oszczednyGrześ 06.03.2016 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 Skrzynki Termokontrol zaczyna robić z poliwęglanu, jest to zdrowsze na pewno niż PVC z innych firm, ale dalej zostawiają w ofercie skrzynki z nierdzewki. Sam mam dylemat co do siebie wstawić, chyba jednak zostanie nierdzewka, mimo iż poliwęglan jest szczelniejszy i tańszy. Już robią je chwilę. Ma być więcej opcji skrzynek z poliwęglanu niebawem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 07.03.2016 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 Już robią je chwilę. Ma być więcej opcji skrzynek z poliwęglanu niebawem. Wiesz dokładnie jakie zmiany planują i kiedy? W ciągu 2-3 tygodni muszę dokonać zakupu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 07.03.2016 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 Skrzynki Termokontrol zaczyna robić z poliwęglanu, jest to zdrowsze na pewno niż PVC z innych firm, ale dalej zostawiają w ofercie skrzynki z nierdzewki. Sam mam dylemat co do siebie wstawić, chyba jednak zostanie nierdzewka, mimo iż poliwęglan jest szczelniejszy i tańszy. A nie myślałeś wewnątrz skrzynkę wykleić taśmą aluminiową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 08.03.2016 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2016 Ale po co wyklejać skrzynki taśmą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 09.03.2016 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 Sam pisałeś, ze te z poliwęglanu są zdrowsze od PVC. Przez to i pewnie tańsze, wyklejenie to tak dla poprawienia zdrowotności..Może i głupi pomysł ale myślałem wykorzystać rury taśmą aluminiowa do wentylacji mechanicznej, co o tym myślisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gos**c 09.03.2016 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 Sam pisałeś, ze te z poliwęglanu są zdrowsze od PVC. Przez to i pewnie tańsze, wyklejenie to tak dla poprawienia zdrowotności.. Może i głupi pomysł ale myślałem wykorzystać rury taśmą aluminiowa do wentylacji mechanicznej, co o tym myślisz? Jeśli po prawi szczelność to ma to sens. W innym przypadku szkoda czasu i pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 09.03.2016 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 ...a dlaczego od _wewnątrz_ ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 09.03.2016 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 ...a dlaczego od _wewnątrz_ ...? chyba dla gimnastyki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 09.03.2016 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 ...a dlaczego od _wewnątrz_ ...? Jako bariera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 09.03.2016 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 Jako bariera. Od zewnątrz też będzie bariera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 09.03.2016 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 Od zewnątrz też będzie bariera Nie od zewnątrz będzie gimnastyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 09.03.2016 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 Nie od zewnątrz będzie gimnastyka. Ciekawe...ja mam inne doświadczenie w tym względzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 10.03.2016 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2016 Ciekawe...ja mam inne doświadczenie w tym względzie. Byle by one nie były jedynie słuszne. Był już tu taki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marty0000 10.03.2016 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2016 Może ktoś podpowie;). W projekcie mam rury spiro od czerpni i wyrzutni do reku i SONODEC Classic od reku do skrzynek rozdzielczych, czy można zamienić spiro na SONODECa i dać go do czerpni i wyrzutni? Coś się będzie złego działo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 20.05.2016 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2016 (edytowane) Kanały 75/63 na poddaszu rozłożone. Jest tam 8cm styropianu. Czym wypełnić przestrzeń nad kanałami? Perlit? Cienkie paski styropianu przyklejone na piankę? Na to pójdzie 6cm wylewki + podłogówka. p.s. taka rada dla wszystkich planujących rozłożenie kanałów w warstwie izolacji... dajcie sobie z tym spokój. Zaplanujcie podwieszane sufity na parterze i wszystko rozłóżcie tam. Zero kombinowania z wysokością wylewek, zero problemów z akustyką bo przecież wylewka będzie na kanale. Wycinanie styro pod te kanały ogromnie spowalnia pracę. Aha i nie zróbcie tego błędu co ja czyli dajcie jedną warstwę styro a nie dwie (2x4cm) Edytowane 20 Maja 2016 przez hektor80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 20.05.2016 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2016 (edytowane) Czym wypełnić przestrzeń nad kanałami? Perlit? Cienkie paski styropianu przyklejone na piankę? Widzę ze raczej dokładnie rozłożyłeś styropian. Ja wypełniłem to pianką niskorozprężną, najtańszą jaka była. Po aplikacji pianki położyłem na nią folie i przycisnąłem deską. Następnego dnia zerwałem folię, wyszło idealnie gładko. Przy czym u mnie po podłodze miałem może łącznie 8m rury, więc nie wiele Niestety na piętrze także rozkładałem nie potrzebnie dwie warstwy styropianu 3+5 ;/ - Edytowane 20 Maja 2016 przez link2jack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 20.05.2016 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2016 Widzę ze raczej dokładnie rozłożyłeś styropian. Ja wypełniłem to pianką niskorozprężną, najtańszą jaka była. Po aplikacji pianki położyłem na nią folie i przycisnąłem deską. Następnego dnia zerwałem folię, wyszło idealnie gładko. Przy czym u mnie po podłodze miałem może łącznie 8m rury, więc nie wiele Niestety na piętrze także rozkładałem nie potrzebnie dwie warstwy styropianu 3+5 ;/ - U mnie jest chyba coś koło 20m kanałów.... Jak u Ciebie jest z akustyką stropu? W miejscach gdzie są kanały nie masz wrażenia że dźwięki się bardziej przenoszą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 20.05.2016 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2016 Kanały 75/63 na poddaszu rozłożone. Jest tam 8cm styropianu. Czym wypełnić przestrzeń nad kanałami? Perlit? Cienkie paski styropianu przyklejone na piankę? Na to pójdzie 6cm wylewki + podłogówka. p.s. taka rada dla wszystkich planujących rozłożenie kanałów w warstwie izolacji... dajcie sobie z tym spokój. Zaplanujcie podwieszane sufity na parterze i wszystko rozłóżcie tam. Zero kombinowania z wysokością wylewek, zero problemów z akustyką bo przecież wylewka będzie na kanale. Wycinanie styro pod te kanały ogromnie spowalnia pracę. Aha i nie zróbcie tego błędu co ja czyli dajcie jedną warstwę styro a nie dwie (2x4cm) Można to wysypać zwykłym piaskiem. Styropian w podłodze poddasza użytkowego nie pełni żadnej funkcji izolacyjnej. Sypanie tam perlitu, czy zabawa z pianką nie ma kompletnie sensu. PS. Z tym sufitem, to troszkę poleciałeś. Jak można porównać przyjemną i lekką robotę, do naprawdę żmudnej i w pojedynkę praktycznie niewykonalnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 20.05.2016 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2016 Może ktoś podpowie;). W projekcie mam rury spiro od czerpni i wyrzutni do reku i SONODEC Classic od reku do skrzynek rozdzielczych, czy można zamienić spiro na SONODECa i dać go do czerpni i wyrzutni? Coś się będzie złego działo? Rura SONODEC Classic jest rurą perforowaną wewnętrznie. Nie jest to rura odpowiednia na odcinek czerpni, który biegnie w strefie grzanej. W przypadku wyrzutni nie powinno być problemów. Czerpnia wykonana z rury sztywnej zaizolowana w sposób szczelny w 100% zabezpiecza nas przed jakimkolwiek wykropleniem wody. Nie polecam tych 2 odcinków zamieniać na rury elastyczne, ponieważ panują w nich skrajne warunki: gorąco, zimno, owady i podciśnienie (czerpnia), oraz okresowa duża wilgotność (wyrzutnia). Dodatkowo czerpnia i wyrzutnia najczęściej prowadzone w są taki sposób, że ciężko je wymienić bez większej demolki. Warto ryzykować, dla marnej oszczędności czasu lub pieniędzy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 20.05.2016 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2016 U mnie jest chyba coś koło 20m kanałów.... Jak u Ciebie jest z akustyką stropu? W miejscach gdzie są kanały nie masz wrażenia że dźwięki się bardziej przenoszą? Specjalnie próbowałem przed chwilą znaleźć różnicę pomiędzy odgłosem gdzie są kanały a resztą. Przyznam, że jej słyszałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts