Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Anatola

dusiaka

Recommended Posts

Zatem -ta-dam - wniosek został złożony :wiggle:, dokumenty przejrzane pod kątem braków, które poprzednim razem wykazano i teraz już tylko czekam na decyzję (żadnych braków, żadnych braków, żadnych braków...)

Zaklinam razem z Tobą - żadnych braków, żadnych braków, żadnych braków.

I jeszcze jedno - nie wiem, czy zmądrzałam, czy ulegam wpływom - chodzi mi po głowie myśl aby się jednak nie pozbywać spiżarki przy kuchni.

:D

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wklejam kilka fotek nowej wersji kuchni. Tym razem ze spiżarką, do której byłyby np. drzwi suwane -dwa skrzydła na prowadnicach...

Miałam problem ze znalezieniem najlepszego miejsca na lodówkę - stoi teraz na wprost wejścia przy oknie. Nigdzie indziej mi jakoś nie pasowała :-( Piekarnik nie byłby w zabudowie, tylko tradycyjnie, pod płytą. Nie wiem jeszcze, gdzie znalazłoby się miejsce na mikrofalę: czy na blacie, czy w którejś z wiszących szafek - bo takie szafki do zabudowy mikrofali przecież są.

Proszę o opinie :)

http://kitchenplanner.ikea.com/PL/UI/Pages/VPUI.htm?LoadDesign=1b38d2a725ae4e918f60ba5a6e259006&UIContext=Kitchen&IsSharedDesign=1

http://img576.imageshack.us/img576/9526/38559930.png

Uploaded with ImageShack.us

http://img812.imageshack.us/img812/155/21835783.png

http://img402.imageshack.us/img402/16/42675389.png

http://img822.imageshack.us/img822/4702/64811596.png

http://img196.imageshack.us/img196/1347/24967715.png

Edytowane przez dusiaka

Olinek - jakieś rozeznanie już mam, ale nie znalazłam jeszcze oferty, którą bym zaakceptowała.

Dziś np. dostałam kosztorys firmy X (na tej firmie zależało mi najbardziej). Budowali znajomym, którzy bardzo ich chwalą za dokładność, jakość, terminowość. Mieli spokojne głowy, a na budowę do stanu SSO z dachem przyjeżdżali "rekreacyjnie".

Roboty ziemne 5,7 tys pln, w tym robocizna 4 tys pln

Fundamenty 43 tys pln, w tym robocizna 14 tys pln

--------------------------------------------------

Razem 48,7 tys pln, w tym robocizna 18 tys pln

Ściany parteru 54,5 tys pln, w tym robocizna 19 tys pln

Kominy (2) 15 tys pln, w tym robocizna 5,2 tys pln

Strop 11 tys pln,w tym robocizna 5,8 tys pln

Ściany poddasza 7,3 tys pln, w tym robocizna 2,3 tys pln

Dach 33,5 tys pln, w tym robocizna 13,5 tys pln

---------------------------------------------------

Razem 170 tys pln, w tym robocizna 53,8 tys pln

Wyobrażałam sobie, że to będzie trochę mniej :confused:

A może to jest dobra oferta, jak myślicie?

Edytowane przez dusiaka

Inna firma życzy sobie za te same prace (materiał i robocizna) 191 tys pln, kolejna nawet 217 tys pln.:o

Nie wiem, czy to kwestia rejonu, w którym mieszkam, ale wydaje mi się, że jednak jest drogo.

Kilka innych ofert, które dostałam ale bez szczegółowych kosztorysów:

firma A- 65 tys. netto robocizna do stanu SSO z dachem

firma B -39 tys. netto robocizna do stanu SSO z dachem

firma C - fundamenty 8,5 tys., ściany parteru, ściany działowe, przewody kominowe 8 tys., nadproża, słupy i strop 8,5 tys., więźba 3 tys. Razem robocizna 28 tys.pln netto.

Firma D - SSO bez dachu 25 tys pln, z dachem 40 tys. pln netto

dusiakaJa ostatnio też podkochuję się w białych kuchniach z prostymi frontami:)

Bardzo dużo ten fundament Was wyniesie. Z tego co pamiętam, to Figurkę fundament wyniósł 21tys.zł, ale ona buduje bez garażu. I w ogóle ten domek niby taki prosty, a bardzo drogi. Już się za głowę łapię:jawdrop:

Bardzo dużo ten fundament Was wyniesie. Z tego co pamiętam, to Figurkę fundament wyniósł 21tys.zł, ale ona buduje bez garażu. I w ogóle ten domek niby taki prosty, a bardzo drogi. Już się za głowę łapię:jawdrop:

Ja również z lekka sie zaniepokoiłam ;) Sądziłam, że koszt będzie mniejszy. To dopiero fundament. A gdzie reszta? ;) Drogo...

dusiaka

Witaj Wo&Mo :welcome:

Właśnie dlatego też jestem zaniepokojona. Przecież garaż nie powinien aż tak bardzo zawyżyć tej wyceny :jawdrop:

Kosztorys jest jeszcze do negocjacji, ale nawet jeśli z 47,5 tys uda mi się zejść do 40 tys, to i tak dużo.

Z drugiej strony - Anatol to domek parterowy, ma dużą powierzchnię zabudowy. Sąsiad, który budował się naprzeciwko w ubiegłym roku (parterowy ok. 140 m) - wydał blisko 50 tys na fundamenty, tylko, że sporo je podniósł - miał spadek na działce.

Mam pytanko - czy ten kosztorys został przygotowany tylko i wyłącznie na podstawie tego, co jest przedstawione na stronie internetowej projektu?

Kichus :welcome:

Do wszystkich firm wysłałam skany z orginalnej dokumentacji (z kupionego projektu). Na stronie nie ma np. rzutu fundamentów -a bez tego można jedynie oszacować koszty "pi razy oko" :-)

Wielu dopytywało o szczegóły, typu: czy dachówka, czy może blacha, czy komin pow. dachu wykończony klinkierem, czy nie itp.

Ja również z lekka się zaniepokoiłam ;) Sądziłam, że koszt będzie mniejszy. To dopiero fundament. A gdzie reszta? ;) Drogo...

olinek - chciałam się zmieścić w 300 tys, ale widzę, że może być ciężko :(

Stolarka, oczyszczalnia ścieków, ocieplenie domu, poddasza, instalacje, podłogi - pewnie wyjdzie ze 130-150 tys. To już jest min. 300 tys pln, a gdzie ogrodzenie, jakaś kostka na podjazd, wyposażenie???

Mam jeszcze namiar na jedną firmę, poleconą przez koleżankę, której budowali dwa lata temu SSO. Ponoć cenowo byli atrakcyjni, a materiały kupowali na fakturę na inwestora. Potem koleżanka miała całkiem ładny zwrot Vatu. Wstępnie pytałam ich o terminy, są wolni dopiero czerwiec/lipiec. Może jednak spotkam się z szefem i poproszę o wycenę...

Na pewno nie traktuję tych wycen, jako ostateczne, przecież zawsze można negocjować. Tylko o ile realnie można ciąć ceny: 10-15%?

Dusiaczku bardzo dużo Wam wyszło za fundamenty. Nas z wymurowaniem do poziomu 0 wyniosło niecałe 10 tyś. U nas normalnie były kopane i zalewane, nie robiliśmy ław. Sami też kopaliśmy, a zalewaliśmy gruchą.

Zresztą widziałaś ile i za co płaciliśmy.

Kuchnia fajniej wygląda bez tej górnej szafki narożnej.

Edytowane przez izkas85

izkas85- tak z grubsza licząc u nas sam materiał na fundamenty wyjdzie ok 15-18 tys. Do tego roboty ziemne. A materiał na ściany - ok. 20-25 tys. Niby mały domek, ale duża powierzchnia zabudowy.

Elfir- bardzo dobra cena. Tyle, to mi policzył za sam materiał :bash:

Dziś za 30 tys. raczej nikt mi fundamentu nie zrobi (z materiałem).

Odpisałam wykonawcy, że niestety, ale zbyt dużo sobie liczy. Poprosiłam o kontakt, jeśli będzie skłonny do (znacznych) negocjacji. Podałam przykładowe średnie wyceny innych wykonawców z rejonu. Fakt, że nie są mi poleceni. Jedyne co mogę, to obejrzeć wybudowane przez nich domy w okolicy (i tak lepsze to, niż nic). Nie zmienia to faktu, że jednak wolałabym aby dom stawiała właśnie ta firma. Tylko niech zejdzie z ceny.

W kwestii PnB - nowy przebieg akcji - kolejne punkty do uzupełnienia, szt. 2:

1. dostarczyć decyzję o lokowaniu w pasie drogowym przyłącza sieci wodociagowej-architekt miał ją na mapie nie w drodze decyzji.

2. dostarczyć aktualne zaświadczenie jednego z projektantów.

Dziś rano punkt drugi został dostarczony, punkt 1 -złożony wniosek o wydanie decyzji, na która przyjdzie mi czekac cały tydzień.

Pani ze starostwa zasugerowała, żebym nie odbierała od listonosza listu poleconego od niej - bo znowu architekt nie zdąży donieść tego papierka w ciągu 7 dni i znowu będzie musiała mój wniosek formalnie odrzucić :bash:

A architekt bez skrupułów przypomina, że wczoraj mi przysłał elektronicznie fakturkę do zapłaty, a w niej ustalona cena plus dwie nowe pozycje (m.in aktualizacja mapy do celów projektowych).

Dodatkowych kosztów by nie było, gdyby nie jego opieszałość w załatwianiu uzgodnień w ZUD.

I jeszcze roztacza przede mna wizję otrzymania PnB w ciągu dwóch dni od doniesienia brakującego dokumentu.

Nie wierzę, nie uwierzę jak nie zobaczę.

Odpisałam, że do sprawy zapłaty za usługę wrócimy za tydzień, kiedy będę miała pewność, że do Starostwa złożył KOMPLET dokumentów (jak się sam zobowiązał w umowie). Póki co, jednego dokumentu nadal brakuje.

Edytowane przez dusiaka

projekt po zmianach, to wybudowanie wykuszu z małym daszkiem ( wykusz wg Zgrabny MG Projekt) zamiast okna w salonie. Ładniejsza będzie bryła budynku, a koszt do przyjęcia. No i oczywiście nadal w planam mam rezygnację ze spiżarki z kuchni.

Pozostałe zmiany w projekcie to:

- zamiast schodów wylewanych- wejście na strych typu "drabina"

- zamiast drugiej małej łazienki- pralnia, suszarnia.

- prosta ścianka dzieląca kuchnię (ściana spiżarki) oraz sień.

Pozdrawiam

Marta Marta - a kupiliście już projekt? pralnie z małej łazienki robi także Weronikka, która coś długo się nie odzywa :-(

[Weronikka/B]- co słychać?

Nie poddaję się choć mogłabym się chyba załamać -cały czas nie mam PnB :mad:

Dodam, że nawet dokumenty nie leżą w Starostwie, ma je Pan architekt (formalnie wypożyczył...).

Kolejne braki w dokumentacji przeciągają czas rozpoczęcia robót o całe tygodnie - jedna mała kartka, na którą czekamy już pół miesiąca (urzędnik, który ma wydać ten dokument był na urlopie). Dał słowo, że podpisze papierek w najbliższy wtorek, a w starostwie obiecali, że niezwłocznie po tym wydadzą pozwolenie.

Oby...

Ekipa do budowy SSO z dachem nadal nie wybrana, cały czas szukam - musi być nie najdrożej (choć już pogodziłam się z tym, że fundamenty wyjdą sporo bo pow. zabudowy jest duża i wiem, że stal, i inne materiały poszły niestety w górę), solidnie i najlepiej nie z ulicy, tylko ktoś sprawdzony.

Jutro jadę na kolejne spotkanie.

W niedzielne popołudnie wybraliśmy się z rodzinką na działkę- małż orientacyjnie 'wytyczył' palikami naszą rezydencję- wygląda okazale :lol2: Mimo całkiem sporej działki zapowiada się na kawał budynku:p

Tylko jak syn zobaczył swój opalikowany pokój, to zapytał, czy łóżko i biurko się zmieszczą...:confused:

Najważniejsze, że jest sucho - po dużych opadach śniegu i roztopach.

Edytowane przez dusiaka