Arturo1972 26.04.2021 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2021 (edytowane) Jest typowo popełniany błąd - nie uwzględnienie zysków bytowych i słonecznych. Zależy jak leży, założenia Henok-a są bardzo prawidłowe. Jeśli są zyski bytowe czy słoneczne przewyższające temp. wylewki, a tak głównie jest, to wylewka nie oddaje tej energii a trzyma ją dalej. To ciepły przedmiot grzeje zimniejszy a nie odwrotnie... Kiedyś TB propagował odwrotną teorię Edytowane 26 Kwietnia 2021 przez Arturo1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.04.2021 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2021 Jeśli są zyski bytowe czy słoneczne przewyższające temp. wylewki, a tak głównie jest, to wylewka nie oddaje tej energii a trzyma ją dalej. Tyle, ze nie trzeba magazynować tej części, którą pokryją zyski. Do tego wtedy, kiedy obciążenie jest największe a zyski najmniejsze akumulacja nie jest potrzebna a nawet szkodzi. To stąd IMO opinie, ze grzanie w taniej strefie się nie sprawdza, bo przez zyski i małe obciążenie w dziennym okienku się ono nie odpaliło (za mało "podbite" ustawienia) chociaż źródło ciepła miało ogromny zapas mocy, żeby w 10 godzin wyprodukować ilość kWh potrzebnych na 24h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 26.04.2021 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2021 (edytowane) Tyle, ze nie trzeba magazynować tej części, którą pokryją zyski. Do tego wtedy, kiedy obciążenie jest największe a zyski najmniejsze akumulacja nie jest potrzebna a nawet szkodzi. To stąd IMO opinie, ze grzanie w taniej strefie się nie sprawdza, bo przez zyski i małe obciążenie w dziennym okienku się ono nie odpaliło (za mało "podbite" ustawienia) chociaż źródło ciepła miało ogromny zapas mocy, żeby w 10 godzin wyprodukować ilość kWh potrzebnych na 24h. Ty masz kable które działają na zasadzie on/off. czyli od razu u ciebie pobór np. 14KW albo zero ... Pompy ciepła mają sporo mniejszą moc i jeszcze modulują moc. Pompa ciepła inwertorowa NIGDY nie staruje od razu na pełnej mocy. Moc jest wyliczane według zadanej temepratury i następuje modulacja. Pompy inwertorowe nie ważne czy powietrzne czy P-W są przystosowane i przygotowane do pracy ciągłej .. Ty w ciągu 2 godzin grzania zużyjesz 2x14kWh czyli 28kWh i tyle wpuścisz energii w posadzkę. Grzejąc pompą ciepła w tym czasie zmagazynujesz dużo dużo mniej energii ... U mnie 2 godziny grzania to NIC , bez sensowne marnotrawstwo energii które nie podniesie temperatury w domu nawet o 0,2 stopnia .. No mój dzisiejszy wykres (pompa działa bez kagańca czasowego sterują ją termostat z histerezą 0,4). Od północy do prawie 10.00 pobrała 9KWh. Temepratura w nocy od -2 do prawie -7. Temp zasilania stała 29 stopni. Patrząc na tabele producenta pompa działała z COP 3.9 do 2,96 , zakładamy wiec że średnio z COP 3.5 czyli pompa wyprodukowała około (9x 3,5) 31kWh w ciągu prawie 10 godzin pracy. Czyli wychodzi 3kWh na godzinę ... U mnie jak widzisz było 3kWh na godzinę a u Ciebie 14kWh na godzinę ... Edytowane 26 Kwietnia 2021 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
exetterenak 26.04.2021 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2021 Czyli on/off będzie się zachowywał jak kable i rozpocznie pracę z pełną mocą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 26.04.2021 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2021 Czyli on/off będzie się zachowywał jak kable i rozpocznie pracę z pełną mocą? ON/Off działa na zasadzie 100% mocy albo 0% mocy. Tyle że moc pompy jest zależna od temperatury zewnętrznej jak i temperatury zasilania. Np. pompa 9KW może dać nawet 10-11KW a może i dać 4-5KW na 100% mocy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.04.2021 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2021 Ty masz kable które działają na zasadzie on/off. czyli od razu u ciebie pobór np. 14KW albo zero ... I mogą tak setki razy na sekundę. Ale mogą tez sobie taktować 10 minut pracy/20 minut odpoczynku. I co to zmienia? Moc jest wyliczane według zadanej temepratury i następuje modulacja. A to dla mnie nowość. Która PC tak ma? Te, które znam dodają do temperatury powrotu deltę - i taką puszczają w system. Modulacja następuje dopiero, jak do m=powrotu nie da się dodać delty, bo przekroczyłaby zadaną temperaturę. Inaczej to bezsensowne rozwiązanie - skoro ma zapas mocy, a jej nie używa, żeby jak najszybciej zapewnić komfort. Ty w ciągu 2 godzin grzania zużyjesz 2x14kWh czyli 28kWh i tyle wpuścisz energii w posadzkę. To mi 24h największych mrozów starczy. A PC PW jak ustawisz, że ma być zasilanie 40* w dziennym okienku będzie pykała na 30% mocy? Jak klimie zadaję 30* to działa na maksymalnych obrotach. Grzejąc pompą ciepła w tym czasie zmagazynujesz dużo dużo mniej energii ... O, nie wiedziałem, że nie da się jej zmusić. Tym bardziej się cieszę z wyboru. bez sensowne marnotrawstwo energii które nie podniesie temperatury w domu nawet o 0,2 stopnia .. U mnie też nie podnosi - co widać na wykresach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 26.04.2021 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2021 I A to dla mnie nowość. Która PC tak ma? Te, które znam dodają do temperatury powrotu deltę - i taką puszczają w system. Modulacja następuje dopiero, jak do m=powrotu nie da się dodać delty, bo przekroczyłaby zadaną temperaturę.. Dla ciebie to nowość bo nie masz pompy PW i nie masz pojęcia jak one działają i jak pracują i wszystko porównujesz w stosunku do kabli grzewczych. Grzanie pompą ciepła to nie wyścigi kto więcej w jak najkrótszym czasie dostarczy energii a chodzi aby dostarczyć jak najwięcej energii przy jak najniższym zużyciu energii (jak najwyższy COP) , tak aby sumarycznie było jak najniższe zużycie energii "pobranej" z sieci energetycznej. Chodzi o to aby rachunki za ogrzewanie były jak najniższe a ogrzewanie jak najbardziej komfortowe dla człowieka z jak najbardziej stabilną temp. w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.04.2021 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2021 Dla ciebie to nowość bo nie masz pompy PW i nie masz pojęcia jak one działają i jak pracują i wszystko porównujesz w stosunku do kabli grzewczych. Porównywałem jak wybierałem. Grzanie pompą ciepła to nie wyścigi kto więcej w jak najkrótszym czasie dostarczy energii a chodzi aby dostarczyć jak najwięcej energii przy jak najniższym zużyciu energii (jak najwyższy COP) , tak aby sumarycznie było jak najniższe zużycie energii "pobranej" z sieci energetycznej. Niskie obroty = niski COP. Chodzi o to aby rachunki za ogrzewanie były jak najniższe a ogrzewanie jak najbardziej komfortowe dla człowieka z jak najbardziej stabilną temp. w domu. Tak ględzisz o tej stabilnej temperaturze - a nawet nie masz wykresu, jak jest stabilna 9albo i nie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts