mistalova 07.11.2011 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 Witam, prosiłbym o przeanalizowanie małej modyfikacji instalacji. W tej chwili mam tak - kocioł kondensat sterowany programatorem i pogodówką, piętro grzejniki, parter podłogówka (łazienka ma dodatkowo jeden grzejnik). Ogólnie wszystko jest prawie OK, czyli na piętrze temp. jest taka jaką chcę (grzejniki+głowice termostatyczne ustawione na 21'C, parter podłogówka z programatorem na 22'C, łazienka na dole grzejnik z głowicą na 24'c + podłogówka. Dopóki chodzi kocioł wszystko jest, ale po paru godzinach "zaczynają się schody" - otóż łazienka jest blisko wiatrołapu i po pewnym czasie (wiadomo, drzwi co chwila się otwierają i zamykają) temperatura w łazience spada do temp. holu (22'c) a czasem nawet do 21 (zapewne wentylacja sporo wyciąga, ale nie chcę jej przesłaniać - wilgoć i te sprawy). Ze względu na to, iż kocioł załącza się ze dwa razy na dobę i to gdzieś na godzinę - dwie, to przez większość dnia w łazience temperatura nie ma pożądanej przeze mnie temp. 24'c. Dlatego zastanawiam się czy nie można zrobić tak:- na kotle zewrzeć styki od termostatu (niech chodzi cały czas, pogodówka sama dobierze temp. wody), natomiast termostat wykorzystać tylko do podłogówki. W efekcie, grzejnik w łazience będzie utrzymywał zadaną temp. a gdy w salonie holu i kuchni (tam gdzie mam podłogówkę) zrobi się za zimno, termostat załączy pompę od podłogówki.Tylko teraz pytanie - czy kocioł może pracować w takich warunkach? Bo skoro grzejniki już się nagrzeją i głowice je zamkną, to czy kocioł po prostu się wyłączy, czy też przejdzie w tryb awarii lub coś podobnego? Dopóki nie miałem na grzejnikach głowic termo, to chodziło to prawidłowo, ale teraz mam głowice, a oże ewentualnie jeden grzejnik (łazienka) dla bezpieczeństwa zostawić bez głowicy? jakiś przepływ zawsze byłby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts