przykład wybrałem ogrzewanie gazowe i potrafię przyznać się do błędu, że to zły wybór.Teraz wybrałbym inne rozwiazanie.Gdyby tak było z podłogówką, nie miałbym oporów, aby o tym napisać. Ale mieszkałem w trzech domach i w mieszkaniu - w połowie były grzejniki, w połowie podłogówka i jakbym miał mieszkać w piątym, to TYLKO Z PODŁOGÓWKĄ.I to jesz powszechna opinia wsród użytkowników tych systemów. A to, że wygrzebujesz wątki, odpisując sam sobie swiadczy o jakimś poziomie desperacji, żeby odwrocić zły dla Ciebie trend.. PSJesli zdobędziesz się na idpowiedż,co przy okazji dopisz tez opdpowiedż na moje pytanie. Przypominam - myślisz nad nim od grudnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts