sebcioc55 10.10.2016 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2016 WItam Czy może ktoś podrzucić namiar na wykonawcę skrzynek rozdzielczych? Lokalizacja w czasach kurierów to chyba bez znaczenia . Potrzebuję 2 szt: - 125 mm / 3 x 100m - 125 mm / 8 x 63mm Ile takie coś może kosztować? pozdr Norbert Forumowy Przemek Kardyś na pewno cos takiego zrobi - ogarnij sobie kontakt do niego tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 06.11.2016 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Jakiej grubości dawaliście ocieplenie na rury od czerpni i wyrzutni?Miałem dawać gotową wełnę Klimafix 30mm, ale zastanawiam się czy to czasem nie za mało?Reku będzie w nieogrzewanym garażu, a kanał czerpni będzie przebiegał przez cześć ogrzewaną domu około 6m.Wyrzutnia bezpośrednio przez ścianę garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 06.11.2016 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Wyrzutnia nie musi być specjalnie izolowana.Jeśli w garażu będzie temp powyżej 0 stopni 20 mm wełna jest wystarczająca. Gorzej z czerpnią, bo tam jest czasem -20 st.cJeśli taką rurę prowadzisz przez ogrzewane pomieszczenie +20 st.C to najpierw zacznij od izolacji nieprzepuszczanej dla powietrza.Najlepiej Kauczuk spieniony min 10mm. Armaflex, Kaflex itp.Na taką izolację dopiero wełna W przypadku czerpni biegnącej przez ogrzewane pomieszczenia trzymaj się wytycznych izolowania rurociągów chłodniczych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 06.11.2016 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Jakiej grubości dawaliście ocieplenie na rury od czerpni i wyrzutni? 10-15 cm (wełna 15cm, ale nieco "ściągnięta" streczem). Ale ja mam na nieocieplonym poddaszu (gdzie temp zimą prawie jak na zewnątrz). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 06.11.2016 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Zapomniałem dopisać, że przy czerpni będzie jeszcze wymiennik GGWC, więc może aż tak tragicznie z tymi różnicami temperatur nie będzie. Ale chyba najpierw dam tą izolacje z Armaflexu 1cm i na nią 3cm wełny Klimafix. Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 06.11.2016 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Zapomniałem dopisać, że przy czerpni będzie jeszcze wymiennik GGWC, więc może aż tak tragicznie z tymi różnicami temperatur nie będzie. Ale chyba najpierw dam tą izolacje z Armaflexu 1cm i na nią 3cm wełny Klimafix. Co o tym sądzicie? Nie robiłbym ggwc. Chyba że będzie to mało co kosztować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 06.11.2016 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Nie robiłbym ggwc. Chyba że będzie to mało co kosztować. He he powtarzasz to stwierdzenie niczym TB swoje teorie. A tak na serio też bym go nie robił w cenach rynkowych. Moje koszty to rura, glikol, pompa jakaś tania, parę kształtek. Nagrzewnicę miałem i koparkę do dyspozycji. A co sądzisz o propozycji izolacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 06.11.2016 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 He he powtarzasz to stwierdzenie niczym TB swoje teorie. A tak na serio też bym go nie robił w cenach rynkowych. Moje koszty to rura, glikol, pompa jakaś tania, parę kształtek. Nagrzewnicę miałem i koparkę do dyspozycji. A co sądzisz o propozycji izolacji? Nie zaczynaj z Tb ok? Bo znajdziesz wiele podobnych opinii do moich. Skoro kosztuje cię to bardzo tanio to rób... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 06.11.2016 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 A co sądzisz o propozycji izolacji? Im lepiej zaizolujesz tym lepiej;) oczywiste. Co się da trzeba zrobić. Grzeniowi poleciłem to co opisał i chyba działa. Ja sam na kanał mam wełnę plus folię stretch. Mam elastyczny kanał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 06.11.2016 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Aby uściślić: na spirówki nawijałem grubą wełnę (15cm, kawałkami metrowymi, bo między wiązarami idzie), natomiast na odcinki elastyczne nawijałem spiralnie wełnę 5cm na zakładkę, czyli łącznie 10cm (bo ta wełna 15cm wymagała siły aby ją umocować, bałem się że flexa sponiewieram). W obu przypadkach +strecz. Przy podłączeniu do "komory" wyrzutni (która jest od zewnątrz osadzona w przepuście (przez ścianę szczytową) na pozostałych bokach wyłożonym XPSem 3cm, wełna łapie trochę wilgoć (bez dramatu, małe zacieki), muszę tam chyba doizolować bardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 06.11.2016 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Nie zaczynaj z Tb ok? Bo znajdziesz wiele podobnych opinii do moich. Skoro kosztuje cię to bardzo tanio to rób... Oczywiście żartowałem. Jak sądzę większość wilgoci skropli mi się na wymienniku GGWC, więc jak dam szczelnie Armaflex na spiro i do tego wełnę powinno być ok. A co sądzicie o takim rozwiązaniu: Wymyśliłem sobie, żeby nie dziurawić dodatkowo elewacji wspólną wyrzutnie dla rekuperatora i okapu kuchennego. Więc od reku daję spiro 160 do trójnika 200 z dojściem 45 stopni spiro 125 i dalej do wyrzutni fi 200. Na jednym i drugim kanale dodatkowo po przepustnicy zwrotnej, żeby wyeliminować ciągi wsteczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pstawik 11.11.2016 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2016 Proszę Was o radę w kwestii umiejscowienia skrzynek rozdzielczych(8 wywiewów i 9 nawiewów) dla przewodów PE-FLEX 75mm. Dom z użytkowym poddaszem, podpiwniczony, dla 4-5 osób. Rekuperator (300-350) planowany w piwnicy (nieogrzewana). Planuję wywalić komin od kominka. Stropy monolityczne (na poddaszu również, tzw. trumna). Rozprowadzenie kanałów do parteru w warstwie ocieplenia podłogi poddasza. Być może lokalizacja reku w piwnicy to nie najlepszy pomysł? Jeśli macie jakieś uwagi co do nawiewów i wywiewów, to będę również wdzięczny za pomoc. Poniżej schematy kondygnacji: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 11.11.2016 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2016 Proszę Was o radę w kwestii umiejscowienia skrzynek rozdzielczych(8 wywiewów i 9 nawiewów) dla przewodów PE-FLEX 75mm. Dom z użytkowym poddaszem, podpiwniczony, dla 4-5 osób. Rekuperator (300-350) planowany w piwnicy (nieogrzewana). Planuję wywalić komin od kominka. Stropy monolityczne (na poddaszu również, tzw. trumna). Rozprowadzenie kanałów do parteru w warstwie ocieplenia podłogi poddasza. Być może lokalizacja reku w piwnicy to nie najlepszy pomysł? Jeśli macie jakieś uwagi co do nawiewów i wywiewów, to będę również wdzięczny za pomoc. Poniżej schematy kondygnacji: [ATTACH=CONFIG]372721[/ATTACH] Dodaj wywiew jeszcze do łazienki na dole. Tzn. Żeby było 3*75mm. Reku w piwnicy może byc. Jak coś niejasne jeszcze to pisz tu lub priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pstawik 11.11.2016 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2016 Dodaj wywiew jeszcze do łazienki na dole. Tzn. Żeby było 3*75mm. Reku w piwnicy może byc. Jak coś niejasne jeszcze to pisz tu lub priv. Dzięki za odp, ale moim głównym problemem jest lokalizacja skrzynek rozdzielczych; nie wiem gdzie je optymalnie dać w kontekście puszczenia rur z/do reku przez strop. Z ilością kanałów i ich rozmieszczeniem jeszcze będę pewnie kombinował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 11.11.2016 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2016 Podpowiedzcie z jakim zakończeniem najlepiej dawać puszki pod anemostaty mocowane w sufitach podwieszanych, pod stropem i pod wiązarami? 1. Zwykłe zakończone krótką mufą, nie mocować do stropu tylko kłaść bezpośrednio na płycie GK? 2. A może takie z przedłużaną mufą, mocować do stropu i dociąć mufę na odpowiednią długość?3. Czy może zakończone nyplem mocować do stropu i przedłużać za pomocą spiro na odpowiednią długość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 11.11.2016 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2016 Podpowiedzcie z jakim zakończeniem najlepiej dawać puszki pod anemostaty mocowane w sufitach podwieszanych, pod stropem i pod wiązarami? 1. Zwykłe zakończone krótką mufą, nie mocować do stropu tylko kłaść bezpośrednio na płycie GK? 2. A może takie z przedłużaną mufą, mocować do stropu i dociąć mufę na odpowiednią długość? 3. Czy może zakończone nyplem mocować do stropu i przedłużać za pomocą spiro na odpowiednią długość? Najlepiej do czegoś przymocować i odpowiednio dostosować długość. Ja używam czy to elastyka czy sztywno zależy jaka sytuacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 11.11.2016 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2016 Dzięki za odp, ale moim głównym problemem jest lokalizacja skrzynek rozdzielczych; nie wiem gdzie je optymalnie dać w kontekście puszczenia rur z/do reku przez strop. Z ilością kanałów i ich rozmieszczeniem jeszcze będę pewnie kombinował. A gdzie planowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 11.11.2016 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2016 Najlepiej do czegoś przymocować i odpowiednio dostosować długość. Ja używam czy to elastyka czy sztywno zależy jaka sytuacja. W takim razie wezmę wersję z nyplem i będę przedłużał spiro lub elastycznym tflexem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 11.11.2016 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2016 W takim razie wezmę wersję z nyplem i będę przedłużał spiro lub elastycznym tflexem. Skąd chcesz brac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pstawik 11.11.2016 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2016 A gdzie planowałeś? Za bardzo nie man pomyslu, ale myślałem na podłodze poddasza w miejscu likwidowanego komina od kominka. Jest tam miejsce po obwodzie100cm x140cm. Może dałoby się am podciągnąć rury od reku i zorganizować skrzynki rozdzielcze? Byłoby to w miarę centralne miejsce. Chyba, że nie dawać reku w piwnicy i jakoś inaczej to rozplanować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts