Makusiaga 04.06.2013 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 "Jaki koszt u Ciebie był tych rur?" Mnie sie udało zmieścić w 2 szpulach rury (100m) ...1000zl . Zostało mi bodajże 8m Termokontrol? Bo uniflex chyba 2x droższy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blackraven 05.06.2013 03:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 Termokontrol? Bo uniflex chyba 2x droższy... tak, termokontrol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 05.06.2013 04:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 a czy jest sens kładzenia przepustów? dla średnicy kanałów 75mm? czy to za mała średnica i lepiej wywiercić wiertnicą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_l 05.06.2013 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 (edytowane) michał a jaki opór ma tak wąska instalacja? - rozumiem, że pytanie dotyczy Uniflexplus+ 63 [ bo mamy też Uniflexplus+ 75 a nawet Uniflexplus+ 90] http://www.comair.pl/UserFiles/Uniflexplus/Uniflexplus_63_wykres.jpg Przy kanałach Uniflexplus+ 63 i długości do 10-12 metrów opory są w sumie niewielke. Pamiętajmy, że w Uniflexplus+ 63 można podłączyć równolegle 3 kanały [do jednego anemostatu] co przy 3m/s daje większą wydajność niż dwa kanały 75. http://www.comair.pl/UserFiles/Uniflexplus/Uniflexplus_wydajnosc_tabela_63.png Edytowane 5 Czerwca 2013 przez michal_l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_l 05.06.2013 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 (edytowane) Bo uniflex chyba 2x droższy... znowu demagogia zamiast faktów. Rolka Uniflexplus+ 63 o długości 50 metrów kosztuje około 710,00 PLN netto [ 170,00 EUR] Uniflexplus+ jest trochę droższy, [np. od najtańszego termo..] ale znacznie lepszy - - zapraszam wszystkich wątpiących do kontaktu, chętnie pokażę zalety Uniflexplus+ Edytowane 5 Czerwca 2013 przez michal_l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluenet 05.06.2013 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 rozumiem, że pytanie dotyczy Uniflexplus+ 63 a jak się ma opór uniflex+63 względem spiro o przekroju 2x większym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 05.06.2013 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 Bo uniflex chyba 2x droższy... znowu demagogia zamiast faktów. Rolka Uniflexplus+ 63 o długości 50 metrów kosztuje około 710,00 PLN netto [ 170,00 EUR] Uniflexplus+ jest trochę droższy, [np. od najtańszego termo..] ale znacznie lepszy - - zapraszam wszystkich wątpiących do kontaktu, chętnie pokażę zalety Uniflexplus+ Faktycznie nie 2x, ale 1.75x droższy, to powiedziałbym znacznie a nie trochę drożej. Daj zalety (ponad termokontrol) na forum! Nie macie przerojów odpowiadających trzykrotnej średnicy 63? Dlaczego, bo zapotrzebowanie względnie małe a powodowałoby konieczność znacznego rozbudowania całego systemu? Na fleksach popularne są średnice 100 i 125... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 05.06.2013 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 (edytowane) a czy jest sens kładzenia przepustów? dla średnicy kanałów 75mm? czy to za mała średnica i lepiej wywiercić wiertnicą? Jak masz wiertnicę i wiertło za darmo to czemu nie? W innym przypadku będzie z 60* drożej. Edytowane 5 Czerwca 2013 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_l 05.06.2013 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 Daj zalety (ponad termokontrol) na forum! piszę w co drugim wątku koledzy forumowicze mają mi to nawet za złe. Ale chętnie przypomnę: 1. Uniflexplus+ ma superpłaskie skrzynki rozdzielcze i rozprężne i w całości bez problemu mieści się w typowej posadzce wylewce 5+5 cm - dotyczy Uniflexplus+ 63, który jest najbardziej popularny, 2. skrzynki rozdzielcze i rozprężne Uniflexplus+ są wykonane z tworzywa i optymalne zaprojektowane: dzięki aerodynamicznym kształtom system jest cichy i ma małe opory. 3. Łączenie kanału Uniflexplus+ ze skrzynką odbywa się na klik - i jest super-wytrzymałe i idealnie szczelne. Praktycznie nie da się zrobić nieszczelnego systemu Uniflexplus+ a do montażu nie są potrzebne żadne taśmy zbrojone, termokurcze, silikony, itp. 4. Uniflexplus+ ma klasę szczelności D co jednoznacznie potwierdza nieprzeciętną jakość zarówno skrzynek jak i połączeń. 5. same kanały Uniflexplus+ są wykonywane wg naszej specyfikacji co do wytrzymałości, higieny, trwałości itd. i nie są to "zwykłe PE" - zainteresowanym mogę wysłać próbki kanałów Uniflexplus+ bo jak już się je weźmie do reki to bez dyskusji widać różnicę. pracę z Uniflexplus+ moża sobie obejrzeć na: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_l 05.06.2013 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 (edytowane) Nie macie przerojów odpowiadających trzykrotnej średnicy 63 a po co coś takiego??? założenie Uniflexplus+ jest proste: chcieliśmy uzyskać w typowej instalacji na pojedynczym anemostacie ok 75 m3/h [ tyle jest optymalnie potrzebne]nie przekraczając przy tym 3m/s w kanale [ aby było idealnie cicho] i zmieścić się w typowej posadzce bez ryzyka, że coś będzie się uginać czy pękać. Wszystkie założenia masz spełnione przy Uniflexplus+ 63 [ 25m3/h w jednym kanałe czyli 75 m3/h przy 3 kanałach podłączonych jednocześnie], a jeżeli potrzebne są inne parametry to jest jeszcze Uniflexplus+ 75 i Uniflexplus+ 90 gniazdo Uniflexplus+ 63 http://www.comair.pl/UserFiles/Uniflexplus/Uniflexplus_63_gniazdo.jpggniazdo Uniflexplus+ 75 http://www.comair.pl/UserFiles/Uniflexplus/Uniflexplus_75_gniazdo.jpggniazdo Uniflexplus+ 90 i obok nowość 2x90http://www.comair.pl/UserFiles/Uniflexplus/Uniflexplus_90_gniazdo.jpg Edytowane 5 Czerwca 2013 przez michal_l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_l 05.06.2013 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 Na fleksach popularne są średnice 100 i 125... nie rozumiem dlaczego średnica 100 czy 125 mm ma być lepsza niż inna. Brytyjczycy mają system calowy i sobie chwalą. To, że takie średnice [ 100,125, 160] są stosowane nie znaczy wcale, że są najlepsze do konkretnych zastosowań. Uniflexplus+ został zaprojektowany tak, aby odpowiadał oczekiwaniom naszych Klientów:czyli był wydajny, cichy i dał się ukryć w przegrodach budowlanych.średnica samego kanału, który służy do realizacji tego celu jest rzeczą zupełnie drugorzędną. A podkreślam, że mamy w ofercie CZTERY średnice Uniflexplus+ [ 50mm, 63mm, 75mm,90mm] więc nie upieram się przy żadnej z nich.System wentylacji ma odpowiadać oczekiwaniom inwestora i założeniom projektanta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluenet 05.06.2013 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 Faktycznie nie 2x, ale 1.75x droższy, to powiedziałbym znacznie a nie trochę drożej. Daj zalety (ponad termokontrol) na forum! Nie macie przerojów odpowiadających trzykrotnej średnicy 63? Dlaczego, bo zapotrzebowanie względnie małe a powodowałoby konieczność znacznego rozbudowania całego systemu? Na fleksach popularne są średnice 100 i 125... No Grzeniu666 czas na Twoją ripostę. Nie ukrywam, że właśnie robię instalację na Uniflex+ 63 ale chętnie posłucham o innych rozwiązaniach polecanych przez Ciebie. Dodam, że nie interesuje mnie podwieszanie rur w podwieszanych sufitach. Wszystko chowam w posadzce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 05.06.2013 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 No Grzeniu666 czas na Twoją ripostę. Nie ukrywam, że właśnie robię instalację na Uniflex+ 63 ale chętnie posłucham o innych rozwiązaniach polecanych przez Ciebie. Dodam, że nie interesuje mnie podwieszanie rur w podwieszanych sufitach. Wszystko chowam w posadzce. ale ja nic nie polecam, jestem skromnym prywatnym budowniczym i będę sobie robił WM tymi rencami i się zapytywam. Unifleks wygląda baaardzo fajnie, dopracowany, ale istotnie droższy od np. termokontrola więc pytam o różnice. Nie wiem na ile te ficzery przyśpieszają pracę z unifleksem (dniówka?) w porównaiu do TK, albo wręcz do sreberek + płaskich-stalowych/PVC. Co do różnic oporów i hałasu na skrzynkach to nie spodziewam się znaczących różnic na całej średniej instalacji (<5%), ale to tylko moje przypuszczenia. O konkretne dane do porównania trudno. Skrzynki w termokontrolu nie wyglądają na fotach na szczególnie wyższe od unifleksowych, ale konkretnych danych nie znajduję. Użytkownicy TK. - znacie, zmierzycie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_l 05.06.2013 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 Skrzynki w termokontrolu nie wyglądają na fotach na szczególnie wyższe Nie znam wymiarów skrzynki termokontrol, ale moim zdaniem samo zastosowanie kanału 75 mm wymusza większą wysokość całej skrzynki. dla zainteresowanych rysunek techniczny skrzynki Uniflexplus+ większej:http://www.comair-polska.pl/2013/PDF/Uniflexplus_kolektor_skrzynka_wieksza_TVG_18x63.pdf i zdjęcie jak to wygląda:http://www.comair.pl/UserFiles/Uniflexplus/Uniflexplus_TVG_full.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco78 05.06.2013 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 (edytowane) Witam wszystkich!! W przyszłym roku zaczynam budowę (mam nadzieję) Przygotowuję się teoretycznie czytając godzinami fora Od samego początku chciałem mieć WM z GWC. Czytając ten wątek forum doszedłem do wniosku, że będę używał rur PE flex i jak na razie najbliżej mi do Termokontrol (stosunek jakość/cena). Proszę doświadczonych użytkowników o pomoc: Chcę w całym domu (parter + poddasze użytkowe) zainstalować podłogówkę i pewnie zasilaną pompą ciepła powietrze -woda. Całą instalację chciałbym zalać w podłogach. W projekcie jest napisane odnoście stropu nad parterem: Styropian 3cm, gładź cementowa 4cm, płytki ceramiczne/ panele 2cm Proszę o porady jak zaadoptować projekt abym na pietrze w podłodze zmieścił całą instalację czyli kanały wentylacji oraz podłogówkę.... Proszę o propozycje. Styropian dać 8cm i na to wylewka 6 cm na podłogówkę? nie będzie tego za dużo? hmm... Rozumiem, że musze to wiedzieć na atepie adaptacji projektu? Pozdrawiam. Edytowane 5 Czerwca 2013 przez franco78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedronx 05.06.2013 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 ktoś mi kiedyś powiedział, że aby podejść rurą sztywną najlepiej zacząć od anemostatów i wtedy flex wychodzi ci tylko przy reku tylko ja pytam ze względu na "cichość" instalacji. skrzynka rozpręzna trochę kosztuje i zastanawiam się jak tu inaczej podejść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 05.06.2013 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 Witam wszystkich!! W przyszłym roku zaczynam budowę (mam nadzieję) Przygotowuję się teoretycznie czytając godzinami fora Od samego początku chciałem mieć WM z GWC. Czytając ten wątek forum doszedłem do wniosku, że będę używał rur PE flex i jak na razie najbliżej mi do Termokontrol (stosunek jakość/cena). Proszę doświadczonych użytkowników o pomoc: Chcę w całym domu (parter + poddasze użytkowe) zainstalować podłogówkę i pewnie zasilaną pompą ciepła powietrze -woda. Całą instalację chciałbym zalać w podłogach. W projekcie jest napisane odnoście stropu nad parterem: Styropian 3cm, gładź cementowa 4cm, płytki ceramiczne/ panele 2cm Proszę o porady jak zaadoptować projekt abym na pietrze w podłodze zmieścił całą instalację czyli kanały wentylacji oraz podłogówkę.... Proszę o propozycje. Styropian dać 8cm i na to wylewka 6 cm na podłogówkę? nie będzie tego za dużo? hmm... Rozumiem, że musze to wiedzieć na atepie adaptacji projektu? Pozdrawiam. ja mam takie grubości jak podałeś i wydaje mi się że są optymalne : 8cm styro ponieważ rury 75 mieszczą się idealnie 6cm wylewki ponieważ taka grubość jest optymalna pod względem wytrzymałości a w miejscach gdzie są skrzynki masz jeszcze "słuszną" grubość betonu nad skrzynką rury mam z ventiflexa ale gdybym robił ponownie na spokojnie a nie w pośpiechu to dopłaciłbym do Uniflexa+ , przecież to jest na cały okres eksploatacji domu i raczej trudno coś wymienić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco78 05.06.2013 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 qbic dzięki za potwierdzenie mojej teorii:)więc muszę ją teraz przedstawić architektowi, który będzie robił adaptację projektu.Na poddaszu nieużytkowym przykryję rury wełną - w takim razie chyba nie ma konieczności ocieplania kanałów....Jeszcze jedno - po ułożeniu kanałów w styropianie jakoś (czymś) wyrównuję poziom w tym miejscy do poziomu styropianu ? czy po prostu na to układam folię pod podłogówkę? nie będzię problemów po zalaniu tego ustrojstwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 05.06.2013 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 (edytowane) qbic dzięki za potwierdzenie mojej teorii:) więc muszę ją teraz przedstawić architektowi, który będzie robił adaptację projektu. Na poddaszu nieużytkowym przykryję rury wełną - w takim razie chyba nie ma konieczności ocieplania kanałów.... Jeszcze jedno - po ułożeniu kanałów w styropianie jakoś (czymś) wyrównuję poziom w tym miejscy do poziomu styropianu ? czy po prostu na to układam folię pod podłogówkę? nie będzię problemów po zalaniu tego ustrojstwa? ja to wszystko zasypałem perlitem bo mi parę worków zostało ale myślę że nie będzie problemów jak po prostu zalejesz na folię tu na zdjęciu pod ścianą idą rury zasypane perlitem a tu już po położeniu folii Edytowane 5 Czerwca 2013 przez qubic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco78 05.06.2013 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 no ok.... teraz już chyba wiem jak to będzie wyglądać teraz pozostaje kwestia projektu instalacji.... ile kanałów do poszczególnych pomieszczeń... dopasowanie wszystkiego do projektu. Pewnie będę Was atakować z pytaniami i sugestiami... chyba, że warto po prostu zlecić komuś wykonanie projektu i mieć święty spokój;) ile to może kosztować +/- ? Warto nad tym ślęczeć i robić z pomocą forumowiczów czy po prostu zapłacić i mieć spokój i większą pewność, że nie będzie tyle błędów? Może ktoś w fachowców z forum wykonuje takie usługi w dobrym stosunku ceny do jakości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts