Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elastyczne przewody wentylacji mechanicznej

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Do reku nie dają? Na airpackach jak robimy to syfon jest w zestawie kulkowy.

Ok, dzięki . Nie mam jeszcze reku i narazie nie kupuję ,gdyż dopiero będę robił pierwszy etap i odprowadzenie skroplin i myślałem o zamontowaniu na końcu syfonu,ale w takim wypadku zaślepię rurę kanalizacyjną ,a syfon dostanę lub zakupię przy montarzu reku.

Pytanie mam do praktyków :)

Jak najlepiej docieplić kanał termoflex?

Wydaje mi się że mi ucieka nim trochę ciepła na nieocieplonym strychu.

Instalacja już jest zrobiona.

najlepiej pewnie by było tą wełną specjalną do wentylacji, no ale może coś innego jest warte polecenia?

Masz termoflexy i chcesz je dodatkowo docieplic? Mozesz kupić rękaw ociepleniowy lub wełnę i do okola a na to folią stretch np. Jakie fi przewodów?

Ta folia stretch to ma tylko to trzymać razem (i można zastąpić np. siatką do dociepleń)?

Ja daję stretch'a bo lepiej się trzyma, nie pyli, uszczelnia. Jak coś ma izolować dobrze to niech nie będzie przewiewne, stąd stretch. Ale wiadomo, każde dołożenie jakieś izolacji coś tam daję. Ja zwykle kupuję zwykłą wełnę 5 cm owijam i stretch jak ktoś chce. Zwykle kanały chowam dobrze w izolacji, jak się nie da to wtedy zabiegi :)

Ja daję stretch'a bo lepiej się trzyma, nie pyli, uszczelnia. Jak coś ma izolować dobrze to niech nie będzie przewiewne, stąd stretch.

Dzięki za info. Streczem poszaleję gdzie się da, ale mam kilka miejsc gdzie byłoby to trudne (tam siatką znacznie łatwiej) ale miałem właśnie wątpliwości czy owa szczelność jest jakoś krytyczna. Wełnę mam 10 i 15cm (niestety, ale skoro mi jej zostało dużo to szkoda nie użyć, choć skalna w tej grubości lubi się "łamać"). Pozdrawiam!

Dzięki za info. Streczem poszaleję gdzie się da, ale mam kilka miejsc gdzie byłoby to trudne (tam siatką znacznie łatwiej) ale miałem właśnie wątpliwości czy owa szczelność jest jakoś krytyczna. Wełnę mam 10 i 15cm (niestety, ale skoro mi jej zostało dużo to szkoda nie użyć, choć skalna w tej grubości lubi się "łamać"). Pozdrawiam!

Przewiewna izolacja to nie izolacja ;) masz skalną? To będzie ciężko.

Przewiewna izolacja to nie izolacja ;) masz skalną? To będzie ciężko.

Zostało dużo skalnej (większość 15cm z 5-10 rolek), trochę szklanej (15 albo 10cm ze 2-3 rolki) + fura ścinek. Rozumiem że na owijanie sugerujesz szklaną (faktycznie zdaje się do tego lepsza)? Rury do owijania fi 200 i fi250, a mniejsze (160) raczej do przykrycia/obłożenia. Tak spróbuję zagospodarować aby owijać szklaną a skalną dać tam gdzie może być na płasko.

Zostało dużo skalnej (większość 15cm z 5-10 rolek), trochę szklanej (15 albo 10cm ze 2-3 rolki) + fura ścinek. Rozumiem że na owijanie sugerujesz szklaną (faktycznie zdaje się do tego lepsza)? Rury do owijania fi 200 i fi250, a mniejsze (160) raczej do przykrycia/obłożenia. Tak spróbuję zagospodarować aby owijać szklaną a skalną dać tam gdzie może być na płasko.

Skalną trudniej.

Nie wiem czy dobrze rozgryzlem pojęcie bilansu i komfortu. Jeżeli dobrze rozumiem to wywiewy montujemy tylko w łazienkach i mały w kuchni aby te pomieszczenia byly wzglednie suche przy jednoczesnym nie zbyt duzym nawiewie pokoji w których przebywają ludzie, aby nie wysuszyć powietrza i wiecznie nie wieszać mokrych ręczników.* Czy dobrze zatem myślę że do domu o kubaturze 450 m3 i 4 osób nie potrzebuję centrali o max wydajności 350m3/h tylko wystarczy mi 200-250 bo wtedy na minimalnym biegu będę miał 80-100m3/h i to np w nocy gdy nie produkuje wilgoci w łazienkach i nie produkuje dużo co2. Proszę o opinie czy dobrze rozumiem

Nie wiem czy dobrze rozgryzlem pojęcie bilansu i komfortu. Jeżeli dobrze rozumiem to wywiewy montujemy tylko w łazienkach i mały w kuchni aby te pomieszczenia byly wzglednie suche przy jednoczesnym nie zbyt duzym nawiewie pokoji w których przebywają ludzie, aby nie wysuszyć powietrza i wiecznie nie wieszać mokrych ręczników.* Czy dobrze zatem myślę że do domu o kubaturze 450 m3 i 4 osób nie potrzebuję centrali o max wydajności 350m3/h tylko wystarczy mi 200-250 bo wtedy na minimalnym biegu będę miał 80-100m3/h i to np w nocy gdy nie produkuje wilgoci w łazienkach i nie produkuje dużo co2. Proszę o opinie czy dobrze rozumiem

W zasadzie wystarczy mniejsza. Jaką centralę planujesz?

Teoretycznie tak.

Praktycznie przy takich kubaturach instalacja jest tak rozbudowana, że trzeba dobrać większą centralę.

By pokonała wszystkie opory i zapewniła minimalny komfortowy strumień.

Masz termoflexy i chcesz je dodatkowo docieplic? Mozesz kupić rękaw ociepleniowy lub wełnę i do okola a na to folią stretch np. Jakie fi przewodów?

Mam 200. Kiedyś fajny patent czytałem, że ktoś dał termoflexa do środka termoflexa większego. U mnie to raczej już odpada bo musiałbym odpinać przewody, więc pewnie sprawdzę ta wełnę i strecza.

Mam 200. Kiedyś fajny patent czytałem, że ktoś dał termoflexa do środka termoflexa większego. U mnie to raczej już odpada bo musiałbym odpinać przewody, więc pewnie sprawdzę ta wełnę i strecza.

Tylko koszty... pisałem ci o rękawach... one są tańsze ale czy jest sens?

Czy użycie przepustnic regulaująco - tłumiących jest konieczne ? coś dają ? pomagają ? ile "otworów" zostawiacie ?

u mnie koszt tych przepustnic to ok 1/5 wszystkich materiałów

Jakie przepustnice?! Co to za paranoje. Nie chcesz przepłacać to pisz śmiało nie wszyscy naciągaja i nie znają się na WM w domu.

Przeczytałem cały wątek, dużo tu tego ale dałem rade, mniej więcej wiem o co chodzi, narysowałem swój projekt i proszę o ocenę, sugestie i lepsze pomysły. Kanały oczywiście peflex dom parterowy kanały od skrzynek rozdzielczych do anemostatów chcę poprowadzić w warstwie styropianu ocieplającego strop będzie tego z 20 cm więc miejsca jest dużo i kanały będą ocieplone dość solidnie. Mam już zamontowane rury przechodzące przez strop 125mm takie białe wentylacyjne PCV. Rekuperator będzie na strychu, strych ma być docelowo też ocieplony czerpnie powietrza planuję zrobić w podbitce, a wyrzutnie pionową poprzez dach. W domu będą zamieszkiwały 2 osoby dorosłe i 2 letnie dziecko, rozkład przewodów pasował by mniej więcej taki, tylko jaka średnica i jaki rekuperator do tego, podoba mi się air pack 300 czy nie za duży albo 180 nie za mały. Zastanawia mnie jeszcze ważna sprawa, mianowicie pokój dziecka, sytuacja kiedy w salonie jest więcej osób (impreza) a dziecko śpi w swoim pokoju podkręcimy wentylację i czy nie wysuszmy pokoju dziecka, w jakich temperaturach na zewnątrz występuje zjawisko przesuszania? Wiatrołap i spiżarnię też bym chciał wentylować, może lekko zdławić te pomieszczenia. Możliwości jest dużo miejsca też więc projekt można dowolnie poprawiać, jak zrobić żeby było dobrze? Z góry dziękuje za podpowiedzi i pomysły

reku forum.jpg

A gdybyś dał reku bardziej na środek tak by zrównoważyć długości przewodów jeśli ma to być na poddaszu??? Może jednak kotłowni skoro to pomieszczenie już masz? i wzdłuż ściany zachodniej w środku garażu czerpnia.... wtedy zwisać sople z czepni w podbitce nie będą...

A na co Ci w wiatrołapie nawiew? Tam drzwi będziesz otwierać wystarczy... Też zastanowiłbym się nad spiżarnią, ale tu bardziej przeznaczenie jej i co będziesz tam trzymać ma wpływ.

Nie widać metrażu... Ale na oko wg mnie 300 to chyba za dużo...

A czemu nie