orko 06.11.2011 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 Wspomniałem, że jak sądzę mam dom 3-litrowy. To pierwszy sezon z pełnym ociepleniem oraz WM. Zobaczę co wyszło tak koło kwietnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedronx 08.11.2011 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 Co do taktowania, to czy rzeczywiście jest się czego bać przy podłogówce. Przecież zanim temperatura spadnie to przy takiej bezwładności minie sporo czasu zanim pięć uzna że czas do roboty. Tak sobie myślę... co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedronx 08.11.2011 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 ogrzewnictwo.pl/artykuly/dynamiczna-pauza-automatyczne-dopasowanie-pracy-kotla-do-zapotrzebowaniaCiekawy artykuł. Co sądzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 08.11.2011 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 Taktowanie w dużym stopniu zależy od ustawień kotła, krzywej grzewczej i żądanych temperatur. Jeśli Vitodens 200 jedzie na standardowych ustawieniach to zazwyczaj są one za wysokie. Warto zmienić je na możliwie najniższe np. krzywa 06 zadać temperaturę dzienną na 20 stopni, nocną na 18, pootwierać wszystko na max i zobaczyć po kilku dniach jakie są rzeczywiste temperatury. Jeśli odbiegają od ustawionych żądanych to należy zmienić krzywą. Po kilku zmianach wszystko działa jak należy i zakres modulacji powinien wystarczyć. Warto też mieć sterownik pokojowy który dodatkowo koryguje parametry pracy kotła - można w nim ustawić czy korekta ma być cały czas czy tylko w określonych godzinach. Gdzieś już był temat akurat o Vitodensie i tam było więcej opisane, chyba przez Pablo ??? pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedronx 09.11.2011 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 Akurat nie myślę o Vitodensie, tylko raczej o Broetje (od 3 do 14) lub Immergasie (od 2 do 10) - przy zapotrzebowaniu 5kw. Zastanawiam się tylko ciągle czy - biorąc pod uwagę bezwładność podłogówki, którą mam w całym domu - brnąć w Immergasa bo ma najniższą modulację, czy nie spinać się tak mocno i wziąść Broetje, które jakoś bardziej mnie przekonuje jako firma. Czy ta różnica 1KW między oboma kotłami rzeczywiście jest aż tak ważna?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swistak81 09.11.2011 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 Ja mam tego Immergasa (12kW) i 100% podłogówki. Już przed jego zakupem szukałem po forum kotła z jak najniższą mocą minimalną i padł wybór właśnie na Immergasa.Obliczeniowo mam 4,5kW przy -20st (152m2 w podłodze). Dodam, że koledze, który ma dom ponad 200m2 też poleciłem ten kocioł (obliczeniowo 6,5kW). I mam inny problem! Odwrotny niż wy panowie.Mój kocioł w ogóle się nie wyłącza. Kocioł ma reagować na sondę zewn. (ustawić temp. czynnika) i regulator pokojowy (wyłączyć kocioł).Ustawiam 21st. W nocy fajnie dochodzi do tej temp. Rano mam bite 21. Zasilanie na minimum (25st), brak sygnału sterownika dla aktywacji kotła co widzę na sterowniku. Czy nie powinien się on wówczas wyłączyć?Skąd wiem że nie taktuje? Wyłącznie z faktu, iż na kotle świeci jedna kreseczka od oznaczeń mocy chwilowej. Jak wyłączę kocioł ręcznie na sterowniku - kreseczka znika i kocioł się wygasza...Potem zaświeci słonko, w pomieszczeniu sterownika zrobi się 22,5st. A kocioł dalej leci dając 25st... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg28 09.11.2011 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 Ja mam tego Immergasa (12kW) i 100% podłogówki. Już przed jego zakupem szukałem po forum kotła z jak najniższą mocą minimalną i padł wybór właśnie na Immergasa. Obliczeniowo mam 4,5kW przy -20st (152m2 w podłodze). Dodam, że koledze, który ma dom ponad 200m2 też poleciłem ten kocioł (obliczeniowo 6,5kW). I mam inny problem! Odwrotny niż wy panowie. Mój kocioł w ogóle się nie wyłącza. Kocioł ma reagować na sondę zewn. (ustawić temp. czynnika) i regulator pokojowy (wyłączyć kocioł). Ustawiam 21st. W nocy fajnie dochodzi do tej temp. Rano mam bite 21. Zasilanie na minimum (25st), brak sygnału sterownika dla aktywacji kotła co widzę na sterowniku. Czy nie powinien się on wówczas wyłączyć? Skąd wiem że nie taktuje? Wyłącznie z faktu, iż na kotle świeci jedna kreseczka od oznaczeń mocy chwilowej. Jak wyłączę kocioł ręcznie na sterowniku - kreseczka znika i kocioł się wygasza... Potem zaświeci słonko, w pomieszczeniu sterownika zrobi się 22,5st. A kocioł dalej leci dając 25st... Musi ci sie kiedys wyłaczać, chyba, ze zapotrzebowanie na ciepło masz większe, jak minimalna moc kotła wtedy przy stałej temperaturze na dobę, będzie chodził nonstop. Wszyscy sie martwią, ze im taktuje, bo maja za duże kotły, a ty masz malutki kociołek i narzekasz, ze chodzi nonstop i nie chce taktować PS ile pali ci na dobę teraz? Jakby chodził nonstop 24h z minimalną mocą to spaliłby ci 4,8-5m3 gazu, jesli masz zużycie mniejsze to na pewno sie kiedyś wyłącza tylko ty akurat tego nie widzisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedronx 09.11.2011 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 A jaki masz do niego zasobnik (pojemnosc i czy warstwowy). Ilu mieszkańców i czy starcza Ci wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swistak81 09.11.2011 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 (edytowane) Jako zasobnik mam PPC Hewalexa 300 litrów. Czy on jest warstwowy - nie wiem, chyba nie.Tym bardziej, że grzeję do dolną wężownicą (czyli cały zbiornik ma temp ok 40-42st).Jest 3 osoby w domu. Pralka z przyłączem ciepłej wody (więc też zużywa cwu).Wody starcza spokojnie.Wg mnie, jeśli sterownik nie generuje sygnału zapotrzebowania na c.o. - to kocioł ma się wyłączyć.Dlaczego tego nie robi? Nie wiem. Chyba że parametr dot. bezwładności systemu ogrzewania (akumulacyjność) tak przeciąga moment wyłączenia się kotła.Ustawiany w przedziale 1-20 (20 dla podłogówki, ok 5-10 dla grzejników). Mam go na 20. Może jak bym przestawił na 5 to zobaczę że się wyłącza? Ile spala na dobę nie wiem. Za 30 kilka dni miałem średnią 3m3/dobę wliczając cwu, co i cyrkulację. Ale c.o. wyłączałem na noc.Po prostu na razie dni, gdy kocioł powinien chodzić 24/dobę było kilka. Nie wiem ile wówczas spalił. Muszę zacząć spisywać zużycia codziennie...Skłaniam się ku Gregowi - że wyłącza się, ale ja tego nie zauważam. Choć ... raz siedziałem kilka godz. w kotłowni robiąc przeróbkę cwu. C.o. chodziło non stop na czynniku 25st i minimalnej mocy. No nie wyłączył się. Edytowane 9 Listopada 2011 przez swistak81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 09.11.2011 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 Ale c.o. wyłączałem na noc. Nie robi tego sterownik czy programator? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedronx 09.11.2011 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 Greg28 słusznie zauważył, że na tym forum ludzie mają problem głównie z taktowaniem i marzą o ciągłej modulacji, a Tobie nie pasuje - wstydziłbyś się Czy jesteś w stanie odczytać ile rzeczywiście KW pobiera kocioł w danej chwili. Interesowałoby mnie ile bierze w lecie, ile w zimie - i jak to się ma do max i min mocy. Czy latem chodzi na tych 2óch, czy może wtedy taktuje... etc. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam998 09.11.2011 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 to jest bardzo ciekawe pytanie tez mnie to interesuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swistak81 09.11.2011 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 Tak wiem wiem. Głupia sprawa . No ale problem w tym że przez to przegrzewa mi dom gdy dojdą inne źródła ciepła (słonko, piekarnik, goście). I mimo nagłego wzrostu temp. grupo ponad zadaną - kocioł nadal leci na minimalnej mocy dając 25st. Kbab: no właśnie cały problem w tym że nie robi. Albo - fizycznie to robi, nie pokazując tego jednak na wyświetlaczu... Non stop mam przy palniku 1 kwadracik i słyszę szum gazu/płomienia. Muszę pozostawić kocioł na pełną dobę i sprawdzić ile m3 poszło. Z tego podam kilowaty. Mogę też sprawdzić ile m3 leci gdy daje te 25st na minimalnej mocy. Sprawdzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 09.11.2011 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 Kbab: no właśnie cały problem w tym że nie robi. Albo - fizycznie to robi, nie pokazując tego jednak na wyświetlaczu... Non stop mam przy palniku 1 kwadracik i słyszę szum gazu/płomienia. Może po prostu nie masz nawet podstawowego sterownika, programatora wewnętrznego, albo jest źle ustawiony, bo z nim nie ma możliwości przegrzania domu (o kilka stopni), jak również pracy kotła kiedy w domu jest temperatura zadana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swistak81 09.11.2011 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 I jestem po kilku próbach. Spostrzeżenia:- na minimalnej mocy pobiera ok. 0,221 m3/h (dla 1.9kW) i tak z reguły sobie chodzi- pierwszy raz widziałem jak się wyłączył!!! Po zmianie parametru dot. akumulacyjności systemu grzewczego z 20 (max) na 15. Tak, kocioł wyłącza się. Po 15minutowej przerwie działał 2h i nie doczekałem się drugiego wyłączenia.To, że daje 25st wynika wyłącznie z mocy minimalnej połączonej z przepływem. Zamknąłem jedną kondygnację. Temp czynnika podskoczyła do 29st. Moc nadal 1.9kW.Aktualnie na zewnątrz +1st (w dzień było +4). Dla temp. +2st wg obliczeń domek potrzebuje 2100W... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedronx 10.11.2011 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 (edytowane) Dzięki za dane. Niestety za cienki w uszach jestem żeby Ci coś doradzić. Rozumiem, że poza opisywanym problemem, nie miałeś do tej pory problemów z kotłem. Może czas wezwać serwis...? ps. jestem po rozmowie z infolinią Junkersa i wg gościa najlepsza sytuacja to taka kiedy piec się uruchamia w okresie grzewczym i wyłącza po jego zakończeniu... więc masz idealnie Pozdro i jeszcze jedno ps. jest na forum chyba dwóch guru w temacie Rapczyn i 1950. Zaatakuj ich, może coś pomogą. Edytowane 10 Listopada 2011 przez pedronx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Czader 10.11.2011 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Witam, jezeli chodzi o problemy kolegi swistak81 to ja mialem podobne z piecem HOVAL TopGas Classic - malo popularny piec serwisant nie ogarnial go zabardzo - na szczescie zgodzil sie zostawic prawie pelna dok. serwisowa i zaczalem sam walczyc. W nowoczesnych piecach jest masa parametrow - u mnie kluczowe bylo przestawienie z domyslego trybu tkzw. czystej pogodowego na pogodowy z korekcja temp pomieszczenie - dopiero po zadaniu max korekcji ( 500%) piec zaczal chodzic jak nalezy - nie przegrzewac pomieszczen itd ... Sporo jeszcze innych ustawien pozmienialem w ciagu 3 lat i teraz wszystko gra ( np. udalo mi sie zmniejszyc minimalna moc kotla i jezeli jest ok +5 na zewnatrz to kociol nie taktuje - wczeniej taktowal .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedronx 11.11.2011 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 Świstak 81, doxzytałem że masz 300 zasobnik.1. Po co taki wielki dla 3ch osób2. Jakiej firmy3. Może przez niego kocioł ciągle pracuje chcą utrzymać temp. cwu.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedronx 11.11.2011 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 oświećcie mnie, co to jest taktowanie kotła kondensacyjnego? Hej, skoro już Cię oświeciliśmy, może się odwdzięczysz i też blyśniesz A tak na serio to czy wg Ciebie to jest rzeczywiście problem (taktowanie)? Jak dobrać kocioł i zasobnik do dimu z zapotrzebowaniem 5kw, 200m2, 5 osób? Do co moc kotła od 1.9 do 12 jest ok, ale czy dla cwu - przy tylu osobach - wystarczy? Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 11.11.2011 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 (edytowane) świstak, ja również mam od 2 dni uruchomiony ten kocioł i równiez jedzie na mocy minimalnej juz drugą dobę. nie wyłącza się ani na chwilę (oczywiście nie wiem co robi w nocy, ale skoro w dzień nie wyłącza się domniemam że w nocy także nie). ale ja kładę to na karb wygrzewania domu, startowałem przy wyziębionym budynku, musi rozgrzać kilkanaście ton silikatu (ogrzewanie ścienne) temperaturę póki co mam ustawioną na stałe 28 na kotle, powrót ok 22, kondensat kapie jak bimber Edytowane 11 Listopada 2011 przez desmear Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts