Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grubość posadzki, jej akumulacyjność a praca pompy ciepła

deratus

Recommended Posts

Jest typowo popełniany błąd - nie uwzględnienie zysków bytowych i słonecznych.

Zależy jak leży, założenia Henok-a są bardzo prawidłowe.

Jeśli są zyski bytowe czy słoneczne przewyższające temp. wylewki, a tak głównie jest, to wylewka nie oddaje tej energii a trzyma ją dalej.

To ciepły przedmiot grzeje zimniejszy a nie odwrotnie...

Kiedyś TB propagował odwrotną teorię :D

Edytowane przez Arturo1972

Jeśli są zyski bytowe czy słoneczne przewyższające temp. wylewki, a tak głównie jest, to wylewka nie oddaje tej energii a trzyma ją dalej.

Tyle, ze nie trzeba magazynować tej części, którą pokryją zyski. Do tego wtedy, kiedy obciążenie jest największe a zyski najmniejsze akumulacja nie jest potrzebna a nawet szkodzi. To stąd IMO opinie, ze grzanie w taniej strefie się nie sprawdza, bo przez zyski i małe obciążenie w dziennym okienku się ono nie odpaliło (za mało "podbite" ustawienia) chociaż źródło ciepła miało ogromny zapas mocy, żeby w 10 godzin wyprodukować ilość kWh potrzebnych na 24h.

Tyle, ze nie trzeba magazynować tej części, którą pokryją zyski. Do tego wtedy, kiedy obciążenie jest największe a zyski najmniejsze akumulacja nie jest potrzebna a nawet szkodzi. To stąd IMO opinie, ze grzanie w taniej strefie się nie sprawdza, bo przez zyski i małe obciążenie w dziennym okienku się ono nie odpaliło (za mało "podbite" ustawienia) chociaż źródło ciepła miało ogromny zapas mocy, żeby w 10 godzin wyprodukować ilość kWh potrzebnych na 24h.

Ty masz kable które działają na zasadzie on/off. czyli od razu u ciebie pobór np. 14KW albo zero ...

Pompy ciepła mają sporo mniejszą moc i jeszcze modulują moc.

Pompa ciepła inwertorowa NIGDY nie staruje od razu na pełnej mocy. Moc jest wyliczane według zadanej temepratury i następuje modulacja.

Pompy inwertorowe nie ważne czy powietrzne czy P-W są przystosowane i przygotowane do pracy ciągłej ..

Ty w ciągu 2 godzin grzania zużyjesz 2x14kWh czyli 28kWh i tyle wpuścisz energii w posadzkę.

Grzejąc pompą ciepła w tym czasie zmagazynujesz dużo dużo mniej energii ...

U mnie 2 godziny grzania to NIC , bez sensowne marnotrawstwo energii które nie podniesie temperatury w domu nawet o 0,2 stopnia ..

No mój dzisiejszy wykres (pompa działa bez kagańca czasowego sterują ją termostat z histerezą 0,4).

Od północy do prawie 10.00 pobrała 9KWh.

Temepratura w nocy od -2 do prawie -7. Temp zasilania stała 29 stopni.

Patrząc na tabele producenta pompa działała z COP 3.9 do 2,96 , zakładamy wiec że średnio z COP 3.5 czyli pompa wyprodukowała około (9x 3,5) 31kWh w ciągu prawie 10 godzin pracy. Czyli wychodzi 3kWh na godzinę ...

U mnie jak widzisz było 3kWh na godzinę a u Ciebie 14kWh na godzinę ...

Edytowane przez kaszpir007

Czyli on/off będzie się zachowywał jak kable i rozpocznie pracę z pełną mocą?

ON/Off działa na zasadzie 100% mocy albo 0% mocy.

Tyle że moc pompy jest zależna od temperatury zewnętrznej jak i temperatury zasilania.

Np. pompa 9KW może dać nawet 10-11KW a może i dać 4-5KW na 100% mocy ...

Ty masz kable które działają na zasadzie on/off. czyli od razu u ciebie pobór np. 14KW albo zero ...

I mogą tak setki razy na sekundę. Ale mogą tez sobie taktować 10 minut pracy/20 minut odpoczynku. I co to zmienia?

Moc jest wyliczane według zadanej temepratury i następuje modulacja.

A to dla mnie nowość. Która PC tak ma? Te, które znam dodają do temperatury powrotu deltę - i taką puszczają w system. Modulacja następuje dopiero, jak do m=powrotu nie da się dodać delty, bo przekroczyłaby zadaną temperaturę.

Inaczej to bezsensowne rozwiązanie - skoro ma zapas mocy, a jej nie używa, żeby jak najszybciej zapewnić komfort.

Ty w ciągu 2 godzin grzania zużyjesz 2x14kWh czyli 28kWh i tyle wpuścisz energii w posadzkę.

To mi 24h największych mrozów starczy.

A PC PW jak ustawisz, że ma być zasilanie 40* w dziennym okienku będzie pykała na 30% mocy?

Jak klimie zadaję 30* to działa na maksymalnych obrotach.

Grzejąc pompą ciepła w tym czasie zmagazynujesz dużo dużo mniej energii ...

O, nie wiedziałem, że nie da się jej zmusić. Tym bardziej się cieszę z wyboru.

bez sensowne marnotrawstwo energii które nie podniesie temperatury w domu nawet o 0,2 stopnia ..

U mnie też nie podnosi - co widać na wykresach.

I

A to dla mnie nowość. Która PC tak ma? Te, które znam dodają do temperatury powrotu deltę - i taką puszczają w system. Modulacja następuje dopiero, jak do m=powrotu nie da się dodać delty, bo przekroczyłaby zadaną temperaturę..

Dla ciebie to nowość bo nie masz pompy PW i nie masz pojęcia jak one działają i jak pracują i wszystko porównujesz w stosunku do kabli grzewczych.

Grzanie pompą ciepła to nie wyścigi kto więcej w jak najkrótszym czasie dostarczy energii a chodzi aby dostarczyć jak najwięcej energii przy jak najniższym zużyciu energii (jak najwyższy COP) , tak aby sumarycznie było jak najniższe zużycie energii "pobranej" z sieci energetycznej.

Chodzi o to aby rachunki za ogrzewanie były jak najniższe a ogrzewanie jak najbardziej komfortowe dla człowieka z jak najbardziej stabilną temp. w domu.

Dla ciebie to nowość bo nie masz pompy PW i nie masz pojęcia jak one działają i jak pracują i wszystko porównujesz w stosunku do kabli grzewczych.

Porównywałem jak wybierałem.

Grzanie pompą ciepła to nie wyścigi kto więcej w jak najkrótszym czasie dostarczy energii a chodzi aby dostarczyć jak najwięcej energii przy jak najniższym zużyciu energii (jak najwyższy COP) , tak aby sumarycznie było jak najniższe zużycie energii "pobranej" z sieci energetycznej.

Niskie obroty = niski COP.

Chodzi o to aby rachunki za ogrzewanie były jak najniższe a ogrzewanie jak najbardziej komfortowe dla człowieka z jak najbardziej stabilną temp. w domu.

Tak ględzisz o tej stabilnej temperaturze - a nawet nie masz wykresu, jak jest stabilna 9albo i nie).