Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lampa na podwieszany sufit ( kaseton)

blackorek

Recommended Posts

Witam

Mam sufit, a wlasciwie wisi sobie na nim taki kaseton, jak widać na foto, ma on kształt prostokąta.

Czy wg Was sensowne jest powieszenie w jego srodku okrągłej lampy z kloszem , ew. bez klosza, ale obie z kryształkami?

Pytam, poniewaz logika mowi mi, ze skoro wisi prostokątto nalezy dac rowniez jakąś prostokątną lampę, aby zachować pewną formę kształtów jaka panuje na suficie, ale z drugiej strony okrągła lampa może być własnie dodatkiem, kotry by sie wyróżniał, był inny i przełamywał formę kątów. Nie wszystko w koncu, co stanowi jakiś głowny element na suficie musi mieć kąty ...

Ew. jaką lampę polecalibyście do srodka tej kasty? Całość mieszkania w tonacji biel czern, fiolety , nowocześnie, ale i troche glamourowato.

images.jpeg

Obraz 022.jpg

t-italux-lampa-sufitowa-angel-z-krysztalkami-12x20w-okragla.jpg

ktoś zrobił kaseton bo w gazecie widział, albo u Marysi za płotem jak światło zaświeciła a teraz nie może dobrać lampy......masz babo placek.

Witam ponownie

Zadałem proste pytanie, gdyż pierwszy raz urządzam swoje własne M i widzę same uszczypliwe ze złośliwymi naleciałościami, odpowiedzi.

Naprawde to co czytam kompletnie nic nie wnosi do tego o co zapytałem. Także moja serdeczna prośba, proszę nie odpisywać w ten sposob jak w 3 ostatnich postach, nie szukam bezsensownych odpowiedzi, a jakies konstruktywne, które w jakimś sensie pomogą mi lub nakierują jak rozwiązać mój problem.

Zapewniam, ze, aby wymyśleć kaseton nie trzeba szukac w gazetach, to tak ad vocem ostatniej odpowiedzi...

Pozdrawiam

faktem jest, że niczemu nie służące zabudowy z płyt g-k są już passe (typu półeczki, wnęki, dziwacznie zabudowane sufity) . Płyta ma być możliwie jednolitą powierzchnią, jeśli z przyczyn technicznych trzeba jej użyć.

Witam

Na wstępie dziękuje wszystkim za odpowiedzi.

Wklejam zdjęcia, które właśnie są przykładem ( choc nie mowie, ze trafnym) na to jak połączone sa kasetony z dosc takim palacowym stylem, moze i troche jest to tez glamour. Naprawdę nie potrafię określać stylów, to nie moja branża....

Znalazłem własnie kaseton w środku z plexi, na kotrej jest wg mnie wzór dośc glamour( liście, gałązki) i chyba źle to nie wygląda, biorąc pod uwagę kolor tapet/ścian w tym pomieszczeniu. Oczywiscie nie jest to mieszkanie, ale podaje przykład zestawienia gdzie wrew pozorom (i moim zdaniem ) pasuje ten kaseton do tego wnętrza.

Co myślicie jakbym tak zrobił zamiast tego żyrandola? Wielkość mojego kasetony to dł.i szer. zewnętrzna 280x170, wew. 180x80. Nie jest to więc takie małe i ten zyrandol bardzo mnie korci, aby tam wstawić. Oczywiście nie che zrobic z mieszkania mieszanki stylów lub choinki ze świecidełkami...

Ściągnąć tego już nie będę bo na około jest tasma led RGB( od wew. i na zew. ) , szkoda mi tego, wstawię chyba plexi jak jeden z użytkowników zaproponował, tylko nie wiem czy z jakimś wzorem jak w tym przykładzie c podaje czy tez biała mleczna plexi, a kolor z tasmy LED zrobi swoje...

POkazuje Wam też kuchnię, dzisiaj wstawili, moze to jakos pomoże Wam w doradzeniu mi jak to dalej urządzić.

Czekam na dalsze propozycje i dziekuje za poswiecenie czasu

Obraz 084.jpg

bez

Obraz 101.jpg

Obraz 106.jpg

Edytowane przez blackorek

to zrób tak, jak Ci radzi Elfir.

Tylko bez kwiatków i gałązek. Skoro masz jeszcze ledy w kolorze.....

Przy dość odważnym kolorze okien, pewnie trzeba będzie pomysleć o jakiejś dla nich równowadze.

A kuchnia wydaje się ok. Można pomysleć o kolorze dodatków typu czajnik ekspres czy innych, które zwykle stoją na "wierzchu" (jakie kolory sugerujesz?)

natomiast porównanie plafonu jaki pokazałeś z pokojem w bloku..... chyba nie będzie to trafiona stylizacja - nie ta przestrzeń - to wygląda raczej na salę bankietową.

właśnie doczytałam, że zamierzasz tam dać tez i fiolet............ przy kolorze framug okiennych będzie to bardzo "odważne" połączenie.

Edytowane przez ave!

Witam

Nad blatem kuchennym, który ma odcień popielu będzie szyba, pomyslałem, ze moze dać na niej jakiś abstrakcyjny motyw w odcieniach fioletu. Mysle, ze zestawienie tego koloru z bielą, popielami i nawet czernia mogłoby być całkiem ciekawe, problem polega na tym gdzie dac jaki kolor w tym salonie...? kKtórą sciane pomalować ?? a moze jakas tapeta w esy floleresy ( czarna z białym wzorem) jako dodatek ?

A moze nic nie malowac tylko dać szybę nad blatem w odcieniu fioletu , do tego parę wazoników, wspomniany czajnik, poduszki fioletowe ( naroznik biały) i starczy. Chodzi przeciez o drobne dodatki, które wprowadzą jakiś klimat, a jednoczesnie nie będą stanowić przepychu i kolorowanki z mieszkania....

Innym, alternatywnym kolorem, kotry nota bene od dawna chodzi mi po glowie, jest czerwień, tez te popiele by pasowały, bo przeciez kafle mam jasny popiel i panele rownież ( zalaczone zdjecie jest z sypialni, ale w salonie obok kafli bedzie taki sam panele). Komoda vis a vis tez bedzie biała ( kolekcja meble bydgoskie corano) , będzie zatem dużo bieli, ale mi sie podoba, wlasnie podoba. Pytam jednak, ponieważ to co się pozornie podoba ,na dłuższą metę może sprawić, ze mieszkanie bedzie za "zimne", za sterylne.

Kwestia okien, sluszna uwaga co do ich koloru i zestawienia !!!, Rozmawialem jednak z fachowcem od okien i zaden problem zmienic kolor, to są okna drewniane, kwestia idealnego oklejenia szyby, zmatowienia farby i pomalowania na nowo, jesli nawet to jaki kolor ?. Przeraza mnie tylko, ze miałbym "niszczyć" nowe okna... Więc wolę tego nie robić.... Tyle, ze byc moze wlasnie one psują cały wystrój...

Tak podsumowujac, zdaje sobie doskonale sprawę, ze real jest zupełnie inny i cieżko doradzić coś na podstawie paru zdjęć, wszak jak kazdy dobrze, będąc w mieszkaniu widzi sie przestrzen, układ na około, dlatego też nie oczekuje nie wiadomo czego, a luźnych sugestii, porad. Każda jest dla mnie cenna i coś nowego wnosi...

Niżej podaje linka do strony gdzie mam kilkanascie zdjęć podzielonych tematycznie, jesli ktos ma ochote to prosze zobaczyć.... Moze to rowniez w jakiś sposób pomoze...

Jeszcze raz dziekuje za pomoc

link http://blackorek1.jalbum.net/Mieszkanie/

Obraz 076.jpg

A jaki ma mieć styl mieszkanie?

Bo pomyślałam nie o jednej lampie ale o kilku małych prostokątnych z kryształkami, ułożonych w dwa pasy po 3 szt (albo wiecej, jak wejdzie):

http://www.lampowo.pl/p,pl,90118,lampa+plafon+bantry+90118.html

Albo dwa plafony takie:

http://www.lampowo.pl/p,pl,370601113,lampa+halogenowa+human+370601113.html

Kryształki najlepiej pasują do tradycyjnych rozwiązań kolorystycznych - biele, beże, brązy. Jesli kolor to w małych dodatkach.

Popatrz tutaj:

http://czterykaty.pl/czterykaty/5,57642,10365478,Mieszkanie__jasna_wizja.html

A tutaj mieszkanie prezentowane w którymś numerze magazynu wnętrzarkiego, z fioletem i bielą. Niestety, małe zdjęcie :/: http://polki.pl/dom_wnetrza_artykul,10015784.html?print=1

I jeszcze:

http://prportal.pl/wp-content/uploads/2010/07/projekt_rynia.jpg

http://img171.imageshack.us/img171/6236/projektysalonow1.jpg

To sa salony glamour - nowoczesność z neobarokiem.

Ich aranżacja wymaga konsekwencji i wyczucia, aby nie wyszło zbyt barokowo i dosłownie. Barok to tylko zabawa konwencją a nie cel.

Mieszkanie w zasadzie to nie wiem jak ma byc , to moja zmora, z jednej strony przykład "jasnej wizji" z czterech kątów bardzo mi się podoba, mam duzo mebli w bieli , kuchnia biała, wszystko mogłoby być podobnie i tak mi sie podoba. Czysto, klarownie. Tylko kolor okien to jakies nieporozumienie. Wg mnie nijak one u mnie pasują..., odważy sie ktoś i powie jakie dać do nich kolor zasłon, firany, sznureczki ?

Z tymi 2 plafonami albo kilka kryształkowych lamp to wydaje mi sie świetny pomysł, całość nawiąazuje do prostokątnej kasty na suficie, moze byc ok.

A co dac na stołem na jednej nodze, trzymac sie lamp w kształcie kwadrata, prostokąta czy może dla odmiany dać własnie okrągłe kule wielkości małego arbuza, w kolorze białym lub chromowo-białe, wg mnie łądnie by współgrały z bielą w kuchni. Myslałem o 2 lub 3 wiszących , dokładnie nad blatem stołu.

jak nie ustalisz stylu, cięzko będzie powiedzieć.

Stolarka okienna - prawdziwe drewno zawsze jest szlachetne - zrób kilka drewnianych dodatków wśród bieli w odcieniu stolarki. Na przykład fartuch nad blatem w kuchni z deszczułek.