korsarz5 26.10.2007 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2007 Witam Jeżeli ktoś posiada jakieś bardzo ważne informacje na tak lub na nie odnośnie projektu Helios - dobre domy to z przyjemnością ich wysłucham.A najlepiej jeśli ktoś buduje taki domek lub wybudował byłbym wdzięczny za możliwość oglądnięcia takiego domu. PozdrawiamBenia & Kylu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard_MarMac 03.11.2011 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Witam, na wiosnę zamierzam ruszyć z budową HELIOSA z pracowni MG Projekt. Jest to nowy projekt ale jest podobny do Kasjopei, której budowy podjęło się wielu forumowiczów, których serdecznie pozdrawiam Czytam wasze wpisy i cieszę się wraz z wami kolejnymi zrealizowanymi etapami.... i zazdroszczę wam tych pięknych domków!!!. Zwola - prawdziwy Guru - wielki szacun za twoje porady. Ksiut, Luminda, Tetetka, Adam45ar, Miachal&Gosia i inni również dzięki wielkie i pozwólcie, że nadal będę wam kibicował. Ja także przez pewien czas chciałem wybrać projekt Kasjopea III ale dach musiałbym podnosić do 30st. i pewnie bym to zrobił gdyby nie fakt, że niedawno pojawił się projekt HELIOS, który już zakupiłem (chyba jako pierwszy). Jeśli znajdziecie chwilę wolną w budowie (niektórzy już mieszkają), to proszę o wasze uwagi jak również wszystkich innych, którzy znają się na rzeczy. Poniżej link: http://www.mgprojekt.com.pl/domki/helios/index.php#opis pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy_001 03.11.2011 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 WitamPodoba mi się ten dom, jest prosty, funkcjonalny i współcześnie wyglądający. Powodzenia w realizacji, chętnie zobaczę zdjęcia z postępów budowy.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
come82 06.11.2011 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 Witam,Też biorę pod uwagę ten projekt (lub ewentualnie merkury z dobredomy.pl), ale zastawiam się czy salon nie jest jednak zbyt mały. Inna sprawa, to zapytam mg projekt czy przewidują wersję z 2 stropem też terivą między piętrem i poddaszem,bo przy 30st szkoda tej powierzchni i chciałbym ją sensownie zagospodarować.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard_MarMac 11.11.2011 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 Dzięki, mi też się podoba. Mam nadzieję, że zdjęcia będę mógł zacząć wrzucać już na wiosnę. pozdrawiam Witam Podoba mi się ten dom, jest prosty, funkcjonalny i współcześnie wyglądający. Powodzenia w realizacji, chętnie zobaczę zdjęcia z postępów budowy. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard_MarMac 11.11.2011 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 Witam, Jeśli chodzi o salon to też tak mi się wydaje i dlatego zamierzamy wydłużyć dom o 1m. Dzięki temu salon dostanie dodatkowe 5m2 i górne pokoje zyskają trochę dodatkowej ściany i powierzchni. W tych pokojach są duże okna (nie chcemy ich zmniejszać) ale trochę brakuje ściany, żeby ustawić meble. Co do twojej uwagi odnośnie 2 stropu - to zależy od zapotrzebowania. W projekcie są uwzględnione rozkładane schodki, ażeby dostać się na strych. Oczywiście jeśli planujesz tam zrobić np pokój bilardowy + dodatkową łazienkę to musi być mocny strop. Jeśli chcesz mieć tam dodatkowy składzik/magazynek - to wystarczy tak jak jest. Dorobienie 2 stropu i podciągnięcie schodów piętro wyżej z pewnością znacznie podniesie koszty budowy. Oglądałem merkurego i też mi się podoba ale wg mojego planu zagospodarowania muszę mieć dach min.30 st. Przeróbka - dodatkowy koszt i czasem do traci na wyglądzie, a poza tym, tam jest dla mnie za mały garaż. Pozdrawiam z Wrocławia. Witam, Też biorę pod uwagę ten projekt (lub ewentualnie merkury z dobredomy.pl), ale zastawiam się czy salon nie jest jednak zbyt mały. Inna sprawa, to zapytam mg projekt czy przewidują wersję z 2 stropem też terivą między piętrem i poddaszem,bo przy 30st szkoda tej powierzchni i chciałbym ją sensownie zagospodarować. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.11.2011 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 kolejny projekt z kiblem prawie w salonie. Nie ma to jak uroczysta kolacja z krepujacymi odgłosami zza drzwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
come82 12.11.2011 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 Elfir .. cenna uwaga, dzięki, ale naprawdę ciężko znaleźć projekt bez żadnych mankamentów. Ryszard, a to wydłużenie domu jakie koszty generuje w sensie przeróbki projektu? U mnie ten manewr odpada ze względu na "płytką" działkę po uwzględnieniu linii zabudowy."Mój" plan też mówi o 30st. I właśnie czekam na ofertę z jednego biura na koszt przeróbek merkurego.Przypadkiem nie na południu Wrocław budujesz? U mnie to dopiero początek w wyborze projektu, także jeszcze wiele może się zmienić. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard_MarMac 27.11.2011 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 kolejny projekt z kiblem prawie w salonie. Nie ma to jak uroczysta kolacja z krepujacymi odgłosami zza drzwi Elfir... sorki, nie wiem co ty jadasz skoro z wc do rogu salonu jest 9m a do rogu kuchni 6m - zawsze możesz sobie zrobić drzwi z garażu a te zamurować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard_MarMac 27.11.2011 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 witaj come82! koszt przeróbki (wydłużenia) zapewne będzie różny w zależności od projektu.W moim przypadku jest to trochę ponad 2tys. Będę budować w południowej części Wrocławia i nie przypadkiem lecz świadomie. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
come82 05.12.2011 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 Witam,więc po wnikliwej analizie wybór padnie też na Heliosa, ale bez zmian się nie obejdzie... z najważniejszych w planie to: - poszerzenie domu do szerokości wykusza w jadalni i jednocześnie rezygnacja z tego wypustu. Nie możemy wydłużyć domu z uwagi na długość działki, a przyda się trochę większa szerokość niż 4,90 w salonie,- okna!, są olbrzymie... także zamierzamy zmniejszyć tak żeby nie zaburzyć proporcji, a z jednego w gabinecie rezygnujemy narazie.- w łazienkę na górze robimy jedną i wydzielimy miejsce na pralnię itp.- z pokoju naprzeciw schodów zrobimy prawdopodobnie garderobę - kuchnia zostanie częściowo zamknięta tj. dostawimy ścianki od strony jadalni i hollu nie wiemy jeszcze co zrobić z dachem garażu... pomysł jest taki żeby chociaż na części zrobić taras z wyjściem z sypialni.tyle na tą chwilę przemyśleń i planów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard_MarMac 11.12.2011 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 Witam,my natomiast mamy wąską działkę i nie możemy poszerzyć domu, dlatego zdecydowaliśmy się na jego wydłużenie.Istotnie okna są olbrzymie i mamy zamiar je zmniejszyć lecz nie wiele, tak aby dom nie stracił na wyglądzie.Patrząc np. na jeden z dwóch 14-to metrowych pokoi na piętrze to mamy 2 okna o szer.2m + drzwi balkonowe 0,8m. Łączna szerokość otworów okiennych to 4,8m czyli z pewnością wystarczjące lub wręcz za dużo. Dlatego zmniejszenie okien o 0,2 - 0,3m moim zdaniem nie wpłynie niekorzystnie na zmianę wygladu budynku, a dzięki temu uzyskamy trochę ściany gdzie można coś ustawić. Co do łazienki na górze to też chcemy wygospodarować miejsce na pralnię ale pozostajemy przy dwóch łazienkach. Suma powierzchni obu łazienek to 17m2 więc spokojnie można to zrobić.Pokój naprzeciw schodów własnie nadaje się na garderobę, suszarnię, prasowalnię.Co do kuchni to wstępnie dorobiliśmy spiżarnię, która likwiduje przejście z kuchni do holu przez co jest bardziej zamknięta.Dach nad garażem mamy zamiar wykorzystać jako taras dlatego trzeba zmienić okno w sypialni rodziców na otwierane balkonowe. Podcień nad wejściem chcemy trochę poszerzyć jakieś 30cm ażeby można było zamontować barierkę na tarasie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czuszka 12.12.2011 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 Heios jest b.ładny i moim zdaniem funkcjonalny. Gdyby byl w sprzedazy gdy kupowalismy projekt Kasjopei to moglibyśmy wybrać własnie jego. tym bardziej ze tez musielismy mieć 30st. dach A Kasjopeę budujemy we Wrocławiu więc jakby co-mozna podjechac i obejrzeć sso. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard_MarMac 15.12.2011 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 (edytowane) Heios jest b.ładny i moim zdaniem funkcjonalny. Gdyby byl w sprzedazy gdy kupowalismy projekt Kasjopei to moglibyśmy wybrać własnie jego. tym bardziej ze tez musielismy mieć 30st. dach A Kasjopeę budujemy we Wrocławiu więc jakby co-mozna podjechac i obejrzeć sso. Witam, czuszka dziękuję za opinię i zaproszenie. Chętnie skorzystam na wiosnę jak będzie nadal aktualne Zazdroszcze, że masz już pewne etapy za sobą, a przede mną wszystko Wiem, że oba projekty mają swoje zalety i wady ale robiąc indywidualny projekt też się wszystkiego nie przewidzi (znam takich którzy chcą robić zmiany w dopiero co wybudowanym domu z indyw.proj.). Dlatego ciesząc się tym co mamy i licząc na to co będzie życzę wszystkim ***Wesołych Świąt Bożego Narodzenia oraz pomyślności w Nowym Roku *** Edytowane 15 Grudnia 2011 przez Ryszard_MarMac korekta edytorska :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
windows 10.02.2012 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 witam Dawno już nie odwiedzałem tej stronki. Widzę że przybyło nas którzy budują Heliosa fajnie bo zawsze można coś podpatrzeć.Słuchajcie a zastanawialiście się nad ogrodem zimowym na tarasie ? Przeglądałem trochę w necie i wydaje mi się to niezłym pomysłem. Ciekawi mnie koszt.Co o tym sądzicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
biof 26.02.2012 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Witaj Ryszard_MarMac,również planujemy zakup Heliosa. Czy to wydłużenie już konsultowałeś z projektantem i jest to technicznie możliwe ? Zmieni się również dach; to może być kosztowna przeróbkaPzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jendrusw1 25.03.2012 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 zaczołem budowe heliosa sciany stoją wie ktoś może jaki jest koszt stropu teriva?pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniap514 03.04.2012 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 Pustaki na strop i belki wyniosly nas 7000+ drut na podciagi ,wience i belki jakies 3000+ beton 4300(betonu wyszlo 18 m szesciennych - nie zalewalismy razem ze stropem schodow ), ale ceny moga sie roznic w poszczegolnych wojewodztwach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EmilkaTomek 17.04.2012 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 Witam bardzo mnie cieszy rozwijanie się małymi kroczkami forum na temat tego projektu. Kupiliśmy projekt Helios w grudniu i staramy się powoli o zezwolenia zaczynamy budowę za rok na wiosnę. W Projekcie zmieniliśmy dach nad garażem na taras z wyjściem z sypialni, strop drewniany zastąpiliśmy terivą, schody drewniane ażurowe, a i okna będą też trochę pomniejszane, wykusz robimy bez daszku później będzie się myśleć czym go wykończyć raczej stanie na klinkierze bo z tego będzie elewacja. Zrobiliśmy również małą reorganizacje pomieszczeń do góry, zamiast wc w sypialni garderoba i zamiast małego pok. pralnia. Powiększyliśmy troszkę kotłownie. Zapraszamy wszystkich na naszego Bloga prowadzonego przez nas http://www.emilkaitomek.mojabudowa.pl/ w Wielkopolsce to proszę o kontakt będziemy wymieniać się spostrzeżeniami. Pozdrawiamy :-)mail [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomcio258 26.04.2012 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 Witam wszystkich szczęśliwych posiadaczy domu Helios ja właśnie zaczynam swoją przygodę z budową i mam prośbę czy ktoś by mógł powysyłać wszelkie foto z budowy swojego domu mi na @??[email protected]Z góry dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts