plusfoto 11.01.2014 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 A można rekuperator podpiąć przez pochłaniacz ?? Pochłaniacza nie podpinasz do reku tylko montujesz go nad kuchnią to co z niego wyleci jest już pozbawione syfu i trafia do wyciągu z reku. Wyciągu do reku też raczej nie powinno się instalować bezpośrednio w okolicy kuchni (pieca) tylko n.p w przeciwległym rogu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbazia 11.01.2014 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 Może źle to napisałem - miałem na myśli podpięcie pochłaniacza do wyciągu kuchennego. Co do lokalizacji wyciągu w kuchni to mam jeszcze dowolnośc bo ten otwór muszę dorobić w stropie więc faktycznie może go przeniosę tylko lepiej na środek kuchni czy może w rogu przy ścianie do spiżarni ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 11.01.2014 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 Pochłaniacza nie podpinasz do reku tylko montujesz go nad kuchnią to co z niego wyleci jest już pozbawione syfu i trafia do wyciągu z reku. Wyciągu do reku też raczej nie powinno się instalować bezpośrednio w okolicy kuchni (pieca) tylko n.p w przeciwległym rogu. A dlaczego skoro już bez syfu, to nie można wciągać do went od razu (choćby drugim kanałem dla okapu)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 11.01.2014 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 A dlaczego skoro już bez syfu, to nie można wciągać do went od razu (choćby drugim kanałem dla okapu)? Zobacz jaki ma przerób taki pochłaniacz. Często większy od reku na pełnym biegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbazia 11.01.2014 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 Podłanczam sie pod pytanie grzeniu666. w mojej sytuacji ułatwiło by mi to sprawę z dowiercaniem otworu bo w stropie mam wykonane dwa otwory które planuję zaślepić jeden centralnie nad kuchenką - ale kilka osób odradza właśnie z wyżej wymienionych powodów a drugi troszkę zablisko ściany od spiżarni ( dało by sie go odsunąć bo planujemy obniżyć w tym rejonie sufit i zrobić oświetlenie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbazia 11.01.2014 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 Zobacz jaki ma przerób taki pochłaniacz. Często większy od reku na pełnym biegu. zastosować tylko pochłaniacz bez odrębnego wentylatora - wyciąg z nad kuchni tylko po przez zwiększenie biegu rekuperatora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 11.01.2014 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 Zobacz jaki ma przerób taki pochłaniacz. Często większy od reku na pełnym biegu. Trzeźwa uwaga! Zapomniałem dopisać, silnik okapu out, działamy tylko WM (czyli pomiń proszę ten czynnik). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 11.01.2014 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 Trzeźwa uwaga! Zapomniałem dopisać, silnik okapu out, działamy tylko WM (czyli pomiń proszę ten czynnik). witam no ale tu znowu w okapie jest wymagany większy "przerób", by opary z gotowania przechodziły przez pochłaniacz, anie rozprzestrzeniały sie po całym mieszkaniu więc okap-pochłaniacz z "silnikiem" i kanał wywiewny rekuperatora konieczne pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 11.01.2014 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 no ale tu znowu w okapie jest wymagany większy "przerób", by opary z gotowania przechodziły przez pochłaniacz, anie rozprzestrzeniały sie po całym mieszkaniu więc okap-pochłaniacz z "silnikiem" i kanał wywiewny rekuperatora konieczne Ja akurat chciałem to wykonać poprzez chwilowe (na czas włączenia okapu) przekierowanie całości wyciągów WM, do okapu w kuchni (lub prawie całości, trójnik z siłownikiem za reku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 11.01.2014 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 Trzeźwa uwaga! Zapomniałem dopisać, silnik okapu out, działamy tylko WM (czyli pomiń proszę ten czynnik). Teoretycznie w tym układzie chyba można by było -ale. Po pierwsze czy zmniejszając w ten sposób "przerób" pochłaniacza dostatecznie oczyścisz powietrze z kuchennego "bałaganu"? a po drugie na pewno nigdy leń cię nie ogarnie i o filtry będziesz dbał należycie. Ja przynajmniej taki pewien siebie nie jestem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 11.01.2014 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 Ja akurat chciałem to wykonać poprzez chwilowe (na czas włączenia okapu) przekierowanie całości wyciągów WM, do okapu w kuchni (lub prawie całości, trójnik z siłownikiem za reku). witam to chwilowe to u mnie nawet 3-4 godziny, potrawy przygotowuje się dłużej niż chwile, a w tym czasie WC używasz i całe zapachy wędrują poprzez mieszkanie do kuchni:p (tu nawet nie trzeba 3-4 godzin a 5 minut) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 11.01.2014 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 to chwilowe to u mnie nawet 3-4 godziny, potrawy przygotowuje się dłużej niż chwile, a w tym czasie WC używasz i całe zapachy wędrują poprzez mieszkanie do kuchni:p (tu nawet nie trzeba 3-4 godzin a 5 minut) Tak, nad tym WC też myślałem. Dokładniej zamysł jest taki: ta przepustnica dla okapu nie domyka się do końca, i/lub dla wybranych pomieszczeń (WC, kotłownia) jest dodatkowe obejście tego trójnika. Ponadto przy włączeniu okapu, oprócz przełączenia (większej) części wydatku na okap, w pewnym stopniu (w realu ocenię w jakim) zwiększa się również prędkość reku, tak aby zachować potrzebne wydajności np. w WCtach. Teoretycznie w tym układzie chyba można by było -ale. Po pierwsze czy zmniejszając w ten sposób "przerób" pochłaniacza dostatecznie oczyścisz powietrze z kuchennego "bałaganu"? a po drugie na pewno nigdy leń cię nie ogarnie i o filtry będziesz dbał należycie. Ja przynajmniej taki pewien siebie nie jestem. No właśnie o to "dostatecznie" mi się rozchodzi, Co do czynnika ludzkiego oczywiście masz rację, załóżmy jednak odważnie że nie będę chciał sobie ufajdać instalki i znajdę siłę aby myć filtr regularnie (metalowy filtr, ze 4x rocznie starczy?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 11.01.2014 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 Tak, nad tym WC też myślałem. Dokładniej zamysł jest taki: ta przepustnica dla okapu nie domyka się do końca, i/lub dla wybranych pomieszczeń (WC, kotłownia) jest dodatkowe obejście tego trójnika. Ponadto przy włączeniu okapu, oprócz przełączenia (większej) części wydatku na okap, w pewnym stopniu (w realu ocenię w jakim) zwiększa się również prędkość reku, tak aby zachować potrzebne wydajności np. w WCtach. No właśnie o to "dostatecznie" mi się rozchodzi, Co do czynnika ludzkiego oczywiście masz rację, załóżmy jednak odważnie że nie będę chciał sobie ufajdać instalki i znajdę siłę aby myć filtr regularnie (metalowy filtr, ze 4x rocznie starczy?) witam popatrz na przeroby okapów i porównaj z przerobami rekuperatorów nie lepiej zrobić to raz a dobrze? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 11.01.2014 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 (edytowane) popatrz na przeroby okapów i porównaj z przerobami rekuperatorów nie lepiej zrobić to raz a dobrze? Są okapy 200m3/h, ale przyjmijmy max 300-400. Sumarycznie z reku uzyskamy powiedzmy podobnie, ale (bez kombinacji o których pisałem), na samym anemo kuchennym pewnie max 1/4 tego. Może i racja. Co w zamian? Mniej hałasu, niższa temp. w kuchni? Edytowane 11 Stycznia 2014 przez grzeniu666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lockter 12.01.2014 00:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Wtrącę się do dyskusji bo już się zamieszalem od Waszych wypowiedzi. Logicznie rozumując okapu z wyciągiem być nie powinno przy WM. Ale co zamiast tego? Czy w końcu ten pochłaniacz ma być i wystarczy? I czy taki pochłaniacz ma swój własny wentylator? A jeśli pochłaniacz to włączam go i tyle? Nie ruszam nijak wentylacji przy tym czy jakoś zmieniam, ewentualnie podkręcić żeby szybciej już te przeczyszczone opary wciągnęła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 12.01.2014 04:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 A dlaczego skoro już bez syfu, to nie można wciągać do went od razu (choćby drugim kanałem dla okapu)? Po co syf w domu... naprawdę lepiej wyrzucać niż trzymać w pochłaniaczu czy kanałach wentylacji - nawet na wywiewie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 12.01.2014 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Wtrącę się do dyskusji bo już się zamieszalem od Waszych wypowiedzi. Logicznie rozumując okapu z wyciągiem być nie powinno przy WM. Ale co zamiast tego? Czy w końcu ten pochłaniacz ma być i wystarczy? I czy taki pochłaniacz ma swój własny wentylator? A jeśli pochłaniacz to włączam go i tyle? Nie ruszam nijak wentylacji przy tym czy jakoś zmieniam, ewentualnie podkręcić żeby szybciej już te przeczyszczone opary wciągnęła? skoro nie znasz różnicy między pochłaniaczem a okapem, to wujek google cię uratuje ludzie, trochę inwencji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matkor 12.01.2014 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 A co myślicie o mieszaniu śrenic na wywiewie i nawiewie Jak system Ci pozwala. Lepsze niż kręcenie anemostatami. Można też rozgałęziać kanały, czy kombinować z długościami. Teoretycznie, 2 razy dłuższy daje jakieś 30%-45% mniejszy przepływ, przy tej samej średnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matkor 12.01.2014 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Chcesz robić dziurę w domu pasywnym lub energooszczędnym? Od tego są pochłaniacze. W cieplejszej połówce roku nie ma sensu pochłaniać. Osobiście wątpie aby filtry za 20PLN filtrowały w 100%, więc przedłużasz sobie żywotność wywiewu 2x. Jak bym chciał być pasywny, to bym chyba wyrzucał osobnym ciągiem przez Lunę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matkor 12.01.2014 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Czy może tak być ?? Załączam obliczenia [ATTACH=CONFIG]234471[/ATTACH] Ja bym dał więcej do łazienki (dodał drugi kanał), a jeśli skrzynka nie pozwala, to wziął ten z pralni. Wilgoci produkujesz więcej kąpiąc się niż piorąc. Na ogół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts