grzeniu666 28.10.2011 00:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 (edytowane) Muruję z silikatów grubości 18cm, bloczkiem długości 25cm (wysokości 22cm). I się zastanawiam na ile istotne w domkach jest wiązanie murarskie. W zeszytach np. Grupy Silikaty (klik, klik) piszą aby naroża wiązać z bloczkiem połówkowym 9cm, ale tym sposobem dalsze przewiązania w murze wypada nie w połowie bloczka (12,5/12,5cm) ale na 9/16cm (blisko minimum normy). Początkowo skłaniałem się aby nie komplikować i murować 9/16, ale w sumie mam chęć murować "na pół", więc muszę albo uzupełnić co drugi wiersz wstawką 3,5cm, albo przyciąć jeden pełny bloczek do 21,5. W zasadzie pasuje mi stosować jedno i drugie rozwiązanie (w różnych miejscach).Czy któreś z nich jest znacząco lepsze od drugiego? Czy dobrze mi się wydaje że te korekty najlepiej lokować blisko naroży lub łączeń w "T" (bo tam siły "z góry" są mniejsze, bloczek-dwa dalej będzie ok?) i kawałek od krawędzi muru (otwory drzwiowe, okienne; szczególnie ten 3,5cm)? Edytowane 28 Października 2011 przez grzeniu666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suomi 28.10.2011 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 Ja ci nie poradzę, bo do tematu jeszcze nie podchodziłem (zaczynamy w przyszłym roku). Ale bardzo chętnie poczytam jak to ci idzie (będzie szło) - u mnie też w projekcie silikaty 18cm (konstrukcyjne i nośne). Masz jakieś foto z budowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 29.10.2011 04:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2011 Foto ktoś gdzieś cyka, ale z tym nie jestem na bieżąco... Idzie mi przede wszystkim wolniej niż myślałem jak narazie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts