Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mahonia

Gość 2mm

Recommended Posts

Gość 2mm

to zdjęcie powyżej jest wykonane kilka dni temu (fakt, że poza PL), krzewy rosnące swobodnie w ziemi wyglądały bardzo ładnie i cały czas kwitły,

może te w parkach mają ciężkie warunki??? s....ce psy itp.

ale dzięki za inf.

U nas bez problemu rośnie mahonia pospolita i rozłogowa (Mahonia aquifolium i M.repens) natomiast na zdjęciu jest mahonia japońska lub jej mieszaniec (M.japonica, M.x media, M.x wagneri), o wiele bardziej wrażliwa na mróz, ale też ładniejsza. Różni się tym od pozostałych, że ma większe liście i kwitnie jesienią.

Gość 2mm
U nas bez problemu rośnie mahonia pospolita i rozłogowa (Mahonia aquifolium i M.repens) natomiast na zdjęciu jest mahonia japońska lub jej mieszaniec (M.japonica, M.x media, M.x wagneri), o wiele bardziej wrażliwa na mróz, ale też ładniejsza. Różni się tym od pozostałych, że ma większe liście i kwitnie jesienią.

na zdjęciu jest Mahonia xmedia 'Charity' - tak było napisane na plakietce przy doniczce.

duże rośliny (>1,5m) faktycznie mają spore liście i kwitną teraz (przełom października i listopada) ale faktem jest, że nie jest to w PL.

ewent. mrozy, powiedzmy max -10C

• 1 month później...
Mam odziedziczone po poprzednim właścicielu dwie mahonie. Narzekałem, że zaniedbane - to znaczy duże, ale niechlujne. Ale zmieniłem zdanie gdy je wykopałem. Okazało się, że rosły we wkopanych doniczkach ok. 3l i osiągnęły 1-1,5m wysokości wykorzystując tylko po jednym korzeniu, który przedarł się przez otwór w doniczce. To wiele mówi o żywotności tej rośliny.

• 4 weeks później...
A ja swoje musiałem przesadzić, bo rosły od północy domu w takim silnym przeciągu i po ubiegłej zimie to tylko suche liście zostały, myślałem że wszystkie padły. Ale jakoś odbiły (chyba tylko dwie nie dały rady) i przesadziłem je w bardziej zaciszne miejsce i bardzo ładnie rosną, a wczoraj patrzyłem to niektóre zaczynają kwitnąć a większość ma zamiar nowe liście wypuszczać. Trzeba je jakoś okrywać ?