Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gąsiory i obróbki - dwa dachy do porównania

sylwester7

Recommended Posts

Witam!

Rzućcie proszę okiem na dwa zdjęcia. Na pierwszym sposób osadzenia gąsiorów i/lub rynien oraz sposób montażu obróbek jest mało elegancki. Na drugim - powiedziałbym, że wzorowy.

Jestem przewrażliwiony, czy to jest po prostu fuszerka i - nie daj Boże - może owocować problemami w przyszłości?

Fotek jest więcej, ale nie chcę śmiecić, jeśli nie ma potrzeby.

Z góry dzięki za wszelkie opinie.

DSC00370.JPG

DSC_0004.jpg

Obydwa zdjęcia pokazują amatorke :)

Ha, ale czy ta większa amatorka nie spowoduje jakiegoś dramatu? Nie znam się na tym, ale nie wydaje mi się, żeby obróbka blacharska i uszczelnienie służyły do przyjmowania wody z chmurek - a w tym stanie, zdecydowanie tak będzie, bo ordynarnie wystają one spod gąsiora...

A co jest źle na tym - dla mnie - bardziej eleganckim dachu?

Dzięki, pozdrawiam!

Sylwester

Zdjęcie nr1 nawet nie chce mi się komentować co tam jest żle bo jest tego duzo

Ale ten dach jest dla mnie szczególnie ważny, bo dom jest jeszcze w budowie :-)) To budowa domku dla moich rodziców, którą się opiekuję. Tutaj fuszerki bolą, ale jeszcze są do poprawki. Na tej drugiej budowie już po ptokach, skończona z całkiem dobrym efektem.

Daj więcej zdjęć .

Proszę bardzo. Nie wiem, czy coś wnoszą, oby. Da się łatwo rozróżnić, który dach jest który, po pasie podrynnowym.

DSC00378.JPG

DSC00372.JPG

DSC00379.JPG

DSC00373.JPG

DSC00374.JPG

DSC00375.JPG

DSC_0006.jpg

DSC_0001.jpg

DSC_0002.jpg

DSC_0003.jpg

DSC_0005.jpg

Generalnie nie jest źle natomiast pogorszone walory estetyczne. Taśma pod gąsiory kiepskiej jakości i przy takim wykonaniu końcówki naroża dość szybko będzie do wymiany. Gąsiory falują w dwóch płaszczyznach. Haki rynnowe źle rozmierzone. Rynny źle rozmierzone (złączka tuż przy narożniku) kawałek rynny mocowany na jednym haku. Jedne rynny za wysoko drugie za nisko. Etykieta z elementu rury spustowej nie zdjęta i ten kawałek rury nie w pionie. Deski okapu nie połączone na "gerung" linie połączeń nie zgrywają się. Szerokość okapu pomijam bo to rzecz gustu lecz dla mnie nie do przyjęcia. Okapy wykonane tak sobie. Wydaje m isię, że pierwszy rząd dachówek trochę pieje ale to może tylko złudzenie. A tak poza konkursem spytam: kominy to z pełnej cegły bo fugi dość głęboko cofnięte? Pozdrawiam.

Na obu tych dachach rzuca się w oczy wadliwie zamontowany system rynnowy a chodzi dokładnie o zbyt szeroki rozstaw haków.

Patrząc na wykończenie desek czołowych, można stwierdzić że fachowiec-fachowcy poszli po bandzie i nie pokazali zbytnio kunsztu wysokich lotów. Całość jednego jak i drugiego dachu jest zresztą mało dopieszczona a jak każdy wie, walory estetyczne są w tych czasach bardzo ważne.

Reasumując; rynny, deska czołowa, taśma kalenicowa to elementy które zwracają uwagę.

Zastanawia mnie czy przypadkiem grzebień okapu jest elementem wirtualnym.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Taśma pod gąsiory kiepskiej jakości i przy takim wykonaniu końcówki naroża dość szybko będzie do wymiany. Gąsiory falują w dwóch płaszczyznach.

Kierownik budowy na szczęście podpisał się pod niektórymi zarzutami co do estetyki. Dyskusja o kwestiach technicznych nie nadaje się do przytoczenia, ale stanęło na tym, że wystającą taśmę wykonawca poprawi i ułoży tak, by nie było wątpliwości co do jej trwałości. Reszta - szkoda bajtów. Wykonawca jest zachwycony swoim dziełem.

A tak poza konkursem spytam: kominy to z pełnej cegły bo fugi dość głęboko cofnięte? Pozdrawiam.

Tylko dwa ostatnie rzędy z pełnej. A fugi oczywiście zostało parę worków...

Dzięki wszystkim za pomoc i opinie.

...Tylko dwa ostatnie rzędy z pełnej.

A co na to Twój kierownik? Polska norma nie dopuszcza murowania kominów z cegły dziurawki. Przeciek przy kominie to tylko kwestia czasu. Teraz radziłby zafugować dobrą fugą do klinkieru i fugę zaimpregnować. Impregnowanie fug trzeba będzie wykonywać co 2~3 lata. Pozdrawiam.

• 6 years później...

Raczej skonsultuj rzeczywistość ze swoim projektem. Kolidowanie komina z gąsiorami na krawężnicy jest sprawą dość rzadką.

Poza tym ze ekipie uciekły kąty ale to efekt zbyt niskiego posadowieni łaty kalenicowej w stosunku do tej na krawężnicy.

Edytowane przez Mareks77