aglig 26.10.2011 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 Leon ma już cichy dom w kieleckim. Na emeryture jak znalazł.Dzieci chodzą najpierw do przedszkola a później do szkoły Po obiadku często gęsto zajęcia dodatkowe. Ciepłych miesięcy w roku mamy kilka ( w tym dwa w wakacje kiedy szkoła nie pracuje). Dużo będą spedzać czasu na tym podwórku ? A koledzy ? W mieście będą ich miały więcej niz na wsi. Jeśli oboje rodzice pracują to zazwyczaj są poza domem do 10 godzin w ciągu doby. Kolejne 8 godzin odpada na sen i pozostaje z doby jakieś 6 godzin. Z czego rano godzina odpada na szykowanie się do wyjścia. Po przyjściu też trochę czasu trzeba poświęcić na gotowanie i sprzątanie co odbywa się w domu a nie na podwórku. Z 6 godzin zostają 3 przy naszej szerokości geograficznej zazwyczaj jest już ciemno. Jeśli jestem na podwórku to góra średnio pół godziny dziennie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 26.10.2011 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 Leon kto sprzedaje dzialke ?osoba prywatna czy urzad gminy/miasta ?osobiscie dla mnie najwiekszym mankamentem nie jest szkola ale wspolna droga i to dosc dluga, jesli trafisz na wspolwlasciciela drogi ok, ze np na spole odsniezacie to w porzadku jesli nie, to zapieprzasz taki wielki kawal drogi codziennie rano o 5, za wyccinke ja nie placilam nic, tzn dostalam zgode z UM na wycinke ze wzgledu na planowana inwestycje, zaplacilam jedynie za wykonanie tej uslugi 1200 zl, mialam duzo drzew, dostalam jedynie nakaz za kazde wyciete drzewo wykonania nasadzen, ale dopiero po skonczonej inwestycji nie musisz byc wlascicielem dzialki aby dowiedziec sie jaki MPZP czy zlozyc wniosek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Eskaa 26.10.2011 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 Leon ma już cichy dom w kieleckim. Na emeryture jak znalazł. Dzieci chodzą najpierw do przedszkola a później do szkoły Po obiadku często gęsto zajęcia dodatkowe. Ciepłych miesięcy w roku mamy kilka ( w tym dwa w wakacje kiedy szkoła nie pracuje). Dużo będą spedzać czasu na tym podwórku ? A koledzy ? W mieście będą ich miały więcej niz na wsi. Jeśli oboje rodzice pracują to zazwyczaj są poza domem do 10 godzin w ciągu doby. Kolejne 8 godzin odpada na sen i pozostaje z doby jakieś 6 godzin. Z czego rano godzina odpada na szykowanie się do wyjścia. Po przyjściu też trochę czasu trzeba poświęcić na gotowanie i sprzątanie co odbywa się w domu a nie na podwórku. Z 6 godzin zostają 3 przy naszej szerokości geograficznej zazwyczaj jest już ciemno. Jeśli jestem na podwórku to góra średnio pół godziny dziennie. Wiesz- ja mieszkam w domu i moje dzieci często bawią się przed domem, na pewno nie pół godziny dziennie,w okresie letnim nawet kilka godzin. Starsze dziecko bawi się samo więc gdy gotuję i sprzątam nie muszę cały czas go pilnować. Przecież każdy z nas ma inne życie, obowiązki i w inny sposób spędza czas wolny. Można np. zatrudnić opiekunkę do dziecka i gdy rodzice są w pracy to dzieci z opiekunką przed domem, więc wyliczanie ile godzin dziennie jesteś w pracy a co za tym idzie nie przed domem, jest sensu. Niektórzy pracują np. dzień na dzień, więc mają trochę wolnego w tygodniu, inni pracują na nocki i w dzień chcą mieć spokój by się wyspać. Uważam, że po buduje się dom, żeby jak najwięcej czasu spędzać w ogrodzie czy na tarasie. Latem dzieci mają przed domem basen i inne zabawki, ja mogę się wtedy opalać jeśli mam ochotę ( i dzień wolny od pracy ) czy choćby pić kawę z koleżankami na tarasie itd. itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Eskaa 26.10.2011 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 Poza tym nikt nie przekonuje Leona do tego ,żeby wyniósł się na wieś tylko żeby wybrał inną działkę , bez towarzystwa gimnazjum i w miejscu gdzie jest MPZP- bo jak za kilka lat na działce obok ktoś wybuduje np. warsztat samochodowy to spokoju nie będzie ani w tygodniu ani w weekendy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 26.10.2011 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 ło Jezu! W Dąbrowie wywalać taką kasę na działkę??? A później dziwić się że ceny działek szaleją w tym rejonie. Ludzie wiedzą jak psuć rynek. A poza tym - centrum Dąbrowy to brzmi dumnie. Tylko gdzie to centrum znaleźć? Z jednej strony byle jaka zabudowa, z drugiej blokowiska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Eskaa 26.10.2011 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 ło Jezu! W Dąbrowie wywalać taką kasę na działkę??? A później dziwić się że ceny działek szaleją w tym rejonie. Ludzie wiedzą jak psuć rynek. A poza tym - centrum Dąbrowy to brzmi dumnie. Tylko gdzie to centrum znaleźć? Z jednej strony byle jaka zabudowa, z drugiej blokowiska. Podpisuję się pod tym obiema rękami. Kiedyś ludzi ogarnęło szaleństwo w związku z działkami w okolicach Pogorii ( nie mam na myśli C.H.Pogoria) . Teraz jak już nie ma tylu chętnych powoli ceny spadają i bardzo dobrze, bo nagle przez Pogorię Dąbrowa stała się "prestiżowa" i ciężko znaleźć działkę w dobrej cenie a przecież to nie jest piękne miasto .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 26.10.2011 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 a przecież to nie jest piękne miasto .... Ja aż taki subtelny, w swoich osądach, nie jestem. Czyż nie lepiej zamieszkać na wsiach w pobliżu. I wtedy wypucowanym autem jeździć do "centrum" Dąbrowy:)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 26.10.2011 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 Za te pieniądze, przy odrobinie inwencji , znajdziesz działkę marzenie, a nie pól dupy za krzakiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margoth1719503976 26.10.2011 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 Ja w przeciwieństwie do aglig spędzam prawie cały czas na dworze (oczywiście w letnie miesiące i przy sprzyjającej pogodzie). Nie wyobrażam sobie siedzenia w domu, jeśli świeci słońce. Każdy właściciel domu ma ogród - większy lub mniejszy, ale ma. Ogród wymaga dużo pracy, więc na dworze spędza się bardzo dużo czasu. Działka za 200 tysięcy, której właściciel jest niewolnikiem własnego domu, to porażka (nie wyjdę, bo ulica, sąsiedzi, szkoła, hałas itp). Jeśli już ją kupować, to co najmniej za połowę tej ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 26.10.2011 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 co z mediami ? będziesz musiał rozbudować wodociąg wzdłuż drogi ? jak elektrownia zapatruje się na przyłącze ? zrobią w ciągu roku ? co z gazem, kanalizacją ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leon102 27.10.2011 01:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 (edytowane) Wszystkiego się próbuje dowiedzieć, na razie złożyłem wnioski. I dodatkowo szukam innej działki. Oczywiście jeszcze mnóstwo rzeczy do sprawdzenia i długa droga do kupna o ile jakieś dziwadła nie wyskoczą, ale jakby co to projekt na tą działkę mam na oku ten: http://www.extradom.pl/projekt-domu-dom-przy-hiacyntowej-krk1140.aspx Jak Wam się widzi ten projekt w tej działce? (nie mogę znaleźć zdjęć gotowych domów z tego projektu) Wolałbym projekt "dom przy parkowej", ale troszkę mała działka Edytowane 27 Października 2011 przez Leon102 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elka51 27.10.2011 04:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 ło Jezu! W Dąbrowie wywalać taką kasę na działkę??? A później dziwić się że ceny działek szaleją w tym rejonie. Ludzie wiedzą jak psuć rynek. A poza tym - centrum Dąbrowy to brzmi dumnie. Tylko gdzie to centrum znaleźć? Z jednej strony byle jaka zabudowa, z drugiej blokowiska. Hehehehe jakie "centrum"? budynek przy ulicy to wiejska chałupa z gospodarstwem widać ją na zdjęciu satelitarnym...więc o "centrum" nie ma mowy. Na "szybko" sprawdziłam oferty działek w internecie - w DG za taką kwotę można bez problemu kupić działkę wielkości 3000 m2. Cena ponad 200 tys za skrawek 800m2 ogrodu za stodołą bez dostępu do drogi publicznej... moja rada - jak chcesz kupić działkę w tej cenie takiej wielkości to zacznij szukać w Warszawie - na pewno będzie to lepsza inwestycja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Eskaa 27.10.2011 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Leon czy ty czytasz uważnie co piszemy ?Skupiłeś się na wyborze projektu nie znając warunków zabudowy, czyli trochę od d... strony. Jeśli mimo wszystko bardzo chcesz już wybierać to powiem tak -Dom przy hiacyntowej jest bardzo duży, wymagana działka to 30,25 x+ 22,9 a twoja ma 36 x23 - chcesz zabudować całą działkę ? Dom będzie cholernie drogi, ale to chyba nie problem skoro kupujesz równie drogą działkę? Poza tym mając wjazd od południa salon powinien być od frontu lub chociaż od zachodu a u ciebie jest od wschodu.Sam projekt jest mocno przekombinowany i osobiście w ogóle mi się nie podoba. Wielki dom a jeden z pokoi ma 8 m....Pierwszy projekt który nam pokazałeś czyli KRASNAL 2 to był mały, skromny domek w porównaniu z Domem przy Hiacyntowej, skąd taka różnica?Póki co wygląda to tak jakbyś sam nie wiedział czego chcesz.Proponuję zastanowić się nad budżetem-ile możesz wydać na działkę i ile na dom. Wybierając projekt zastanów się ile potrzebujesz pokoi i jaka powierzchnia użytkowa cię interesuje, bo teraz wybierasz mały dom a za chwilę ogromny i skomplikowany.Pamiętaj, że bez warunków zabudowy i tak nie ruszysz z miejsca. Pytałam ,ale nie odpowiedziałeś - czy ta działka jest na Redenie? Jeśli nie to przeszukaj net, na Redenie są działki na sprzedaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Eskaa 27.10.2011 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Hehehehe jakie "centrum"? budynek przy ulicy to wiejska chałupa z gospodarstwem widać ją na zdjęciu satelitarnym...więc o "centrum" nie ma mowy. Na "szybko" sprawdziłam oferty działek w internecie - w DG za taką kwotę można bez problemu kupić działkę wielkości 3000 m2. Cena ponad 200 tys za skrawek 800m2 ogrodu za stodołą bez dostępu do drogi publicznej... moja rada - jak chcesz kupić działkę w tej cenie takiej wielkości to zacznij szukać w Warszawie - na pewno będzie to lepsza inwestycja. To nie firewall twierdzi, że działka jest w centrum, tylko autor wątku napisał ,że działka jest w dobrym miejscu ,gdzie wszystko jest "na miejscu". Poza tym niestety Dąbrowa to nie Warszawa i nawet w tak zwanym centrum można takie chałupki wiejskie spotkać, dlatego i ja i farewall napisaliśmy, że Dąbrowa to nie jest piękne miasto a działka nie jest warta tej ceny. Na szybko możesz w necie znaleźć wiele działek w Dąbrowie , ale trzeba wiedzieć że niektóre dzielnice są bardzo daleko od centrum i tam zawsze będzie tanio. Nie można wrzucić do jednego worka działek np. z dzielnicy Korzeniec i z Sikorki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leon102 27.10.2011 07:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 (edytowane) w DG za taką kwotę można bez problemu kupić działkę wielkości 3000 m2. Na wsi tak, strzemieszyce wielkie, błędów, antoniów, marianki (to też jest DG - DG ma dużą powierzchnie) albo inne coś gdzie działki bym nawet nie kupił za 50 tys która by miała 50x100. Gotowego domu w stanie surowym za 250 tys bym nawet tam nie kupił bo to jest wieś, działkę i dom na wsi to ja już mam. Nie chce fundować dzieciakom męki jaką przechodzili moi znajomi z tych okolic dojeżdzając dzien w dzien do szkoly okolo godzine czasu w autobusie(i nie zawsze dojechali bo autobus ugrzęzł w śniegu - zdarzało się że musieli wysiadać wszyscy i pchać autobus!! Prawda z życia), a po szkole zapraszalem kumpla z takowej wioski do mnie bo musiałby czekac godzine na autobus zeby pozniej kolejna godzine jechac do domu i byc w domu na kolacje to przeczekiwał u mnie zamiast na przystanku - bo miałby pod nosem sople do chodnika. Hehehehe jakie "centrum"? budynek przy ulicy to wiejska chałupa z gospodarstwem widać ją na zdjęciu satelitarnym...więc o "centrum" nie ma mowy. to nie jest centralne centrum bo raczej nie ma ziemi obok pałacu kultury no bez przesady, ale jest to prawie centrum, a nie zadupie. Do centrum jest 5minut z buta, do najblizszego przystanku niecale 3 minuty z buta, moze nawet mniej. W samym centrum w dosłownym tego znaczeniu nawet bym nie chciał bo centrum w dg to fontanna, pałac kultury i tyle, no i zwrokiem jeszcze można sięgnąć centrum handlowe pogoria. Eskaa to nie jest na Redenie. Daj mi jeden link do działki z Redenu w cywizilowanym miejscu w dobrej cenie według Ciebie, a będę Ci do końca życia wysyłał paczki z prezentami tego dnia gdy ją zakupie. Baaa nawet nie musi być w dobrej cenie, może być droższa od tej co mam na oku. To nie firewall twierdzi, że działka jest w centrum, tylko autor wątku napisał ,że działka jest w dobrym miejscu ,gdzie wszystko jest "na miejscu". I tak właśnie jest, bez samochodu spokojnie można tam funkcjonować, więc jak zasypie nawet śnieg bardzo duży to nie trzeba zapier... z łopatą żeby móc gdziekolwiek się dostać. Można po prostu olać system i udać sie na przystanek. I w weekend tez nie bede musial machac lopata zeby rano kupic chleb, zeby miec co na sniadanie zjesc. Skupiłeś się na wyborze projektu nie znając warunków zabudowy, czyli trochę od d... strony. Nic nie kupie zanim nie poznam wszystkich szczegółów odnośnie działki. Jak ma wydać kilkaset tysięcy i mieszkać na wsi to wolę już kupić mieszkanie w cywilizowanym miejscu. Cena ponad 200 tys za skrawek 800m2 ogrodu za stodołą bez dostępu do drogi publicznej... moja rada - jak chcesz kupić działkę w tej cenie takiej wielkości to zacznij szukać w Warszawie - na pewno będzie to lepsza inwestycja. Na serio nie wiem skąd bierzecie te ceny? Edytowane 27 Października 2011 przez Leon102 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukep3 27.10.2011 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 co to za miasto? bo to chyba lokalizacja determinuje cenę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Eskaa 27.10.2011 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Leon wspomniałam o działkach na redenie, bo myślałam,że tam jest ta "twoja" działka. Widziałam podobne ogłoszenie do twojego , jeśli znajdę to ci je podeślę.Nie twierdzę ,że reden to centrum ale kilka razy pytałam cię gdzie jest działka o której piszemy i nie raczyłeś odpowiedzieć.Ja naprawdę rozumiem twoje argumenty, sama z centrum miasta wyprowadziłam się pod miasto i widzę różnicę.Nie jestem przeciwko tobie, wręcz przeciwnie tylko że ty nie współpracujesz tzn. z jednej strony oczekujesz rady a z drugiej nie odpowiadasz na pytania które ci zadajemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Eskaa 27.10.2011 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 co to za miasto? bo to chyba lokalizacja determinuje cenę... Proponuję przeczytac trochę więcej niż ostatni post zanim się wypowiesz. Drugą stronę wałkowany jest temat jakie to miasto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leon102 27.10.2011 08:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Odpowiedziałem wyżej Dąbrowa Górnicza. Dąbrowa Górnicza - Reden, Gołonóg też by mógł być to jest cywilizowane. Ja naprawdę rozumiem twoje argumenty, sama z centrum miasta wyprowadziłam się pod miasto i widzę różnicę. Skąd dokładnie dokąd dokładnie jeśli można wiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Eskaa 27.10.2011 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Leon http://dom.gratka.pl/tresc/407-7690975-slaskie-dabrowa-gornicza-centrum.html#5f571b92985cb4df,1 Pamiętaj, że nie twierdzę że działki z tego ogłoszenia są lepsze od twojej, tylko myślałam,ze właśnie tam jest twoja działka.Jeśli szukasz czegoś w ścisłym centrum ( tereny za pałacem kultury) to Reden jest daleko..... Dla mnie sam Reden nie jest złą okolicą aczkolwiek nie wiem gdzie dokładnie są działki z ogłoszenia, więc nie można jednoznacznie powiedziec że to jest dobra oferta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts