Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dogrzewanie słońcem

jasiek71

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

...odnośnie PC...od ponad roku bawię się tym "solarkiem" po mojemu i powiem ci że nie bardzo widzę sens montażu pompy bo po za sezonem grzewczym on jej kompletnie nie ustępuje, w sezonie grzewczym i tak masz pewnie jakieś inne źródło ciepła (gaz czy jakiś inny piec)

Mam GZ50 pod ręką (czyli koszt możliwie mały), ale jeszcze się zastanawiam czy ma sens szukanie PCi p-w do CO+CWU. A w tym wypadku (pobór powietrza z poddasza/poddachu) przy największym zapotrzebowaniu mocy (zima) byłoby łatwiej - może jednak w tej konfiguracji warto...? 120m2, 4-litrowiec, podłogówka, duża akumulacyjność, dach 150m2 ciemno-szara blacha, poddasze nieużytkowe (będzie WM, rury GWC gliko. już wkopane).

Pomysł dogrzewania poddachowego świetny! Jeszcze nie wiem do czego, ale czuję że będzie :)

• 6 months później...

Buduję parterówkę z nieużytkowym poddaszem dwuspadowym. Bufor 900l z grzałkami, reku i GWC.

Mam kilka pytań:

1. Jaki sterownik zastosować na trójniku by przełaczał nawiew z solara podpołaciowego lub GWC?

2. Czy powietrze w zimie z pod połaci jest zawsze dodatnie? - po co więc robić GWC? - tylko do schłodzenia powietrza latem? Nie potrzebny jest też wtedy wymiennik w reku skoro nawiew będzie cieplejszy niż wywiew...

3. W buforze ciepła będę miał wężownicę solarną - z czego będzie większa sprawność zimą/latem z kolektora słonecznego (glikol) czy z pod połaci (powietrze pędzone wentylatorem poprzez wymiennik)? Zdaje mi się że z kolektora słonecznego będzie wydajniej i taki układ będzie pobierał mniej prądu.

Co o tym myslicie?