michcio0711 18.11.2011 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 Co do przepalania się N, to często trzeba wziąć pod uwagę harmoniczne.Oczywiście farelek czy innych sprzętów oporowych to nie dotyczy, ale wszelkiej elektroniki z przetwornicami już tak. One strasznie odkształcają prąd.W niektórych przypadkach przewód N jest już grubszy niż fazowe z racji ogromnego zagęszczenia przetwornic, choćby budynki biurowe z ogromem "transformatorów elektronicznych" do halogenów, świetlówek i komputerów. Inaczej by się wręcz zapalił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 19.11.2011 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 Zgadza się. Ale to dotyczy układów 3fazowych, gdzie dla trzech faz jest jeden neutral. Tu dochodzi do sumowania harmonicznych, W odbwodach jednofazowych to co w przewodzie fazowym to i w neutralnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chris_w 02.12.2011 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Można po hydraulicznemu: lepiej poprawić odpływ niż dopływ - dlatego lepiej niech neutralny ma mniejszą rezystancję (dwie żyły). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomyk 02.12.2011 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 jeśli taki kabel idzie od tablicy to może kiedys się do czxegoś przyda ale jak w puszcze jakiejś łąćzy się z jakimś 3x coś tam to poprostu pewnie jakis kabel zdobyczny miał kolo ... zresztą kto puszcza pod gniazdo 1,5 mm kw no chyba , że do alarmu albo gdzieś gdzie wie jaki będzie pobór mocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 09.12.2011 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 Przy obecnym wyścigu zbrojeń i żelazkach po 2800W i czajnikach po 2500 to ta półtorówka na dłuższą metę to niezbyt dobry wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 09.12.2011 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 zresztą kto puszcza pod gniazdo 1,5 mm kw no chyba , że do alarmu albo gdzieś gdzie wie jaki będzie pobór mocy Niemcy w całym domu. Wyjątkiem są obwody w kuchni, pralni i tam gdzie z góry wiadomo, że będzie szansa na duży pobór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 09.12.2011 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 fakt, tez o tym slyszalem. Niestety w moich warunkach to wykluczone, nie mam pojecie z ktorych gniazdek bede kozystal dla wiekszej mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomyk 11.12.2011 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 nie mam pojecie z ktorych gniazdek bede kozystal dla wiekszej mocy. Prawie każdy tak ma dlatego 3x2,5 się daje i spokój. Zresztą po co oszczędzać akurat na przekroju w tym przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 11.12.2011 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 Choćby dla oszczędności. To ma sens dla ludzi zorganizowanych którzy dokładnie wiedzą co gdzie chcą mieć. Ja jestem roztrzepany i mam 100 pomysłów na minutę wiec dla mnie to nie przejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomyk 11.12.2011 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 Może to być dobre rozwiązanie jak mamy w domu instalację robioną w gwiazdę to te 1,5 wystarczy bo każde gniazdo osobno do rozdzielni i wystarczy. Dziś masz taki pogląd na instalację , a jutro ci się coś odmieni. Lepiej zawsze na zapas - tak po komunistycznemu , ale nieraz się przydało , że mimo zapewnień inwestora , że będzie gazową kuchenkę miał podciągnąłem 3 fazy. Potem okazało się , ze jednak lyta indukcyjna Zawsze lepiej przewidzieć takie rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts