brunet wieczorową 06.11.2011 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 Witam. Mam pytanie dotyczące badania gruntu pod budowę domu. Niby jest zalecane zlecenie wykonania jakichś odwiertów, żeby zbadać ziemię. Czy jest to konieczne? (...) Jeśli nic nie wiesz o gruncie, to zdecydowanie zrób te badania. Jakąś wiedzę o swoim gruncie możesz uzyskać poprzez: - rozmowy z sąsiadami, którzy niedawno budowali swój dom (może robili takie badania i podzielą się za przysłowiową "flaszkę"), - rozmowy z sąsiadami na temat ewentualnych problemów z osiadaniem, pękaniem ścian, itd. - samodzielne wykopanie kilku dołów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 06.11.2011 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 Oczywiście można iśc do sąsiad itd ale osobiście bym sobie dał spokój i sam zamówił odwierty. Odwierty są robione do 4m i od razu będziesz wszystko wiedział. Przecież nie budujesz szałasu dla koni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CasaD 25.01.2012 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 Mazowieckie - koszt badania wyniosl nas 900 pln Co do koniecznosci przeprowadzenia, to gdzies spotkalam sie z informacja ze dla niektorych dzialek, terenow sa one wymagane przez urzedy (ale to inf zaslyszana, niesprawdzona). My wykonalismy zeby sprawdzic czy oplaca nam sie robic piwnice chociazby, oraz wlasnie warunki posadowienia budynku.Dla architekta i konstruktora wazna rzecz. Co do kopania samemu dolka, to mysle ze w ten sposob mozna conajwyzej sprawdzic "poziom wody", czyli jak czasem spotyka sie na net informacje zeby na wiosne np wykopac dol i zobaczyc jak szybko napelni sie woda gruntowa.Sama raczej nie bylabym w stanie okreslic rodzaju gleby. Co do pytania czy warunki moga sie roznic, to raczej znaczaco nie, aczkolwiek u nas w jednym odwiercie wyszlo ze jest w narozniku jednym wiecej ziemi nawiezionej niz na reszcie gruntu. pozdr D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bedstemider 25.01.2012 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 Witam;też będę robił badanie gruntu bo mam działkę nad jeziorem i jest w dodatku bardzo nie równa;Wstępnie rozmawiałem z projektantem domu, który powiedział że warto coś takiego zrobić, bo po co potem się męczyć się np z wodą w piwnicy lub pęknięciami na ścianach.Jestem na etapie szukania firmy, która robi odwierty. Może ma ktoś namiar na taką firmę w województwie śląskim?PozdrDarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GeologMT 01.03.2012 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 (edytowane) Koszt badań gruntu w porównaniu z kosztem całej inwestycji jest niewielki - pod domek zazwyczaj wykonuje się 3 - 4 otwory do głębokości 4 - 5 m. Cena różna w zależności od rejonu Polski - na Pomorzu około 500 - 900 zł. Na równych działkach też się wykonuje badania - nigdy nie wiadomo co jest pod spodem i czy np. nie było wcześniej jakiegoś obniżenia, które zostało zasypane - i wóczas ten nasyp nie nadaje się do budowy. Przy rzekach, jeziorach lub na skaprach badania są wręcz konieczne. Dla projektanta są potrzebne do zaprojektowania fundamentów - czasami trzeba przeprojektować je zupełnie w porównaniu z tym co było w projekcie typowym. Na naszym terenie w wielu urzędach badania geotechniczne są wymagane. Nie wydadzą bez nich pozwolenia na budowę. I wielu projektantów tematów bez nich nie tknie.A co do nabijania kabzy firmom... no cóż... kupując samochód każdy siedzi i patrzy na testy bezpieczeństwa, chodzi, ogląda, w przypadku samochodów używanych nawet przed zakupem pojedzie do warsztatu sprawdzi stan techniczny. Nie wyobrażam sobie jak mozna budować dom bez sprawdzenia podłoża na którym ma on stać. Koszty nieporównywanie większe. Edytowane 1 Marca 2012 przez GeologMT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 01.03.2012 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 Za badania zapłaciłem 600 zł netto (południowo-wschodnia Polska). Dałem się namówić architektowi adaptującemu, chociaż znam dobrze działkę, wiedziałem co jest pod ziemią i jaki jest poziom wody, bo trochę tam kopałem i od dawna mam studnię. Z tego co wiem nasz urząd badań nie wymaga i większość ich nie robi. Argumenty za badaniami które się pojawiały w dyskusjach to:- można dać "lżejsze" fundamenty jeśli warunki są dobre, a tu są dobre, ale musiało być potwierdzenie na papierze- w przypadku pękania czegokolwiek i ewentualnej reklamacji względem wykonawców pierwsze pytanie będzie o badania geotechniczne- podobnie z ubezpieczeniem domu, jeśli coś się będzie działo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dpo 16.03.2012 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 gdzies czytalem (nie pamietam teraz gdzie), ze gminy/miasta co jakis czac robia (moze robily za "komuny") badania i mozna je jakos od urzedu uzyskac.Wiecie cos o tym ? (ja mam dzialke prawie w centrum i niedaleko stoja nawet bloki wiec chyba nie postawili ich "na pale" tylko wczesniej grunt badali). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 16.03.2012 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 Jak znajdziesz projektanta, który przyjmie "na pałę" fakt, że "niedaleko" stoją bloki to może zaoszczędzisz te 600-800zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 17.03.2012 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 gdzies czytalem (nie pamietam teraz gdzie), ze gminy/miasta co jakis czac robia (moze robily za "komuny") badania i mozna je jakos od urzedu uzyskac. Wiecie cos o tym ? (ja mam dzialke prawie w centrum i niedaleko stoja nawet bloki wiec chyba nie postawili ich "na pale" tylko wczesniej grunt badali). Niedaleko centrum też ktoś mógł zasypać jakąś dziurę gruzem, odpadami i humusem a później sprzedać jako idealną działeczkę na domek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koństruktor1719510000 17.03.2012 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 trochę źle widzę,kolega mówił,że wystarczy póść na targ i kupić sobie okulary,popróbować czy widzę ,jak widzę,znaczy dobre,zęby można też samemu wyrywać ,to prostsze od budowy domu,działka płaska znaczy nie trzeba geotechnika,zapytaj kreta jaki grunt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 20.03.2012 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 Z tym ubezpieczenie to nie slyszałem ......... poważnie sa takie klocki w razie przysłowiowego "W" ? Szczerze powiem że znam troche ludzi , którzy buduja i chyba nikt nie robił odwiertów i badań........ w moim odczuciu takie kolejne pieniędze w papier jak te we wszelkiego rodzaju uzgodnienia, badania termowizyjne itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elka51 20.03.2012 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 100 wybuduje bez badań i będzie stało a 101 wybuduje i mu się chałupa utopi w kurzawce lub po pierwszej zimie ściany popękają (wysadziny). btw: są ludzie którzy grają w kasynach żetonami po 5000 usd i co ciekawe niektórzy wygrywają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arancha 16.04.2012 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Okolice Gizycka za badanie gruntu z sadowaniem zapłaciłam 1900 .Wykop był zrobiony pod fundament i KB stwierdził że grunt mu sie nie podoba zlecił wykonanie badań .I słusznie na jednej części pod budynkiem grunt piaszczysty a na drugiej gliny pylaste z domieszką piasku .Domek parterowy .Nawet nie zastanawiałam sie czy robić czy nie .Owszem koszt duzy ,ale przynajmniej spać będe spokojnie ze sciany za kilka lat mi nie popękają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 16.04.2012 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Każdy jest kowalem swojego losu, ale trzeba być kamikadze, żeby budować bez badań. Jeśli jeszcze do tego architekt adaptujący nie ma potrzeby och obejrzenia to proponuję zmienić architekta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 22.04.2012 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 (edytowane) To wszystko jest dowodem że jesteśmy w dalszym ciągu biednym krajem, który próbuje ,,gonić'' zachód, ja również uważam że 500-1000 PLN wydanych na badanie geologiczne to dobrze zainwestowane pieniądze ( spokój mój i mojej rodziny bezcenny ), ale są tacy którzy powiedzą że to zbędna fanaberia tak jak np. przeglądy techniczne pojazdów, obowiązkowe OC, ubezpieczenie zdrowotne , ubezpiecznia domu, tachografy keirowców autokarów, TIR - ,,będzie dobrze'' - jak coś się wydarzy to dopiero lament . Edytowane 13 Lipca 2014 przez surgi22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 10.07.2014 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2014 Nasza podpowiedź - filmy ku przestrodze, dlaczego warto zrobić badanie gruntu: Zobacz więcej filmów na murator.tv - to Telewizja Budowlana Muratora - poradnikowo dla Was! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 10.07.2014 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2014 Redakcjo. Wywal tego gimbusa na praktyce, to linkowanie jest żałośne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts