Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grubość posadzki, jej akumulacyjność a praca pompy ciepła

deratus

Recommended Posts

Jaki ma wpływ grubość posadzki na działanie ogrzewania podłogowego? Zalecana jest ok 7 cm (jastrych mniej) i czy np zwiększenie jej do 10 cm nie będzie niosło negatywnych skutków, a może np. polepszyć warunki pracy pompy przez jej większą akumulacyjność i co za tym idzie bardziej stabilną pracę ? (rzadsze starty).

• 1 month później...

Oczywiście grubość wylewki ma wpływ na akumulacyjność płyty, ponieważ zwiększa jej masę. Np płyta wielkości 100m2, grubości 10cm waży 18t, aby podnieść jej temperaturę o 1* potrzeba dostarczyć 4,27kWh energii cieplnej - tyle też zakumuluje. Ma to duże znaczenie przy podłogówce na prąd przy tańszej taryfie, ponieważ w ciągu 10 godzin trzeba doładować płytę energią na pozostałe 14 w ciągu doby.

Proszę też o opinie o wylewkach, materiałach z czego wykonać.

Teraz są jastrychy do podłogówki, kiedyś też były ale strasznie drogie, u siebie robiłem z piachu, żwiru (drobny i średni), cementu i dodawany był plastyfikator.

Edytowane przez kbab

Kbab -sugerujesz że pompa np powietrzna nie będzie miała czasu w drugiej taryfie doładować posadzki , czy wręcz jej duża akumulacja i tak rozwiąże taki problem

Pc jak każdy kocioł musi być dopasowana do zapotrzebowania domu, tak samo jak płyta podłogowa - zapotrzebowanie to podstawa. Podłogówka jako grzejnik nadaje się tylko do domów energooszczędnych, w domach z dużym zapotrzebowaniem byłaby zbyt ciepła. Pc o mniejszej mocy będzie dłużej pracować w droższej taryfie przy większych mrozach, to można szybko policzyć.

Edytowane przez kbab

Oczywiście grubość wylewki ma wpływ na akumulacyjność płyty, ponieważ zwiększa jej masę. Np płyta wielkości 100m2, grubości 10cm waży 18t, aby podnieść jej temperaturę o 1* potrzeba dostarczyć 4,27kWh energii cieplnej - tyle też zakumuluje.

Podaj jakies zrodlo do obliczen, bo cos te parametry wydaja mi sie mocno zanizone ( i ciezar wlasciwy i pojemnosc cieplna)

To prawda, że suchy jastrych może mieć zarówno różną masę jak i ciepło właściwe (zależy od asortymentu i producenta), moje źródło to własny arkusz (mam takie do obliczania akumulacji buforów), ostatnio podliczałem w nim płytę o ciężarze 1800kg/m3, ale jastrych może również osiągnąć nawet 2200kg/m3. Jak podstawię taki ciężar to w/w podłogówka może zakumulować 5,22kWh/K (niecały 1kWh więcej). Zatem jeśli przy takiej płycie zapotrzebowanie wynosi np 48kWh/dobę tj 2kWh/godz. Aby to zapotrzebowanie zaspokoić tylko w tańszej taryfie trzeba doładować płytę 14x2=28kWh, na dwie 7-godzinne przerwy tj po 14kWh. O ile nie byłoby problemu zrobić to w 8 godzinach nocnych to już w 2 popołudniowych może być problem, bo jeśli np pc miała to zrobić to min jej moc musiałaby mieć 9kW i to bez cwu. Temperatura takiego grzejnika musiałaby wzrosnąć o 2,68*. Edytowane przez kbab

• 3 weeks później...
Proszę o wypowiedź HenoKa w tym temacie. Proszę też o opinie o wylewkach, materiałach z czego wykonać.

To prawda, że suchy jastrych może mieć zarówno różną masę jak i ciepło właściwe (zależy od asortymentu i producenta), moje źródło to własny arkusz (mam takie do obliczania akumulacji buforów), ostatnio podliczałem w nim płytę o ciężarze 1800kg/m3, ale jastrych może również osiągnąć nawet 2200kg/m3. Jak podstawię taki ciężar to w/w podłogówka może zakumulować 5,22kWh/K (niecały 1kWh więcej). Zatem jeśli przy takiej płycie zapotrzebowanie wynosi np 48kWh/dobę tj 2kWh/godz. Aby to zapotrzebowanie zaspokoić tylko w tańszej taryfie trzeba doładować płytę 14x2=28kWh, na dwie 7-godzinne przerwy tj po 14kWh. O ile nie byłoby problemu zrobić to w 8 godzinach nocnych to już w 2 popołudniowych może być problem, bo jeśli np pc miała to zrobić to min jej moc musiałaby mieć 9kW i to bez cwu. Temperatura takiego grzejnika musiałaby wzrosnąć o 2,68*.

Dopiero teraz trafiłem na ten wątek.

Zgadzam się z kbab, co do akumulacyjności ogrzewania podłogowego. Chciałbym tylko zwrócić uwagę, że podniesienie temperatury posadzki o 2,68K spowoduje też zauważalne podwyższenie temperatury w pomieszczeniu, co może być już mało komfortowe. Poza tym pompa ciepła o większej mocy, to także wyższa jej cena. Dotyczy to zwłaszcza pomp ciepła z gruntowym wymiennikiem poziomym lub pionowym. Dlatego zazwyczaj bardziej ekonomicznym i przy tym także bardziej komfortowym rozwiązaniem jest dobór pompy ciepła na całkowite zapotrzebowanie budynku na moc do ogrzewania + moc potrzebną do przygotowania ciepłej wody, w taki sposób, aby np. przy temperaturze zewnętrznej -20 st. C pompa ciepła pracowała niemal całą dobę. W takiej sytuacji, przy największym zapotrzebowaniu budynku na ciepło do ogrzewania nie wykorzystuje się praktycznie akumulacyjności ogrzewania podłogowego. Oczywiście oznacza to także pracę pompy ciepła w droższej taryfie. Praktyka pokazuje jednak, że przy takim doborze pompy ciepła udaje się uzyskać do 80% zużycia energii w tańszej taryfie do całkowitego zużycia energii przez pompę ciepła.

Taki dobór oznacza też, że nie ma potrzeby przesadzać z grubością wylewki ogrzewania podłogowego. Wylewka o grubości 8cm w energooszczędnym domu w zupełności wystarcza. Nie oznacza to jednak, że większa akumulacyjność jest błędem. Przykładem są budynki na płycie fundamentowej, gdzie warto wykorzystać akumulacyjność takiej płyty. Można to zrobić umieszczając rurki bezpośrednio w płycie lub w cienkiej wylewce na powierzchni płyty. Uzyskuje się wtedy potężny akumulator ciepła, który doskonale współpracuje z pompą ciepła. Mam podobne rozwiązanie i pompa ciepłą do ogrzewania w załącza się zazwyczaj raz w każdym okresie tańszej taryfy (oczywiście wtedy, gdy temperatura w pomieszczeniu jest niższa niż zadana w sterowniku pokojowym). Gdy zaczyna brakować ciepła z tańszej taryfy pompa pracuje również w taryfie droższej.

to ja mam pytanie trochę z innej beczki, ale nie wiem gdzie się podpiąć wiec pytam tutaj,

jestem na etapie planowania budowli i myślę o pompie powietrznej i jak będę miał tańszą taryfę od 22 do 6 i od 14do 16 - to czy wystarczy jak bede grzał od 4 do 6 rano i od 14 do 16 ?? jak długo "oddaje" ciepło podłogówka ?- czy takie grzanie starczy? czy trzeba będzie w miedzy czasie jeszcze dogrzewać ?? chce zrobic jakieś 4,5 cm jastrychu na podłogówkę i wszędzie płytki ceramiczne - oczywiście rozumiem ze przy największych mrozach okolo-15 i więcej to zapewne będzie potrzebna grzałka

oo to dobrze ze mowisz , ale nadal sie zastanawiam jak dlugo taka posadzka oddaje cieplo .. ??

Można powiedzieć, że posadzka zgromadzone w niej ciepło oddaje nieskończenie długo. Im mniejsza różnica temperatur pomiędzy posadzką i powietrzem w pomieszczeniu, tym mniejsza ilość ciepła jest oddawana.

Grzanie przez 4h w ciągu doby pompą ciepła o mocy grzewczej 7kW oznacza dostarczenie do podłogówki 28kWh energii w ciągu doby. Daje to średnią moc grzewczą 28/24=1,17kW, co przy 110m2 powierzchni daje nam 10,6W/m2.

Jest to moc jaką osiągają domy pasywne. Oczywiście możliwe jest zbudowanie takiego domu, ale trzeba zadbać o bardzo wiele szczegółów.

Jeżeli chcesz taki dom wybudować to przeczytaj na początek artykuły dostępne na stronie :

http://www.ibp.com.pl/biblioteka/budownictwo-pasywne.aspx

• 9 years później...