szczukot 25.10.2011 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 (edytowane) WitamCzy moze mi ktos pomoc w zrozumieniu jak dziala sterowanie piecem z pogodowka ? Ogrzewam dom pierwszy sezon i nie za bardzo czaje jak to dziala. A wiec mam dwa obiegi - kaloryfer i podlogowke z mieszaczem, do tego jakies radiowe sterowanie (chyba 430f Vaillant) i pogodowke na zewnatrz. No i teraz tak : ustawiam sobie krzywa grzewcza i temperature jaka chce osiagnac w domu. Na podstawie pogodowki i tych danych piec ustawia temperature w obiegu grzewczym. Kolejne ustawienie to maksymalna temperatura w podlogowce - sterowanie nie pozwoli na przekroczenie tej wartosci dzieki mieszaczowi.Czy dobrze na razie to ogarniam ?No i teraz pytanka : 1) Czy sterowanie zadana temeprature robi 'inteligentnie' i jak ustawie, ze ma to byc np od godz 6-10 to w tych godzinach bedzie zapodawac, czy np wlaczy wczesniej aby juz nagrzac dom i wylaczy wczesniej (liczac na bezwaldnosc domu) ?2) Czy temepratura mierzona/wskazywana przez czujnik wewnetrzny (na sterowniku) jest jaos brana pod uwage przez to wszystko co wczesniej pisalem, czy jest to po prostu termometr ?3) nawet jak temperatura na zewntzr bedzie o 1 st nizsza niz ta zadana do osiagniecia, to piec i tak bedzie grzal, tylko ze niska temperatura ? Fantom Edytowane 25 Października 2011 przez szczukot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 25.10.2011 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Witam, Ja mam podobny zestaw tyle ,że piec to eco Compact (lodówka) + Calormatic 430F. Niestety mam sterowanie tylko jednym obiegiem - grzejniki, ,a podłogówka ręcznie na mieszaczu. Na razie za cholere nie mogę tej podłogówki ogarnąć. Będę musiał zrobić sterowanie elektryczne i podłączenie 2 obiegu do pogodówki.Zauważyłem ,że jak masz ustawione zakresy czasowe dla grzania to od tego momentu on po prostu zaczyna mocniej grzać. Nic chyba wcześniej nie przygotowuje. Pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 25.10.2011 13:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 (edytowane) No to ja mam identyczny zestaw. Ale podlogowka podlaczona do mieszacza (z silownikiem) z pompa i podlaczona do sterowania do 430f. Sprawdz czy masz modul VR61 (w 430 na ostatniej stromie menu pokazuje co jest zainstalowane) Fantom Edytowane 25 Października 2011 przez szczukot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 26.10.2011 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 Wczoraj na Calormaticu przestawiłem z termostat na korekta. W instrukcji jest to tak opisane ,że wychodzi na to samo, ale dla korekty powinien lepiej dochodzić do zadanej temperatury. Swoją drogą czy Tobie przy takich temperaturach dochodzi szybko do temp. zadanej ? U mnie co prawda drzwi są otwarte w pomieszczeniu reprezentatywnym gdzie wisi calormatic i ciężko mu dojść do zadanej temp. bo na korytarzu jest zimniej ale jak zamkne drzwi to dohodzi tyle ,że trwa to dość długo. Tak samo po intensywnym wietrzeniu dość sporo mu zajmuje. Na to już chyba nic nie poradze bo to automatyka. Pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts