Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gdzie ograniczać przepływ wody CO

lukos

Recommended Posts

Witam,

Posiadam instalacje C.O. z grzejnikami żeliwnym w domku jednorodzinnym (bliźniak).

W instalacji wszędzie są stare niedziałające zawory (chyba na stałe otwarte, ale tego nawet nie wiem), które chcę zamienić na termostatyczne (specjalne do grawitacji).

Rozmieszczenie pokoi w domu jest takie, że kuchnia i salon oraz leżące nad nimi pokoje są cieplejsze, a część korytarzowa i łazienka (przylegające do zewnętrznej elewacji) - zimniejsze.

Planuję założyć zawory termostatyczne do cieplejszych pomieszczeń, żeby wyrównać temperatury i nie przegrzewać pokoi.

Mam 2 pytania:

1) Czy celowe jest zakładanie również zaworów w zimniejszej części domu, gdzie zazwyczaj grzejniki i tak pracują najsilniej?

2) Czy jeśli wszędzie założę zawory termostatyczne, to czy przy włączonym mocniej piecu oraz wyższej temperaturze wody grzewczej oszczędzę na tym, że piec i tak nie będzie dużo pracować, bo grzejniki nawet na korytarzu zmniejszą przepływ?

Mam nadzieję, że za bardzo nie zakręciłem :).

Bardzo dziękuję za pomoc.

Lepiej założyć wszędzie bo jak już dogrzejesz te pomieszczenia cieplejsze to może się okazać, że i te zimniejsze szybciej osiągną zadaną temperaturę i wtedy też dobrze by było mieć coś do tłumienia.

Ad.2 lepiej zmniejszać temperaturę na kotle niż tlumić na głowicach

pozdr adam

Dzieki za odpowiedzi, chociaz z tego co widze, to Wasze opinie sa dosc rozbiezne.

@Adam - co sadzisz o ryzyku przegrzania?

@Kajmanxxl - Piec mam stary gazowy Stergaz, nie ma tam nic oprocz pokretla ustawienia temperatury czynnika grzewczego. Czy to nadal problem?

A moze na korytarzu po prostu zawory mechaniczne?

Czy możesz mi napisać czym jest ten bajpas?

Wystarczą zawory termostatyczne nadajace się do grawitacji lecz bez głowicy.

Zawory te posiadają tzw. nastawę wstępną.

Przy jej pomocy możesz sobie precyzyjnie wyregulować przepływy, zmniejszając przepływ tam, gdzie jest za ciepło, pozostawiając pełne otwarcie tam, gdzie jest za chłodno..

Pozdr.

Bogusław

@boguslaw Czy to znaczy, że same głowice mają marginalne znaczenie w działaniu takich zaworów? Czy reagują może jeśli zmieniają się mocno temperatury na zewnątrz? Bo jeśli Cię dobrze zrozumiałem to kupowanie głowic mija się z celem?

Głowica działa na zasadzie zamknięte- otwarte, natomiast siłą grzania poprzez grzejnik można sterować poprzez regulację przeplywu przez niego czynnika grzejnego (wody)...

Przeczytaj załączony tekst to będziesz wiedział w czym rzecz..

http://regulus.com.pl/download/REGULACJA%20HYDRAULICZNA%20REGULUS.pdf

Pozdrawiam

Bogusław

Wystarczą zawory termostatyczne nadajace się do grawitacji lecz bez głowicy.

Zawory te posiadają tzw. nastawę wstępną.

Przy jej pomocy możesz sobie precyzyjnie wyregulować przepływy, zmniejszając przepływ tam, gdzie jest za ciepło, pozostawiając pełne otwarcie tam, gdzie jest za chłodno..

Pozdr.

Bogusław

a jak zabezpieczysz piec na wypadek zamknięcia wszystkich zaworów???????