ilkus 14.11.2011 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 To ja zachęcam do obnejrzenia filmiku jak można wykorzystać słoneczko do ogrzania domu własnym sposobem z puszek piwaOtrzymałem to od znajomego Norwega.Przyjemne z pożytecznym .http://www.youtube.com/watch?v=R9bBnRQWRroPsTylko trzeba trochę piwka wypić,ale to chyba nie problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ilkus 14.11.2011 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Jak zrobić coś takiego drugi filmik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 16.11.2011 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 ...odnośnie PC...od ponad roku bawię się tym "solarkiem" po mojemu i powiem ci że nie bardzo widzę sens montażu pompy bo po za sezonem grzewczym on jej kompletnie nie ustępuje, w sezonie grzewczym i tak masz pewnie jakieś inne źródło ciepła (gaz czy jakiś inny piec) Mam GZ50 pod ręką (czyli koszt możliwie mały), ale jeszcze się zastanawiam czy ma sens szukanie PCi p-w do CO+CWU. A w tym wypadku (pobór powietrza z poddasza/poddachu) przy największym zapotrzebowaniu mocy (zima) byłoby łatwiej - może jednak w tej konfiguracji warto...? 120m2, 4-litrowiec, podłogówka, duża akumulacyjność, dach 150m2 ciemno-szara blacha, poddasze nieużytkowe (będzie WM, rury GWC gliko. już wkopane). Pomysł dogrzewania poddachowego świetny! Jeszcze nie wiem do czego, ale czuję że będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 17.11.2011 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 To ja zachęcam do obnejrzenia filmiku jak można wykorzystać słoneczko do ogrzania domu własnym sposobem z puszek piwa Kurcze - a dopiero co czytałem, że to jakiś polski naukowiec na ogródkach działkowych coś takiego wymyślił i testuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 24.05.2012 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 Buduję parterówkę z nieużytkowym poddaszem dwuspadowym. Bufor 900l z grzałkami, reku i GWC. Mam kilka pytań:1. Jaki sterownik zastosować na trójniku by przełaczał nawiew z solara podpołaciowego lub GWC?2. Czy powietrze w zimie z pod połaci jest zawsze dodatnie? - po co więc robić GWC? - tylko do schłodzenia powietrza latem? Nie potrzebny jest też wtedy wymiennik w reku skoro nawiew będzie cieplejszy niż wywiew...3. W buforze ciepła będę miał wężownicę solarną - z czego będzie większa sprawność zimą/latem z kolektora słonecznego (glikol) czy z pod połaci (powietrze pędzone wentylatorem poprzez wymiennik)? Zdaje mi się że z kolektora słonecznego będzie wydajniej i taki układ będzie pobierał mniej prądu. Co o tym myslicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts