Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prośba o rozplanowanie mieszkania 50m2

Remontowiec

Recommended Posts

Witam,

mieszkanie ma być dla jednego mężczyzny na dłużej. Rozkład mieszkania na prawo od ściany nośnej (tzn. Pokój 1, Pokój 2, łazienka) pozostawiam bez zmian. W łazience chcę mieć brodzik z prysznicem jak na rysunku oraz pralkę otwieraną od góry ze względu na korzystniejsze poprowadzenie rur z wodą. Jak proponujecie wykorzystać te dwa pokoje?

Pytanie co zrobić po stronie lewej części od ściany nośnej (czyli kuchnia, sień, pokój dzienny, pokój 3). Zastanawiałem się m.in. nad salonem z aneksem kuchennym z wyspą, ale rozważam także inne opcje. Wiem, że będę chciał mieć piekarnik wyżej umiejscowiony, zastanawiam się nad małą zmywarką, również wysoko umiejscowioną. Gdzie to umieścić? To powodowałoby wybrzuszenie na blacie w ciągu roboczym w kuchni. Więcej propozycji nie podsunę, żeby wam nie podpowiadać, jestem ciekaw propozycji. Mieszkanie ma 50 metrów kwadratowych, pozostałe wymiary (w metrach) są podane na rysunku. W razie pytań jestem do dyspozycji.

http://i.imgur.com/xy7NM.jpg

Tu jest bezpośredni link

Edytowane przez Remontowiec

Jak proponujecie wykorzystać te dwa pokoje?

W jednym sypialnia, w drugim pokój tv.

Pytanie co zrobić po stronie lewej części od ściany nośnej (czyli kuchnia, sień, pokój dzienny, pokój 3). Zastanawiałem się m.in. nad salonem z aneksem kuchennym z wyspą, ale rozważam także inne opcje. Wiem, że będę chciał mieć piekarnik wyżej umiejscowiony, zastanawiam się nad małą zmywarką, również wysoko umiejscowioną. Gdzie to umieścić? To powodowałoby wybrzuszenie na blacie w ciągu roboczym w kuchni. Więcej propozycji nie podsunę, żeby wam nie podpowiadać, jestem ciekaw propozycji.

:yes: pokój dzienny z aneksem kuchennym rozdzielone wyspą. W prawej części sieni pomieszczenie gosp./garderoba.

xy7NM.jpg

ja bym ten mały potraktowała, jako miejsce do pracy - na biurko i regały z książkami

jeśli pracujesz w domu, choćby po nocach lub w weekendy - nie wyobrażam sobie, żeby nie było miejsca, gdzie rozwalone papiery z dala od wzroku gości i gospodarza mogłyby przenocować w oczekiwaniu na nadejście zapału do pracy :) jeśli zaś należysz do szczęściarzy, którzy po fajrancie mają do następnego poranka faktycznie zupełnie wolne... pokój audio video to świetna opcja :)

ja mam cos takiego:

http://img513.imageshack.us/img513/4497/xy7nm.jpg

w sumie do tego pokoju małego można byłoby przenieść łazienkę, a w byłej łazience pralnię z szafkami do przechowywania (szczotki, wiadro, środki czystości) lub wyburzyć cześć ścianek, jeśli nie są nośne.:

http://img841.imageshack.us/img841/4497/xy7nm.jpg

Można też pomyśleć o zabudowaniu loggii i w ten sposób o 70 cm powiększenie części dziennej.

Witam,

dziękuję za propozycje. Problem z łazienką jest taki, że między Pokojem 1, a łazienką jest pion wentylacyjny. Wszelkie wanny odpadają, chcę tylko prysznic. Pokoje typowo tylko do audio/video/tv odpadają, ale pomysł z pokojem do pracy po nocach/weekendach i sypialnią jest dobry.

Myślałem też o częściowym zasłonięciu mieszkania w holu, żeby nie było widać z korytarza bloku co znajduje się w mieszkaniu.

Jestem ciekaw innych propozycji.

wiesz, twój salon z aneksem kuchennym ma tylko 14 m2, czyli tyle ile moja sypialnia w której planuję tylko łóżko i szafki nocne (bo garderoba jest obok).

A ty chcesz zabudowę kuchenną ze słupkami, korytarzyki i salon z TV. Trochę dużo.

Ten pion wentylacyjny to ta pogrubiona część ściany. Wentylacja nie zmieści się w ścianie 12 cm

Propozycje mi się podobają, dziękuję za nie.

Elfir- jak umieszczę prysznic w wnęce łazienkowej, to będę miał za ciasno podczas kąpieli, a poza tym będę miał problem z poprowadzeniem rury do odpływu przez całą łazienkę, prawda? Ja się nie znam, więc w razie czego proszę o poprawienie.

Co do ostatniego projektu, to dlaczego miałoby być za wąsko i gdzie? Że niby ta szafa przy oknie by przeszkadzała? Zawsze można wsadzić mniejszą szafę.

Kolejna sprawa jest taka, że jak umieszczę łazienkę w małym pokoju, co teoretycznie jest możliwe, to prawdopodobnie pojawią się zacieki z rdzy na elewacji bloku spowodowane ulatującą parą wodną, czego wolałbym uniknąć.

Jak bardzo ryzykowne jest usuwanie ściany działowej między kuchnią, a pokojem dziennym? Gdzieś tam w głowie świta mi myśl, że może ta ściana jest mocno obciążona i w pewien sposób pracuje jako ściana nośna.

Edytowane przez Remontowiec

Kolejna sprawa jest taka, że jak umieszczę łazienkę w małym pokoju, co teoretycznie jest możliwe, to prawdopodobnie pojawią się zacieki z rdzy na elewacji bloku spowodowany ulatującą parą wodną, czego wolałbym uniknąć.

???

przepraszam, ja laik, ale jak to zacieki rdzane na elewacji? rozumujac tym tokiem powinnam mieć mokre plamy w przedpokoju, a sąsiad zza ściany - w szafie.

ściana działowa pod żadnym pozorem nie przenosi obciążeń. Nawet nie powinna dotykać stropu (szczelinę wypełnia się elastycznym materiałem).

Pokój i łazienka tak naprawdę niczym się konstrukcyjnie nie różnią. Przed wilgocią chroni wentylacja, dlatego będziesz musiał poprowadzić kanał wentylacyjny do obecnego otworu.