panfotograf 25.08.2016 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2016 Pe flex ... Dlaczego Pe flex? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 25.08.2016 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2016 Dlaczego Pe flex? + szczelny (mniej połączeń) + lżejszy (sufit podwieszany) + montaż trwa krócej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 26.08.2016 04:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2016 ja mam pe-flex od termokontrol. Takie zielone. Powiedziałbym jeszcze ze są ciche. Reku włączony na max, aby coś poczuć trzeba się ustawić pod anemostatem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 26.08.2016 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2016 + szczelny (mniej połączeń) + lżejszy (sufit podwieszany) + montaż trwa krócej Aaaaa w kontekście: - cichsze - zdrowsze (konieczność czyszczenia lub nie - które łatwiej się czyści) - trwałość - koszty eksploatacji (opory wewnętrzne, serwis itp.) to które lepsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 26.08.2016 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2016 Aaaaa w kontekście: - cichsze - zdrowsze (konieczność czyszczenia lub nie - które łatwiej się czyści) - trwałość - koszty eksploatacji (opory wewnętrzne, serwis itp.) to które lepsze?Jeśli ktoś Ci nawciskał głupot że jedne będą cichsze od drugich, że któreś są zdrowsze lub mają większą trwałość ewentualnie że któreś bedą tańsze w eksploatacji lub bedzie trzeba je czyścić to olej takiego instalatora. Odpowiedzi dostałeś w poniższych postach. Pe-flex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 26.08.2016 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2016 Aaaaa w kontekście: - cichsze - zdrowsze (konieczność czyszczenia lub nie - które łatwiej się czyści) - trwałość - koszty eksploatacji (opory wewnętrzne, serwis itp.) to które lepsze? - oba rozwiązania są ciche jak się je wykona poprawnie, w twoim przypadku (parterówka) - źle wykonaną instalację można poprawić w każdej chwili. - wentylacji w domu się nie czyści o ile ktoś zmienia filtry. - trwałość obu rozwiązań jest zadowalająca, o ile ktoś nie upycha namiętnie kanałów elastycznych. - koszty eksploatacji są te same Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 01.09.2016 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2016 Skoro instalacje dobrze wykonane na jednym i na drugim materiale mają dokładnie te same właściwości, to po co dopłacać do PE-FLEXów? Różnica w cenie to kilkanaście stówek. W takim razie nie warto pe flexa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wyssoki 01.09.2016 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2016 - oba rozwiązania są ciche jak się je wykona poprawnie i tu jest chyba sedno sprawy. O wiele łatwiej wykonać poprawnie na PE-FLEX niż bawić się w spiro, trójniki, jakieś przepustnice żeby leciało tyle ile chcemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 01.09.2016 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2016 i tu jest chyba sedno sprawy. O wiele łatwiej wykonać poprawnie na PE-FLEX niż bawić się w spiro, trójniki, jakieś przepustnice żeby leciało tyle ile chcemy. jak zrobi ktoś na balaszanych na skrzynce rozdzielczej to może się bawić. Pe flex jest dużo lepszym systemem idealnie nadającym się właśnie pod wentylacje domowe. Są kanały blaszane fi 63mm? Nie wspomnę już o tym, że flexy są higieniczne i w wersji antybakteryjnej. Ktoś powie że antybakteryjność to marketing tymczasem sprawdzaliśmy czy na tych rurach rozwiną się żyjątka i nic... (badanie pod mikroskopem). Pytanie jak długo ta "antybakteryjność" działa... tego nie wiem ale sprawdzimy ponownie za jakiś czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 01.09.2016 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2016 Skoro instalacje dobrze wykonane na jednym i na drugim materiale mają dokładnie te same właściwości, to po co dopłacać do PE-FLEXów? Różnica w cenie to kilkanaście stówek. W takim razie nie warto pe flexa. Jeszcze trzeba pomyśleć jak te wszystkie kanały poukrywać, bo jeśli się nie da to ich zabudowanie za darmo nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 07.09.2016 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 Jeszcze trzeba pomyśleć jak te wszystkie kanały poukrywać, bo jeśli się nie da to ich zabudowanie za darmo nie będzie. Akurat ten parametr w przypadku parterówki z nieużytkowym poddaszem nie ma znaczenia. instalacja leci po podłodze poddasza i przepustami w dół. Ocieplenie na podłodze poddasza dodatkowo opatuli przewody. Decyduję się na pe flex, decyduje szczelność i łatwość wykonania. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tserafin 10.09.2016 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2016 Przepraszam za pytanie z innej beczki, ale nie mogę się doszukać informacji na innych forach/wątkach... Jaka powinna być grubość izolacji kanałów pomiędzy rekuperatorem a skrzynkami rozdzielczymi (u mnie będzie fi 160), które biegną na poddaszu ocieplonym, ale nieogrzewanym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 11.09.2016 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2016 Im wiecej tym lepiej.W praktyce 10-15cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Skoren86 13.09.2016 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2016 Witam, Mam pytanie odnośnie przewodów wentylacyjnych PE-FLEX fi-75, a mianowicie chcę zakupić skrzynki rozprężne i skrzynki rozdzielaczy z firmy termokontrol ( takie mam w projekcie ). Czy przewody wentylacyjne muszę zakupić również z tej firmy czy mogę zakupić przewody dowolnego producenta? Pytam bo chciałbym uniknąć problemów z montażem? PozdrawiamKamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darkat 22.09.2016 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 U mnie szkoda, że nie zacząłem czytać o WM przed zrobieniem projektu. Co prawda jeszcze nie mam położonej WM, ale .....Pierwsza rzecz . Mam zaprojektowany WM na kanałach Easyflow firmy Vasco. Budynek piętrowy z dachem płaskim. No i wiadomo. Wentylacja parteru będzie zrobiona w podłodze piętra. Problematyczna od początku była wentylacja piętra. Mam to rozwiązane w ten sposób, że nawiewy na piętrze mam ścienne (rysunek pierwszy ) Nie wiem czy takie coś ktoś stosował. Tu czytałem że anemostaty mają być oddalone z 50 cm od ściany.Druga rzecz. Wywiewy. Mam umiejscowione w podwieszanym suficie (rysunek drugi ). Tylko po co mi podwieszany sufit. Teraz żałuje że nie zrobiłem tego w wylewanym stropodachu. Ale jest jeszcze możliwość zrobienia to w ociepleniu dachu. Musiałbym tylko dziurawić stropodach. Też koszty.Trzecia rzecz. Przewymiarowanie. Projektant nie pytał się mnie ile osób będzie tam mieszkać. Rekuperator 400m3 a osób być może 3 albo 4. Rysunek pierwszy. WM po podłodze. Widać ścienną wentylację nawiewową piętra. https://lh3.googleusercontent.com/bOov_ldc9uUUl_vA67P1MSk6xQfytB6nEMCDBOwaCgT0HihqkwvSNVmdVhbi8VrDXmmoWNx6kgMs5Q=w1280-h1024-no Rysunek drugi. Wentylacja nawiewowa piętra w podwieszanym suficie. https://lh3.googleusercontent.com/d-SBCiyflh_PI6f_dzCkxGSKTLSL5Wmjs10r2nxQM8yRDTZBKVw8nbWDH-Wyul3IzwH5NuLhfGpLSQ=w1280-h1024-no Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 22.09.2016 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 (edytowane) U mnie szkoda, że nie zacząłem czytać o WM przed zrobieniem projektu. Co prawda jeszcze nie mam położonej WM, ale ..... Pierwsza rzecz . Mam zaprojektowany WM na kanałach Easyflow firmy Vasco. Budynek piętrowy z dachem płaskim. No i wiadomo. Wentylacja parteru będzie zrobiona w podłodze piętra. Problematyczna od początku była wentylacja piętra. Mam to rozwiązane w ten sposób, że nawiewy na piętrze mam ścienne (rysunek pierwszy ) Nie wiem czy takie coś ktoś stosował. Tu czytałem że anemostaty mają być oddalone z 50 cm od ściany. Druga rzecz. Wywiewy. Mam umiejscowione w podwieszanym suficie (rysunek drugi ). Tylko po co mi podwieszany sufit. Teraz żałuje że nie zrobiłem tego w wylewanym stropodachu. Ale jest jeszcze możliwość zrobienia to w ociepleniu dachu. Musiałbym tylko dziurawić stropodach. Też koszty. Trzecia rzecz. Przewymiarowanie. Projektant nie pytał się mnie ile osób będzie tam mieszkać. Rekuperator 400m3 a osób być może 3 albo 4. Rysunek pierwszy. WM po podłodze. Widać ścienną wentylację nawiewową piętra. https://lh3.googleusercontent.com/bOov_ldc9uUUl_vA67P1MSk6xQfytB6nEMCDBOwaCgT0HihqkwvSNVmdVhbi8VrDXmmoWNx6kgMs5Q=w1280-h1024-no Rysunek drugi. Wentylacja nawiewowa piętra w podwieszanym suficie. https://lh3.googleusercontent.com/d-SBCiyflh_PI6f_dzCkxGSKTLSL5Wmjs10r2nxQM8yRDTZBKVw8nbWDH-Wyul3IzwH5NuLhfGpLSQ=w1280-h1024-no Wentylacji jeszcze nie ma...? To co za problem dostosować...? Żaden . Projekt i tak jest zły. Nie dajemy wentylacji w korytarzach Edytowane 22 Września 2016 przez oszczednyGrześ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darkat 22.09.2016 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 Wentylacji jeszcze nie ma...? To co za problem dostosować...? Żaden . Projekt i tak jest zły. Nie dajemy wentylacji w korytarzach to mnie pocieszyłeś, bo nie będę musiał robić podwieszanego sufitu w korytarzu, tylko w łazience. A że projekt zły, szkoda tylko że wydałem na niego trochę kasy. Trzeba to było zlecić firmie montującej i handlującej materiałem. A nie dać na etapie robienia projektu architekt. A co z tymi ściennymi. Da się z tym żyć, bo raczej już tak zostanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 22.09.2016 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 to mnie pocieszyłeś, bo nie będę musiał robić podwieszanego sufitu w korytarzu, tylko w łazience. A że projekt zły, szkoda tylko że wydałem na niego trochę kasy. Trzeba to było zlecić firmie montującej i handlującej materiałem. A nie dać na etapie robienia projektu architekt. A co z tymi ściennymi. Da się z tym żyć, bo raczej już tak zostanie Nie widziałem jeszcze dobrze wykonanego projektu wentylacji domowej... te nawiewy w ścianach na jakiej wysokości? Na niektóre firmy też trzeba uważać bo różnie bywa. Nie raz ktoś dzwoni już po sprawie albo lekturze forum jak już kasa poszła a pojawił się problem a firma się nie odzywa... według mnie jeszcze wiele zmienić w twoim przypadku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darkat 22.09.2016 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 Nie mam określonej wysokości w projekcie jeśli idzie o te ścienne nawiewy. Pewnie lepiej jak najwyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 22.09.2016 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 Nie mam określonej wysokości w projekcie jeśli idzie o te ścienne nawiewy. Pewnie lepiej jak najwyżej To przy suficie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts