mlpk 01.07.2012 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2012 Witam wszystkich!Zakupiłem projekt domu "Helios" z pracowni MG Projekt. Jestem bardzo zadowolony! Cała zakupiona dokumentacja projektu wykonana bardzo dokładnie i precyzyjnie przez pracownię MG Projekt. Gorąco polecam! Oczywiście nie obeszło się bez zmian, ale wszystko to kwestia własnego gustu i potyrzeby. Ja zmieniłem: Wykusz wydłużyłem do 60 cm i zamiast okna zaprojektowałem drzwi tarasowe przesówne o szer 200 cm. Taras nad garażem zadaszyłem tak, aby z zewnątrz wyglądał jak Kasjopeja. Łazienke z wejsciem od pokoju zamieniliśmy na pralnie i wejście do niej jest z łazienki głównej. Pokój na wprost schodów zastąpiliśmy jedną wielką garderobą. W całym domu zlikwidowaliśmy okna narożne i zastąpiliśmy jednym po środku pomieszczenia, a w pokojach na piętrze z tyłu domu (2 x 14 m2) zaprojektowaliśmy zamiast okien drzwi tarasowe o szer. 160 cm. (jedno okno z barierką balkonową a drugie z wyjściem na taras) Dodatkowo zaprojektowaliuśmy wentylację w wiatrołapie, garażu i pralni - wszystko to w jenym ciągu wentylacyjnym (x3). Wkrótce załącze zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlpk 01.07.2012 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2012 Witam wszystkich!Zakupiłem projekt domu "Helios" z pracowni MG Projekt. Jestem bardzo zadowolony! Cała zakupiona dokumentacja projektu wykonana bardzo dokładnie i precyzyjnie przez pracownię MG Projekt. Gorąco polecam! Oczywiście nie obeszło się bez zmian, ale wszystko to kwestia własnego gustu i potyrzeby. Ja zmieniłem: Wykusz wydłużyłem do 60 cm i zamiast okna zaprojektowałem drzwi tarasowe przesówne o szer 200 cm. Taras nad garażem zadaszyłem tak, aby z zewnątrz wyglądał jak Kasjopeja. Łazienke z wejsciem od pokoju zamieniliśmy na pralnie i wejście do niej jest z łazienki głównej. Pokój na wprost schodów zastąpiliśmy jedną wielką garderobą. W całym domu zlikwidowaliśmy okna narożne i zastąpiliśmy jednym po środku pomieszczenia, a w pokojach na piętrze z tyłu domu (2 x 14 m2) zaprojektowaliśmy zamiast okien drzwi tarasowe o szer. 160 cm. (jedno okno z barierką balkonową a drugie z wyjściem na taras) Dodatkowo zaprojektowaliuśmy wentylację w wiatrołapie, garażu i pralni - wszystko to w jenym ciągu wentylacyjnym (x3). Wkrótce załącze zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlpk 01.07.2012 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2012 i doprojektowałem jeszcze wiatę, która jest za garażem i stanowi przedłużenie jego zadaszenia oraz zew. drzwi kotłowni, które znajdują się pod wiatą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kopruson 20.07.2012 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 Witam,Najprawdopodobniej w sierpniu ruszam z budową Heliosa na północy Wrocławia. Projekt indywidualny na wzór heliosa. To co zmieniliśmy to m. in. porzerzenie domu i niecały metr, zlikwidowaliśmy pokój u góry na wprost schodów, dzięki czemu powstały dwie garderoby, a pomiędzy nimi pomieszczenie gospodarcze bez okna na miotły mopy itd. Na dachu nad garażem będzie taraz ale nie na całej powierzchni, pozostała uzupełnimy o jakieś ładne kamyczki zamiast papy. Daszek nad wykuszem będzie płaski. Okna zmiejszyliśmy do szer 180, tak, żeby dom nie stracił na atrakcyjności. Na dole za WC będzie pralnia z zsypem bielizny z piętra. W kuchni dorobiliśmy małą spiżarkę. Na granicy kuchni i jadalni bedzie stała wyspa z płytą grzejną.Jeżeli ktoś jest już na bardziej zaawansowanym etapie budowy Heliosa bardzo chętnie wybrałbym się na mały rekonesans:) Pozdrawiam wszystkich budujących. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard_MarMac 31.07.2012 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 Witam, mlpk powiedz czy te zmiany o których piszesz to masz już zrobione w projekcie, czy dopiero zamierzasz. Zastanawia mnie czy likwidując okna narożne (domyślam się że zlikwidowałeś boczne okna) Helios nie traci na swym uroku. Oczywiście każdy buduje wg swoich upodobań. Z tą pralnią to dobry pomysł. Ja wciąż się zastanawiam gdzie ją zrobić chociaż w tym miejscu planuję saunę. Czekam na obiecane zdjęci i życze powodzenia. Witam wszystkich! Zakupiłem projekt domu "Helios" z pracowni MG Projekt. Jestem bardzo zadowolony! Cała zakupiona dokumentacja projektu wykonana bardzo dokładnie i precyzyjnie przez pracownię MG Projekt. Gorąco polecam! Oczywiście nie obeszło się bez zmian, ale wszystko to kwestia własnego gustu i potyrzeby. Ja zmieniłem: Wykusz wydłużyłem do 60 cm i zamiast okna zaprojektowałem drzwi tarasowe przesówne o szer 200 cm. Taras nad garażem zadaszyłem tak, aby z zewnątrz wyglądał jak Kasjopeja. Łazienke z wejsciem od pokoju zamieniliśmy na pralnie i wejście do niej jest z łazienki głównej. Pokój na wprost schodów zastąpiliśmy jedną wielką garderobą. W całym domu zlikwidowaliśmy okna narożne i zastąpiliśmy jednym po środku pomieszczenia, a w pokojach na piętrze z tyłu domu (2 x 14 m2) zaprojektowaliśmy zamiast okien drzwi tarasowe o szer. 160 cm. (jedno okno z barierką balkonową a drugie z wyjściem na taras) Dodatkowo zaprojektowaliuśmy wentylację w wiatrołapie, garażu i pralni - wszystko to w jenym ciągu wentylacyjnym (x3). Wkrótce załącze zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
evie 12.08.2012 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 Witam! Również przymierzamy się do Heliosa. Będę z utęsknieniem czekać na Wasze posty i zdjęcia! My jesteśmy na samym starcie więc będziemy czerpać wiedzę z Waszych doświadczeń. Zmiany będą (do każdego myślnika, dodaję o ile to możliwe, bo jeszcze nie kupiliśmy projektu i nie rozmawialiśmy z architektem): - na dole chcemy zrobić wyspę przy kuchni, jakoś zgrabnie ją wkomponować - w salonie zrobić więcej szkła, jeszcze większe drzwi balkonowe - gabinet - okno boczne out, tylne powiększone lub zamienione na balkonowe - na górze zrezygnować z garderoby i zamienić pokój (7,94 m kw) na większy - jedna łazienka out - zamiana w pralnie i garderobę. Przejście do pralni przez łazienkę, do garderoby z sypialni. Łazienka byłaby trochę pozmieniana, chciałabym oddzielić ścianką część do prania. Zastanawiam się też nad wielkością salonu, ale widzę, że nie tylko ja, gdyby była możliwość chętnie poszerzylibyśmy odrobinkę. Wszystko to na razie takie gdybania w głowie bez rozmowy z architektem. Podoba mi się pomysł wykorzystania "stryszku", zupełnie o nim nie myślałam. mlpk czekam na Wasze zdjęcia, szczególnie jestem ciekawa jak zadaszenie tarasu wygląda. come82 udało się poszerzyć dom? Konstrukcyjnie nie ma problemów? Emilka&Tomek cisza u Was w dzienniku Działkę macie imponującą (przynajmniej tak wygląda na zdjęciach) pozdrawiam ciepło i czekam na więcej! Dokupywaliście ekstra "gadżety" do projektu? (projekty ogrzewania podłogowego, wentylacji i kominka, kosztorys, cokolwiek? ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
evie 12.08.2012 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 Ryszard_MarMac czyli do Waszej kuchni wchodzi się przez jadalnie, tak? Szukam pomysłu na spiżarnie, też myślałam o podobnym rozwiązaniu jak Wasze, ale chcielibyśmy jak najwięcej otwartej przestrzeni, a to nas trochę ogranicza. Myślę jeszcze o schowku pod schodami, czy tego miejsca nie wykorzystać na spiżarnie. Wszyscy (oprócz Emilka&Tomek ) zotawiają takie schody jak w projekcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard_MarMac 14.08.2012 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 Witaj evie, my wydłużyliśmy budynek o 1m dzięki temu salon się powiększył do 38,4 m2, pokój na parterze ma 13,9 m2 a górne 2 pokoje mają ponad 18m2. Jeśli chodzi o spiżarnię to ..... jest to największy problem w osiągnięciu kompromisu stworzyliśmy już sporo wizualizacji ..... i nadal brak tego "idealnego" rozwiązania. Odnośnie "ekstra gadżetów" to kupiłem ich trochę (nie wszystkie). Kosztorys się przydaje. Jeśli chodzi o pozostałe to wg własnych potrzeb. U nas schody pozostały bez zmian. Zastanawiam się nad tarasem czy pozostawić betonowy i pokryć płytkami (z którymi jest często problem z upływem czasu) czy zrobić drewniany? Ale nie wiem czy będzie pasował? Co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
evie 15.08.2012 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 Ehhh, u nas lekka załamka :/ Pierwsze spotkanie z architektem i pierwsze próbne kroki w naszym "domu". Rozrysowaliśmy dzisiaj dom na boisku, blado nam to wypadło Za mało przestrzeni jak na wymiary z projektu, jeśli chcemy powiększać (u nas raczej w grę wchodzi poszerzenie) to generalnie zaczynamy z całym projektem od nowa, bo cala konstrukcja się zmieni i wg architekta nie ma sensu kupować projektu tylko zlecić stworzenie klona z naszymi poprawkami. Koszt (plus minus) dwa razy większy. Wiadomo, że na płasko wygląda to znacznie gorzej niż przestrzennie, ale ogólnie jest ciężko, jeśli wrzucimy nasz komplet wypoczynkowy, stół na 8 osób i moją wymarzoną wyspę przy kuchni to jest ścisk. Kombinujemy co dalej. Poza tym drzwi balkonowe rzeczywiście są ogromne więc nie będziemy powiększać. Elewacja mężowi nie pasuje, chciałby coś zbliżonego do Aleksandry ale to zmartwienie na później http://www.horyzont.com/projekt-domu/pokaz/aleksandra_modern/lustro/565 Architekt odradzał nam okna na rogach budynku, powiedział, że będą generować duże straty, jak zobaczył dach to też stwierdził, ze kupę $$$ pójdzie, ale wyjścia nie ma, do takiej bryłki nie da się zrobić innego dachu, poza tym, po jego zmianach z Heliosa niewiele by pozostało. Nie ma też szans, żebyśmy w tym roku ruszyli z fundamentami, papierologia pochłonie za dużo czasu. Ryszard_MarMac a wydłużenie nie zmieniło konstrukcji? Mogę zapytać ile zapłaciliście za przedłużenie u projektanta? MG bez problemu wydało zgodę na taką poprawkę? O tarasie nawet nie myślę, u nas będzie od strony sąsiadów więc pewnie nie będziemy tam za dużo przebywać, skupimy się na tyle domu, bo tam bezludnie i mamy nadzieję spędzać najwięcej czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
come82 29.08.2012 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 witam,evie poszerzenie wraz z innymi zmianami (m. in 2-drugi strop z terivy, zmiejszenie okien itp) wyceniono nam na 7500zł bez ceny projektu:jawdrop:! , także w chwili obecnej szukamy jakiejś alternatywy, inna sprawa, że w różnych przyczyn musieliśmy odłożyć rozpoczęcie do przyszłej wiosny.Szerokość salonu i wielkość okien to główne minusy wg mnie tego projektu, reszta super. kopruson jeżeli można spytać, ile Ciebie kosztował ten projekt na wzór Heliosa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EmilkaTomek 08.09.2012 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2012 Hej evie Zacznie się głośno robic na naszym blogu na wiosnę. Działka duza - ale juz sie boje tej pracy nad nią jestesmy na etapie malowania ogrodzenia bo troche rdza zaczeła je zrzerac no i kibelek (najwazniejsza rzecz na budowie) też się kończy napewno wstawię zdjęcia chcemy wstepnie już wytyczyc budynek zeby organizowac przestrzeń na działce roslinami. Pozdrawiam i zachęcam do wstawiania zdjęć wszytkich którzy maja wieksze postepy w budowie od nas . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EmilkaTomek 08.09.2012 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2012 Hej evi Jeśli chodzi o okna narożne jeśli zastosuje się pakiet dwukomorowy w oknach stratę masz dużo mniejsza a jak do tego zastosuje sie jeszcze rolety zewnętrzne naokienne to już jest bajka. Ja osobiście pracuje w wykończeniach wnętrz i zajmuje sie sprzedażą okien rolet drzwi paneli itp. Będziemy troszkę zmniejszać okna i montować rolety zew. Wiadomo im więcej szkła tym ta strata jest wieksza ale naprawdę nie wyobrażam sobie zlikwidowania okien narożnikowych - dom podejrzewam wyglądał by jak całe osiedle klocków kwadratowych na którym obecnie mieszkam Jeśli chodzi o dach nie wiem dlaczego architekt powiedział kupe pieniędzy robocizna dach z odeskowaniem i papą to 5 tys, założenie dachówki 4 tys. dachówka w zależności od ceny. ja dodatkowo robię drugi strop teriva a nie drewniany ponieważ po przeliczeniu kosztów regipsów konstrukcji i robocizny wychodziło podobnie a mam święty spokój z pękaniem sufitów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EmilkaTomek 08.09.2012 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2012 Do Ryszard_MarMac Jesli chodzi o taras bedziemy mieli elewacje z klinkieru więc taras chcielibyśmy z bruku klinkierowego swietnie sprawdza sie to na mrozie i nie będzie tego problemu co z płytkami . mniej więcej wyglądac to będzie tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.09.2012 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2012 ale ogólnie jest ciężko, jeśli wrzucimy nasz komplet wypoczynkowy, stół na 8 osób i moją wymarzoną wyspę przy kuchni to jest ścisk. . Kuchnia jest rzeczywiście za wąska na wyspę. Można jednak lekko przestawić ścianki: http://images41.fotosik.pl/1740/82c5ce3ba81c2a66.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard_MarMac 09.09.2012 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 .....Ryszard_MarMac a wydłużenie nie zmieniło konstrukcji? Mogę zapytać ile zapłaciliście za przedłużenie u projektanta? MG bez problemu wydało zgodę na taką poprawkę? O tarasie nawet nie myślę, u nas będzie od strony sąsiadów więc pewnie nie będziemy tam za dużo przebywać, skupimy się na tyle domu, bo tam bezludnie i mamy nadzieję spędzać najwięcej czasu. Witam, wydłużenie konstrukcji dachu nie było trudne (wg architekta), MG bez problemu wydał zgodę, jeśli chodzi o dodatkowe koszty to dokładnie nie wiem gdyż dokonywaliśmy kilku przeróbek, jednak z grubsza trzeba liczyć drugie tyle co za projekt. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard_MarMac 09.09.2012 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 Emilka&Tomek, dzięki za odpowiedź. My też planujemy część - elewacji w klinkierze -generalnie tak jak w projekcie. U nas właśnie kopią pod ławy fundamentowe i musieliśmy podjąć decyzję czy kopiemy pod taras czy nie. Decyzja zapadła na NIE. Najprawdopodobniej zrobimy taras ziemny - dokładniej płyty tarasowe. Widziałem fajne połączenie płyt z drewnem ( chciałem Wam wstawić fotkę z przykładowym tarasem ale nie wiem jak to zrobić ). Jednak to temat na później. Powiedzcie co myślicie na temat wentylacji mechanicznej z rekuperacją?!?! Będziecie montować? Oprócz oczywistych korzyści które można wyczytać na stronach internetowych firm które sprzedają i montują ten cud techniki to chciałbym rzucić do wszystkich pytanie: Czy WARTO teraz wykładać dodatkowe 20 - 30 tys ?!?! Mój kierownik budowy twiedzi, że w 1 na 10 przez niego budowanych budynków inwestorzy decydują się na wentylację mechaniczną z rekuperacją. Dobrze o tym pomyśleć przed budową gdyż można zrezygnować z 1 komina, zamówić okna bez mikrowentylacji wówczas koszt rekuperacji trochę się zmniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czuszka 09.09.2012 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 Witam, Najprawdopodobniej w sierpniu ruszam z budową Heliosa na północy Wrocławia. Projekt indywidualny na wzór heliosa. To co zmieniliśmy to m. in. porzerzenie domu i niecały metr, zlikwidowaliśmy pokój u góry na wprost schodów, dzięki czemu powstały dwie garderoby, a pomiędzy nimi pomieszczenie gospodarcze bez okna na miotły mopy itd. Na dachu nad garażem będzie taraz ale nie na całej powierzchni, pozostała uzupełnimy o jakieś ładne kamyczki zamiast papy. Daszek nad wykuszem będzie płaski. Okna zmiejszyliśmy do szer 180, tak, żeby dom nie stracił na atrakcyjności. Na dole za WC będzie pralnia z zsypem bielizny z piętra. W kuchni dorobiliśmy małą spiżarkę. Na granicy kuchni i jadalni bedzie stała wyspa z płytą grzejną. Jeżeli ktoś jest już na bardziej zaawansowanym etapie budowy Heliosa bardzo chętnie wybrałbym się na mały rekonesans:) Pozdrawiam wszystkich budujących. świetnie ze we Wrocławiu przybywa fanów nowoczesnych kostek my budujemy Kasjopeę na Zlotnikach. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlpk 15.12.2012 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlpk 15.12.2012 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Witam. Obecznie zakladam dach, i jesli pogoda pozwoli juz w styczniu dodam nowe zdjecia. Będę się mógł pochwalić jak zadaszyłem taras nad garażem i jak wykonałem wiatę za garażem. Ogólnie dom wyglada na bardzo duzy, ale nie jest to az tak wielki kolos. W środku w sam raz! Pokoje ustawne i dość duze. Salon mógłby być troszkę większy, ponieważ jak wydzieliłem scianami działowymi kuchnie i sień to troszkę sie to wszystko kurczy. Ale ogólnie bardzo dobrze. Okna wszędzie duże i bardzo przestronne. (będę dawał wszędzie 3 szyby). Co do postu który był poruszany odnosnie kolejnego projektu z wejsciem do Łazienki/WC z salonu, to odpowiem, że w niczym to nie przyszkadza. Co maja powiedziec Ci ktorzy mieszkaja w bloku i maja mieszkanie tak duze jak salon w projekcie "HELIOS"? Tam dopiero maja ubikacje zaraz obok pokojow, kuchni itd. Tam gdzie jedzą i tam gdzie śpią Osobiście byłem u znajomych ktorzy mieszkaja juz w podobnym domu i maja tak WZ z wejsciem z salonu i jest bardzo fajnie i funkcjonalnie. Na etapie budowy, doprojektowałem malutką piwnice pod schodami, tzn. troszke zadołowałęm ten zaprojektowany schowek i wyszła fajna spiżareczka/piwniczka na produkty spożywcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.12.2012 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Ja też mam znajomych którzy mają wc otwierające się na jadalnio-salon i widok klopa przy otwartych drzwiach nie jest najlepszym widokiem przy jedzeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts