cronin 21.10.2011 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 Proszę oceńcie, doradźcie czy ten projekt może być energooszczędny. To oczywiście mój szkic, do architekta pójdzie jak już obmyślę wszystko. Założenia: 1/ działka 16 m szerokości, wjazd od strony północnej (zaznaczone), długa na 40 m 2/ dom parterowy, długi tramwaj, żadnych zawijasów, chcemy sami murować więc musi być prosty i łatwy 3/ rozkład pomieszczeń jak widać, bawialnia nr 2 jest opcją przyszłościową jak dzieci podrosną i będą chciały oddzielne pokoje, na razie spać będą razem 4/ gazobeton 24 cm + styropian 20 na ściany zewn. , ściany wewn. silikaty albo też gazobeton zobaczymy 5/ dach: płaski lub dwuspadowy z wiązarów 6/ ogrzewanie piec gazowy kondensacyjny, podłogówka, wentylacja mechaniczna z reku, nie ma kominka - oszczędzamy na kominach 7/ ocieplenie fundamentów - od wewnątrz też?? czy wystarczy od zewnątrz? 8/ okna częściowo fixy, gdzie się da, w kotłowni, łazienkach, garderobie - małe Problem widzę głównie w długości i w ilości okien zwłaszcza że od strony płd-wsch (sypialnia, bawialnia) jest płot (blacha bleee) i wysokie świerki u sąsiada więc raczej ciemno. Oczywiście lepszy byłby dom piętrowy ale takiego sami nie postawimy, chodzi o kasę i lęk wysokości Ocieplenie tez łatwiej zrobić samemu na parterówce. Jak myślicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 21.10.2011 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 Może będzie energooszczędny a może nie będzie. Zależy jak wyjdzie. Ja bym jednak z kominka nie rezygnował. Fixy to też nie najlepszy pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 21.10.2011 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 fixy to akurat nie najgorsza sprawa, natomiast1. U nas na wsi jest taka świetlica wiejska, ma podobne wymiary z zewnątrz, raczej średnio wygląda więc w konkursie na najładniejszy dom w gminie raczej nie zdobędziecie wyróżnienia2. chcecie oszczędzać a robicie dwie (!!!) bawialnie? A może zróbcie jeszcze gabinet, bibliotekę i salon bilardowy, to więcej zaoszczędzicie. 3. Wejście do kibla na przestrzał z salonu. Niby dobra architektura to jest taka, żeby człowiek mógł szybko trafić do kibla, ale tu chyba jest to zbyt oczywiste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 21.10.2011 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 Z kominka rezygnujemy bo nie mamy czasu się w to bawić, dojścia do taniego drewna też nie mamy, zamiast wydawać ze 20 tys. na komin, kominek, obudowę i robociznę wolę włożyć to w ocieplenie. Jak się nie sprawdzi to mogę zamontować kozę za parę lat jak mi dzieci trochę podrosną. Fixy to kompromis są od strony południowej i poł.-zach. więc mają doświetlać i dogrzewać, i tak mają lepsze współczynniki niż normalne okna.W konkursie na najładniejszy dom we wsi nie startujemy, ma podobać się nam a reszta nas nie interesuje, napewno wiejskiej świetlicy nie będzie przypominał.Dwóch bawialni wcale nie robię jest jedna sypialnia dla 2 dzieci i bawialnia dla nich, jak trochę podrosną zrobię im 2 osobne pokoje 12 m pokoje a z sypialni zostanie gościnny, gabinet jest wydzielony w części salonu. Łącznie 150-160 m dla 4-5 osób to raczej nie rozpusta.Łazienki i kotłownia są od północnej strony domu (najzimniejszej) i jak najbliżej bramy ze względu na jak najkrótszą i najprostszą drogę dociągnięcia mediów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 21.10.2011 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 (edytowane) nie no rozpusty nie ma, 10m na sypialnię standard blokowy. Tylko nie rozumiem pojęcia "bawialnia", czy masz służbę że będzie się zajmować dziećmi? po mojemu, trzeba mieć duży salon z widokiem na wszystko i ty sobie sączysz łyskacza, a dzieciaki się bawią gdzieś w kącie i masz na nich baczenie, a jak się znudzą przyjdą do ciebie poprzeszkadzać. Będziesz siedzieć w tej bawialni z dziećmi, a obiadek sam się ugotuje? Tak zupełnie serio, jak chcesz mieć parterowy dom i do tego planujesz duży udział pracy własnej, a jeszcze jeśli masz jaja i nie boisz się negatywnej oceny środowiska, zbuduj sobie dom ze słomy i gliny. Zalety masz takie:- dom jest w miarę ciepły, ekologiczny, klimatyczny- stan surowy w domu ze słomy i gliny to 80% stanu deweloperskiego- bardzo łatwo o wszelkie przebudowy- trwałość domu jest wbrew pozorom bardzo wysoka (ponad 200 lat) , słoma bez dostępu powietrza nie gnije a glina się nie starzeje- ma już kilkadziesiąt tysięcy lat- dom z gliny i słomy to zupełnie inna filozofia życia i budowania, a Ty wydajesz się dobra dla takiej filozofii. Jak chcesz znam architekta co trochę projektuje w glinie i słomie odezwij się na PW to dostaniesz kontakt. BTW kominek - mój kosztował tak:- system kominowy jakieś 1,5- cegła +murowanie koło 2- wkład 3,5- obudowa promocja z LM 1,2- robocizna i rozne pierdoły ze 2,5-3,5czyli coś koło 12tysi do tego 1,5 za DGP ale to nieobowiązkowe.kominek magiczna rzecz to jedyny powód dla którego dom buduję a nie mieszkam w centrum miasta Edytowane 21 Października 2011 przez slawek9000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 21.10.2011 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 Bawialnia czyli pokój dla dzieci do zabawy, po to aby mi się zabawki nie walały w hurtowej ilości po salonie, ale przy salonie i kuchni żebym miała na nie oko. Nie jestem aż tak odważna żeby budować dom z gliny w zabudowie miejskiej gdybym miała olbrzymią działkę w "dziczy" nie wykluczałabym. Kominki nie są moją pasją , jak chcę mieć klimat w pokoju zapalam świece. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.10.2011 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 cronin - jakie planujesz ogrzewanie? Dlaczego dzieci muszą mieć wspólny pokój? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 21.10.2011 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 ej proszę Cię, czy mogą komuś przeszkadzać zabawki dzieci w salonie ????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 21.10.2011 23:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 Ogrzewanie piec gazowy kondensacyjny i podłogówka, nie wiem tylko czy mieszać do tego grzejniki - nie lubię kombinacji są usterkowe. Dzieci mają mieć na początku wspólny pokój bo są małe (3 i 1,5) , śpią niespokojnie w nocy i nie rozdwoję się żeby być w dwóch pokojach. Jak podrosną 8-10 lat może wcześniej to je rozdzielę i każda będzie miała swój 12 m pokoik. A zabawki w salonie mam teraz w dużej ilości i mi akurat przeszkadzają, a dzieci też nie są szczęśliwe że muszą złożyć np puzzle czy kolejkę żeby wyjąć domek, w bawialni mogłyby je mieć rozłożone na dłużej i nie przeszkadzałyby. Slalom po dywanie między kredkami i klockami też mi nie odpowiada. Ja akurat jestem za jasnym przeznaczeniem pokoi: salon to salon (jeśli miś na fotelu to jeden ) , sypialnia to sypialnia, pokój do zabaw itd Oczywiście jestem też realistką i zdaję sobie sprawę że część zabawek będzie w salonie ale nie wszystkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.10.2011 00:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 Ja mam dla ciebie coś takiego:http://img641.imageshack.us/img641/6030/domcronin.jpg Wiatrołap z dużą szafą. Zaraz za wiatrołapem wnęka na szafę z odkurzaczem i wiadrami.Kompaktowa kuchnia ze sporą spiżarką i miejscem na SBS. (Z zmywarka, P piekarnik)Można ściankę między jadalnią a kuchnią zrobić na wysokości 1,2 m, jeśli lubisz otwarte kuchnie.Pokoje dzieci - na razie sypialnia i bawialnia połączona z salonem, a w przyszłości bawialnię (gdy wyrosną z zabawek) można przerobić na drugą sypialnię. Oba pokoje mają identyczną powierzchnię, by nie było kłótni. Pow. ok 11,5 m2A pomiędzy pokojami łazienka gościnno-dziecięca.Po drugiej stronie od wejścia sypialnia z garderobą i łazienką. W łazience przejście do pralni i kotłowni. Buforem są: kotłownia, pralnia i garderoba. Łazienki potrzebują wysokiej temp., wiec na bufor się nie nadają. W sypialni zróbcie okno na wys 1,5 m ale szerokie - by goście idący do drzwi wam do pokoju nie zaglądali. Korytarz doświetl świetlikami sufitowymi. Rysunek jest zwymiarowany w CAD i jak chcesz mogę ci go dać: - ściana nośna silikat 18 + 20 cm styropianu- ściany działowe 12 i 8 cm (grubsze między pokojami a korytarzem czy łazienką, by nie przenosiły się odgłosy) Polecam dach pochyły a nie płaski, ale o małym kącie nachylenia (ok 25 stopni) PS - pogadaj z sąsiadem by ściął wierzchołki świerków. Przynajmniej latem będziesz miała światło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 22.10.2011 07:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 Elfir bardzo dziękuję, (czy ty nie sypiasz po nocach? ) to oczywiście wygląda dużo ciekawiej, ale my potrzebujemy w przyszłości jeszcze jednej sypialni - dla babci, czyli 4 sypialnie i gabinet wydzielony z części salonu. Poza tym zapomniałam napisać że chcielibyśmy zrobić wysokie pomieszczenia tak na 3 m, to zrekompensuje trochę niewielki metraż, no i okna rzeczywiście wysokie żeby jak najbardziej doświetlić. Z dachem się zgadzam 20-25 stp. wiązary więc strop drewniany co mi odpowiada bo nadbudowy nie planuję. W twoim układzie nasza sypialnia jest pomieszczeniem przechodnim do nazwijmy to pomieszczeń gospodarczych, wolałabym tego uniknąć. Taka duża łazienka oczywiście wygląda fajnie ale nam jest niepotrzebna , wystarczy prysznic , umywalka, sedes. Pralnia też lepiej żeby była ogólniedostępna (tzn z głównej łazienki), żeby każdy mógł zanosić do niej swoje brudy. Kuchnia fajna, zdecydowanie zamknięta bo otwartą mam w tej chwili i nie leży mi, poza tym myślałam żeby tą ścianę między kuchnią a jadalnią zrobić ceglaną, żeby nagrzewała się od słońca. Innymi słowy muszę jeszcze popracować nad rozkładem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 23.10.2011 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 pozwolę sobie wrzucić 3 grosze od siebie projekt Elfir bardzo fajny - jak rozumiem wejście do domu ze strony zachodnio-północnej ? jeśli tak to 1. oknaa) w pralni zrezygnował bym z oknab) kuchnia, sypialnia i salon FIXYc) od południa w salonie wstawił bym duże drzwi 2x2 lub 4x otwierane na boki bez słupka + dołożyłbym jedno okno - wcześniej musielibyście rozplanować salon by zadecydować gdzie ...d) od strony poludniowo-wchodaniej w 2 łazienkach FIXy w pokojach wedle potrzeby przy takim domu możecie liczyć na ok 40-50 kWh/m2/rok , dobrze ocieplić dom - dał bym 25cm stropianu, lekki strop, zrobić dach 2 spadowy w którym pociągniecie WM i inne instalacje , ocieplić dobrze wełną , ogrzewanie jeśli gazowe podłogowe to rzućcie okiem na dziennik Piczmana on ma bufor na ciepłą wodę dużo czytać i konsultować z innymi co już wybudowali i do przodu .... ja kominów też nie buduję - zawsze jakby coś nie wyszło - choć tego nie przewiduję - rurę można od kozy przez ścianę na zewnątrz wyrzucić ... Powodzenia! Konrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 23.10.2011 16:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Właśnie na takie 3 grosze liczę tak wejście jest od poł. zach. Zgadzam się że projekt Elfir jest fajny tylko nie do końca dla nas, spróbuję zrobić mixa Co do okien nie odważę się zrobić wszystkich fixów, zwłaszcza w pomieszczeniach mokrych, będą małe ale otwieralne, natomiast w salonie jak najbardziej tak Co do kozy mam takie samo zdanie - jest w planach awaryjnych. Najbardziej martwi mnie długość domu i to że jest on relatywnie niski (mimo że chcę wysokich pomieszczeń) a działka jest zabudowana z wszystkich stron poza południową, czyli dobrze naświetlony mam tylko salon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 23.10.2011 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 z fixami to musisz sama zadecydować - ja u siebie daje sporo fixów również w łazience - w końcu będzie wentylacja mechaniczna!!!?? prawda? tylko kwestja odpowiedniego zaprojektowania nawiewu i wyciągu dla poszczególnych pomieszczeń czekamy wiec na nowsza wersje projektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 24.10.2011 08:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Ja się nie boję że wentylacja nie da rady tylko że np reku się zepsuje i będę czekała kilka dni na naprawę (bo tradycyjnie trafi mi sie to w święta albo na części trzeba będzie poczekać - znana złośliwość rzeczy martwych ), więc wolę w mokrych pomieszczeniach miec otwierane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 30.10.2011 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 Dzieci mają mieć na początku wspólny pokój bo są małe (3 i 1,5) , śpią niespokojnie w nocy i nie rozdwoję się żeby być w dwóch pokojach. Jak podrosną 8-10 lat może wcześniej to je rozdzielę i każda będzie miała swój 12 m pokoik. A może śpia niespokojnie bo śpia razem, nasz mały od momentu gdy przestał spać z nami spia "jak zabity" zero wstawania w nocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 30.10.2011 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 Poza tym zapomniałam napisać że chcielibyśmy zrobić wysokie pomieszczenia tak na 3 m, to zrekompensuje trochę niewielki metraż, no i okna rzeczywiście wysokie żeby jak najbardziej doświetlić. ja mam dom 152 m2 i nie nazywam to małym metrażem, a 3m wysokości pomieszczenia to się kłóci z domem energooszczędnym, dla mnie nie ma to uzasadnienia, mieszkałem kiedys w kamienicy i nie tęsknię za wysokimi pomieszczeniami 2,75 jakie mam teraz to max moim zdaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 30.10.2011 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 Co do okien nie odważę się zrobić wszystkich fixów, zwłaszcza w pomieszczeniach mokrych, będą małe ale otwieralne, natomiast w salonie jak najbardziej tak Co do kozy mam takie samo zdanie - jest w planach awaryjnych. Najbardziej martwi mnie długość domu i to że jest on relatywnie niski (mimo że chcę wysokich pomieszczeń) a działka jest zabudowana z wszystkich stron poza południową, czyli dobrze naświetlony mam tylko salon. Do odważnych świat należy, u mnie jedna łazienka jest w śrdoku domu - nie ma okna, druga ma fixa, p. gospodarze pełni funkcję prani i suszarni okno fix, ani razu nie było sytuacji żeby brakowało otwarcia okna, po to jest WM. Działa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 30.10.2011 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 Za małe te pomieszczenia w pokoju 10m2 nie zrobisz sypialni dla 2 osób , no łóżko pietrowe pewnie ząłtwi problem ale chyba nie dla takich małych dzieci. Ogólnie bardzo ciasno w pomieszczeniach i potężny korytarz. Popracuj nad tym bo szkoda tej powierzchni. Co do wyskości 3 metry trochę duzo przy energooszcednym domu- było juz o tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 31.10.2011 09:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 Mówiąc o małym metrażu miałam na myśli właśnie pokoje a nie całość Ja lubię wysokie pomieszczenia a ze względu na małe nasłonecznienie wysokie okna miały doświetlać pokoje. Do zastanowienia. Rozkład trochę zmieniam, pokoje dziecięce będą miały po 12 m, taki pokój mamy teraz i na dwa łóżeczka to wystarczy, zabawki w drugim. Jednak największym problemem jest że będzie mało słońca w pokojach, wąska działka i wysoka zabudowa (domy piętrowe, dwupiętrowe naokoło), więc po pierwsze to się nie bardzo komponuje a po drugie sąsiedzi mnie zacieniają. Tyle że mi się ta parterówka bardzo podoba więc się upieram. Jak oczyszczę działkę to wymierzę sobie gdzie stałby dom i jak by operowało słońce. Jeśli chodzi o wygląd zewnętrzny i kolorystykę to byłoby coś w tym stylu tyle że bez tego portyku Jak tylko przerobię wnętrza to dokleję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts