Rozkwitałka 13.10.2011 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 Jako że nowa tutaj jestem chciałam się z Wami przywitać, zatem Witam , chciałam Was prosić o pomoc w aranżacji i doborze kolorów do kuchni. Dwa lata temu zbudowaliśmy z mężem dom w którym kuchnia jest aneksem kuchennym połączonym z salonem. Niestety po 2 latach doszłam do wniosku że kuchnia jest dla mnie za mała i denerwuje mnie to, że goście "zaglądają" mi w garnki jak gotuję, a brak dużej ilości blatów roboczych doprowadza mnie do szału. Wpadłam na niecny plan zamiany aneksu kuchennego z pokojem 10 metrowy(gabinet), jeszcze nie zagospodarowanym. Mój mąż podchodzi do tego sceptycznie, ale myślę że uda się go do tego przekonać Więc od początku, poniżej plan parteru: Kuchnia ma być w 10 metrowym gabinecie, a schowek pod schodami mam zamiar zamienić w spiżarkę. Udało mi się zaaranżować kuchnię w następujący sposób obok drzwi wejściowych znajduje się wejście do spiżarki, którą zrobię ze schowka pod schodami . Meble mam w kolorze patyny, Ikeowe fagerland , chcę je zostawić bo nie stać mnie na nowe po 2 latach to raz, a dwa podobają mi się. Nie wiem jaki blat do tego dobrać, obecnie mam z drewna iroko, ale jestem skłonna zejść z ceny żeby zamiana nie pociągnęła za sobą ogromnych kosztów. Marzy mi się zrobienie dwóch ścian np nad blatami, całości lub jednej ściany w cegle klinkierowej, ale obawiam się czy to będzie dobrze wyglądało z meblami. Aha na podłodze mam deskę jesionową Proszę pomóżcie rozwiać moje wątpliwości, jeśli macie również inne propozycje układu jestem otwarta. Zależy mi aby były wszystkie potrzebne sprzęty, spory blat roboczy oraz miejsce do siedzenia. Jak widać na wyższym jpgu wygospodarowałam naprzeciwko wejścia blat roboczy, który służy także jako stół. Między wejściem do spiżarki, a lodówką chcę zrobić ścianę -tablicę, aby móc sobie poprzyklejać zdjęcia i pisać np menu hiihihi Z góry dziękuję za pomoc i czekam na podpowiedzi Małgosia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.10.2011 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 a jak z podejściem kanalizacyjnym w tym miejscu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 13.10.2011 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 (edytowane) Tak zaprojektowalas te kuchnie, ze chyba bedzie jeszcze mniej blatu, niz w tej obecnej.... Co to jest za otwor w scianie obok drzwi? Na planie parteru tego nie ma. Do takich frontow proponowalabym cos szarego na podlodze, jakies plytki. Po co ci drwniana podloga w kuchni? Za duzo drewna bedzie i to w roznych odcieniach. Edytowane 13 Października 2011 przez Aleksandryta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.10.2011 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 ten otwór to wejście do skrytki pod schodami. Ja bym zrezygnowała z tego stoliczka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rozkwitałka 13.10.2011 21:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 mieszkam w kanadyjce (dom szkieletowy) więc "przebicie" się przez ścianę to nie problem, a że pokój graniczy z pomieszczeniem gospodarczym można z niego spokojnie wszystko podciągnąć (mam na myśli media), wyjście do kanalizacji można zrobić bezpośrednio z pokoju - według mnie (o to jeszcze muszę się dopytać osoby która będzie wykonywać przeróbki) dzięki za wskazówkę Do Aleksandryta: co do blatu roboczego jest go znacznie więcej niż w obecnej kuchni, a ten stolik to tak naprawdę blat roboczy spełniający dodatkowo funkcję sołu. Otwór to jak napisała Elfir wejście do schowka pod schodami, który planuję zabudować na miejsce do przechowywania drewna. Mam położoną drewnianą podłogę w tym pokoju, zresztą w obecnej kuchni też dlatego żeby było cieplej. NIe mam ogrzewania podłogowego a drewno daje dużo więcej ciepła niż płytki zwłaszcza zimą. Będzie dużo drewna to prawda, dlatego planuję dodać np cegłę plus jakiś blat niedrewniany. Do Elfir: myślisz że nawet stolik w formie blatu roboczego odpada? Jeśli go usunąć to zupełnie nie będę miała gdzie umieścić nawet małego stoliczka do szybkiego śniadania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.10.2011 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 a jadasz szybkie sniadania? Ja bym nie zmieniała wejścia do schowka pod schodami: http://img408.imageshack.us/img408/3868/naszdomek2.jpg Za to blat zrobiła pod oknem. A na ścianie od strony schodów wysoką zabudowę (piekarnik, lodówka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rozkwitałka 14.10.2011 21:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 Zdarza się, a przy małym dziecku przydałoby się miejsce gdzie mogłabym posadzić w foteliku z jedzeniem, a ja bym coś pichciła. Też mi przeszło przez myśl żeby nie usuwać drzwi do schowka i zostawić tak jak są, a ścianę wykorzystać albo na blaty alb na zabudowę. Kolejna myśl to nie robić spiżarki ze schowka tylko wyburzyć ścianę między pokojem, a schowkiem i powiększyć o tyle kuchnię wtedy na pewno udałoby się wygospodarować miejsce do siedzenia. Zresztą kuchnia jest zawsze miejscem gdzie gromadzą się ludzie na pogawędki Dziękuję Elfir za rady . Czy Ty też uważasz, że jeśli podłoga drewniana i meble to za dużo drewna? Poniżej na zdjęciu też jest takie połączenie i wygląda super właśnie z cegłą http://babeczkaa.blox.pl/resource/sinetempore_05.jpg Z tym jeszcze mam dylemat, czy dawać cegłę czy nie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duś1719506024 14.10.2011 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 tylko strasznie daleko będziesz ganiać z zupa do stołu w jadalni. ja bym pokombinowala z zamknięciem obecnej kuchni chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.10.2011 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 Nie sadze by odległość była jakoś uciążliwa. Rozkwitałka - na zdjęciu zastosowano drewno o podobnym usłojeniu i kolorze (dąb?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rozkwitałka 15.10.2011 07:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2011 Odległość nie będzie dla mnie problemem, bo domek nie jest duży. Elfir nie jestem ekspertem, ale przypuszczam że na podłodze jest jesion lub dąb, meble też w podobnym odcieniu lub bukowe - chociaż buk jest chyba jaśniejszy. Jeszcze jeden pomysł pod rozwagę10 metrów to za mało na wyspę prawda? nawet ze spiżarką obok Zdjęcie które zamieściłam stało się mała inspiracją do kolorystyki,ale czy biały blat jest praktyczny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rozkwitałka 25.10.2011 11:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Witajcie, czy wiecie może gdzie w Krakowie można kupić płytki takie są w kuchni na poniższym linku http://www.meble.pl/aktualnosci,zacznij-od-kuchni-ikea-w-gdansku,4835.html Dzięki wielkie za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rozkwitałka 25.10.2011 11:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 wybaczcie błąd takie jak są oczywiście miało być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.10.2011 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Rozkwitałka - masz możliwość edytowania swojego posta i poprawienia literówek i błędów, dopisania dodatkowych uwag. Nie musisz pisać jednego posta pod drugim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.10.2011 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 zobacz Magma Nowa Gala - nie takie same, ale czarne o podobnym rozmiarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rozkwitałka 25.10.2011 18:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Dzięki wielkie za informację będę korzystać. Super dziękuję za płytki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rozkwitałka 13.08.2012 17:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 Witajcie, metamorfoza kuchni zrobiona.Dzisiaj już nie dam rady może w czwartek się zmobilizuję i wkleję zdjęcia. Piszę w sprawie kominka, jest strasznie goły i biały przez co bardzo szybko się brudzi.Chciałabym go czymś wyłożyć ale nie wiem do końca co na niego położyć żeby ładnie wyglądał i nie był tak goły,myślałam o jakimś kamieniu.PomóżciePoniżej zdjęcie https://picasaweb.google.com/101376046936051092270/Kominek#5776219495401738706 PozdrawiamMałgosia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 14.08.2012 04:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 (edytowane) Kominek brudzi bo jest zle zainstalowany po prostu i wymiana pokrycia (obudowy) na kominku nic nie zmieni. Wedlug mnie komin do ktorego jest podpiety kominek nie ma po prostu "ciagu" . Widac to po sladach wybrudzen. Poradz sie w dziale "Kominki" co tym zrobic. To ewidentnie zle zainstalowany kominek i cos jest nie tak z kominem. Dym nie ma prawa wydostawac sie przez drzwiczki na zewnatrz. i brudzic obudowe z przodu.Bez sensu wchodzic w koszty wymiany obudowy, jesli komin i kominek zle pracuja. Edytowane 14 Sierpnia 2012 przez Aleksandryta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts