Leon102 25.10.2011 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego - nie ma żadnego zagospodarowania tak mi powiedzieli, co to oznacza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lelelek 25.10.2011 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 nic innego jak to że gmina nie sporządziła mpzp. W takim przypadku wydawana jest decyzja o warunkach zabudowy (potrzebna mapa do celów lokalizacji i dużo cierpliwości - czasami trwa to miesiące) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leon102 25.10.2011 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 (edytowane) Hm, a to też nie jest wiadome czy to budowlana? i dopiero jak będzie wiadome mpzp Do czego tak na prawdę jest potrzebne mpzp Dali mi wniosek o udostepnienie kopii mapy zasobu geodezyjnego i kartograficznego i wniosek o wydanie warunkow zabudowy i zagospodarowania terenu dla przedsięwzięć nie wpływających znacząco na środowisko. Hmmm trochę nie mogę się w tym odnaleźć co do czego mi potrzebne i co w 1 kolejności. Edytowane 25 Października 2011 przez Leon102 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lelelek 25.10.2011 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 (edytowane) przeczytaj dokładnie co napisałem - NIE ma tam mpzp. W takim przypadku decyzja o war. zab. na co mówisz już masz wniosek. Dopiero jak to otrzymasz to się dowiesz co,gdzie i jak duże możesz wybudować itp. Jak jest mpzp to jest to wiadomo od razu. edit. tak na prawdę to nie przejmował bym się tym, ponieważ nie kupowałbym tej działki. Pomyśl sobie ile razy wpadnie piłka na twoją działkę z lekcji wf lepiej zrobić furtkę w ogrodzeniu z popielniczką Edytowane 25 Października 2011 przez lelelek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesz 25.10.2011 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Mnie odstrasza niby dzialka jest tyle warta, ile ktos za nia zaplaci a na powaznie: - uciazliwy dojazd, ze sluzebnoscia, obowiazkami odsniezania, itd...trzeba wszystko uzgodnic i najlepiej jakos pisemnie/notarialnie potwierdzic. - sasiedztwo... Droga blisko, pewnie jest ograniczenie predkosci jak szkola obok, ale....ruch aut jest uciazliwy wieczorem. samo gimnazium...zaraz za plotem..NIE dziekuje! zwlaszcza patrzac na dzisiejsza kulture "mlodziezy" chyba, ze zrobisz ekran jak przy autostradzie - wspomniane juz braki planu = nie wiesz jaki sasiad Ciebie czeka, jak jakis zakladzik, lub bud. Wielomieszkaniowe, moze byc uciazliwie (a "developerzy" potrafia.wciskac szeregowki czy inne domy w takie miejsca...sam sie przekonalem jak szukalem ofert pod siebie) - usadowienie wjazdu od poludnia nie jest najszczesliwsze, ale idzie je rozplanowac Czasami trafia sie okazja kupna dzialki za dobra cene, uzbrojenia jej oraz dalszej sprzedazy po 1-2 latach. Tez warte rozwazenia, ale ryzykowne. Ja na cele wlasno-mieszkalne bym jej nie kupil ;p Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 26.10.2011 03:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 A ja jestem prawie pewna, ze w przyszlosci bedzie to teren z zabudowa jednorodzinno-uslugowa (nieuciazliwa), ze wzgledu na bliska droge przejazdowa, co oznacza, ze np twoj przyszly sasiad kupi dzialke, zbuduje dom 2 pietrowy i na parterze otworzy uslugi fryzjerskie, albo bar nocny, albo maly warsztat do reperacji rowerow.Jak kupisz te dzialke, bez warunkow zabudowy to na pewno czekac cie bedzie niespodzianka.Bez wydanych na twoj wniosek przez gmine Warunkow Zabudowy kupujesz "worek z kotem", a na WZ czeka sie czsami pare miesiecy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tfor 26.10.2011 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 (edytowane) A ja jestem prawie pewna, ze w przyszlosci bedzie to teren z zabudowa jednorodzinno-uslugowa (nieuciazliwa), ze wzgledu na bliska droge przejazdowa, co oznacza, ze np twoj przyszly sasiad kupi dzialke, zbuduje dom 2 pietrowy i na parterze otworzy uslugi fryzjerskie, albo bar nocny, albo maly warsztat do reperacji rowerow. Jak kupisz te dzialke, bez warunkow zabudowy to na pewno czekac cie bedzie niespodzianka. Bez wydanych na twoj wniosek przez gmine Warunkow Zabudowy kupujesz "worek z kotem", a na WZ czeka sie czsami pare miesiecy. Albo dom pogrzebowy. I tą 5 metrową (łatwą do odśnieżania) drogą non stop kondukty. Edytowane 26 Października 2011 przez tfor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Eskaa 26.10.2011 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 Leon czy ta działka i cena jest dla ciebie bardzo atrakcyjna ? Pytam, bo niemal wszyscy tutaj uważają, że to nie jest fajna działka a ty chyba już zdecydowałeś że ją kupisz ? Ile innych działek oglądałeś? Może to wcale nie jest atrakcyjna cena? Nie pisze tego złośliwie, ale skoro nie wiesz co to jest ( i po co) MPZP to chyba nie wiesz jeszcze zbyt wiele o budowaniu i ktoś może wcisnąć ci coś co nie jest warte tej ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leon102 26.10.2011 09:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 (edytowane) Dopiero jak to otrzymasz decyzja o war. zab. to się dowiesz co, gdzie i jak duże możesz wybudować itp. Jak jest mpzp to jest to wiadomo od razu. A wniosek o to żeby mpzp otrzymać to musi już właściciel tak ? Wielkie dzięki wszystkim za opinie są one dla mnie niebywale wartościowe. Z działką jest tak, że wszystkie które oglądałem może były takie same albo większe ale są zupełnie poza miastem, a nie są tańsze, wręcz nawet droższe około 250 - 300 tys. I są to miejsca które mi w ogóle nie odpowiadają bo bez samochodu nic się nie zrobi. Nie zrobi się nawet zakupu chleba rano na śniadanie przystanki kawał drogi.... W przyszłości wozić dzieci samochodem zamiast spacerkiem do przedszkola itp. pozniej szkola podstawowa to samo. Nie chce fundować dzieciom takiej męki, osobiście w dzieciństwie chodziłem do szkoły na piechotę poźniej do średniej autobusem i było ok. Ta działka natomiast jest położona niedaleko centrum mojego miasta i wszystko jest bardzo blisko szkola, przedszkole, szpital, przystanek, sklep, poczta, kregielnia, basen... wszystko. I od czasu poszukiwań, a jest to ponad rok obserwacji, a pół roku bardziej intensywnego poszukiwania to nie spotkałem działki która jest położona w cywilizowanym miejscu. Owszem jest sporo działek na WIOSKACH i żeby dostać się do mojego miasta to jest 35minut autobusem, owszem mam samochód i mnie by to nie przeszkadzało ale dzieci nie będą mieć samochodu w wieku 13 lat Z resztą jakbym chciał dom na wsi to mam w kielcach taki stoi pusty i czeka na zamieszkanie, a nawet mogę wybudować drugi nowy bo działka dodatkowa wolna, ale mnie nie kręcą klimaty wiejskie lasy, łąki pola. Owszem na tydzień czasu wyjechać tak, ale nie całe życie. Chyba rozumiecie o co mi chodzi Co do kupna to nie należę do ludzi którzy kupują w pośpiechu... wcześniej muszę 10x sprawdzić dlatego ten temat : ) i tyle pytan. Dzięki Wam dostrzegłem wiele wad których wcześniej nie zauważałem, a o to przecież chodzi żeby je zauważyć przed kupnem, a nie po. Edytowane 26 Października 2011 przez Leon102 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frelka 26.10.2011 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 a wniosek o to żeby mpzp otrzymać to musi już właściciel tak ? MPZP - Miejscowy Plan Zagospodarowania Przestrzennego - jest lub nie ma go w gminie/jej części. Określa strefy i warunki jakie obowiązują w tych strefach (kąt dachu, % powierzchni biologicznie czynnej itd.). Jeśli jest, gmina musi go udostępniać na stronach BIP. Wniosek o warunki zabudowy możesz złożyć sam (tak tu pisali na forum ) Wnioskuje się o nie tylko jeśli nie ma MPZP. MPZP - jest trudniejszy do zmiany, ale można się z niego dowiedzieć, co może zostać wybudowane także w najbliższej okolicy. Warunki zabudowy dotyczą tylko jednej działki - na tej podstawie wiesz co można budować tylko na działce, dla której wydano warunki. Nie ma pewności, że sąsiad nie wybuduje farmy drobiu Doskonale rozumiem chęć kupna działki w centrum. Z drugiej strony, jeśli działki na obrzeżach są droższe (pewnie też większe), to gdzie jest haczyk? Działka w centrum tańsza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lelelek 26.10.2011 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 mpzp nie sporządzicie tylko dla swojej działki tylko dla większych obszarów (jak wykonuje go gmina to przeważnie wykonuje go dla całej gminy). Jeśli chcesz podjąć się takiego wyzwania to trzeba uszykować kilkaset tyś zł.Jeśli można się zapytać to co to za miasto z takimi kłopotami w zakupie działki i do tego cenami b.wysokimi m2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leon102 26.10.2011 10:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 Dąbrowa Górnicza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alus1719508498 26.10.2011 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 Ja bym tego w życiu nie kupił bez warunków zabudowy.1) nie wiesz gdzie będziesz mieć linię zabudowy (NIE MOŻESZ SIĘ BUDOWAĆ w dowolnym miejscu ot tak gdzie sobie wymyślisz)2) wąskie i trudne do zagospodarowania3) drzewa do wycięcia - wiesz ile zachodu się z tym wiąże i ile kasy? Co to za gatunki drzew tam rosną? oby nie dęby czy modrzewie, bo może się okazać, że zapłacisz za wycinkę więcej niż ta działka warta. 4) hałas ze szkoły (szczególnie dzwonki) - to jest coś co nikomu nie życzę5) kilka innych rzeczy o których już przedmówcy pisali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaKuba 26.10.2011 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 Też bym działki nie kupiła. Już pomijając inne aspekty, najważniejszy dla mnie to ten, że dom zbyt blisko jest szkoły i drogi głownej (mieszkam blisko szkoły i drogi głównej- dzwonki plus wydzieranie się na przerwach jednak może kiedyś wkurzyć, a wczesno poranny warkot samochodów wybudza). Dodatkowo jeśli nie miałabym pewności co może powstać na sąsiedniej działce po prostu bym się bała, ze będzie to albo zabudowa wielorodzinna albo jakiś klub nocny Ew zawsze można przyjąć, ze nawet jak będziesz już tam mieszkał i jednak Ci się nie spodoba, to dom sprzedasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Eskaa 26.10.2011 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 Leon znam Dąbrowę jak własną kieszeń, możesz napisać coś więcej np. w którym miejscu jest ta działką? Spokojnie, nie kupię jej za twoimi plecami Szczerze, nie sądzę żeby to była dobra cena, myślałam, że mówimy o innym , większym niż Dąbrowa mieście. Rozumiem twoją chęć zamieszkania w centrum , też mam dzieci i przeraża mnie mieszkanie z nimi na wsi, ale cena jest wysoka jeśli weźmiesz pod uwagę wszystkie minusy działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 26.10.2011 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 (edytowane) W przeciwieństwie do przedmówców ja bym kupiła tą działkę.Lokalizacja jest bardzo ważnym elementem. Jeśli nie jesteście emerytami to zazwyczaj pomiędzy 8 a 16 nie ma was w domu, więc hałas ze szkoły nie będzie wam przeszkadzał. Działka nie jest w pierwszej lini zabudowy od drogi to i hałas z drogi nie będzie przeszkadzał. Argument że macie wszędzie blisko a wasze dzieci nie są uwiązane i zdane tylko na was i wasz transport jest dla mnie znaczący. Mój starszak sam chodził do szkoły od pierwszej klasy bo miał blisko. Zajęcia dodatkowe - sam chodzi bo ma blisko. Sklep mogę w każdej chwili wyskoczyć po brakujące mleko czy cukier ewentualnie posłać dziecię. Te elementy są dla mnie bardzo ważne.Oczywiście najpierw postarałabym się o warunki zabudowy bo bez tego ani rusz. Edytowane 26 Października 2011 przez aglig Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Eskaa 26.10.2011 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 Ale o czym ty piszesz ????Jasne, że lokalizacja jest ważna, ale ważniejsze jest to, co za kilka lat sąsiad wybuduje za płotem ! Dopóki tego nie wiadomo działka nie jest warta tej ceny- nie zapominajmy, że ta działka jest po prostu droga ! Poza tym patrząc pod kątem dzieci, ulica wygląda na ruchliwą, nie wiem czy dzieci same będą mogły się tam poruszać ( przynajmniej do pewnego wieku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 26.10.2011 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 Jeśli będzie miał udział w drodze to skutecznie będzie mógł blokować niekorzystne dla siebie inwestycje sąsiada. Ja tam chodnik widzę. Na wsi chodników raczej mniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Eskaa 26.10.2011 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 Nie trafia do mnie też argument z emerytami, bo kiedyś właściciel działki będzie emerytem i co wtedy? Kupi drugą działkę w cichej okolicy i wybuduje drugi dom?Może tak zrobić, ale czy warto teraz pakować się w coś co na stare lata i tak trzeba będzie sprzedać? Nie każdy pracuje do 16, niektórzy pracują na kilka zmian lub w domu. I co wtedy? A co z małymi dziećmi, które pół dnia spędzają na zabawie przed domem? Widząc ile jest minusów tej działki cena musiałaby być bardzo niska, żebym się skusiła na jej zakup , a tutaj cena nie jest niska, jest wręcz za wysoka jak za taką działkę.Leon czy to jest Reden ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Eskaa 26.10.2011 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 Jeśli będzie miał udział w drodze to skutecznie będzie mógł blokować niekorzystne dla siebie inwestycje sąsiada. Ja tam chodnik widzę. Na wsi chodników raczej mniej Nie ma to jak użerać się z najbliższym sąsiadem z którym mam mieć wspólną drogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts