Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak powstaje kominek - ciepły szamotowy

bohusz

Recommended Posts

• Odpowiedzi 344
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Od dzisiaj zamiast KUMAM, będę używał KUMKAM...:D ...fajne,,,

Margod pisał o wędzeniu w dobrej wierze, chyba nie skumkałeś :D

Generalnie zaczynasz kumkać coraz lepiej... Właśnie w tym rzecz, że

budowle Twoja i moja niczym się nie muszą różnić. Ja mogę w piecokominku

wykorzystać "zwykły" wkład i palić w nim tak jak Ty to robisz, emitując

do komina identyczną temperaturę, i osiągając identyczne (no prawie,

bo tak cudownie jak Ty, na pewno nikt tego nie zrobi :D) parametry

grzewcze. Jednakże wysoką temperaturę na wyjściu z wkładu osiągam

dlatego, że tak chcę lub jak wolisz muszę, w chwili przekształcania zwykłego

kominka w kominek kumulacyjny. Tu zaczynają się schody dla większości

wkładów i większości sposobów konstruowania kominków (np wełny).

Pamą udowodniłem. że tak jest. Ona wytrzyma 900 stopni jak zajdzie

taka potrzeba. Krótki obieg - baderowo, długi obieg eniuwszczyzna :D.

Z całym wachlarzem wariantów pośrednich : prawidłowych, niewłaściwych,

zrozumiałych lub nie...

Akademickości tej dyskusji zaprzeczam stanowczo. To my dyskutujemy!

Obaj ogrzewamy domy kominkami. Być może ja, nie przyczepiłem się do

jednego sposobu jak rzep do psiego ogona... Sorki , to nie miała być

złośliwość - ale spodobało mi się :) KUM, KUM...

Margod lansuje coś i no problem, niechaj to robi , ale generalizując zafałszowuje rzeczywistość. Często nie zdaje sobie sprawy z konsekwencj, jak z tą info. o eksplozji smolucha - ciekawe jaki był spadek sprzedaży po czymś takim?

Owe schody są najciekawsze:D Już niedługo zacznie się jazda po akumulacyjnych( najpierw po ciepłych ) ze wzg. na te schody- tak jak po wełnie , gdy osiągneła masę krytyczną realizacji ewidentnie spieprzonych.

Z Pamą , bez urazy nie spiesz się . Pewne rzeczy wychodzą dopiero po latach.

Nie czepiam się psiego ogona ( mój ma cięty :D ) a jeno reaguję na " jedynie słuszne " , " najlepsiejsze" i " najwłaściwsze " metody ogrzewania , szczególnie , gdy produkowane są przez ignorantów, dla których wycieczka do Italii jest wyjątkową nobilitacją.

pzdr.

ps. mydlę bez skrupułów- wszak Twórca robi tu niezłą pralnie:D

Witam

Krótki obieg - baderowo,

długi obieg eniuwszczyzna

Podobają mi się te nowe słowa.

Mój kominek będzie miał i baderowo i eniuwszczyznę :bye:

a i jeszcze DGP

Do Twojego wkładu będzie to pasować. Do mojego i kilkunastu innych nie ma możliwości zastosowania eniuwszczyzny. Ostatnio kolega próbował , wbrew moim radom modyfikować kominek, który mu uczyniłem o 2,5 mb stalowej wkładki w kominie , oddającej ciepło na pięterku i był mocno zdziwiony , gdy dom zamienił mu się w wędzarnię. Być może dopiero wtedy zrozumiał moje słowa , że nie można schładzać spalin poniżej pewnych wartości.

pzdr.

Margod lansuje coś i no problem, niechaj to robi , ale generalizując zafałszowuje rzeczywistość. Często nie zdaje sobie sprawy z konsekwencj, jak z tą info. o eksplozji smolucha - ciekawe jaki był spadek sprzedaży po czymś takim?

Wręcz odwrotnie... Dokładnie sprawę sobie zdaję. Przytaczając informację o eksplozji uświadomić chciałem lekkomyślnym montażystom i inwestorom, czym grozi nieprawidłowe podłączenie wkładu z płaszczem wodnym. Z kumulacją również nie jest tak hop-siup.

A jeżeli komuś spada sprzedaż z powodu wzrostu świadomości inwestorów to chyba dobrze, znaczy to, że ktoś taki nie ma pojęcia co sprzedaje. U mnie od pewnego czasu jest przeciwnie, "woda" z najwyższej półki coraz bardziej zwyżkuje :p

Spalanie przy niedoborze powietrza wcale nie musi oznaczać wędzenia , którym tak lubicie szafować. Jak to uzyskać podał Ci romole, choć i jemu chyba w głowie nie mieści się ,że do takiego efektu wcale nie potrzeba dwóch ton akumulatora ( zresztą , co ma wspólnego akumulacja ze spalaniem w wysokiej temp. przy ograniczonym dostępie powietrza ?????????????????? )

Z resztą, cała ta dyskusja jest czysto akademicka . Jak się głebiej pogrzebie , to okazuje się ,że większość szczęśliwców zadowolonych z kominka używa go jako wspomagacza do CO, a to przypomina rozmowę o "genialności " kajaka w wyprawie na drugą stronę Bałtyku. No cóż, tak też można.

pzdr.

Bader, jako eksperymentator paliłem "Twoim" sposobem, który gdzieś tam objaśniłeś i po pewnej modyfikacji (czyt. ulepszeniu:)) mam alternatywny sposób palenia, który w większości stosuje. Nie zarzucaj mi ignorancji, bo to właśnie z takich akademickich dyskusji poczęło się, a później z "drogi dociekań własnych" stworzyło dzieło, które spełniło moje oczekiwania. Akumulacja, a zredukowane spalanie ma to do siebie, że w tym systemie to taki gratis - dodatek, natomiast wytworzenie wysokiej temperatury we wkładach klasycznych, by sobie bez przykrych konsekwencji powietrze przydławić,to obowiązek!

Wręcz odwrotnie... Dokładnie sprawę sobie zdaję. Przytaczając informację o eksplozji uświadomić chciałem lekkomyślnym montażystom i inwestorom, czym grozi nieprawidłowe podłączenie wkładu z płaszczem wodnym. Z kumulacją również nie jest tak hop-siup.

A jeżeli komuś spada sprzedaż z powodu wzrostu świadomości inwestorów to chyba dobrze, znaczy to, że ktoś taki nie ma pojęcia co sprzedaje. U mnie od pewnego czasu jest przeciwnie, "woda" z najwyższej półki coraz bardziej zwyżkuje :p

Gratuluje myślenia życzeniowego :D

Nie jestem zwolennikiem wkładów wodnych- jakaś obawa zawsze pozostaje , mimo że mój pierwszy pracuje intensywnie 19 sezon i to podpięty do ciśnieniówki , co wtedy było niezłą herezją , ale gdy ostatni klient zdecydował się na konwekcyjny, bo przeczytał gdzieś o eksplozji - szlaczek mnie trafił! Pierw jałowy kurz alergizujący, potem czad i jeszcze eksplozje - takie idiotyzmy powodują,że ludzie zaczynają się obawiać urządzenia , które należy do b. bezpiecznych. Jeżeli chcesz dbać o rynek , to walcz dobrymi realizacjami a nie wiadomościami ,że ktoś , gdzieś coś spieprzył. Tym bardziej ,że nawet nie wiadomo kto zawinił.

pzdr.

Bader, jako eksperymentator paliłem "Twoim" sposobem, który gdzieś tam objaśniłeś i po pewnej modyfikacji (czyt. ulepszeniu:)) mam alternatywny sposób palenia, który w większości stosuje. Nie zarzucaj mi ignorancji, bo to właśnie z takich akademickich dyskusji poczęło się, a później z "drogi dociekań własnych" stworzyło dzieło, które spełniło moje oczekiwania. Akumulacja, a zredukowane spalanie ma to do siebie, że w tym systemie to taki gratis - dodatek, natomiast wytworzenie wysokiej temperatury we wkładach klasycznych, by sobie bez przykrych konsekwencji powietrze przydławić,to obowiązek!

Romolku nie obrażaj się :) Wcale nie myślę ,że jesteś ignorantem. Raczej jeszcze nadmiernie zakochanym w Swoim dziele - ot , kpiłem z lekka , bo mi się ten żużel z popiołu przypomniał :) Jak wymyślę ,jak zainstalować i gdzie oraz jaką termoparę zobaczymy jakie naprawdę są temperatury w palenisku.

Eniowaty użył kiedyś pięknego określenia " akumulacja w opale " i to bardziej mi odpowiada niż spalanie zredukowane ( w tym określeniu nie zawiera się wysoka temperatura), które często używane jest zamiennie z wędzeniem. Grupa wkładów najbardziej mi odpowiadających skonstruowana jest by odzyskać maksymalnie z promieniowania cieplnego a nie z przepływu gorących spalin, jak Twój. Niemniej jednak cieszę się , że jesteś zadowolonym posiadaczem , który "napędza " dalej rynek , który mnie karmi i daje zadowolenie.

pzdr.

ps. parę kawałków stopionego popiołu zachowałem - mogę wysłać :)

• 4 weeks później...
Zdjęcie przedstawia kominek prawie wiszący i tutaj jest trochę innaczej postawiony

- stojak metalowy robiony pod niego

- płyta betonowa z odpowiednimi dziurami zapewniajacymi cyrkulacje powietrza w obudowie. Bo jak widać na zdjeciach obudowa nie ma kratek dolnych. Płyta specjalnie odlana.

Płyta ta jest mocowana do ściany na przeciwwagę.

Na tej płycie stoi cała obudowa tak jak widać na fotkach wykonana z płyt szamotowych odlanych również pod ten kominek.

Czyli u klienta było tylko sklejanie elementów, nic nie trzeba było docinać.

Kominek następnie zaciągnięty siatką, potem wykończony na gładko gładzią do kominków ciepłych, nagrzewających się.

O kamieniach nie wspominam bo to tylko szczegół kosmetyczny, nic nie majacy wspólnego z działaniem i celem budowy tego kominka.

Witam.

Mam jeszcze jedno pytanie do Bohusz a mianowicie co jest za wkładem kominkowym na ścianie?

• 1 month później...

Kominek z ciepłymi ścianami.

Zgodnie z sugestiami klientów detalicznych i zapotrzebowaniem firm kominkowych, wprowadziliśmy do swojej oferty nowe standardowe rozmiary odlewanych płyt szamotowych.

Termoklej TK 1100/60 ( tutaj pełny opis )

popularny klej do budowy, kominków, wędzarni, grilli, piecy, kanałów dymowych akumulacji i odzysku ciepła z spalin, jest teraz pakowany, oprócz worków 25 kg do wiaderek: 5 kg, 10 kg, 15 kg

To taka informacja odnośnie budowy kominków ciepłych szamotowych.

termoklej.jpg

termoplyty.jpg

termoplyty_1.jpg

Edytowane przez bohusz

Witam

No tak sam na forach którymi administruje wprowadziłem zakaz jakichkolwiek reklam i w wogóle tekstów budzących wątpliwości czy aby czasami nie są reklamą.

Reklamą samego siebie, czy wiadomości własnych związanych z zarobkowaniem.

A tu sam w bezczelny sposób zamiesciłem reklamę, nie przedłużając abonamentu płatnego profilu...

Wiem również, że administracja tego forum doszła do mojego wpisu, na podstawie niezwykłej uprzejmości poinformowania przez któregoś z użytkownika, użytkownika bardzo aktywnego i spędzającego praktycznie cały roboczy (z nadgodzinami) dzień na forum.

PS

No tak, W NAJBLIŻSZYM MOŻLIWYM CZASIE wykupie płatny profil.

Pozdrawiam

Witam.

Bohusz ... Admin zaczął Cię moderować ... nie warto tego przemyśleć ?

Pozdrawiam.

Tu nie ma nad czym myśleć... Ino trza wyskoczyć z kasy...

Tym bardziej, że praktycznie każdy mój wpis tekstowy jest reklamą, gdyż każdy może się domyśleć że prowadzę firmą kominkową...

Edytowane przez bohusz

Witam.

Przemyśleć miało oznaczać pisanie trochę bardziej "dla ludu" w miejsce zamieszczania suchych reklam ...:rolleyes:

I tak już wiele osób zarzuca tu branżystom tego typu "obecność". Więc po co wrażenie to potęgować ... ?

A kogóż to podejrzewasz o "niezwykłą uprzejmość" ... ???

Pozdrawiam.

Witam.

Przemyśleć miało oznaczać pisanie trochę bardziej "dla ludu" w miejsce zamieszczania suchych reklam ...:rolleyes:

Pozdrawiam.

Ja tam od pisania bardziej preferuje rozmowę w realu. Czyli zainteresowany przybywa do nas i sobie konkretnie rozmawiamy.

Tym bardziej, że z czystego lenistwa nie aktualizuje tutaj swoich wpisów, zresztą chyba nikt tego nie robi.

A oferta moja się zmienia, wzbogaca i w miare upływu czasem niektóre zagadnienia i rozwiazania się zmieniają.

Przykładowo IMPET, jego zasada się zmienia.

Więc tutaj tylko, sygnalizuję pewne informacje dotyczące mojej oferty. No bo przecież z logicznego punktu widzenia nie będę się rozpisywał o ofertach innych firm...

No bo po coś konkretnego wykonałem przelew odnawiając płatny profil.

Również w konkretnym dochodowym celu inwestuje w powiększanie, urozmaicanie, wzbogacanie swojej oferty.

Pytanie w ramachn "małopolski płomyczek roku"

Po co firma inwestuje w wzbogacenie swojej oferty wykonawczej i handlowej?

Edytowane przez bohusz