grzeniu666 19.02.2014 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 Podłogówką na pewno nad skrzynkami nie będę szedł. Usupełnienie wylewki później, to praktycznie moja wersja z dylatacją samej wylewki w tym miejscu (tj. wokół "rzutu" skrzynki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej10 22.02.2014 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 (edytowane) Proszę o pomoc w sprawdzeniu WM. Gdzie mam rozmieścić skrzynki rozdzielcze 12x75? Czy dawać nawiew w spizarce (dluga rura) Licze na wasza pomoc. Edytowane 23 Lutego 2014 przez maciej10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedrek244 06.03.2014 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Witam,czy położenie przewodów pe-flex na poddaszunieużytkowym w warstwie 15 cm styro i zalanie wylewkabedzie ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 06.03.2014 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Witam, czy położenie przewodów pe-flex na poddaszu nieużytkowym w warstwie 15 cm styro i zalanie wylewka bedzie ok? Ja dobrze zrobione będzie OK. Przewody PE stosuje się do wymienników o dużej sprawności (faktycznej - nie na papierze) - minimum 90% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuch1 10.03.2014 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Witam;Również mam zamiar samodzielnie instalować przewody wentylacyjne.Przewidziałem 12cm na posadzkę (styro+wlewka). Schody już wylane, drzwi balkonowe zamontowane.Moje pytanie do bardziej doświadczonych: czy mogę użyć przewodów 75mm czy muszę zakładać 63. Obawiam się o pękanie wylewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 10.03.2014 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Witam; Również mam zamiar samodzielnie instalować przewody wentylacyjne. Przewidziałem 12cm na posadzkę (styro+wlewka). Schody już wylane, drzwi balkonowe zamontowane. Moje pytanie do bardziej doświadczonych: czy mogę użyć przewodów 75mm czy muszę zakładać 63. Obawiam się o pękanie wylewki. 75/63 można stosować po jednym na nawiewie 63/52 trzeba po dwa, więc jest drożej. A dlaczego w stropie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuch1 10.03.2014 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Domek parter + poddasze, sufit podwieszany odpada. Pozostaje tylko prowadzenie w warstwie styropianu. Po założeniu przewodów 75/63 zostaje tylko 4-4,5cm wylewki, boje się że popęka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 10.03.2014 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Domek parter + poddasze, sufit podwieszany odpada. Pozostaje tylko prowadzenie w warstwie styropianu. Po założeniu przewodów 75/63 zostaje tylko 4-4,5cm wylewki, boje się że popęka. Wylewki na styropianie daję 4 cm, Dlaczego ma pęknąć? Miał Pan taką rurę w rękach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuch1 10.03.2014 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 O rurki się nie martwię, tylko o wylewkę. Jeżeli 4cm wystarczy, to zastosuje rurki 75mm ułożone w styropianie 70mm, na to wylewka z miksokreta, podłogówka w miejscach prowadzenia rurek nie występuje. Wydaje mi się że będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 10.03.2014 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Pękać nie powinno, chyba, że masz nierówny strop.12 cm to jest minimum jakie powinno być stosowane do rur 75mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 11.03.2014 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 Poza tym, można zrobić ( jak się ma obawy) na kanałach 5 cm - płaskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matkor 11.03.2014 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 Jeżeli 4cm wystarczy, to zastosuje rurki 75mm ułożone w styropianie 70mm, na to wylewka z miksokreta, podłogówka w miejscach prowadzenia rurek nie występuje. . 4 cm to za mało na krycie podłogówki, czyli rozumiem że będziesz miał część wylewki min 6cm z ogrzewaniem, a część 4cm bez? Rozumiem że bedą dylatacje pomiędzy tymi fragmentami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
combo 11.03.2014 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 Czy przy klasycznej posadzce 5 cm + 5 cm da się wcisnąć kanały elastyczne np Uniflex+ 50 cm + podłogówka + wylewki anhydrytowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lisciok 12.03.2014 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Witam, mam pytanie czy tak narysowane kanały elastyczne są poprawnie rozmieszczone, kanały pe-flex fi 75mm, planuje też proste gwc rura kanalizacyjna poprowadzona w ziemi ze 40m... skrzynka rozprężna na poddaszu w garderobie. Rekuperator w piwnicy. Na parterze ogrzewanie podłogowe, na poddaszu grzejniki, w projekcie na poddaszu mam w posadzce 5cm styropianu i 4 cm szlichty. Jak dam 7cm styropianu i 4cm szlichty to czy nie będzie problemów z schowaniem kanałów w stropie? cała kubatura ok 300m3 -piwnica (wyciąg tylko w pralni) https://lh5.googleusercontent.com/-WSZg4b3ZrlY/UyBPq_OQp_I/AAAAAAAAAC8/v4emsvTElzU/w963-h642-no/piwnica+rek.jpg -parter https://lh6.googleusercontent.com/-zYyVXBA7jsY/UyBPsH_CmGI/AAAAAAAAADI/rGnhJiJwbcY/w963-h642-no/parter+rek.jpg -poddasze https://lh4.googleusercontent.com/-woL-QpG46aI/UyBPsO-oKJI/AAAAAAAAADM/e_oQP04LzJo/w963-h642-no/poddasze+rek.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 12.03.2014 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 (edytowane) Dlaczego po dwa kanały nawiewne - skoro są 75/63mm ? Dlaczego wywiew w garderobie? To zdecydowanie czyste i suche pomieszczenie. Czy pomieszczenie przy wejściu będzie ogrzewane? Jeżeli nie ( wiatrołap) to raczej nic lub nawiew. Sumaryczny przekrój nawiewu - dobierany jest do centrali... należy od tego zaczynać. Edytowane 12 Marca 2014 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lisciok 12.03.2014 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 A to czyli można o jeden kanał poodejmować Wiatrołap będzie ogrzewany. Myślałem nad rekuperatorem ZEHNDER AERIS 350 ComfoAir LUXE VV, albo Nikol 320. A co proponujesz w garderobie? nawiew czy nic nie robić? Ilość kanałów nawiewnych musi równać się z ilością kanałów wywiewnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 12.03.2014 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 A to czyli można o jeden kanał poodejmować Wiatrołap będzie ogrzewany. Myślałem nad rekuperatorem ZEHNDER AERIS 350 ComfoAir LUXE VV, albo Nikol 320. A co proponujesz w garderobie? nawiew czy nic nie robić? Ilość kanałów nawiewnych musi równać się z ilością kanałów wywiewnych? Centrale wybrane na jakiej podstawie ? Widział jej Pan, słuchał? czy tylko reklama? W przypadku kanałów PE ( jednakowe średnice - ilość nawiewów powinna być równa lub mniejsza od wywiewów. A ponieważ pomieszczeń mokrych jest mniej - to na wywiewie robi się po dwa czy nawet czasem 3 . - tu zehnder i j.e.storkair Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lisciok 12.03.2014 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Centrale wybrane na jakiej podstawie ? Widział jej Pan, słuchał? czy tylko reklama? W przypadku kanałów PE ( jednakowe średnice - ilość nawiewów powinna być równa lub mniejsza od wywiewów. A ponieważ pomieszczeń mokrych jest mniej - to na wywiewie robi się po dwa czy nawet czasem 3 . [ATTACH=CONFIG]247915[/ATTACH] - tu zehnder i j.e.storkair 3 instalatorów polecało mi te rek. do mojego domu, polecali tez mitsubishi lossnay, każdy instalator inne kanały polecał ;/ a że chcą po 20 tyś to wolę samemu zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 12.03.2014 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 20 tys - to 2 takie domy. A co do "fachowości" - centrala Mitsubishi jest do współpracy ze splitami !!! Nie odprowadza wody! Jak Pan nie ma klimy to co wodę odprowadzi??? Wyjaśnili to Panu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
combo 12.03.2014 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Panie Tomaszu B odpowiada Pan czasem na wiadomości priv, czy nie jest Pan zainteresowany potencjalnym klientem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts