Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Anatola

dusiaka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bardzo zgrabny projekt, ale warte rozważenia czy robić w nim aż trzy łazienki/wc? Może jednak to maleńkie wc przy wejściu zastąpić wnęką na szafę, bo w wiatrołapie wiele miejsce na kurtki nie ma.

Elfir - słuszna uwaga. Nie potrzebujemy trzech wc, wystarczą dwa :-)

Na szczęście jesteśmy w trakcie adaptacji (wszelkie sugestie mile widziane) i pomyśleliśmy także o tym, żeby podobnie jak weronikka - podzielić spiżarkę prawie na pół - od kuchni będzie to tylko mała wnęka, w którą wejdzie lodówka (plus wąziutki regał), a druga część spiżarki będzie otwarta od strony wiatrołapu - tu będzie szafa na kurtki. To malutkie wc zostanie odrobine przycięte/ wyrównane -w nim będzie schowek na wiadro i mopa :-) Ciut powiększy się zatem duża łazienka. Na wygospodarowanej w ten sposób powierzchni od strony łazienki może być miejsce na szafki.

Raczej myślałam o takim rozwiązaniu łazienki i wiatrołapu:

http://img153.imageshack.us/img153/7605/rd1zv.jpg

Pogadaj też za architektem robiącym adaptację, czy nie dałoby się inaczej ustawić podciągów w przestrzeni salonowo-jadalnianej (kolorem czerwonym zaznaczyłam moim zdaniem lepsze ustawienie), bo teraz niepotrzebnie masz ogromny korytarz-hol.

W tym tygodniu musimy ostatecznie zdecydować, czy taka będzie ostateczna wersja naszego Anatola.

http://images46.fotosik.pl/1129/3892897a0e831ba8.jpg

Spiżarka podzielona na dwie części -w części przy sieni bedzie szafa, w drugiej cześci - w kuchni - wstawimy lodówkę.

Usuwamy ściankę między kuchnią i salonem.

Małe wc jeszcze bardziej zmniejszone- będzie pełnić rolę schowka na wiadro i mopa.

Powiększymy okno w największej :-) sypialni.

Przesuniemy ściankę między najmniejszą sypialnią i kotłownią (kosztem schodów, których nie będzie- będą nożycowe, chowane w suficie)- zyskamy ok. 2,4 metra - pokój będzie miał wówczas ok. 11 metrów.

Myślimy jeszcze nad zamianą okna w garażu na drzwi - myślicie, że to dobry pomysł?

Raczej myślałam o takim rozwiązaniu łazienki i wiatrołapu:

http://img153.imageshack.us/img153/7605/rd1zv.jpg

Pogadaj też za architektem robiącym adaptację, czy nie dałoby się inaczej ustawić podciągów w przestrzeni salonowo-jadalnianej (kolorem czerwonym zaznaczyłam moim zdaniem lepsze ustawienie), bo teraz niepotrzebnie masz ogromny korytarz-hol.

Elfir - pomysł z łazienką i wiatrołapem bardzo mi się podoba :-) Nie wpadłabym na to.

Wydaje mi się, że z tym holem może być problem, ale porozmawiam z architektem. Mentalnie już się pogodziłam z niedużym salonem (stąd koncepcja otwarcia przestrzeni kuchennej).

Elfir- wilekie dzięki za inspiracje :hug:

Witam :)

też jestem "fanką" Anatola :) który mam nadzieję kiedyś mi się "przydarzy" ;)

dołaczam się do grona czytelników tego dziennika ;)

Elfir fajna koncepcja :) wg mnie bardzo zgrabna

mai - witaj:welcome:

Zapraszam do podczytywania i komentowania :p

Mam nadzieję, że kiedy przyjdzie ten czas (oby już wczesną wiosną) dziennik bedzie tętnił życiem.

• 2 weeks później...

Myślimy jeszcze nad zamianą okna w garażu na drzwi - myślicie, że to dobry pomysł?

Witam,

bardzo ładny domek - ponieważ sam wstępnie zlikwidowałem okno w garażu (zbyt blisko działki sąsiada), a później na szybko je wrysowywałem podczas budowy proponuję zamienić okno w garażu na drzwi, ale pod warunkiem umieszczenia okna w szczycie domu - ściana zewnętrzna (mogą byc także luksfery np) bo inaczej będzie bardzo ciemno w garażu - co jest równoznaczne z ciągłym świeceniem światełka, a myślę że mozna tego uniknąć

to tak do rozważenia...

pozdrawiam

proponuję zamienić okno w garażu na drzwi, ale pod warunkiem umieszczenia okna w szczycie domu - ściana zewnętrzna (mogą byc także luksfery np) bo inaczej będzie bardzo ciemno w garażu - co jest równoznaczne z ciągłym świeceniem światełka, a myślę że mozna tego uniknąć

lootek - cenne uwagi, dziękuję.

Zostaliśmy przy wersji okna w garażu (choć mieliśmy koncepcję by je zamienić na drzwi), ale za Twoją radą poprosiliśmy architekta, żeby nam wyrysował na bocznej ścianie dodatkowe okno (miejsce na okno lub luksfery).

Jakoś nie wpadliśmy na to, że okno na tylnej ścianie garażu nie doświetli w żaden sposób jego części wjazdowej. Pewnie i tak bez porządnego oświetlenia się nie obejdzie, ale zawsze to będzie dodatkowe kilka prawdziwych promieni słonecznych :D

Po kosultacji z architektem, który zasugerował, żeby nie czekać do wydania PNB, tylko podpisywać umowy z dostawcami mediów, znowu mam ręce pełne roboty. Przede mną kolejne wizyty w ulubionych urzędach, no i wydatki :D

Jeśli ktoś mnie czyta - to, czy Wy także przed wnioskiem o wydanie PNB mieliście podłączony prąd, wodę, gaz? Czy robiliście to później?

Weronikka- jak jest u Was? Macie już wszystkie media na działce - zawarte umowy, czy wydane warunki?

dusiaka Naszą działkę wydzielili nam rodzice męża ze swojej, ne której mają swój dom. Także dostęp do mediów jest, ale na swojej działce jeszcze nie mamy nic. Mamy tylko przedwstępne oświadczenia, że nam dostarczą. Umowy dopiero zaczniemy podpisywać jak zaczniemy budowę.

Weronikka- to u nas jest dokładnie tak samo. W sensie tego, że tez mamy wydane warunki od dostawców.

Słyszałam, że u mnie w Gminie pewna Pani bardzo lubi pomęczyć inwestorów i poza warunkami, oczekuje jeszcze konkretnego sformułowania na każdym z dokumentów: " zapewnienie dostawy", a do tego jeszcze zgody właściciela gruntu, przez który np. będzie przebiegać woda, prąd (zgoda na wykonanie dziury w jego ziemi - np. drodze).

Z tego tez powodu mój architekt powiedział, że dobrze byłoby pozałatawiać przyłącza i podpisać umowy jeszcze przed PnB. Wtedy miła Pani z Gminy miałaby zdecydowanie mniej obszarów do czepiania się :-)

Zazdroszczę Wam tego PnB :yes:

• 1 month później...

Odrobinę zaniedbałam dziennik, a nie chciałabym aby ktokoliwek pomyślał, że zupełnie nic się nie dzieje :rolleyes:

Otóż, z kolejnych papierkowych spraw- podpisałam umowy przyłączeniowe do gazu (termin podłączenia do 9 mcy) i prądu - uwaga: do maja 2014...

Architekt załatwił wszystkie uzgodnienia, zrobił Plan Zagospodarowania Terenu. Gdyby nie choroba, zapalenie płuc u jego małego dziecka i pobyt w szpitalu jutro złożylibyśmy komplet w starostwie :bash:

Trudno - choroba nie wybiera. Sama miałam mały szpital w domu przed dwa tygodnie. Umówiliśmy się na poniedziałek rano w gminie i oby to był dobry dzień :-)

W tzw. międzyczasie (czyt. późnymi wieczorami, czasem w nocy) pilnie studiuję nasze forum i czerpię inspiracje. Chyba zacznę grać w totolotka.

Albo może dam sobie na wstrzymanie. Najważniejsze, żeby postawić domek. wykończeniem będę się martwić nieco później :D

Aha - pomimo braku umiejętności podjęliśmy z mężem próbę zwizualizowania wnętrza naszego domku. Uczymy się obsługi ponoć nieskomplikowanego progamu Sweet Home.

Rodzina cały czas trzyma kciuki, żeby znalazł się Bank, który da mi kredyt na naszego Anatolka.

Weronikka -witaj w Nowym Roku, wszystkiego dobrego, realizacji planów i zdrówka :hug:

W kwestii schodów - sprawdzaliśmy, czy ewentualnie jakieś schody na górę się tam zmieszczą. I wiemy, że tak, wystarczy powierzchnia 1,6m na 1,6m - dla schodów kręconych. Ale spokojnie, to tylko zabawa- poddasze będzie tylko stryszkiem i będą na górę składane schody nożycowe. Dobrze jednak wiedzieć, że w razie czego...

Weronikka- a co u Was słychać? Małe kroczki do przodu?

p.s. fajnie, że macie już PnB :yes: U mnie jakoś tak wolno to wszystko idzie.

Edytowane przez dusiaka